2023. június 19., hétfő



Ilsa Madden-Mills: Dear ​Ava - Drága Ava! | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Akarom őt.

Cseszettül.

De az ember nem léphet stoplis cipővel egy meseszép, törékeny virágra, ami eleve kornyadozik.

 




Egykor ​közéjük akartam tartozni – de aztán tönkretettek.

A nagynevű Camden előkészítő suli borostyán lepte falai közt a gazdag és népszerű Cápák uralkodnak. Csoda, hogy meglepett az egyikük névtelen szerelmes levele? Ábrándozzon csak! Velőig gyűlölöm azokat a pénzes mocskokat azért, amit velem tettek.

A kérdés csak az, melyik Cápa a titkos imádóm. Knox, a heges focista? Dane, az ikertestvére? Vagy Chance, a kétszínű exem?

Drága Ava!

A szemed, akár a Karib-tenger.

Francba! Micsoda marhaság.

Úgy értem… valahányszor rám nézel, érzem, hogy ez valami IGAZI.

Ami példátlan.

Tíz hónapja nem jársz ide, de nem tudlak elfelejteni.

Hiányzott, ahogy a folyosón sétálsz.

Hiányzott, ahogy a meccseimen szurkolsz.

Hiányzott a hajad illata.

Erre egyetlen éjszaka, és minden odalett.

Ha bármire bármire szükséged lenne, megtalálsz. Írj rám. Kérlek. 105-555-9201

Utóirat: Cápa vagyok, de sosem bántanálak.

Utó-utóirat: Minden erőmmel dacoltam, de akkor is akarlak. Még mindig.

Mindennél aktuálisabb témákat feszegető, megindító romantikus regény.

Add át magad a sodrásának!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Dear Ava

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

368 oldal· puhatáblás ·

ISBN: 9789633735954

Fordította: Benkő Ferenc

Az író magyarul kiadott könyvei:

 

Dirty English – Balhés brit (1.)

Filthy English – A mocskos angol (2.)

 

Boyfriend Bargain – Áll az alku

 

Dear Ava – Drága Ava!

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Tetszett az író másik magyarul is megjelent regénye, a Dirty English – Balhés Brit, így azt gondoltam, hogy megpróbálkozom ezzel is, bár nem igazán szeretem az erőszakolós témájú történeteket… No, de lássuk!

 

Szerintem…

 

Adott egy nagyszájú és nem szívbajos, szegény lány, aki rendkívül okos, ezért az egyik menő gimibe jár teljes ösztöndíjjal. Már-már a lábai előtt hever mindenki, még az egyik Cápa (Cápák: a helyi gazdag menő csávók, akik többnyire sportolók) is az ujja köré csavarodik, majd egy buli rosszul sül el. Az ittas állapotú lány arra eszmél, hogy sehol a bugyija, fáj mindene, kótyagos a feje, majd kénytelen rádöbbenni, hogy megerőszakolták…

 


Aztán vágás, és 10 hónappal később vagyunk, ahol visszatér az iskolába a spicli szajhának bélyegzett Ava, immár szőke helyett feketére festett hajjal és lerí róla a világ és iskolatársai iránti dühe. A lány szinte izzik, folyamatosan robbanás közeli állapotban van és nem is lehet vele cicózni. Lazán a lába elé teríti az igazgatót, hogy intézzen a testvérének is ösztöndíjat, illetve Knoxot is, aki az egyik legmegközelíthetetlenebb Cápa mind közül. Oké, Knox látszólag nem adja magát könnyen, de mivel a regénynek csupán az egyik fele van AVA szemszögéből elmesélve, a másikban KNOX gondolataiba pillanathatunk, így mi, olvasók, hamar rájövünk, hogy majd megdöglik ezért a tépett szárnyú madárkáért…

A történet gerincét a szópárbajaik, a vitáik, az órai közös munkájuk adják, illetve a lassú megbékélésük egymással, amit nagy hirtelen a köztük fellobbanó szenvedély vált fel. Ami lássuk be kicsit túl hirtelen, kicsit túl korai, és ezer dolog szól ellene: a fiú drogos testvérének a problémája, a munkamániás apa aggályai, a felbukkanó anya, aki megfenyegeti a lányát, a szerető, de apácák által nevelt kistesó, az iskolatársak és a többi Cápa egyet nem értése, a zaklatás, az erőszaktevő el nem kapása, satöbbi…

 

 

– Világnagy seggfej vagy. Te vagy a suli legnagyobb farka, és ezt ne merészeld dicséretnek venni! Nincs az a korong, ami elbírna egy ekkora köcsögöt. Hihetetlen, hogy miért tapadnak rád a csajok. Undorító vagy!

– Tovább!

– És ne tagadd, életed fénypontja az, hogy irányító lehetsz a középsuliban. Idővel magányos, középkorú pasasként végzed majd, mélyen gyökerező kötődési problémákkal. Anonim alkoholista pornófüggőként zokogod majd tele a kínai kajád…

 

 

A történet magával ragadja az olvasót, és nem ereszti, ugyanakkor számomra néha túl sok volt. Kevés dologgal lehet megborítani, de a folyamatos szóismétlésekkel és a gagyi becenevek orrvérzésig való ismételgetésével nagyon. Knox becenevei (Fagyos Ördög, Fort Knox) több, mint 20 alkalommal hagyják el Ava száját, de a „virágom” becézése még ennél is többször, majdnem 80 alkalommal hangzik el a regényben. De meglepően sokszor hümmögnek, morognak, reszketnek, remegnek a könyvben...  

 

Ugyanakkor szerettem Knox érzékeny oldalát a zongorával, a Hádész és Perszephoné szálat, az erőszaktevő utáni szakadtalan nyomozását. Dane (Knox drogos ikertestvére) szintén egy meglepően izgalmas és szívfájdító szálat hozott be a sztoriba. Őszinte leszek, nem igazán kedveltem a regény első felében, de lehetetlen volt nem megszeretni a torokszorító kétségbeesése és elesettsége miatt. Külön öröm volt számomra, hogy az ő szálát is elvarrta az író! Az egyik háttérkarakter, Lou apáca-fóbiája szórakoztató elem volt, akárcsak a Knox és Ava közös filmezése körüli hercehurca.

Voltak nagyon jó részei is a történetnek, így nem bántam meg, hogy elolvastam. Pedig tényleg voltak mélypontjaim, mint például ez a végtelenül romantikus szerelmi vallomás: „- Tudom, hogy független vagy, mint július 4-e, de nélküled félember vagyok, virágom.” vagy az „Addig baszlak, míg csillagokat nem látsz, virágom.” ígéret behatolás után… Azt hiszem, nincs az az álompasim, akinek az ilyen szövegére ne kezdenék egy könnyezve, visítva röhögni… Sajnálom, Knox…

 


Összességében

 

Nálam nem érte utol a korábban olvasott Dirty English – Balhés Brit című regényt, amit őszintén sajnálok. Szerettem a főszereplőket, mert mind Knox, mind Ava megfontolt, összeszedett emberek, akik igazán tesznek a változásért, nem hagyják annyiban a dolgokat, és képesek önmaguk boldogsága ellen dönteni, ha másoknak ezzel jót tesznek. Önfeláldozó, szerethető páros, de szuperek voltak a főszereplők is! Miattuk a rengeteg szóismétlés és az elcsépelt becézgetések ellenére is szórakoztató volt a könyv.

 

Értékelés: 3,5

 

Kedvcsináló idézetek:

– Ne bébizz, Cápa! Én vagyok a legkevésbé bébi széles e világon. – Ráadásul Chance is így hívott.

Lassan leengedi a kezét.

– Ne hívj Cápának, és áll az alku.

– Hogy szerezted a sebhelyed?

Egyszerűen el kell mondania, meg kell nyílnia, hiszen a nyakamat rá, hogy legfeljebb Dane tudhatja ezt.

Meginog.

– Istenem, Ava…

Közrefogom az arcát.

– Minden heg egy becsületrend, amiket csak egy igazán erős szív képes elviselni. Tetszik minden sebhelyed. Oszd meg őket velem!

– Mivel te tudod, hogy a második keresztnevem Tulip, és egy virágról kaptam, akkor megtudhatnám a tiédet?

– Knox – vigyorgok. – És hiába firtatnád az elsőt. Találd ki szépen!

– Lássuk csak… Maximilian? Eugene?

Vakkantva nevetek.

– Megalodon?

– Azt hiszed, nem tudom, az mit jelent? – húzom fel a szemöldököm. – Nem vagyok akkora kocka, mint egyesek – gúnyolódom –, de megvan a magamhoz való eszem.

– Oké, nagymenő, mi az?

– Egy kihalt cápafajta, ami úgy hárommillió éve élt. Úgy tartják, a nagy fehér rokona. És nem, nem az az első nevem, de poénnak elmegy.

– Earl? Az rímel a pöcsre.

 

– Nőj fel – húzom az agyát, miközben elnézem a büfé bejárata felé tartó Margaret nővért és Tylert.

Erre égnek emeli a kezét.

– Nem gyakorló keresztény vagyok, ő meg apáca! Mintha tudná, hogy nem járok misére. Megvan nekik Isten mobilszáma? Mert akkor azt is biztosan tudja, hogy elváltam – dohog.

Az ajkamba harapok. A szakácsunk, Rosemary, a konyhai sütő mögül siet a segítségemre.

– Arról nem is beszélve, hogy vedelsz és káromkodsz, mint egy tengerész, az istenkáromlásról nem is beszélve…

– Csitt már! Mindjárt jön! – vág vissza Lou.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Drága Ava! by Ilsa Madden-Mills Pinterest tábla

DEAR AVA a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Ilsa Madden-Mills Dear ​Ava – Drága Ava! című romantikus regénye, melyben Ava a névtelen szerelmes levél íróját keresi, aki az iskola királyainak egyike. Vajon a focista Knox, az ikertestvére, Dane vagy a kétszínű Chance írta a levelet?

Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát! 

 


 

Nyereményjáték:

 

Mivel bloggereink nagy rajongói az “ellenségekből-szerelmesek” történeteknek, úgy gondoltuk, hogy minden állomáson ki kell találnotok egyet a főszereplők neve alapján! Jó keresgélést! A megoldás, amit várunk: a regények címe.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

Henry George Edward James Fox-Mountchristen-Windsor + Alex Claremont-Diaz

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

[Blogturné Klub]

10 - Hagyjatok! Olvasok! ~ borítómustra

13 - Kelly és Lupi olvas

16 - Dreamworld ~ kedvcsináló idézetek

19 - Hagyjatok! Olvasok!

23 - Csak olvass! ~ Spotify

 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése