2022. május 17., kedd



Matt Ruff: 88 ​név | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

A barátaiddal játszhatsz Asgarth birodalmaiban, de ne felejts el játszani velük Asgarthon kívül is.

 

- Call to Wizardy, töltőképernyőtipp

 




John ​Chu egy „serpa”, aki társaival együtt jó pénzért virtuális kalandokra kíséri ügyfeleit online szerepjátékokba, ahol jól felszerelt karakterekkel élhetnek át felejthetetlen izgalmakat: sárkányokat ölhetnek, űrcsatákban vehetnek részt, bankot rabolhatnak vagy zombihordákkal küzdhetnek.

Az új ügyfelük a titokzatos, magát gazdag és ismert személynek mondó Mr. Jones rengeteg pénzt kínál azért, hogy átfogó idegenvezetést kapjon a virtuális valóság játékvilágáról. Chu számára ez az álommunka, de ahogy belevágnak a kalandozásba, gyanítani kezdi, hogy Mr. Jonest inkább az emberek felett gyakorolt hatalmi potenciál, semmint a szórakozási lehetőségek megismerése vezérli. A fergeteges online kalandnak induló megbízás aztán hamarosan átszivárog a való világba, ahol Chunak minden leleményességére szüksége van, hogy egy lépéssel előrébb járjon mindenkinél – mert a valóságban nincs újraindító gomb.

Matt Ruff legújabb regénye egyrészt tisztelgés a videojátékok világa és a videojátékos közösségek előtt, másrészt izgalmas jelenetekbe ágyazott észrevételek sora arról, hogy mi rejlik a virtuális valóságban, és egyben milyen veszélyekre kell felkészülnie az embereknek a jövőben.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: 88 Names

Eredeti megjelenés éve: 2020

Agave Könyvek, Budapest, 2022

266 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634199854 · Fordította: Horváth Norbert

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Jó kis történet ez arról, hogy mennyire meg tudjuk magunkat és egymást szívatni az interneten. Tetszett, de nem éreztem átütő sikernek, mint például a valaha volt legnagyobb kedvencemet, a READY PLAYER ONE-t! Ez a történet inkább arra hívja fel a figyelmünket, hogy az internet bizony elég veszélyes hely, ahol rendkívül veszélyes – és néha zakkant – emberkékkel futhatunk össze, akik aztán szépen átvernek minket a palánkon.

John Chu, történetünk főszereplője nem egy buta gyerek, hiszen néhány társával együtt létrehozta a Serpa Rt-t, aminek a segítségével különféle embereket kalauzolnak a különféle MMORPG-k (nagyon sok szereplős online szerepjátékok) világába. Felfejlesztett karaktert, támogatást és tippeket adnak, hogy akár egy n00b (kezdő) játékos is kiélvezhesse a nehezebb kazamaták, bonyolult küldetések és boss fightok élményét.

 


Persze a serpák élőben még nem találkoztak egymással, épp csak annyit tudnak egymásról, amennyit elárultak a társaiknak, és egy új lány, Darla eléggé felkavarja az összeszokott csapat dinamikáját. John Chu eléggé rápörög a korabelinek tűnő, igazán jól játszó lányra, de például Ray megőrül tőle, mert sokszor köszörüli rajta a nyelvét. Jolene komolyabb, távolságtartóbb karakter, de barátságosabb, mint a magába húzódó Ray, aki nem árul el magáról szinte semmit a társainak, ugyanakkor ott van az eredeti csapat 4. tagja, Anja, aki szinte az egész életét az interneten tölti, mióta egy baleset miatt már képtelen máshogy élni. Darla mindenkibe beleköt, mindenkit fúr, de a Serpa Rt. pechjére nem csak a társaival, de a fizető vevőkkel is elég rosszul bánik… John Chu választásra kényszerül…

 

 

- Ó – mondom, amikor végre felismerem, miről van szó. Érzem, ahogy elvörösödik az arcom.

Bamber szelíden elmosolyodik.

- Jól sejtem, hogy soha nem dolgoztál építkezésen nyári munkában?

- Én inkább a minecraftos típus vagyok – felelem.

 

 

Nem mondanám egy túl izgalmas vagy meglepő fordulatokban gazdag történetnek, ugyanakkor nagyon tetszett a kidolgozottsága. Az én kedvenc apróságaim, amik feldobták a könyvet: a szótárból való szómagyarázatok (pl. az Új Ördög szótárt imádtam), de bejöttek a képzeletbeli játékokhoz írt betöltőképernyő szövegek is! Ugyancsak tetszett, hogy a drámai „Halott vagy nekem!” felkiáltást követően akárkit törölhetünk és letilthatunk. Nagyon zavarbaejtő, ám meglepően érdekes volt annak a történetisége, ahogy a virtuális valóságba beépítették a szexet, a szexélményt. (Persze ezek után borítékolható volt, hogy Johnnak lesz némi kiberszexben is része… de semmi spoiler.)

 

Talán azt tudnám a leginkább felróni ennek a regénynek, hogy a legtöbb karaktert ki nem állhattam. John Chu szerintem nagyon is érdekes és menő felmenőkkel rendelkezett, de néha még az albérletét se volt képes fizetni… Sokszor felmerült bennem, hogy miért nem tanult? Miért nem vállalt valami izgalmas kibermelót az édesanyjáéknál?! Darla úgy ahogy volt unszimpatikus és irritáló figura volt, de még ő volt a legmeglepőbb Jolene mellett, akit úgy ahogy szívleltem. Szerencsére a néha humoros, néha mások beégését előidéző párbeszédek fel-feldobták a sztorit.

 


Összességében

 

Tetszett, de nem éreztem annyira átütő sikernek, mint a Ready Player One-t. Inkább az egész hangulatát élveztem, illetve azt, ahogy lassacskán mind jobban belebonyolódtunk John Chu drámájába, ahogy két tűz közé keveredett akarata ellenére. Olvasmányos, tanulságos sztori kockáknak, de inkább azoknak javaslom, akiket érdekel a virtuális valóság és az internet anonimitásának a veszélyesebb oldalára való figyelmeztetés.

 

Értékelés: 4


Azoknak ajánlom, akik kedvelik az MMORPG-kről szóló, VR-ral / virtuális valósággal kapcsolatos történeteket, disztópiákat.   

 

Külföldi borítók:

  

 

Kedvcsináló idézetek:

A tömegek ópiuma – Az a dolog, ami a politikai vagy társadalmi változásra vonatkozó igény rövidre zárásával megőrzi a status quót. Marx eredeti megfogalmazásában a tömegek ópiuma a vallás volt. Aldous Huxley disztopikus regényében, a Szép új világban egy konkrét kábítószer, a szóma. A legutóbbi időkben nevezték így a Twittert, a hétfő esti amerikai futballt, a legalizált marihuánát és a virtuális valóságot.

M. L. B. – A „meg leszel baszva”, egy népszerű videójátékos szófordulat, ami vagy arra utal, hogy „megalázó vereséget mérünk azokra a játékosokra”, vagy „azok a játékosok megalázó vereséget fognak mérni ránk”. A rövidítést eredetileg a trágárságszűrők kijátszására alkalmazták, de azóta gyakran használatossá vált olyan játékközösségekben is, ahol a nyílt, humoros utalás a szexuális erőszakra egyébként teljesen elfogadható. A szigorú kommunikációs szabályokkal rendelkező helyeken finomítva lett M. L. A. („meg leszel/leszónk alázva”) vagy M. L. SZ. („meg leszel/leszünk szopatva”) rövidítésére. Utóbbit annak ellenére, hogy trágárságot tartalmaz, sok cenzo nem találja sértőnek.

- Az Új Ördög szótár

A gyermekkoromat szigorúan titkos parancsnoki létesítmények között ingázva töltöttem. Nem mindig tudtam, melyik kontinensen járok, de nem is számított. Akárcsak a többi Zéró Napnál dolgozó szülő gyermekének, nekem is az internet lett az igazi otthonom.

(További kedvcsináló idézetek)

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: 88 név / 88 names

88 NAMES a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 

John ​ Chu egy online szerepjátékos-segéd, akinek az a munkája, hogy ügyfeleit különféle kalandokba kíséri. De mi történik, ha a legújabb gazdag ügyfele nem csupán nagy kalandokra vágyik? Mi történik, ha virtuális munka a valóságba is kiszivárog?

Tartsatok bloggereinkkel legújabb blogturnénkon, és ne felejtsetek el játszani se. A turné vé
gén megnyerhetitek az Agave Könyvek kiadó által felajánlott 88 név című regényt.

  


Nyereményjáték:

 

Bloggereink nagyon szereti a virtuális valósággal kapcsolatos olvasmányokat, szóval a mostani játékunkban ki kell találnotok az egyes blogokon elhelyezett idézetekből, hogy mely könyvre gondoltunk! Kivételesen lesz egy extra lehetőségetek is nyerni, ha kitöltöttétek a rafflecoptert.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

“Palackvárosi gyerekek nevetés-tánca a narancséjben, én egy parkoló törött padján, a világ dolgain merengve, közben pinává nyal egy Karli névre hallgató, kutyahús és műanyag korcs.

    Talpam alatt álomszínű üvegszilánkok.

    Palackvárosban még a könnyeink is ékkőként szikráznak.”

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése