2023. június 7., szerda



Cheryl Strayed: Gyönyörű apróságok | Blogturné Klub ajánló

  

 

Nem kell fiatalnak lenned. Nem kell soványnak lenned. Nem kell „kapósnak” lenned, mintha azzal, hogy valami agyhalott kitalálta ezt a szót, máris mindenkinek ehhez kellene alkalmazkodnia. Nem szükséges, hogy feszes legyen a bőröd, kemény a segged, és az idők végezetéig felfelé meredő mellekkel büszkélkedhess.

 




Mi ez a könyv?

A könyv a „Dear Sugar”, vagyis „Kedves Cukor” című rovatban megjelent szövegekből válogat. Ezek jelentős része eredetileg a TheRumpus.net oldalon jelent meg, mások viszont ebben a kötetben olvashatóak először. A könyvben szereplő levelek névtelenül jutottak el Cukorhoz a Rumpuson keresztül, vagy közvetlenül a saját postájában landoltak. A legtöbben azok közül, akik hozzám fordultak, nem tudták, hogy Cheryl Strayed vagyok, és hasonlóképpen én sem tudtam volna őket beazonosítani a leveleik alapján. Ez a könyv tehát idegenek közti bensőséges párbeszédeket tartalmaz.

Milyen típusú levelekre válaszoltál?

Voltak, amelyek a szerelemről szóltak, mások a gyászról és a veszteségről, vagy a pénzről, családi problémákról. Elég szubjektív kritériumok alapján döntöttem arról, hogy végül mit válogassak be a rovatba: alapvetően bármire kész voltam válaszolni, amennyiben kellőképpen érdekesnek találtam, kihívást jelentett a számomra, vagy egyszerűen csak megérintett.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Tiny Beautiful Things: Advice on Love and Life from Dear Sugar

Eredeti megjelenés éve: 2012

 

Helikon, 2023

488 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636200589 ·

Fordította: Bartók Imre

Cheryl Strayed könyvei:

 

Vadon

Gyönyörű apróságok

Brave Enough

This Telling

Salvaje

Torch

MOLY / GOODREADS / WEBSHOP  

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a könyv nem olyan, amit leülsz és egyhuzamban elolvasod. Ez nem az a könyv, ahol ne fordulhatna elő, hogy átugrasz egyes leveleket vagy össze-vissza olvasod azokat. Ez a könyv nem olyan, amit hamar be fogsz tudni fejezni. Ez a könyv sok rétegű, fájdalmas, szívhez szóló és végtelenül emberi. Emberekről szól, embereknek. Emberek beszélgetnek benne egymáshoz írt levelek formájában - névtelenül, jeligével. Azt kell, hogy mondjam, hogy tudtam, mire számítsak, ugyanakkor mégsem tudtam, mi vár rám. 

A Kedves Cukor címzésű levelek sokfélék, de a közös bennük az, hogy mindegyik a névtelenül író emberek legtitkosabb kérdéseit fogalmazzák meg. A jeligés levelek írói között van önmagát elárultnak érző barát, szerelemre vágyó hatvanas férfi, szexuálisan zaklatott nők, válófélben lévők, mások felé kacsintgatók, döntésképtelenek, vad szexualitásra vágyó visszafogott jellemű nő, férfiakkal zsonglőrködő, alkoholproblémások, jövőtől rettegő, éppen a kitartott nővé válást fontolgató... A kvázi névtelenség őszintévé teszi őket, ugyanakkor a válaszok nem csak nekik szólnak. Cukor mindenkihez szól, mindenkinek mesél és mindenkivel együttérez. Ezt olyan nyers őszinteséggel teszi, hogy néha már-már kegyetlenségnek hat az egyenessége, de fejbe kólintja az olvasót, segít meghozni a döntéseket, illetve kívülről szemlélni a problémákat.

 


Bár voltak olyan témájú levelek - pl. szexuális zaklatással, abúzussal kapcsolatosak -, amelyeket átugrottam, így azokról nem tudok nyilatkozni, de az esetek többségében Cukor (Cheryl) bizony egészen beleélte magát a válaszba, és önmagát, a személyes tragédiáit is megemlítve, elmesélve próbálta körüljárni a felvetett témákat. Mesélt a saját tragédiáiról, az édesanyja elvesztéséről, azokról az alkalmakról, amikor elárultnak vagy elveszettnek érezte magát, amikor talpra kellett állnia, mert összeomlott az élete.

 

 

Nem lehet alábecsülni, hogy milyen gyógyító hatással bír akár egy rövid találkozás egy olyan személlyel, aki egy másodperc alatt pontosan megérti, hogy miről beszélsz, ugyanis ő maga is pontosan ezen ment keresztül.

 

 

Bár Cukor némelyik válaszlevele rendkívül nyersre sikerült, nekem nagyon tetszett a válaszlevelek stílusa. Mindig a kérdezők lelkével foglalkozik a válasz, az elsődleges cél az ő életük rendbe hozatala, helyes irányt mutatni nekik.  Igenis kell valaki, aki ha nem is szemtől szembe, de azt mondja nekünk, hogy: INDULJ! MENJ! ENGEDD EL! BOCSÁSS MEG! NÉZZ MAGADBA! HAGYD OTT! LÁSD BE! VÁLTOZTASS!   

 


Összességében

 

Bár eddig még csupán a Vadon című film kapcsán találkoztam Cheryl Strayed íróval, most sikerült a szívembe lopnia magát azzal, hogy mennyire jól ír, mennyire nyílt és őszinte azokkal, akik tanácsért fordulnak hozzá. A Kedves Cukor! ingyenes tanácsadó rovat egy hatalmas vállalás, hiszen minden egyes válaszba beleteszi a szívét és a lelkét, éjszakákon gondolkodik azon, hogy mit kellene válaszolnia az egyes levelekre. 

Érdemes volt elolvasnom  ezt a kötetet, bár elég fura volt ennyire belefolyni mások problémáiba, belelátni az életükbe, a legbenső gondolataikba... Ugyanakkor izgalmas is, hiszen a válaszok olyan sokfélék, hogy mindig találtam bennük olyasmit, ami hozzám is szólt!    

 

Ajánlom? Igen.

 

Sorozatadaptáció: Apró gyönyörű dolgaink (2023–2023):

 

LEÍRÁS: A Cheryl Strayed bestseller esszé gyűjteménye alapján készült Apró gyönyörű dolgaink főszereplője egy nő, akinek a házassága a végét járja, akivel a lánya szinte szóba se áll, és akinek írói karrierje szinte nem is létezik. Így amikor egy barátja azt javasolja, hogy vegyen át egy tanácsadó rovatot, teljességgel alkalmatlannak éri magát a feladatra… pedig talán pont erre termett.

Nem tudtam, hogy létezik ez a sorozat, de már el is kezdtem nézni a Disney+-on. Egyelőre torokszorító és emberi, akárcsak a könyv.

 


Kedvcsináló idézetek:

Csakhogy szinte kezdetektől fogva ott volt bennem az a komisz hang: egy vékonyka, de tisztán csengő hang, amely függetlenül attól, hogy mit tettem, csak azt ismételgette: menj.

Menj akkor is, ha szereted őt.

Menj akkor is, ha kedves, hűséges és jól bánik veled.

Menj akkor is, ha a legjobb barátod, és te is az ő legjobb barátja vagy.

Menj akkor is, ha nem tudod elképzelni nélküle az életed.

Menj akkor is, ha imád téged, és a távozásod után összeomlik.

Menj akkor is, ha a barátaid csalódottak, meglepődtek vagy mérgesek lesznek, netán mindhárom egyszerre.

Menj akkor is, ha pedig korábban azt mondtad, hogy maradsz.

Menj akkor is, ha félsz az egyedülléttől.

Menj akkor is, ha nem vagy biztos benne, hogy valaha bárki is úgy fog szeretni, ahogy ő szeretett.

Menj akkor is, ha nem tudod, mi vár rád ezután.

Menj akkor is, ha még azt sem tudod pontosan megmondani, hogy miért nem maradhatsz.

Menj, mert menni akarsz.

Ugyanis ez – hogy el akarsz menni - elegendő.

Drága szívem, hidd el, nem olyan ördöngösség, mint amilyennek gondolod. A szeretet nem más, mint az érzés, ami mindannyiunkban ott van azok iránt, akik fontosak a számunkra, és akiket megbecsülünk. Lehet könnyű, mint egy ölelés, amit egy barátnak nyújtunk, vagy súlyos és nehéz, mint azok az áldozatok, amelyeket a gyermekeinkért kell meghoznunk. Lehet romantikus, platonikus, családi, illékony, örökké tartó, feltételes, feltétlen, tele lehet fájdalommal, köze lehet a szexhez, megsebezheti az abúzus, megerősítheti a kedvesség, összekuszálhatja az árulás, elmélyítheti az idő, komorrá tehetik a válságok, megemelheti a nagylelkűség, táplálhatja a humor, és tele lehet mindazokkal az „ígéretekkel”, amelyekről te is írtál, és amelyeket aztán vagy betartunk, vagy nem. A legjobb, amit tehetsz az életeddel, hogy rohadtul megpróbálsz mindent kisajtolni a szeretetből.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Idézetek a könyvből + Cheryl Strayed books Pinterest tábla.

Tiny Beautiful Things a GoodReadsen – BORÍTÓMUSTRA

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Gyönyörű apróságok egy szívhez szóló, bensőséges párbeszédeket tartalmazó kötet, melyben a „Dear Sugar”-nak címzett leveleket és Sugar (Cukor), vagyis Cheryl Strayed őszinte és nyers válaszait olvashatjátok.

Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy ha velünk játszotok, akkor a turné végén megnyerhetitek a Helikon kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Úgy gondoltuk, hogy mostani játékunk az írónő életével lesz kapcsolatos! Minden állomáson találtok egy állítást, melyről el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis, és ezt beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

“Tizenhárom hónapon keresztül cipelte az óriási túrazsákot, ami szinte egy súlyban volt vele, de ennél is megterhelőbb volt az a lelki csomag, ami gyerekkora óta nyomta a vállát.”

IGAZ VAGY HAMIS?

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

26 - Hagyjatok! Olvasok! ~ borítómustra

29 - Könyv és más

1 - A Szofisztikált Macska *csúszás 13-ra vagy 14-re*

4 - KönyvParfé

7 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése