2023. december 4., hétfő



Alice Oseman: This ​Winter - Az idei tél (Pasziánsz 0,5.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Néha azt gondolom – mondja Nick –, annyira félsz attól, hogy teher leszel, hogy rettegsz segítséget kérni. De egy csomó ember van körülötted, aki ott lenne neked, ha megnyílnál azzal kapcsolatban, hogy milyen segítségre van szükséged.

 




– Gyűlölöm a karácsonyt – mondja Tori.

– Nem, nem gyűlölöd – felelem.

– Az ideit gyűlölöm.

– Az ideit mindenki gyűlöli.

Az idei tél kemény Tori, Charlie és Oliver Spring számára. Mindannyian igyekeznek a lehető legkevesebb drámával átvészelni a karácsony napját. Olivernek ez azt jelenti, hogy Mario Kart-ozik a bátyjával és a nővérével, Tori és Charlie számára pedig azt, hogy maguk mögött hagyják az elmúlt néhány hónapot.

Vajon ez a karácsony szétszakítja a Spring családot, vagy elkezdi összekovácsolni őket?

Érzékeny látkép a 21. századi diszfunkcionális családokról, akik szeretik egymást, de fogalmuk sincs, miként fejezzék ezt ki.

Olvasd el ezt az újabb megható Heartstopper-történetet!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Solitaire

Eredeti megjelenés éve: 2014

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

336 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633999783 ·

Fordította: Hujder Adrienn

Alice Oseman könyvei:

 

Fülig beléd zúgtam 1.

Fülig beléd zúgtam 2.

Fülig beléd zúgtam 3.

Fülig beléd zúgtam 4.

Solitaire – Pasziánsz

This Winter – Az idei tél

Nick ​és Charlie

[Loveless]
[Radio ​Silence]
[I ​Was Born for This]
[Heartstopper ​5.]

BRIT BORÍTÓ + AMERIKAI BORÍTÓ / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a történet a Spring testvérek keserédes idei Karácsonyáról szól, és a különlegessége, hogy Tori szemszögével kezdődik, majd Charlie-éval folytatódik, végül az öccsük, a napsugaras természetű Oliver kerül sorra.

A novella elején körvonalazódott bennem, hogy ez nem csupán egy Solitaire novella, hanem bepillatás a Spring család legrosszabb évének a Karácsonyába. Az évébe, amikor Charlie megküzdött az étkezési zavarával. Az évébe, amikor nem tudják, hogy kezeljék őt. Tori igyekszik tartani magát, de érződik, hogy örül annak, hogy Charlie újra velük van, ám a fiúban tombol a düh, a sértettség, és hamar lelép a buliból, miután összetűz az anyukájukkal… Miután megtudjuk, ez mennyire szíven üti Torit, áttérünk Charlie nézőpontjára, aki Nickhez és az ő nagy családjához menekül. Nem is annyira a sok kedves ember dobja fel, mint Nick közelsége és a cuki mopszbaba, akit a barátja kapott.

 

 

Charlie és én hosszasan beszélgettünk arról, miként lehetséges, hogy Oliver a rokonunk, hiszen ő szó szerint a megtestesült vidámság, míg mi ketten szerencsétlenek és elcseszettek vagyunk. Arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg ő örökölte az összes boldogsággént. (Tori)

 

 

Oliver részének az első mondata - „Először Charlie tűnt el, aztán Tori tűnt el, én pedig azon kezdek tűnődni, vajon én leszek-e a következő.” – brutális… Talán jobban érti az ő vidám aktív, hétéves öccsük, mi a helyzet, mint eddig gondoltam! Irtó édes, ahogy az anyukájával beszél, ahogy úgy érzi, ő békítette ki a családot, ahogy örül annak, ahogy a testvéreivel Mario Kartozik.

 

Tényleg rövid volt ez a novella, de érdekes adalék Charlie, Nick és Tori történetéhez. Nem állítom, hogy kihagyhatatlan volt, ugyanakkor nagyon tetszett, hogy tele volt az Alice Osemantől megszokott, tündéri illusztrációkkal, amik miatt kicsit visszarepült a szívem a Heartstopper-képregényekhez. 

 


Összességében

 

Gyorsan kiolvasható, szomorkás hangvételű novella, amit az illusztrációk cukisága miatt kedveltem meg igazán. Nagyon fájt a szívem a Spring család elszúrt Karácsonyáért, de az tetszett, hogy mindegyik testvér fejébe bekukkanthattunk. Nyilván Charlie a kedvenc karakterem, és teljesen megértem a nagy lelépését… (Plusz örültem is neki, mert amúgy hiányzott volna nekem Nick!)

 

Ajánlom?
Igen, ha szereted Alice Oseman történeteit!

 


Kedvcsináló idézetek:

Felébredek, két órával azután, hogy elaludtam. Úgy tűnik, minden évben egyre kevesebbet alszom karácsony éjszakáján, valószínűleg, mert az átlagos elalvási időm egyre későbbre tolódik ki a meglehetősen aggasztó internetfüggőségem miatt. Talán végül teljesen leállok az alvással, és vámpírrá változom. Abban jó lennék. (Tori)

Nick Nelson (13:58) Megint megnézted Oliverrel a Thomas, a gőzmozdonyt?  

Charlie Spring (13:58) lehet  

Nick Nelson (13:59) Kocka  

Charlie Spring (13:59) ilyennek szeretsz  

Nick Nelson (14:00) Igen, a vonatok iránti érdeklődésed nagyon beindít  

Charlie Spring (14:01) ezt lementettem bizonyítéknak a jövőre nézve.

[Tori] Rám néz.

– Sajnálom, hogy a mai nap szar volt számodra

– Nem minden volt rossz. Nick kapott egy új kiskutyát.

Tori felhorkan.

– Nem tudnátok ti ketten máris összeházasodni, venni egy házat, és három kutyát tartani?

– Nézd, mindenki tisztában van vele, hogy ez egy nehéz karácsony számodra, de legalább azt elismerhetnéd, hogy mindenki nagyon igyekszik.

– Mindenki igyekszik? Mit akarsz, egy kibaszott gratuláló oklevelet?

 

☆☆☆
Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Solitaire ​– Pasziánsz

Solitaire #0.5 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén karácsonyra megjelenik egy újabb történet a Heartstopper világából, ami ráadásul karácsonykor játszódik. A történetről a Blogturné Klub hét bloggere mesél, és az értékelések mellett extra tartalmak is várnak rád!

  


 

Nyereményjáték:

 

Ez a Heartstopper történet karácsonykor játszódik, így egyike a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi könyveinek.

A mostani játékunk során egy-egy Könyvmolyképzős karácsonyi kötetből találtok idézetet, a feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„– Lehet nem imádni a karácsonyt? Ilyenkor még az emberek is mások, mintha a szeretet ünnepe mindenkiből előcsalogatná a jóságot.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]
11.26. - Sorok Között
11.28. - Spirit Bliss Sárga könyves út
11.30. - Dreamworld – Idézetek
12.02. - Könyv és más
12.04. - Hagyjatok! Olvasok! blog
12.06. - Utószó
12.08. - Csak olvass!
12.10. - Dreamworld

 


 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése