2023. május 29., hétfő



Axie Oh: XoXo | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

– Ha ez számít valamit – szólalok meg –, szerintem fontos, hogy az ember szakítson időt magára, még a felelősségei mellett is. Nem lehetsz ott másoknak, ha előtte nem vagy ott saját magadnak.

 




Mi ​van akkor, ha rálelsz életed szerelmére, de kockára kell tenned miatta az életet, amit szerettél?

Jenny élete szinte minden percét annak szánja, hogy valóra váltsa az álmát, és világklasszis csellistává váljon. Egyfolytában gyakorol, különórákat vesz, a szórakozásra nem marad ideje.

Egy este azonban összefut egy titokzatos idegennel, aki a feje tetejére állítja megszokott rutinját. Cseu, a rejtélyes, jóképű és kissé meggyötört fiú pont olyan veszélyforrás, amit Jenny messziről elkerülne, mégis egész éjszaka együtt járják Los Angeles utcáit, mielőtt Cseu hazamenne Dél-Koreába.

Nincs értelme azon töprengeni, „mi lett volna, ha”, hiszen egy óceán választja el őket egymástól. Ám Jennynek és anyukájának egy időre Szöulba kell költözniük, hogy gondját viseljék Jenny nagymamájának. És vajon kivel találkozik az elit művészeti akadémián, ahova beiratkozott a félévre? Cseuval.

De Cseu nem csak egy átlagos álompasi, akivel egy osztályba kerülnek – hanem az egyik legnagyobb k-pop-banda tagja, egy idol, akinek tilos randiznia…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: XOXO

Eredeti megjelenés éve: 2021

Kolibri kiadó, Budapest, 2023

356 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635991754 ·

Fordította: Horváth Vivien

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nem igazán szoktam híresztelni, de nagyon szeretem a k-drámákat, vagy a dél-koreai romantikus sorozatokat! Egy időben el is kezdtem koreaiul tanulni, de nem igazán az én világom, pedig igazán tetszik az országuk és a kultúrájuk! Oké, elég keveset tudok a k-pop sztárokról, vagyis idolokról, de nem bírtam ellenállni ennek a történetnek, mert egyrészt nagyon bejön a borítója, másrészt: EZ A CÍM! Hát nem mondhatjátok, hogy nem figyelemfelkeltő!

 


A történetről…

 

Jenny csodálatos csellista, de hiányzik belőle a tűz – a szikra! -, amitől igazán kiváló lehetne, és amit egy verseny zsűrije szóvá is tesz annak ellenére, hogy a lány lesöpört mindenkit a pályáról. A szikra váratlanul érkezik egy helyes koreai fiú személyében, aki a lány rokonának a karaoke bárjában konfrontálódik vele. Persze történetünk hamar véget érne, ha Jenny nem találkozna még a titokzatos fiúval, Cseu-val, mielőtt az hazautazna Dél-Koreába Los Angelesből. A röpke barátkozást követően a lány nagymamája megbetegszik, így Jenny édesanyja úgy dönt, hogy 5-6 hónapra odaköltözik hozzá, aminek a félárva lány nem örül, pláne mivel szeretne közel kerülni az édesanyjához és mert még nem találkozott a nagymamájával… Némi alkudozást és egy ösztöndíjat követően Jenny is Dél-Koreába utazik, ráadásul egy neves zenei iskolába veszik fel, ahova merő véletlenségből több híres k-pop idol is jár. Például a nemrég beindult XOXO, akinek az egyik tagja cseppet se meglepő módon Cseu.

 

(Forever Young Adult / Merítés)

Szerintem…

 

Így első nekifutásra biztosan nem fogom jól (vagy egyáltalán használni) a k-pop idolokkal kapcsolatos szlengeket, szóval ezen túllépve beszéljünk a k-pop életről… Fiatalok egészen kiskamasz koruktól fogva képzik magukat zeneileg, mozgásilag, beszédileg és nyelveket tanulnak, hogy aztán x idő múltán debütálhassanak, mint idolok. Ehhez kell egy csapat, akikkel szinte egy családdá válnak, pár szóló tevékenység (amiben menők, és amikkel mehetnek a tévébe haknizni… például szakácskodás), igazi példaképeknek kell lenniük (vagyis kerülniük kell a botrányokat), ki kell szolgálniuk a rajongóikat (fan service észszerű határokon belül), kell néhány slágerlista gyanús dal, amikkel feltörhetnek, tökéletes tánctudás és szinkron a társaikkal – és nem árt, ha szingli vagy, hiszen eléggé meg tud csappanni az érdeklődés, ha az áhított sztárunk megtalálja élete szerelmét...

Nem tűnik egyszerűnek, igaz? Szerintem nem az, így le a kalappal Cseu és a társai előtt, akik igyekeznek mindenkinek megfelelni és nem összeroppanni közben. Egyébként a regényben nem csupán a főszereplők – Jenny és Cseu – szerelmi szála bukkan fel, de elég sok utalás akad az egyik XOXO tag titkos románcára az egyik diáktársukkal. Ennek a szerelemnek nem lett jó vége, de általuk képet kapunk arról, milyen nehéz egy idolnak csak úgy járni valakivel… Nem meglepő módon Cseu kerüli Jennyt, még barátkozni is csak nagy nehezen kezd el vele annak ellenére, hogy a XOXO-s csapattársai eléggé körberajongják a lányt!

 

 

– […] az emberek furcsa dolgokat szoktak csinálni, hogy megóvják a szívüket. De amikor félsz, bezárod a szíved, és sosincs olyan, hogy alkalmas pillanat. Viszont amikor megnyitod, és hajlandó vagy elég bátor lenni ahhoz, hogy megadd az esélyt, minden pillanat alkalmas pillanat lesz.

 

 

A mellékszereplőkkel, a többféle helyszínekkel, a különféle életmódok, társadalmi osztályok és hasonlók bemutatásával ez egy igazán összetett és érdekes történet volt. Bár Cseu és Jenny lassú egymásra találása a fő téma, nagyon sokat megtudhatunk Dél-Koreáról és az ottani életről. Szerettem olvasni, mert nem csak a főszereplők szerethetőek, de a mellékszereplők (például Nathaniel és Jenny új barátai) igazán izgalmas figurák lettek. 

Talán csak annyi negatívumot hoznék fel a történet ellen, hogy én eléggé gyorsan lecsapottnak, lezártnak éreztem a végét… Úgy gondolom, hogy az idolok szerelmi (vagy privát) élete jóval nehezebb kellene, hogy legyen, mint ahogy ez ábrázolva volt. Mármint nem volt rossz a folyton tilosban szaglászó paparazzi, ahogy a rajongók meg fan clubok fel-felbukkanása, de kevésnek éreztem ezeket, illetve emiatt Jenny és Cseu egymásra találását is relatíve bonyodalommentesnek és túl hamar megoldottnak éreztem. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez egy bizony egy tökéletes nyári olvasmány az idei nyárra!

 


Összességében

 

Olvasmányos, cuki történet egy zseniális csellistáról és egy éppen befutott k-pop idolról. A sztori különlegessége számomra a helyszín volt, ugyanis nagyon szeretnék egyszer eljutni Dél-Koreába, amióta belezúgtam a Netflixes k-drámákba. Tetszettek a karakterek és a bonyodalmak, remélem, hogy lesz még módom olvasni az írótól.

 

Értékelés: 4

 

Kedvcsináló idézetek:

– Csessze meg mindenki, élj úgy, ahogy te szeretnél.

– […] Inkább először magadért kell erősnek lenned, magadért kell egészségesnek és boldognak lenned, mielőtt másokért lehetnél erős és másoknak okoznál boldogságot. Minél egészségesebb és boldogabb vagy, annál többet tudsz adni a rajongóknak, nem?

A koreaiak imádják a tragikus szerelmi történeteket, de amit még ennél is jobban szeretünk, az a reménnyel teli szerelem.

Rákeresek, mi lehet az oka annak, ha egy fiú olvassa az ember üzenetét, de nem válaszol. Minden cikk ugyanazt írja: Nem jössz be neki.

Váó, kösz, internet.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: XoXo by Axie Oh

XoXo a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Már magyarul is megjelent Axie Oh regénye, a XoXo. A történet egy olyan lányról szól, aki tudtán kívül egy K-popsztárba szeret bele...

A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, ha pedig szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A kötet férfi főhőse egy K-popsztár, így a mostani játékunk során híres és sokak által imádott K-popsztárokról találtok képet. A feladat, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok, hogy ki van a képen.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.22. - Fanni's Library

05.24. - Sorok Között

05.26. - Dreamworld

05.28. - Hagyjatok! Olvasok! Blog

05.30. - Csak olvass

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése