2023. május 3., szerda



Louie Stowell: Egy ​büntibe küldött isten naplója (Loki 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Este Heimdall elkapott, a gyereknevelős könyvét lóbálva.

- Itt az áll, hogy egy jó család sok és minőségi időt tölt együtt. Nekem, mint a ház urának, erős férfimintát kell mutatni a fiaimnak.

- Nem egy család vagyunk. Nem vagy az apám. Nem vagyok a fiad. És csak néha vagyok férfi.

- Ez részletkérdés – mondta Heimdall.

 




Én, Loki a trükkök és hazugságok istene BÜNTETÉSben vagyok. Odin a Földre száműzött, méghozzá egy tizenegy éves fiú testében. Ahhoz, hogy hazatérhessek, vannak feltételei:


1. JÓTETTEKET KELL VÉGHEZ VINNEM (uncsi)


2. ISKOLÁBA KELL JÁRNOM (kegyetlen)


3. EL KELL VISELNEM THORT (gázos…)


És mindezt még ebbe a naplóba le is kell jegyeznem…


Kívánj szerencsét! Vagy ne… Valójában úgysem érdekel a halandók véleménye…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű:

Loki: A Bad God's Guide to Being Good

Eredeti megjelenés éve: 2022

Manó Könyvek, Budapest, 2023

238 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635842940 ·

Fordította: Iglódi Brúnó

Loki sorozat:

 

1. Egy ​büntibe küldött isten naplója

2. A Bad God's Guide to Taking the Blame

3. A Bad God's Guide to Ruling the World

(nem befejezett?)

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

Szórakoztató, olvasmányos történet arról, hogy Loki jól megjárja – saját magának hála, akárki (többnyire Loki) akármi mást állít. Őszintén szólva az én figyelmemet Loki neve keltette fel, és csak utána kezdtem el jobban utánajárni annak, hogy ez miféle könyv.


 

A fülszöveg elolvasása után, majd a könyv elolvasása után is arra jutottam, hogy rendkívül abszurd, ugyanakkor eredeti ez a történet a gyerektestbe kényszerített Lokival. Azzal a Lokival, akinek egy olyan naplóba kell leírnia a gondolatait, ami Odin végtelen tudásával bír, miközben az emberek világában a szintén gyerektestbe költözött Thor a testvérét játssza, Thomast, míg Heimdall az apjukat, Hyrrokkin az anyjukat. Szürreális és zseniális!

 



Sejthető, hogy a könyv nyelvezete és megfogalmazása gyerekbarát, ugyanakkor élvezetes olvasmány volt felnőtt fejjel is, hiszen nem szájbarágós, nem önismétlő. Tulajdonképpen szórakoztatott, ahogy Loki igyekszik ellavírozni a világunkban, és mindenféle butaságokat művel (vagy gondol) a jó nevében. Vagy a rosszéban. Tetszettek a napló riposztjai, illetve minden fejezet elején azok a részek, ahol a LOKI ERÉNY PONTOKat vezeti a napló. Várható volt, hogy Loki nem felfelé kezdi el tornázni az eleve -3000-ről induló pontjait, de még engem is sikerült meglepnie az íróak azzal, hogy mennyire mélyre ásta magát Loki a cselekedeteivel.

 

 

Ma a napfény sugarai tündöklő palástot vontak körém. Biztosan azért, mert ma volt az a nap, amikor felfedeztem a halandók legnagyszerűbb találmányát: a csipszet.

Ezek olajban sült krumpliszeletek.

Valójéban sokkal több annál. Milliónyi ízesítéssel létezik, amit vegyi úton érnek el, szóval egyáltalán nincs is benne az, amilyen íze van. Például létezik vegetáriánus szalonnás csipsz! Na, az sosem látott malacot!

 

 

Talán furán hangozhat, de számomra Thor mindvégig háttérszereplő maradt, annak ellenére, hogy azért akadtak olyan részek, amelyekben aktívan részt vett. (Nem, nem azokra a részekre gondolok, amikor aktívan lepukizta Lokit, bár voltak ilyen részek is. * minimális szemforgatás *) És a háttérszereplők közül se őt szerettem a legjobban, hanem a szüleiket játszó asgardiakat! Míg Heimdall mindenféle gyereknevelő tanácsadó könyveket olvas, majd házimunkára fogja vagy közös programra hívja a fiúkat, addig Hyrrokkin például kertészkedik vagy a háziállatokká avanzsált kígyóival szórakozik.


 

Összességében

 

Szellemes, szerethető történet ez, ami jól esett a szívemnek. Loki mindig is a szívem csücske lesz akár felnőtt, akár gyerek, akár ló alakban, így imádtam, hogy ennyire aranyosan butus és viccesen gonoszkodó ebben a történetben. Tetszett a történet lezárása, mert szeretem, ha kerek egy sztori, ugyanakkor érződik a befejezésen, hogy várható a folytatás. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a jégóriásokkal, az iskolával és a lánnyal, akivel a könyv végére talán-tán összebarátkoztak.

 

Értékelés: 4



 

Kedvcsináló idézetek:

Javítás: Egy átlagosan kinéző isten vagy, és azért bámul téged mindig mindenki, mert biztosak akarnak benne lenni, hogy épp nem készülsz valamire.  

Mondtam már, hogy utálom az igazságot? Olyan csúnya, és csupasz, mint egy köveket csócsáló, kopasz rágcsáló, amelyik kicsi, rózsaszín csigának tűnik.

- Mi ez? A családfádat kellett volna lerajzolnod!

- De hát azt tettem!

- Van benne egy óriási kígyó!

- Az a fiam!

- RENDBEN. AZONNAL TŰNJ A SAROKBA!

MUNKA: valami, amit a felnőtt emberek csinálnak. Azt jelenti, hogy valami olyasmivel foglalkozol, amit nem szeretnél csinálni, olyan embereknek, akiket utálsz, aranyért cserébe.

(Lásd itt: KAPITALIZMUS)

 

❖❖❖❖❖

Loki by Louie Stowell Pinterest tábla / Képek a könyvből.

Loki: A Bad God’s Guide #1 a GoodReadsen!

❖❖❖❖❖

 

Tartsatok velünk az Egy büntibe küldött isten naplója blogturnén, ahol a főszereplőnk a kamasztestbe zárt Loki, akit Odin a fivérével, Thorral együtt a Földre küldött. Az istennek egy hónapja van, hogy megmutassa, hogy képes megjavulni, és minden gondolatát kénytelen egy visszabeszélő naplóba lejegyezni, hogy ezt bizonyítsa. Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a turné végén a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!


 

 

Nyereményjáték:

 

Loki mondhatni az első számú kedvenc rosszfiúnk, és ennek köszönhetően elég gyakran fel-felbukkan a különféle könyvekben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, és ki kell találnotok, mely könyvből származnak, hol találkozhattok az adott Lokival! (A megoldás a könyvek címe!)

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“– Mert amikor csak valami baj üt be,
először mindig az jut eszembe, hogy Loki hibája.
Ezzel sok időt megspórolok.”

a Rafflecopter giveaway

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése