2022. június 9., csütörtök



Tabitha Suzuma: A Note of Madness - Az őrület hangjai (Flynn Laukonen 1.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

Hideg veríték ütközött ki a karján és a hátán az erőlködéstől. Megőrült, most már tudta. Olyannyira őrült, hogy már önmagát is megrémiszti. A normális emberek nem esnek szét teljesen, csak mert játszanak egy koncerten, a normális emberek nem kezdenek el üvöltözni, amiért a barátaik átjönnek vacsorára, a normális emberek nem gondolkoznak azon, hogy kivetik magukat az ablakon, délután négykor, egy napsütéses tavaszi délutánon.

 




Miért ​történik ez velem? – kérdezte magától kétségbeesetten. Mi baj van velem?

 

Flynn-nek jól mennek a dolgai egyetemistaként. A Királyi Konzervatórium egyik legjobb zongoristájaként életre szóló lehetőséget kap, amikor felkérik egy fontos koncerten való szereplésre. A felszín alatt azonban minden kezd megváltozni. A jó napokon Flynn tele van élettel és energiával, de a rossz napokon megváltásnak tűnik a halál. Néha egész éjszaka komponálni és gyakorolni akar, máskor viszont az ágyból se tud kikelni. A lakótársa, Harry igyekszik megérteni, de egyre jobban összezavarják Flynn kiszámíthatatlan hangulatingadozásai. Egy barátja, Jennah is próbál segíteni, de Flynn-nek nehezére esik normálisan viselkedni a lány közelében, mivel nem tudja kordában tartani az érzelmeit. A közelgő koncert nyomása és a családja, valamint barátai növekvő aggodalma hatására vulkánszerűen törnek felszínre az érzések.

 

Néha minden rosszabb lesz, mielőtt javulásnak indulhatnak a dolgok.

Egy őszinte vallomás a bipoláris zavarról.

Meríts belőle!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: A Note of Madness

Eredeti megjelenés éve: 2006

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

288 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970261 · Fordította: Füleki Anna Lili

KMK WEBSHOP
BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

Flynn Laukonen duológia részei:

A ​ Note of Madness – Az őrület hangjai / A Voice in the Distance

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a történet egy kicsit tönkretett lelkileg. Ülök boldogan a végre rendbehozott erkélyemen, lábaim felpolcolva, mellettem házi eperturmix jégkockával, és élvezném a napsütést, az új olvasósarkom, a csendet –pedig igazából azt hallom, ahogy dobol a szívem és érzem, ahogy szétáramlik a testemben az adrenalin, hogy vajon Flynn megsebesíti vagy megöli-e magát…

Nem egyszerű sztori, ugyanis fájdalmasan realistán követhetjük végig az írónak hála Flynn Laukonen lassú életbeni megtorpanását, még lassabb rádöbbenését arra, hogy valami nem oké a fejében, és szinte csigalassúsággal haladunk afelé, hogy elfogadja, hogy egyedül nem fog menni… Irtó mód megrázott a regény, mert végigjártam a mentális betegség feltérképezéséhez vezető, sokszor zsákutcába torkolló utat, de mégis egészen elképesztő(en más) volt egy bipoláris zavaros ember történetét olvasni. Felkavaró, nehéz olvasmány.

 

 

– Nem úgy fogod megtalálni a boldogságot, hogy bujkálsz az élet elől, Flynn.

 

 

Nagyon tetszett, hogy Flynn mellett ott állnak a barátai, ámbár számomra a legnagyobb mélypontok a történetben éppen velük kapcsolatosak, ugyanis valami zseniálisan van ábrázolva az először csak enyhe, majd idővel mind kétségbeesettebbé váló aggódásuk. Ahogy Flynn mind kiszámíthatatlanabbá válnak, ahogy egyre hamarabb esik az egyik végletből (energikus, ihletett) a másikba (az ágyból se akar kikelni, fáradt), úgy válik Jennah és Harry egyre idegesebbé, majd haragosabbá.

Hamar kiderül, hogy mindhárman a Királyi Konzervatórium zenészei, Flynn például egy mások által rendkívül tehetségesnek tartott zongorista. A történet elején kiderül, hogy van egy nemezise, André Kolov, aki sokkal keresettebb, felkapottabb, mint a fiú, és emiatt ki nem állhatja őt. Az Andréval vívott egyoldalú harc az egész regényen végigfut, és olyan „lezárást” kapott, hogy képtelen voltam nem vigyorogni a röpke beszélgetésükön.

 


Jennah és Harry mellett még Flynn orvos testvérét, Ramit kedveltem, aki a maga nyugodtságával és összeszedettségével a szöges ellentéte az öccsének. Szerettem a testvérek kapcsolatát, bár nem könnyűek a közös részeik, hiszen Rami mindenáron segíteni akar a fiúnak, aki ugye eleve hadakozik a mentális betegség gondolata ellen…

Tulajdonképpen elég sok szál fonódik össze a történetben, és legalább annyi szemszögből nyílik rálátásunk Flynn betegségére. Az ihletett pillanatira. A depresszív mélypontjaira. Az elképzelt és valós harcaira. A jó és a rossz döntéseire. A zenével kapcsolatos dolgaira. Az őrületére…

 


Összességében

 

Nehéz azt mondanom, hogy tetszett a történet... Tetszett is meg nem is. Inkább úgy fogalmaznám meg, hogy megragadott, a falhoz vágott és szembesített azzal, hogy néha milyen nehéz embernek lennünk. Flynn sztorija megdöbbentő és drámai, rendkívül reális dokumentációja annak, hogy milyen érzés beleőrülni abba, ami az életed, ami te magad vagy. A mániás időszakok, az ihletett és a depressziós hangulatos hullámvasútján utaztam olvasás közben, hiszen magával ragadott a regény, ugyanakkor annyira padlóra küldött, hogy alig bírtam összekaparni magam utána.

Nem könnyű történet, de csodásan van kitalálva, felépítve és megfogalmazva, illetve hála a fordítónak a nyelvezete is dob az olvasási élményen.

 

Értékelés: 4

 

Azoknak ajánlom, akiket érdekel, hogy milyen lehet megőrülni, milyen egy bipoláris / depressziós ember fejében lenni. Nehéz történet, lelkileg nehéz, ezért a könnyed olvasmányok rajongói nem fogják megtalálni benne, amit keresnek.

 

Külföldi borítómustra

  

 

Kedvcsináló idézetek:

Nem mintha nem lett volna saját otthona, ahova hazamehetett, saját családja, akivel törődhetett, ezért nem is értette a késztetést. Mégis olyan érzése volt, mintha azzal, hogy belép egy másik házba, egy kis időre ő is valaki más lehetne, egy másik életet élhetne, és elmenekülhetne önmaga elől.

Bármit megadnék, hogy elmenekülhessek önmagam elől, gondolta Flynn, csak egyetlen napra, vagy akár csak egy percre. Csak hogy tudjam, milyen érzés másképpen gondolkozni, másképpen érezni, nem én lenni.

Az előtte álló hosszú estén és az éjjeliszekrényében található három doboz lítiumon járt az esze. Elégnek kell lennie, hogy akár egy lovat is megöljön… Fetrenghet itt egész este, elkezdhet pakolni péntekre, vagy akár most rögtön véget vethet mindennek. A szívverése felgyorsult a gondolatra. Mennyi időbe telne? Fájna vajon? Legkorábban holnap délután bukkannának rá, mikor Harry aggódni kezd. Talán még akkor sem… Huszonnégy óra. Bőven elég idő… De nem tudná megtenni. Túlságosan fél. Vagy fél egyáltalán? Más dolgok jobban megijesztik. Az élet például.

– Ez hülyeség. Sosem vagyok mániás.

Rami ajka kis mosolyra húzódott.

– Most nem vagy az. De eléggé fel tudsz pörögni. Csak nem veszed észre magadon. Harry szerint egész éjszaka fennmaradsz, hogy zenét szerezz, hosszú kilométeres futásokra indulsz, napokig gyakorolsz…

– Olyankor csak tele vagyok energiával és inspirációval! – tiltakozott Flynn.

– Hát, több benned az energia és az inspiráció, mint a legtöbb emberben. Mondjuk így.

– Szóval tényleg bolond vagyok.

Rami egy pillanatig habozott, de aztán mosoly terült szét az arcán, és megborzolta az öccse haját.

– Sültbolond – mondta. – Mindig is az voltál.

 

(További elgondolkodtató idézetek…)

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Flynn Laukonen by Tabitha Suzuma

A Note of Madness a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Tabitha Suzuma: A Note of Madness - Az őrület hangjai című regényét, mely a nagy sikert arató Forbidden után a szerző második magyarul megjelent kötete. Újabb tabunak számító témát hoz testközelbe a szerző a 19 éves Flynn Laukonen történetével, aki zongoraművésznek tanul a londoni konzervatóriumban, miközben bipoláris depresszióval kell megküzdenie, ami meglehetősen kiszámíthatatlanná teszi a jövőjét. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A játékunkban minden állomáson híres zongoraművészeket kell felismernetek a megadott képek alapján, írjátok be a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 


a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.31 Kelly és Lupi olvas
06.03 Fanni’s Library
06.06 Hagyjatok! Olvasok! extra
06.09 Hagyjatok! Olvasok!

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése