2022. május 16., hétfő



Alice Oseman: Heartstopper ​- Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás 1.) | Blogturné Klub képregény - és sorozatajánló

  

 

TORI: Minden oké?

CHARLIE: Sikerült belezúgnom egy heteró srácba. Szuper...

 




KÉT FIÚ TALÁLKOZIK. 

KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK. 

KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.


Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást... mígnem egy napon egymás mellé ültetik őket.


Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik...


Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne Charlie-val...


Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? 

Derítsd ki te is!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Heartstopper 1.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

288 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789635971039 · 

Fordította: Riesenberger Mónika · 

Illusztrálta: Alice Oseman

Heartstopper / Szívdobbanás:

 

1. Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam

2. Heartstopper - Fülig belédzúgtam 2.

3. Heartstopper 3.

4. Heartstopper: Volume Four

5. (…)

 

(nem befejezett)

KMK WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Alice Oseman igen előkelő helyet foglalt el mindig a "kéne tőle olvasnom végre valamit" ranglistámon, ugyanis sokat foglalkozik az amúgy háttérben ragadt szexuális orentációkkal a történeteiben. A Radio Silence-ben és a Loveless-ben találkozunk aromantikus és aszexuális karakterekkel, de a biszexualitás és a transzneműség is felbukkan nála, például a Heartstopper ​- Fülig beléd zúgtam további részeiben, illetve az I ​Was Born for This-ben. Kíváncsi voltam a stílusára, a történeteire és a karaktereire, azt hiszem, hogy a Heartstopper igen jó kezdés volt elmerülni a munkásságában!

 


Szerintem…

 

Ez egy végtelenül aranyos és ártatlan történet arról, ahogy egy fiú beleszeret egy másik fiúba. Az egyik főszereplőnk, a 14 éves, tizedikes Charlie Spring, akit az előző évben szétszekáltak az idősebbek, miután előbújt melegként. Amikor év elején új tanulócsoportba kerül, akkor a rögbis Nicholas (Nick) Nelson mellé kerül, aki 16 éves, tizenegyedikes és para, hogy mennyire kedves vele. Bár eleinte tartózkodóan viselkedik a népszerű sportolóval, hamar összebarátkoznak, sőt, a sztori egy pontján Nick megkérdezi az okos kocka fiút, hogy nincs-e kedve kipróbálni a rögbit, hiszen amilyen kicsi, annyira gyorsan fut.

 


Természetesen akadnak a történetben akadéskoskodó és túlféltő barátok, érdeklődő családtagok, unszimpatikus exek, de összességében kellemes kikapcsolódás, sőt: függőséget okozó olvasmány! Őszintén szólva nagyon megörültem annak, hogy meg fog jelenni itthon is ez a cukiság, és olvasás után azonnal rászabadultam a WebToonra, ahol Alice Oseman mindmáig megosztja az új fejezeteket az olvasóival. Egy éjszaka alatt elolvastam az eddig megjelentetett összes részt, de alig várom, hogy a kezembe fogjam a Könyvmolyképző által kiadásra kerülő képregény-verziót, mert az az igazi!

 

 

CHRISTIAN: De Nick nem is meleg... vagy igen?

SAI: Hát, ezek után ki tudja

OTIS: Nekem nem tűnik melegnek. Amúgy meg nem abba a Tara Jones csajba volt belezúgva?

MISS SINGH (tornatanár és edző): Azt, hogy valaki meleg-e, nem lehet a kinézete alapján megállapítani. És különben sem csak meleg vagy heteroszexuális lehet valaki. Nem szép dolog az emberek szexuális orientációját találgatni. Menjetek haza, srácok!

 

 

Visszatérve a történetre, nekem nagyon tetszett Nick szála, aki lassacskán rájön, hogy talán többet érez Charlie iránt, mint szimpla barátságot, és elkezd kutatkodni a neten, hogy vajon meleg-e. Ez a vonal nagyon tanulságos volt, de az összes eddig megismert karakter hozzátett ahhoz, hogy megszeressem a sztorit. Mindkét fiú családja nagyon szimpatikus volt elsőre, bár Charlie nővére, Tori nagyon titokzatos figura... Nick részeinél pedig természetesen a kutyus rabolta el a szívem!

Szerintem gyönyörűen és átérezhetően vannak ábrázolva az érzelmek a képregényben, holott elsőre meglepett, hogy mennyire esetlen az egész stílusa... 33 év alatt cirka 1000 mangán és manhwán vagyok túl, és sokkal jobban szeretem azt a stílust, de hiába volt kezdetleges és egyszerű ez a rajzolási mód, a történet cukisága miatt hamar beleszerettem ebbe a picit elnagyolt,  aránytalan ábrázolásmódba. Teljesen magával ragadott a fiatalok barátkozása, lassú egymás felé indulása. 

 


Összességében

 

Tanulságos, szerethető, végtelenül bájos és borzasztóan addiktív ez a képregénysorozat... Nagyon remélem, hogy a magyar közönség is beleszeret Alice Oseman csodás képregényébe, mert imádnám Charlie és Nick történetét a polcomon tudni! Bár az első kiadvány szerintem inkább csak a karakterekkel való megismerkedésre és a kapcsolatuk megalapozására volt jó, a történet csak a későbbiekben válik majd komolyabbá és akkor fognak a karaktertek igazán mélységet kapni, mégis totál odáig voltam ezért a részért is.

 

Értékelés: 5


 

SOROZATADAPTÁCIÓ: Fülig beléd zúgtam (2022–2022)

(Snitt / IMDb)

 

Amikor azt mondom, hogy a Heartstopper ADDIKTÍV hatású, akkor úgy értem, hogy pár óra alatt elolvastam ugye a már emlegetett WebToonon 178 képregényrészt, aztán a sorozat Netflixes premierjén egy délelőtt alatt ledaráltam mind a 8 db kb. 30 perces részt kb. pislogás nélkül... (Egyrészt mákom volt, hiszen beteg voltam, másrészt nem, nem szégyellem magam.)  A casting fergetes, és bár elsőre Nicket magasabbnak és izmosabbnak képzeltem, mint az őt alakító Kit Connort, és Charliet jóval kisebbnek, vékonyabbnak és törtékenyebbnek, mint Joe Locke-ot, de azt kell, hogy mondjam, fantasztikusat alakítottak, ahogy az összes többi színész is! 

 


A sorozat nem tökéletes adaptáció, mert ki-kimaradtak apróságok és némely részek másképp lettek megoldva, illetve jóval tovább haladnak az események, mint a képregény első részében, de nem bántam. Jól sikerült feldolgozás, szerettem nézni.  

 

Adaptáció: 4/5 ««««

  


Kedvcsináló idézetek:

TAO: Te totál belezúgtál!

CHARLIE: MI VAN?! N… Nem is… zúgok bele minden srácba, aki kedves velem.


 

NICK: LÉGYSZI, GYERE! Az összes többi barátom pöcsfej, nem akarok egész este velük lógni.

CHARLIE: Szerintem új barátokat kéne keresned

NICK: Hát... most már itt vagy nekem te, szóval...

*Charlie elpirul*

CHARLIE: ...

 

TAO: Charlie!! Nem heccelni akarlak...csak hát...ő...tökre nem meleg. Csak rá kell nézni! Ennél heteróbb nem is lehetne.

CHARLIE: Tudom

TAO: Csak fájdalmat okozol magadnak!

CHARLIE: TUDOM

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Heartstopper by Alice Oseman

Heartstopper #1 a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be.

Tarts velünk az extra-hosszú blogturnénk, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.

 


 

Nyereményjáték:

 

A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„– És milyen a jegy nélkül? – kérdezte Milo halkan. – Enélkül mi alapján találnak társra nálatok az emberek?

– Szerelmesek lesznek – mondta Deniel.

– Az mi? Valamiféle kórság?

Deniel felnevetett.

– Van, aki annak tartja. Van, aki átkozza. De csak olyan, mint a kötődés.

– Miért átkoznák?

Deniel végigmérte a fiút, elhalkult a hangja.

– Mert nem lehetsz biztos abban, hogy kölcsönös.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

04.29. - Sorok között

04.30. - Deszy könyvajánlója

05.01. - Sorok között extra állomás

05.02. - Csak olvass!

05.04. - Dreamworld

05.05. - Dreamworld extra állomás

05.06. - Ambivalentína

05.08. - Utószó

05.10. - Fanni's Library

05.12. - Booktastic Boglinc

05.14. - Utószó extra állomás

05.16. - Hagyjatok! Olvasok! blog

05.18. - Spirit Bliss

05.20. - Könyv és más

05.22. - Spirit Bliss extra állomás

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése