2023. május 10., szerda



Axie Oh: The ​Girl Who Fell Beneath the Sea - A lány, aki a tenger alá esett | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Akkor mi a végzet vörös fonalának igazi értelme? – kérdezi Namgi összeszorított fogakkal.

A róka oldalra hajtja a fejét, borostyánszeme ragyog.

– A lelki társakat köti egymáshoz.

– Lelki... társak – ismétli meg lassan Kirin.

– Igen. Két lelket köt össze, az egész két felét.

 




A végzet nem téved.

Mina otthonát 100 éve viharok pusztítják. A Tengeristen dühös, és haragját csak igazi menyasszonya csillapíthatja.

A falu minden évben feláldoz egy lányt, hátha pont ő a vágyott menyasszony. Amikor Mina bátyjának szerelme, Sim Cshong kerül sorra, Mina feláldozza magát, és beugrik a vízbe a lány helyett. A Szellemek birodalmába kerül, ahol elképesztő kalandok várnak rá egy titokzatos lord és cimborái, démonok, istenek és istennők, szellemek és misztikus lények között.

A szerelem is megtalálja, ám nem a Tengeristen mellett. Vagy mégis? Vagy mégsem? A sors ahhoz köti, akihez tartozik.

Világszerte elsöprően sikeres, Publishers Weekly Bestseller, NPR Best Book Awards 2022, Indigo Best YA Book of 2022, New York Times bestsellerkötet.

Koreai mítoszokra, mesékre épülő, elbűvölő történet.Hagyd, hogy magával ragadjon!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Girl Who Fell Beneath the Sea

Eredeti megjelenés éve: 2022

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

312 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633992067 ·

Fordította: Neset Adrienn

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy a különleges cím és a borító párosa fogott meg! Őszintén szólva egészen addig nem tudtam, miről fog szólni a történet, amíg el nem kezdtem olvasni pár nappal korábban, onnantól viszont nem volt megállás, teljesen levett a lábamról Mina kalandozása a szellemek és az istenek világában!

 

Szerintem…

 

Bár még csak május van, ez a történet egészen biztosan benne lesz az éves toplistámban, ugyanis ez egy rendkívül lebilincselő olvasmány volt kalanddal, fantasy elemekkel, istenekkel, szellemekkel, démonokkal, mitikus lényekkel, mítoszokkal. Családi szeretetről, elhivatottságról, az istenekbe vetett hitről és magukkal ragadó történetekről olvashattam. Ütköztette a haladók szemszögét, mely szerint a saját fájdalmaikat félretéve letérdelnek a betegek és az idősek is az oltárok elé, hogy leróják a tiszteletüket és imádkozhassanak az isteneikhez, az istenek szemszögével, ahol ők érdektelen kívülállókként rájuk se bagóztak…

 


Mina egy szerethető, botor, nagyon makacs 16 éves lány, aki a testvére szerelme helyett feláldozza magát a Tengeristennek, és így eljut a szellemek és istenek földjére. Rá kell döbbennie, hogy a Tengeristen bánatában alszik, álmában zokog, és nem is figyel se a jelenre, se a múltra, se a jövőre… Az istent védő Lord Sin, a Lótuszház vezetője két társával, Kirinnel és Namgival ellopja a lánytól a lelkét így megnémítva őt. Mina vagy kénytelen egy hónapig a lelke nélkül élni, vagy visszaszerezve azt egy hónapon belül ő maga is szellemmé válik – már ha nem töri meg a Tengeristen átkát… Ami vagy létezik, vagy csak mendemonda.

Szerettem, hogy a lány nem fordult be, nem kezdett el se sírni, se kétségbeesni, hanem bármilyen probléma került elé, azonnal újratervezett és belevágott a megoldásába!

 

 

– Egy hónapod van arra, hogy kigondold, hogyan mentheted meg a Tengeristent – feleli –, nekem meg arra, hogy kitaláljam, hogyan szabadulhatnék meg tőled.

 

 

Minán kívül nagyon szerettem Sint, aki egy tipikus megközelíthetetlen, drámai figura. Nehéz eldönteni, hogy pozitív vagy negatív karakter, mert sokszor hidegnek és ridegnek tűnik, ugyanakkor sokszor ad törődésre utaló jeleket. Én csípem a kiszámíthatatlan, hűvösnek tűnő könyves pasikat!

 


Összességében

 

Ez kategorikusan a „jó érzés volt olvasni” típusú könyv, ami annyira lenyűgözött, hogy máris az egekbe marasztaltam a hasonló érdeklődésű barátaimnak. Izgalmas volt a rengeteg beleszőtt legendával és mítosszal találkozni, érdekes volt a különféle mitikus lényeket felkutatni az interneten olvasás közben, és szerettem azt is, hogy minden karakternek megvolt a maga története, amelyeket mindig megismertünk így vagy úgy.

A legjobban természetesen a vörös fonallal kapcsolatos részeket és fordulatokat szerettem, mert még az én nem igazán romantikus kicsi szívem is megdobbant a lelkitársakat összekötő vörös fonál sztori miatt!

 

Értékelés: 5*

 *egyik best of 2023 lesz

 

Kedvcsináló idézetek:

– Miért olyan dühös a Tengeristen? – kérdeztem nagymamától, aki már nem nézte a sötét vizet. – Miattunk?

Akkor felém fordult, barna szemében mély érzelem tükröződött.

– A Tengeristen nem dühös, Mina. Elveszettnek érzi magát. Mélyen odalent, a mi világunk alatti palotájában várja, lesz-e olyan bátor valaki, hogy rátaláljon.

– Akkor tehát átokról van szó? – szólalok meg. Namgi és Kirin abbahagyják a veszekedést, és újra rám néznek. – A Tengeristen nem hagyta el a népét. Megátkozták.

Arra nincsen befolyásom, mások miben mérik az értékemet, de a mesékben és mítoszokban jó vagyok. A mesék és mítoszok a véremben vannak.

– Minden embernek van egy lelke – magyarázza. – Amikor meghalnak, a testüket a fenti világban hagyják, a lelkük pedig leutazik a folyón. A szellemek azoknak az embereknek a lelkei, akik kirángatták magukat a folyóból, túl makacsak voltak ahhoz, hogy átkeljenek egy másik életbe. Itt időzünk a Szellemek Birodalmában, felfordulást csinálunk, és kövérre hízunk az ősi rítusokon.

Az idősebb bátyám, Szong azt mondja, hogy a bizalmat ki kell érdemelni, és ha valakinek tálcán kínálod, az olyan, mintha te magad nyújtanád át a kést, amit beléd döfhetnek. Mire Csun azt mondta, hogy a bizalom a hiten alapul, és hogy ha bízunk valakiben, az emberi jóságban bízunk, és a világban, amit ezt alakítja.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Axie Oh - A lány, aki a tenger alá esett

The Girl Who Fell Beneath the Sea a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll.

Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s  fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Axie Oh regényében kiemelkedő szerep jut egy bizonyos piros fonálnak, ami összeköti azokat, akik egymáshoz tartoznak. Így hát mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyik regényszereplő, kinek a társa lehet, kivel kötné össze a piros fonál. Ne ijedjetek meg, ha találtok becsapós kérdést, előfordulhat, hogy több válaszlehetőség is jó.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

Kivel köti össze Alina Starkovátt a képzeletbeli piros fonál?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

04/29 Dreamworld
04/30 Csak olvass!
05/02 Dreamworld - Idézetek

05/03 Readinspo
05/04 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
05/05 Könyv és más
05/06 Utószó
05/07 Kelly és Lupi olvas
05/08 Sorok Között
05/09 Fanni’s Library
05/10 Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése