2023. május 9., kedd



Gunnar Garfors: Ahol ​csak a madár jár - Utazás a világ legritkábban látogatott országaiban | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Semmi sem segít jobban hozzá az emberek, kultúrák, életfelfogások, a történelem, a nosztalgia és sajátos részletek megértéséhez, mint az utazás.

 




Gunnar ​Garfors legújabb könyve a világ 20 legkevésbé látogatott országába kalauzolja el az olvasót. Bissau-Guinea, Mauritánia, Líbia, Türkmenisztán, Afganisztán, Kiribati, Nauru, São Tomé és Príncipe vagy Dél-Jemen – helyek, ahová az egyszeri turista nem jut el, a szerző mégis bejárta őket. Milyenek a mindennapok, hogyan élnek a hétköznapi emberek a Föld legeldugottabb vidékein, legyenek azok anarchiába süllyedt, állam nélküli államok, őrült diktatúrák vagy egyszerűen csak mindentől távol eső, alig megközelíthető apró szigetek? A norvég világutazó saját fotóival gazdagon illusztrált, élvezetes stílusban megírt műve elrepít oda, ahol tényleg csak a madár jár.

Gunnar Garfors (1975) médiaszakember, író és világutazó. Ez utóbbi minőségében több világrekord is fűződik a nevéhez, amelyeket persze nem tekint valódi utazásnak, „logisztikai” rekordoknak nevezi őket: 2012. június 18-án a brit Adrian Butterworth-szel együtt Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy elsőként járt öt kontinensen ugyanazon a napon. Egy másik világrekordot 2014 szeptemberében döntött meg barátaival,

Øystein Djupvikkel és Tay-young Pakkal, amikor 24 óra alatt 19 országot látogattak meg.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Ingenstad

Eredeti megjelenés éve: 2019

Cser kiadó, Budapest, 2023

416 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789632787008 · Fordította: Patat Bence

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Kisgyörgy Éva (Travellina): Világutazók kézikönyve elolvasása óta vártam egy olyan útikalauzra, ami igazán ütősnek és különlegesnek tűnik. Amikor megláttam, hogy megjelenik magyarul Gunnar Garfors világutazó könyve, akkor alig tértem magamhoz a döbbenettől és az örömtől: erre a kötetre vágytam, erre a kötetre vártam!



Szerintem…

 

Rendkívüli ez a könyv, igazi képtelenség, hogy Gunnar Garfors tényleg megírta ezt az útikönyvet a világ húsz legkevésbé látogatott országáról. Mindent maga tapasztalt ki, többször keveredett csávába, a saját bőrét vitte vásárra (bár néha akadtak társai az úton – pl. a testvérei vagy azok barátai). Olyan helyeken fotózott, ahol azt tilos volt, olyan országokba csalta be magát, ahol nem akarták, hogy ott legyen, és ezekből az élményekből született meg ez a könyv.

Érdemes tudni, hogy világutazónk 40 éves kora előtt már bejárta a Föld összes országát, és több Guinness-rekordot is tart: 1) elsőként járt öt kontinensen ugyanazon a napon, 2) tizenkilenc országot látogatott meg huszonnégy óra alatt, illetve 3) ő az első ember, aki járt a világ minden országában, ráadásul kétszer. Előszeretettel keveredik mély beszélgetésbe mindenkivel, aki hajlandó szóba állni vele, bármilyen helyzetből képes kidumálnia magát és végtelen érdeklődéssel fordul mindenki felé. Nyitott, csupa szív, intelligens figura, és nekem nagyon tetszett a szövege is.

 

 

– Nem elég nagy itt a biztonság? – érdeklődött Torgeir, és kissé idegesen pillantgatott a kutyákra. Az elutasító válasz azonnal érkezett, pedig Torgeir nőktől nem ehhez volt hozzászokva.

– Kedves barátom, egyetlen hely sem elég biztonságos, ha mi készítjük a világ legjobb csokoládéját!

 

 

A könyv minden országot külön fejezetben tárgyal, mely fejezet egy térképpel kezd, bemutatva az ország elhelyezkedését, az említett /meg látogatott városokat / helyszíneket. Majd az országnév, a kontinens, a népességszám, a turisták száma évente és az ország területe következik. A fejezetek írásos része több anekdotával, a beutazás nehézségeivel, az ott élők történeteivel vagy a velük való interakciókkal foglalkozik. Mesél arról, mivel foglalkozott, míg az adott országban járt (ez néha szörfözés, máskor csokoládé kóstolás, de mindig valami érdekes vagy helyi különlegességgel kapcsolatos dolog). Néha érinti a helyi politikai irányzatokat, mesél a diktatúrákról, a vezetőkről és azok fura          

 


Csípem, hogy nem adta fel például Türkmenisztánt, ahova sokadszorra sikerült csak bejutnia (végül üzleti vízummal engedték be és intézett is magának egy tárgyalást egy nagymenő divattervezővel), annak ellenére, hogy már járt ott korábban. De menő volt, amikor a folyamatosan égő darvazai gázkráter, más néven a Pokol Kapuja mellett éjszakázott sátorban (szintén Türkmenisztán). Talán ez volt számomra az egyik legérdekesebb és legtanulságosabb utazása, hiszen itt is bebizonyosodott mennyire leleményes alak és az is, hogy milyen sokat számít, ha jó kapcsolatot ápolunk másokkal.

 


A könyvben említett országok többnyire azért kevéssé látogatottak, mert különböző okok miatt nem biztonságosak – legyen szó akár gyakori emberrablásokról, akár háborús helyzetről -, de olyan is akad, amit nehéz megközelíteni vagy nehéz bejutni oda. Élveztem Gunnar élményeiről olvasni, de nem érzek késztetést arra, hogy akár Jemenbe, akár a Salamon-szigetekre utazzak.

A kötetben szereplő képek tényleg csábítóak, már-már elérik, hogy felhagyva a kényelmes életmóddal elinduljunk a saját Seholországunkba. Én mégis azt gondolom, hogy ezeket a helyeket más férfiként és más nőként beutazni, nem érezném magam biztonságban egyik kies, eldugott országban sem. Rendben, talán Sao Tomé és Príncipe (Afrika) volt az, ahol meginogtam, ugyanis itt kedvesek az emberek, nincs háború, bűnözés se nagyon, illetve itt alkot Claudio Corello „csokoládéceleb”, a világ legjobb csokoládéjának a készítője. 

Összességében

 

Olvasmányos, érdekfeszítő könyv a világ húsz legkevésbé látogatott országáról. Az író a második odautazása után írt ezekről a helyekről, ráadásul ő maga tapasztalta ki, kutatta fel és válogatta össze a tényleg top 20 országot! A legtöbb utat egyedül tette meg, máskor ismerősöket vagy a testvéreit vitte magával az utakra, de olyan is előfordult, hogy olyannal indult el, akit addig csak az interneten keresztül ismert, és aki szintén elhivatott utazó volt. Tetszettek ezek az anekdoták az egyes országokról, ugyanakkor épp ezek miatt nem éreztem útleírásnak a fejezeteket.  

 

Értékelés: 4,5


 

Kedvcsináló idézetek:

– De ez a szálloda azért biztonságos, jóval biztonságosabb, mint a Dzsazíra, ugye? – kérdeztem, leginkább csak azért, hogy ne szakadjon meg a beszélgetés.

– Persze! – bizonygatta Omar, majd némi gondolkodási időt tartott. Valószínűleg azért, hogy eltűnődjön, hogyan folytassa.

– Mondjuk, 2006-ban a szálloda előtt lőttek le egy BBC-tudósítót. Aztán pár évvel később két francia újságírót raboltak el innen. Ja, és a korábbi tulajdonost is meggyilkolták 2015-ben. De azért teljesen biztonságos. Most.

A Föld más részein lakók nem rosszul csinálják a dolgokat, csak másképpen.

A terrortámadás aznap délután többször is kiemelt elemként szerepelt a hírekben, egy tőlem vett hangbejátszással. A szüleim nem is tudták, hogy Afganisztánban vagyok. Apám az első híradást hallotta, anyámat pedig egy barátnője hívta fel, aki hallgatta az adást. Nem hiszem, hogy az lett volna a célja, hogy megijessze, de az ember talán nem egy ismerősétől akarja megtudni, hogy a fia Afganisztánban van. Másfelől nem igazán tudom, hogy közöljem anyámmal, hogy egy háború sújtotta országban tartózkodom.

Amikor 2009-ben először jártam Afganisztánban, néhány nappal elutazásom előtt telefonon számoltam be neki az útitervemről, miután átestünk az időjárással, a széllel és a helyi pletykákkal kapcsolatos hétköznapi körökön.

– Egyébként húsvétkor Afganisztánba utazom – közöltem.

– Értem – felelte nyugodtan.

– Érted? Nem is aggódsz értem?

– Gunnar. Rajtad kívül van még hat gyerekem.

Nem tudom biztosan, de azt hiszem, csak ugratott.

– Van internetük? – próbálkoztam.

A telt asszony felnevetett, majd a további kunyhók felé vezető ösvényre mutatott.

– Nincs, de fantasztikusan szép a strandunk. Minek ide az internet?

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Pinterest tábla: Gunnar ​Garfors

INGENSTAD a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Szeretnél eljutni különleges helyekre, távoli kultúrákat megismerni és megpillantani a világnak olyan szegleteit, ahová csak kevesen jutnak el, mindezt anélkül, hogy repülőre kellene szállnod? Ha igen, akkor tarts négy bloggerünkkel, és ismerd meg velünk Gunnar Garfors különleges kötetét, az Utazás a világ legritkábban látogatott országaiban című könyvet, mely a Föld 20 legkevésbé keresett országába kalauzol el bennünket. Játssz velünk a nyereményjátékban, és nyerd meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt!

  


 

Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben szereplő országokat keressük. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy az ország nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 



 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.06. Könyv és más

05.07. Utószó

05.08. Booktastic Boglinc

05.09. Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése