2022. június 26., vasárnap



Marissa Meyer: Instant ​Karma | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Csak nem lehet véletlen. Legalábbis nem ennyiszer.

De ha nem véletlen, akkor mi a magyarázat?

John Lennon dalszövege visszhangzik a fejemben. Gyorsan elmotyogom. Instant karma’s gonna get you, gonna knock you right on the head… (…)

Ha nem véletlen egybeesés, az azt jelenti, hogy valahogy, valamiért… én voltam. Én okoztam ezt a sok mindent. Én… osztottam ki másoknak az instant karmát.

 




Lecsap ​az igazság – történjen jó vagy rossz. 

A betegesen maximalista Prudence Barnett hajlamos gyorsan ítélkezni tengerparti városkájának lusta, faragatlan és arrogáns lakói felett. A karmikus igazságszolgáltatással kapcsolatos álmai beteljesülnek, amikor a barátaival töltött este után másnap reggel képes azonnal igazságot osztani a környezetében.

Pru örömmel használja az erejét, a vandáloktól a gonosz pletykafészkekig mindenkit megbüntet. Csakhogy van valaki, akin hiába használja a képességét, mindig visszaütnek a próbálkozásai: Quint Erickson a semmirekellő párja a biológiaóráról. Quint bosszantóan jóképű és lenyűgözően nagylelkű, főleg, ha a helyi tengeri állatok megsegítésére alapított menhelyről van szó.

Pru a jobb jegy reményében önkéntesnek jelentkezik a menhelyen, és jó néhány nagy igazságra rádöbben a kisvidrákkal, a természet megbolygatásával és a félreérthető romantikus jelzésekkel kapcsolatban – persze nem feltétlenül ebben a sorrendben. Újdonsült karmikus képessége nyomán világossá válik számára, milyen vékony a határvonal az erény és a hivalkodás, a nagylelkűség és az önzés… a szerelem és a gyűlölet… meg a végzet között.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Instant Karma

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

544 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970520 · Fordította: Szabó Krisztina

MOLY

GOODREADS

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

Marissa Meyer a blogon - Holdbéli krónikák sorozat:

0,5 Glitches (angol) / 1. Cinder / Cinder (új) 1,5 The Queen's Army (angol)
2. 
Scarlet / Scarlet (új) / 3. Cress / 4. Winter

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Megfogott az érdekes cím és a bájos borító párosa. Valami vidám, nyári történetet kerestem, ami egyszerre szórakoztat és kikapcsol, és ez éppen ilyennek tűnt.

 

Szerintem…

 

Ez egy nagyon szerethető, szórakoztató, romantikus történet, ami tökéletes olvasmány ebben a hőségben! Nagyon jól esett átruccanni Pru és Quint tengerparti városkájába, ahol nem csupán egy átlagos nyári románccal találkozunk, hanem Pru személyében egy karmikus igazságszolgáltatóval, Quint személyében pedig a világ legkedvesebb állatvédőjével! Szerettem, hogy nem csak a parti örömtüzekről, víz melletti bulikról és a búvárkodásról szólt a történet, hanem találkoztunk elvadult vegánnal, népszerű kockával, váratlan karaokézással, de még a Fortuna Beach-i Tengeri Állatok Menhelyét is megkísérelték megmenteni főszereplőink!

 


Főszereplőink eléggé ellentétei egymásnak, hiszen míg Prudence pedáns, jó tanuló, távolságtartó és betart minden határidőt, addig a biosz párja, Quint folyamatosan késik, mindenkivel bartyizik és mint később kiderül, igazi művészlélek! Külön szórakoztató volt, hogy míg Quint egyke, addig Prunak nem csak egy ikertestvére van, de három kisebb tesója is. Főleg ötletesnek találtam, hogy a lemezbolt tulaj szülők mindegyik gyereküket különféle Beatles-dalok után nevezték el. Még a gyerekeiket is Beatles-dalok után nevezték el: Hey Jude, Dear Prudence, Lucy in the Sky with Diamonds, Penny Lane és Eleanor Rigby!

 

 

– Hát igen. Nem akkor jöttem rá, hogy tényleg tetszel. Akkor még borzalmas embernek tartottalak. De a tanév utolsó előtti napján lettél az a borzalmas ember, akivel azért szívesen csókolóznék.

Elképedek.

– Quint! – fakadok ki az arcomat a tenyerem mögé rejtve. – Most komolyan!

 

 

A történet nem nagy szám ugyan, de magával sodorja az olvasót. Eleinte humoros, ám ahogy halad előre a történet, úgy válik aranyossá, ugyanakkor felbukkan egy kicsit drámaibb szál is, ami szerintem jót tett neki. Kiszámítható ugyan a végkifejlet, de ezzel a csalással és Pru karmikus képességeivel elég érdekes olvasmány volt. A romantikus szál egy átlagos „egymás ellentétei párról szól, akik eleinte ellenszenveznek, majd lassacskán összemelegednek, és egymásra találnak” sztori.

Ugyanakkor tetszett, hogy se Pru, se Quint nem egyszerű, egysíkú karakterek, hanem mindkettejüknek megvan a maguk rejtett oldala, amit csak idővel fed fel mind az olvasó, mind a többiek előtt… A mellékszereplőket is szerettem, bár ők már egyszerűbb alakok, akik inkább csak végigasszisztálják a fiatalok kötözködését, majd egymásra kattanását.

 

NEGATÍVUM? Talán egyetlen dolgot bánok, az pedig éppen az, ami felkeltette a figyelmem a romkom iránt: A KARMA! Nagyon kevés szerepet kapott a történetben, egy idő után szinte felesleges szállá vált. Szívesen olvastam volna még Pru igazság osztogatásáról, illetve a regény fordulataiban is kaphatott volna nagyobb szerepet ez a dolog.

 


Összességében

 

Szerettem olvasni, és azt gondolom, hogy tökéletes könyv ebben a hőségben azoknak, akik szeretnének egy kis időt egy távoli, amerikai beach mellett tölteni! A romantikus szál nagyon tetszett, én kifejezetten kedvelem, ha a főszereplők eleinte ellenszenveznek egymással, aztán lassan rájönnek, hogy tévedtek a másikkal kapcsolatban, és vonzódni kezdenek egymáshoz. Mind a Beatles-mánia, mind a tengeri állatok mentésével foglalkozó menhely külön feldobták a sztorit.

Amiben reménykedem az az, hogy mind Ari, mind Jude visszatér még egy-egy történet erejéig, mert róluk szívesen olvasnék még!

 

Értékelés: 4

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a cuki, romantikus történeteket, amelyekben a főszereplők eleinte nem kedvelik egymást, ám ahogy egyre jobban megismerik egymást, úgy kezdenek el vonzódni a másikhoz. Aranyos strandkönyv, nyári kikapcsolódásnak, parton olvasósnak tökéletes választás!   

 

Külföldi borító:

  

 

Kedvcsináló idézetek:

– (…) Pont az előbb mondtam el, hogy félek a cápáktól!

Quint felhorkant.

– Tudod, mennyi esélye van annak, hogy megtámad egy cápa?

– Évente tizenketten halnak meg cápatámadásban! – fakadok ki, mert eszembe jut a statisztika, amit a menhelyen láttam azon a poszteren.

– És hány milliárdan is élnek a bolygón?

A partra mutatok.

– Igen, de mennyivel nő a támadás esélye, ha konkrétan bele is mész a vízbe, ahol cápák úszkálnak?

– Azt mondtad, azokat a gyerekeket szereted, akik nem a rokonaid. Van másik testvéred is Jude-on kívül?

– Bár egyedül ő lenne! Van három húgunk. Lucy tizenhárom éves, Penny kilenc, Elli pedig négy.

– Ellie – ismétli kíváncsian. – Az Eleanor rövidítése?

Bólintok.

– Hű! A szüleid tényleg ragaszkodtak ehhez a Beatles dologhoz, mi?

Elkerekedik a szemem. Nagyon gyorsan leesett neki.

– Ismered a Beatles számait?

– Persze. Apám szinte csak őket hallgatta gyerekkoromban.

– Elég nehéz neked bókolni, remélem, tudod!

A mennyezet felé emelem a tekintetemet.

– Szóval nehéz természetű is vagyok?

– Igen! – vágja rá annyira vehemensen, hogy egy kicsit védekező üzemmódba kapcsolok. – Igen, Prudence. Azt hiszem, az összes ismerősöm közül veled a legnehezebb. – Széttárja a kezét, mint aki tehetetlen. – Ennek ellenére… nagyon szeretnék csókolózni veled.

Felhorkanok, majd a tenyerembe temetem az arcomat.

– Quint!

 (További idézetek…)

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Instant ​Karma by Marissa Meyer

Instant Karma a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Marissa Meyer neve leginkább a Holdbéli krónikák sorozat és a Heartless című könyv kapcsán juthat eszébe a magyar olvasóknak. Most azonban egy igazán szerethető, romantikus történettel ismerkedhetünk meg általa. Tartsatok bloggereinkkel, és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

  


 

Nyereményjáték:

 

A könyvben kiemelt szerepet kap az állat- és környezetvédelem, ezért a játékunk is ehhez a témához kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Magyarországon számos védett faj él. A keresett állat a magyar természetvédelem egyik emblematikus faja. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállata, amit 1986-ban és 2014-ben „Az év madarává” választott. Melyik állat ez?

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése