2023. május 6., szombat



Marissa Meyer: Gilded ​- Aranyfonó (Aranyfonó 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Remélem, tudod, miért küldettem érted.

Serilda szíve kihagyott egy ütemet.

– Feltételezem, azért, mert igazán elbűvölőnek talált.

– Az emberek elbűvölőnek találnak?

Őszinte kíváncsisággal kérdezte, Serilda mégis sértésnek érezte.

– Előfordul. Főleg a gyerekek.

– A gyerekeknek rémes az ízlése.

 




Réges-régen a hazugságok istene megátkozta a szegény molnár lányát, aki most mesterien szövi varázslatos, lenyűgöző történeteit – csakhogy egyetlen szó sem igaz belőlük.

Legalábbis mindenki így hiszi.

Amikor Serilda az egyik történetével magára vonja a gonosz Lidérckirály figyelmét, hirtelen egy szellemektől hemzsegő, sötét világban találja magát, ahol hollók figyelik minden egyes mozdulatát. A király a várbörtönbe zárja Serildát, és megparancsolja, hogy fonjon aranyat szalmából, máskülönben az életével fizet az egyik hazugságáért. Serilda kétségbeesésében akaratlanul megidéz egy titokzatos fiatalembert, aki bele is egyezik,

 hogy a megfelelő fizetségért cserébe segít neki. Csakhogy szerelemről nem esett szó az alku megkötésekor…

Serilda hamarosan rádöbben, hogy a kastély falai közt számos titok lapul, és egy ősi átok, amit muszáj megtörnie, ha véget akar vetni akirály rémuralmának.

Hagyd, hogy elvarázsoljon!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Gilded

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

464 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635612857 ·

Fordította: Szabó Krisztina

Marissa Meyer könyvei:

 

Gilded – Aranyfonó (1.)

Cursed – Átkozottak (2.)

 

Cinder (1.) (újra)

Scarlet (2.) (újra)

Cress (3.)

 Winter (4.)

 

Heartless – Szívtelen

Instant Karma

WEBSHOP / ÉLFESTETT / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Amint megláttam, hogy megjelenik egy újabb regény Marissa Meyertől, azonnal jelentkeztem a turnéra! El se olvastam a történet fülszövegét, utána se jártam, hogy miről szól az újabb története, hiszen ez a nő egy zseni! A pofára esés akkor jött, amikor kiderült számomra, hogy ez bizony egy olyan népmese-adaptáció, ami Rumpelstiltskin történetét dolgozza fel (többek között).  

A 18 éves Serilda az egyik saját hazugságának köszönhetően rendkívül kellemetlen helyzetbe hozza magát, ugyanis a hajsza éjszakáján azt hazudja a Lidérckirálynak, hogy képes szalmából aranyat fonni. Borítékolható, hogy a szellemektől hemzsegő kastélyban élő király odarendeli az egyszeri lányt, hogy mutassa be a tudományát. A tömblöcbe vetett lánynak megjelenik egy önmagát Aranynak nevező fiú, aki bár elbűvöl az élő, lélegző lány, mégis különféle javakért cserébe segíti őt. A fiú az aranyat fonja, a lány közben történeteket sző és lassan közelebb kerülnek egymáshoz ebben a lehetetlen helyzetben.

 


Szerintem…

 

Vadító és rendkívül meredek volt ez a történet, de változatlanul vallom, hogy Marissa Meyer igazi mesemondó, ugyanis képes volt velem megszerettetni Tűzmanócskát... vagyis az ő egy kicsit átírt verzióját. Tetszett ez a véres, kegyetlen, ugyanakkor szórakoztató újragondolása a Lidérckirály történetének, a szalmából aranyat szövő témának, és szerettem, hogy mennyiféle legendás/mitikus lény került említésre a könyvben. (Pl.: wyvern, tatzelwurm, dahut, schellenrock, nachzehrer, nachtkrapp.)

  

 

Miközben Arany a válaszon töprengett, Serilda ellépett mellőle, és felkapta, a gyertyafény felé fordította az egyik orsót.

– Elképesztő! Tényleg igazi arany?

– Persze hogy igazi arany – morogta a fiú. – Gondolod, hogy átvernélek?

Serilda elvigyorodott.

– Határozottan úgy vélem, hogy képes lennél ilyesmire.

Arany mogorva arcán hirtelen büszke vigyor terült szét.

– Végül is.

 

 

Serilda egy érdekes főszereplő, ugyanis rengeteg rejtély övezi őt; mind a folyamatos hazudozásai, mind a különös szeme, mind az anyja fura eltűnése. A legnagyobb talány az, hogy hogyan képes ennyiféle történetet kitalálni, hogy hogy nem tudja, miként fognak folytatódnia és honna merít ihletet, amikor lényegében alig történik valami körülötte? Tényleg szerettem, mert mindezek mellett bátor és törődő teremtés, aki hajlamos vonzani a bajt, ugyanakkor jól boldogul bármilyen váratlan helyzetben. (Mármint magához, egy halandóhoz képest jól. Azért csak nem varázsló vagy valami...) 

A másik karakter, akit szerettem a titokzatosságával együtt, az Arany volt! Koros és kortalan, makacs, segítőkész, talányos, őszinte, naiv, egyenes - annyira összetett karakter annak ellenére, hogy látszólag alig tudunk meg róla valamit a könyv végéig. Szerettem, hogy folyamatosan rosszalkodik, hogy bosszantsa a Lidérckirályt. Szerettem, hogy jó, de felelősségre nem igazán vonható kopogószellem lévén minden helyzetet megúszik. Igazából feldobta a sztorit annak ellenére, hogy hozzá is adott a drámaiságához azzal, hogy elkezd valami alakulni köztük Serildával, aki elkezd nyomozni a fiú és a kastély múltja után, ahova be van börtönözve.

 


Összességében

 

Olvasmányos, izgalmas történet, de a Lidérckirálynak köszönhetően akadnak benne kegyetlenebb részek és ijesztőbb lények. Bár Arany és Serilda közös pillanatai vidámságot csempésznek a történetbe, ettől ez még nem egy napsugaras olvasmány - néha bizony eléggé szíven ütött, ami az egyes karakterekkel történt! Gyönyörűen megfogalmazott regény, élmény olt olvasni.

Talán csak az zavart, hogy függővége van, de ezt igazán az író másik sorozatánál, a Holdbéli krónikáknál már megszokhattam volna...

 

Értékelés: 4,5

 

Folytatnám? !Mindenképpen, akár most azonnal.

 

Kinek ajánlom? Az író rajongóinak, a retellingek kedvelőinek és természetesen a Rumpelstiltskin és/vagy a Lidérckirály történetek imádóinak! 

 

Kedvcsináló idézetek:

A fiú valamiféle elhatározásra juthatott, mert határozottan bólintott.

– Jól van akkor!

Ismét Serilda után nyúlt. Ezúttal, amikor megragadta a karját, határozottan és gyorsan tolta odébb két lépéssel. Serilda felhördült, kis híján elvesztette az egyensúlyát, amikor a fiú eleresztette.

– Mégis mit…

– Mondtam már! – vágott a szavába a fiú. – Az utamban vagy. Kérlek és köszönöm!

– Nem így kell használni ezeket a szavakat!

– Látom, szereted a rejtélyeket, Serilda kisasszony.

– A jó történeteket szeretem. A váratlan fordulatokat. Számomra az a legérdekesebb, hogy úgy tűnik, még ön sem tudja, mi lesz a végső csavar ebben a mesében.

A Lidérckirály szája derűsen megmozdult.

– A kis halandó lány mindenkit megment?

Serilda csettintett egyet a nyelvével.

– A saját szórakozását rontja el, ha előre megmondja a végét. – Büszke volt rá, hogy bátran csengenek a szavai.

– Régóta élsz itt?

– Időtlen idők óta.

– Az évtizedeket jelent? Évszázadokat?

– Igen? Talán? Nem olyan könnyű számon tartani az idő múlását. Azt biztosan tudom, hogy megpróbáltam már elhagyni a kastélyt, de nem ment.

Serilda a szája belső felébe harapott. Veszettül kergették egymást a gondolatai. Történetek kavarogtak a fejében. Mesék. De most az igazságra volt kíváncsi.

– Milyen hosszú ideje élsz már itt fogolyként – mormolta. – Hogy bírod?

– Nem bírom – felelte a fiú. – De nincs más választásom.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Pinterest tábla: Gilded by Marissa Meyer

Gilded #1 a GoodReads-en.

☆☆☆ 


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Marissa Meyer nagysikerű regénye, a Gilded - Aranyfonó. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serilda, Arany és a Lidérckirály magával ragadó, titkokkal teli történetét, mely voltaképp egy komor hangulatú újragondolása Rumpelstiltskin meséjének.

Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

 


 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a történet alapjául szolgáló mesét. Minden állomáson láthattok egy, az aranyfonó manóval vagy annak történetével kapcsolatos kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyesen megválaszolni. Fontos, hogy egyes kérdések esetében több válaszlehetőséget is elfogadunk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

Sorolj fel legalább 2 nevet, amivel az egyes változatok a manót illetik!

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

04/25 Readinspo
04/26 Sorok Között - Könyvtrailerek
04/28 Kelly & Lupi olvas - Interjúfordítás
04/30 Dreamworld - Idézetek
05/02 Csak olvass!
05/03 Kelly & Lupi olvas
05/04 Sorok Között
05/05 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
05/06
Hagyjatok! Olvasok!
05/07 Dreamworld

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése