2023. május 31., szerda



5. fejezet - 2023. május | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmajánló, macsKalandok, PuzzleTime és élménybeszámoló

  

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

  

 


Heyho!

 

Nem igazán voltam önmagam a hónapban… Kezd betetőzni a rengeteg front változás, a stressz, a fáradtság, a folyamatos fázás és/vagy elázás… (Ebben a hónapban már csúszott be táppénz is.) Munkán kívül nem is igen gépezem vagy mobilozom, még a Kindle-n olvasást is hanyagoltam a hónapban, ami nagy szó nálam, ugyanis az elmúlt években totál átszoktam rá. Ráadásul a folyamatos fejfájás/fülzúgás miatt ráadásul kommunikatív se vagyok... Szóval nem vagyok a legjobb barát, teljesen begubóztam otthon (hogy puzzle-t rendelgessek Vintedről meg macskakaját máshonnan). Majd lesz jobb... Remélem... Most kicsit bepadlóztam. :'))

Amikor nagy ritkán kimozdultam, akkor viszont igyekeztem a topon lenni: kerti partiztunk, csapatot építettünk, családilag nyaraltunk, macskát nyírattam, bicikliztem, jól leégtem napozgatás közben (a munkahelyem kőépület, kint melegebb van, mint bent a gép előtt), társas bulikat toltunk, elmentünk az Előszállási Zoo-ba.   

Pozitív dolgok: A Legfontosabb: 6-7 év folyamatos vizsgálgatás után végre szélnek eresztett a Szemész doktornőm, mert nincs semmi baj a szememmel, nincs zöld hályogom és teljesen eltűnt/meggyógyult a pár évvel korábbi szemsérülésem! <3 Az év híre!

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt májusban?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 1 új könyvvel bővült a könyvespolcom ebben a hónapban, de az az egy könyv nagyon bejön.

 

Recenziók (1)

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

 

  

– Személyes érdekeltségek –

 

► ÚJ MERÍTÉS ROVAT: Forever Young Adult – Itt a Tavasz, elő az újdonságokkal!

 


#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvelt zenék:

Silva Hound ft. Edward Bosco and Black Gryph0n - Radio Play

ADHD – Tyler Csatari

 

#boldogság #rövidsztorik

 

► Nagyon bírom a barátnőm gyermekeiket, így egy ideje tervezgettük, hogy elmegyünk velük az Előszállási Állatkertecskébe. (Nem véletlen a kicsinyítő képző!) Nos, sütött a nap, elindultunk, odaértünk, elhagytuk a kocsit és zuhogó eső… Szóval mentünk 1 kört esernyő alatt, aztán amikor elállt az eső még párat anélkül… Mázlinkra a túra végére előjöttek a szurikáták is, akik miatt el akartam jutni oda! (Életem harmadik kecske etetése pipa.)

 

 

► Rendkívül sokat bringáztam a hónapban, és kb 55-56 km-ert a mobilom is megjegyzett ebből. A családi nyaralásnak a nagy részét is biciklizve töltöttem: egyik nap Kesztehelyig mentem, másnap Balatongyörökig. A második túra szebb volt, jó részen közvetlenül a part mellett ment az út.

 

 

► Ez a hónap kaja ügyileg is az újdonságoké volt, ugyanis életemben először ettem tábortűznél sütött mályvacukrot (erről nincs képem), készítettem otthon teriyaki csirkét, ettem pillecukros fagyit, kóstoltam sós palacsintát (Hortobágyi húsos pala), és leveles tésztából is kipróbáltam 1 új receptet, amit TikTokon találtam.

 

 

► Az említett tábortüzes móka egy baráti kerty partin történt, ami csodásan telt, amit egy munkahelyi kerti móka követett, ami már kevésbé volt csodás… (Csapatépítőnek nevezték. Hümm.)  

 

 

► Kinder Joy-os Funko figurák gyűjtésébe kezdtem, illetve kaptam egy plüss lajhárt a fent említett cuki gyerekektől, akik szeretnek velem bevásárolni jönni. :D  

 

► A hónapban folytattam a kirakózást is, amiben Lucifer úgy segített, hogy aludt mellettem vagy morcosan nézte, ahogy más foglal le, mint az ő áhítatos csodálása. (Megvető tekintetét sikerült képen is megörökítenem.) Az egyik alsó képen meg az új szerelmem szerepel AZ BIZONYOS PUZZLEASZTAL, amibe első látásra beleszerettem fél éve, de most lett ismét raktáron.

 

 

► Szerencsére haladtam a bullet journalommal is. (Lényegében annyiszor zúgott a fejem a hónapban, hogy elég sok estét töltöttem képernyőmentesen, és akkor vagy puzzle, vagy rajzolás volt a program.)

 


 

#MacsKalandok #randomságok

 

► Fotókollekció a dögről, akinek rémes élete van nálam, mert amint elalszik vagy bármi egyéb cuki dolgot csinál (pl.: légzés, létezés, satöbbi), azonnal előkerül a mobil pár fotó erejéig. Egyébként elég sokat vegzáltuk egymást a hónapban. Nem tetszett neki, hogy betegen, táppénz alatt itthon mertem tartózkodni, így néha megrágcsálta az ujjaim, de nekem meg az nem tetszett, hogy vedlik, így elvittem macskafodrászhoz nyírásra és kifésülésre… ¯\_()_/¯ (Ráadásul a hónapban vigyáztam egy idegen ciccre is, ami tuti megcsalásnak számítana, ha tudna róla... de nem tud... Csak nem mesélem el neki, hogy más macskáknak is adok jutalomfalatokat!)

 

 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Luca (2021) – 8/10 –

Nekem tetszett! Tele volt megható pillanatokkal, gag-ekkel, és szerintem még sosem jártam úgy, hogy végignéztem kétszer a stáblistát, ahol a történet folytatását „láthatjuk”, vagyis egy epilógus féleséget.

Gyönyörűek a mese színei, az olasz vibe is átütő, de igen, én a humor morzsákat csíptem a legjobban. Pl. az öreglányokat! :D

 


A bálna (2022) – 7/10 –

Gondolkodom, gondolkodom, de csak azt hallom, ahogy megszakad a szívem…

 


Én, Tonya (2017) – 7/10 –

Sebastian Stan miatt néztem meg a filmet, de Margit Robbie játéka varázsolt el igazán. Tonya tényleg elszánt alak, és a színésznő a végsőkig eljátssza; látjuk a bőre alól kitörni készülő vak dühöt, az arcán tükröződő kontrencrációt, az erőt abban, ahogy az izmai megfeszülnek. Sokkolt, mennyire átszellemült.

Szeretem a jégkorcsolyát, valószínűleg emiatt került fel a film a várólistámra, de semmit nem tudtam Tonya karrierjáről, életéről és a kapcsolatairól. Az anyjával, az erőszakos férjével és a korcsolya bizottság hozzáállásáról…

Nem nézném újra, nem is volt maradandó élmény, de megérte egyszer végigülni.

 


Ragadozó városok (2018) – 5/10 –

Bár összességében csalódás volt, azért voltak részek, amiket nagyon élveztem!

– Például a film eleji tőlünk fennmaradt, múzeumokban kiállított erekylék között felbukkanó – szerintük ISTENKÉNT TISZTELT – Minyonoknál annyira nevetnem kellett, hogy megállítottam a mesét.

– Szerettem Robert Sheehant, akit már nézni is gyönyörűség a maga kissé feminimségével. Szerintem nagyon vonzó akármerre focizik (ugye Az esernyő akadémiában egy non-bináris pánszexuálist játszik), egyszerűen jó nézni, pláne, hogy a sztori nagy részében elront valamit vagy simán bénázik.

– Amennyire béna volt Tom, annyira menő volt Jihae, akit Anna Fang alakított irtó jól. Igazi tökös csaj karakter!

– Jeeee, végre nem volt csók egy film végén! Csak ölelés! True Love! Yes!

– A film mellett szól az is, hogy nagyon vonzódom a steampunk korhoz és szeretem a posztap. sztorikat.

– Sikoly zseniális volt.

– Brutális a látványvilága.

Sajnos minden fel nem sorolt dolog a film ellen szól, de a legnagyobb probléma: ez a sztori kevés, össze-vissza és eléggé felépítetlen volt az egész.

 


Végső vágás (1998) – 5/10 –

Kicsit lassú és vontatott volt, ugyanakkor rendkívül zseniális.

És felháborító. És szórakoztató. És gusztustalan. És ötletes. És eredeti. És rémes… Jude Law a video bevágásokon haláli volt és nem is tudom, mi járt a fejében, hogy ezt csinálta a barátaival (ezek a barátai???). Hogy tehet valaki ilyet? Baromi menő, de szuper para. Summa summarum: mindenki hazudik, ahogy House MD mondta volt.

 


A Skorpiókirály (2002) – 4/10 –

Nem tudom, hogy nem láttam még ezt a filmet, hiszen a Múmia filmeket imádom... és hiába The Rock, ez simán kihagyható lett volna az életemből.

 


A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (2023) – 4/10 –

Nos, nem ájultam el tőle. Paródiának is sok volt, bár ahhoz képest meg keveset nevettünk rajta.

 


Sorozatoztam:

 

Sarolta királyné – Egy Bridgerton-történet (2023–2023) – 9/10 –

Nos… Nem tudtam, meg akarom-e nézni meg úgy általában voltam szkeptikus ezzel az egész sidestory dologgal… de… jaj… a szívem…

Nem gondoltam, hogy szeretni fogom ezt a sorozatot, mert annyira nem vagyok oda a Bridgertonokban látott királynőért, de most?! Totálisan IMÁDOM! Meg a történetüket is Györggyel… bár az utolsó rész végén potyogtak a könnyeim. (Ki lehet ezt sírni sírás nélkül?!) Ritkán vagyok így a dologgal, de amint lesz egy kis szabadidőm a mostani nonstop meló/fesztiválszezon után, tuti, hogy nekiugrom és utánajárok III György király életének.

Tetszett az LMBT+ szál, bár nagyon sajnálom, hogy nem derült ki, hova tűnt a szőke, magas, rendezett csávó… (Vagy lemaradtam valamiről?)

 


The Last of Us (2023–) – 7/10 –

Shame on me, de nekem Bella Ramsey színészi repertoárja legalább annyira lapos volt, mint Kristen Stewart-é 2019-ig (akinek a Karácsonyi meglepi (2020) miatt megbocsátottam). Pedro Pascal Joel-je is so-so számomra, de szerettem, ahogy a „Faszkivan” ötven árnyalatát képes előadni egy homlokráncolással.

A történet: Ahhoz képest, hogy egy zombiszerű cuccokkal teli poszt-ap világban vagyunk meglepően nyugis volt mindent. Úgy néz, hogy a Z mint zombi meg a TWD elkényeztetett para zombis sorozatilag. Amúgy „szépek” voltak a növényszörnyek és tetszett ogazából a legtöbb díszlet/városkép/lepukkant minden is.

Tudom, hogy a legkevésbé kedvelt része az elszigetelt zakkant csávó szerelemre találása volt egy másik túlélő férfi személyében, de nekem tetszett az a rész, ahogy felépítette a maga kis kánaánját, ahogy befogadott valakit, ahogy túléltek egy csomó mindent elviselve egymás agybajait. Talán csak az ő lezárásuk érintett meg igazán a sorozat folyamán, egyetlen másik halál vagy katasztrófa nem ütött (ennyire? vagy egyáltalán?) szíven.

Nem tudom, vegyes érzéseim vannak, de valószínűleg megnézem a második évadot is, mert szerettem a játékot.

 


Anyuval nézve: 

 

Megzsarolva (2022–) – ?/10 –

A főszereplő (Noah Centineo) miatt javasoltam anyunak, akit én már több filmben is láttam, és szórakoztatónak tartom. A sorozat szerintem nem egy nagy eresztés, ráadásul eléggé össze-vissza.

 


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

▪  Neal Shusterman: Viharszem

Marissa Meyer: Cursed – Átkozottak

Cheryl Strayed: Gyönyörű apróságok

Ali Hazelwood: Utálom, hogy szeretlek

Mariana Zapata: Hands Down – Könnyűszerrel 

Alexis Hall: Pasialapanyag

Ilsa Madden-Mills: Dear Ava – Drága Ava!

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

könyvről írtam a hónapban:

Axie Oh: XoXo * YA romantikus *

Catana Chetwynd: Bekuckózunk * Cuki képregény *

Axie Oh: A lány, aki a tenger alá esett * YA fantasy *

Jamie McGuire: Majdnem ​gyönyörű  * NA romantikus *

Marissa Meyer: Gilded ​- Aranyfonó * YA újramesélés *

Gunnar Garfors: Ahol ​csak a madár jár * ismeretterjesztő könyv *

Louie Stowell: LOKI - Egy ​büntibe küldött isten naplója * ifjúsági mese mitológiával*

 

Blogturné Klub extrák és egyéb bejegyzések: 

Alexandra Bracken: Lore | Kedvcsináló idézetek

Borítómustra | Gyönyörű apróságok

Borítómustra | A Touch of Darkness

Borítómustra | Viharszem

Majdnem ​gyönyörű | Kedvcsináló idézetek

Borítómustra | Gilded - Aranyfonó

Borítómustra | The ​Girl Who Fell Beneath the Sea

  

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv


 

 

 

1 megjegyzés:

  1. Hű, mennyi minden!! Nagyon örülök a jó hírnek a szemed kapcsán!!! Szuper! :)

    A puzzle asztal nagyon király.. azért alacsony, mert így a földön tudsz ülni hozzá, vagy ezt egy másik asztalra érdemes rakni? Soha nem láttam még ilyet.

    Gratula a sok bringázáshoz!! :)

    A macskás képeken a bal alsón rövid már rövid a szőre, jól látom? Vagy csak képzelem? :D

    VálaszTörlés