2023. december 5., kedd



Katharina Herzog: Téli ​csillogás (Kisvárosi könyvesboltok 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

   

 

Mindig is szerette ezt a karácsonyi filmet [Igazából szerelem], de idén különösen, mert nagyon megnyugtatóan mutatta meg, hogy még a reménytelennek tűnő helyzetekben is lehetséges a happy end. És hogy az élet valahogy mindig megy tovább.

Még akkor is, ha jelenleg fogalma sem volt róla, hogyan.

 




Vicky, ​a fiatal műkereskedő véletlenül egy különös levélre bukkan, amelyet egy nyolcéves kisfiú, Finlay írt az elhunyt édesanyjának. A levélhez egy fényképet is mellékelt, amelyen az Alice Csodaországban ritka kiadását tartja a kezében. Vicky a bogaras könyvmolyoktól hemzsegő, festői skót faluba, Swinton-on-Sea-be utazik, hogy utánajárjon a különleges kötetnek, de egyből egy félreértés áldozata lesz. Graham, a kisfiú édesapja, aki antikváriumot üzemeltet a faluban, rögtön összetéveszti az új könyvesbolti eladóval. Amíg a fiatal nő hirtelen egy különös történet kellős közepén találja magát, benne egy jóképű özvegy könyvkereskedővel, Finleyvel, és egy rendkívül értékes könyvvel, addig neki is akad rejtegetnivalója: mindennek véget vethet, ha fény derül arra, milyen céllal érkezett a faluba. Az olvasás öröme és a szerelem összefonódik Katharina Herzog bestsellerszerző elbűvölő Kisvárosi könyvesboltok-sorozatában. Tökéletes olvasmány a téli bekuckózáshoz, amely garantáltan felolvasztja a szíveket.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Winterglitzern

Eredeti megjelenés éve: 2022

General Press, Budapest, 2023

272 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634527985 ·

Fordította: Szalay Zsuzsanna

Kisvárosi könyvesboltok:

 

1. Téli csillogás

2. Frühlingsfunkeln

3. Herbstleuchten

4. Sommerzauber (készül)

 

(önálló sztorik/összefüggő helyszín)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

December eleje van, szóval nálam hivatalosan is megkezdődött a „karácsonyi romantikus komédiákat kívánok olvasni és nézni”-időszak. Ez az egyik ilyen témájú történet, ami felkeltette az érdeklődésem, ugyanis teljesen belehabarodtam a borítójába!

 

Szerintem…

 

Ez a történet épp annyira csoda volt, akárcsak a borítója és a címe! Természetesen a sztori egy már elcsépeltnek mondható klasszikus: a munkamániás, előléptetésért törtető nagyvárosi elutazik vidékre, ahol megfogja az élet lassúsága, a táj bájossága és beleszeret az egyik ottani lakosba, és ezeknek köszönhetően átgondolja az életét. De őszintén? Ez az egyik abszolút kedvenc klisém, ami ráadásul ezúttal karácsonyi környezetbe helyezett az író az egyik országomban, Skóciában!

 

A Münchenben élő Vicky Lambach igazi karrierista, aki bármit megtenne a berlini fiókvezetői állásért, és amikor a főnöke (aki az édesapja) közli, hogy ehhez az kell, hogy egy véletlenül a tudomásukra jutott ritkaság miatt utazzon el egy kicsi skót faluba, akkor két lapozást követően máris a reptéren vagyunk. A könyvritkaság, amit Vicky apja mindenképpen meg akar szerezni az egy első kiadású, különlegesen illusztrált, kevés példányszámú Alice Csodaroszágban mesekönyv, amit Swintonban kell felkutatnia. Annyit tud, hogy egy kisfiúnál van, aki levelet írt a Mennyben lévő anyukájának, ami mellé egy képet tett magáról a mesekönyvvel, majd útjára indította egy lufiban…

 


Nem állítom, hogy nem köszörülgettem a torkom meghatottságomban, amikor Finlay rákban elhunyt anyukája került szóba vagy a kisfiú által neki írt levél. Megható és szívhez szóló volt számomra ez a szál, akárcsak Nanette múltja. Sőt, igazából talán az még jobban szíven ütött, hiszen ki gondolta volna, hogy a bájossága és a kedves mosolyai mögött ilyen szomorú történetet dédelget.

Gyönyörűen ábrázolja az író a gyászt és rendkívül szép gondolatokat találtam a regényben arról, hogy sosem veszítjük vagy felejtjük el igazán az elhunyt szeretteinket.

 

 

Az, hogy az élet megy tovább, nem jelenti azt, hogy már nem hiányzik a szeretted. Csak azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton az örömöt választod a fájdalom helyett.

 

 

Kicsit elkanyarodva a gyásztól, muszáj megemlítenem, hogy mennyire imádom, amikor a nagyvárosi karakter megjelenik vidéken és szinte szembejövő, akivel találkozik egy picit hibbantnak tűnik! Imádtam, ahogy össze-vissza beszéltek fura autóval titokban ralizó emberek Vickynek, majd ahogy a morcos öreg meggyanúsította őt a könyvesboltban. És bár igazából elsőre mindenki flúgosnak tűnt, a sztori előre haladtával, ahogy a női főszereplőnk szívéhez, úgy az enyémhez is hozzánőttek ezek a fura figurák. Szerettem a könyvesbolt pincéjében bújkáló Eliyaht, az érdekes stílusú Nanette-et, a túlféltő Shonat, a szókimondó Gertiet, de a leginkább a varázsdobozra vágyó Finlayt és az apukáját, a könyvesbolttulaj Grahamet imádtam!

 

Vicky a sok fura Swinton-on-Sea-i lakos miatt elgondolkodik azon, hogy mennyire lehet élvezni az életet, a Karácsonyt, milyen öröm ÉLNI. Hogy van más is, mint a munka, és hogy simán ki tudna teljesedni egy ezerpár főt számláló faluszerűségben is, nem csak a nagyvárosok sodrásában. Szerettem a benne zajló változást, mégha a könyv rövidsége iatt ezek néha túl gyorsnak is tűnhettek, akárcsak a Grahammel való kapcsolatának kiteljesedése.

 


Összességében

 

Szerintem egy gyorsan olvasható, bájos karakterekkel teli, gyönyörű helyszínen játszódó, fordulatos karácsonyi romantikust keresel, akkor legyen ez az egyik. Főleg, ha te is annyira szereted a könyvesboltokkal kapcsolatos történeteket, mint én!

Szerettem a sok swintoni lakost, akárcsak a családi és egyéb kapcsolatok helyrerázódásának a történetét. Nagyon megható, hogy talál vissza Vicky az apjához és az anyjához, de azt is, hogy milyen szép gondolatai vannak a nőnek a halálról, a szeretetről és a könyvekről.

 

Értékelés: 4



Folytatás?

 

Mivel ez egy önálló történet volt, ami happy enddel zárult, így akár itt be is fejezhetném, de maradtak elvarratlan szálak a történetben. Például az, hogy ki a titokzatos művész, akit lehetetlenség elérni? De arra is kíváncsi vagyok, hogy Vicky végül átveszi-e az emlegetett skót galériát? Szóval részemről mindenképpen szeretném elolvasni a sorozat többi részét is, remélem, hogy mielőbb érkeznek magyarul!

 

A regény eredeti borítója

Kedvcsináló idézetek:

– Nem olyan könnyű megtalálni a világ több milliárd nője közül pontosan azt az egyet, aki megérinti a szívedet.

Az apja néhány pillanatig hallgatott, mielőtt megszólalt:

– Igazad van, fiam, nagyon igazad van. – Hatalmas tenyerével a vállára csapott, olyan erősen, hogy Graham majdnem térdre esett. – De egyelőre talán az is megtenné, ha az a csinos leányzó egy másik testrészedet érintené meg.

– Milyen könyveket szeret olvasni? – kérdezte Nanette-et. Bizonyára romantikus regényeket.

– Thrillert. Minél véresebb, annál jobb. És lehetőleg Ian Rankin vagy Val McDermid írásait. – Nanette kuncogott. – Olyankor begyújtok a kandallóba, bebújok egy vastag takaróba, megiszom egy vörösbort vagy egy pohár whiskyt, és azon örvendezek, hogy milyen jó nekem, a könyvekben szereplő szerencsétlenekhez képest. Ez egy kis fűszert lop az életembe. Itt, Swintonban sajnos alig történik valami izgalmas a fesztiválokon kívül.

Elmeséltem, mit mondott nekem apukám, amikor annyira szomorú voltam a nagymamám halála miatt. Emlékszel még rá? Azt mondta, hogy az emlékek olyanok, mint a csillagok az éjszakában, fényesen ragyognak a szívünkben. És hogy soha nem fogjuk elfelejteni azokat az embereket, akiket igazán szeretünk. És még valamit mondott: azok az emberek, akiket szeretünk, nem csak az emlékeinkben vannak velünk. Ha akarjuk, érezzük is őket. Minden homokszemben, minden fuvallatban, minden napsugárban, minden virág illatában, az eső hangjában és a csillagok ragyogásában.

– Minden rendben, Vicky kisasszony? – kérdezte.

– Nem – válaszolta Vicky, de ezután legalább sikerült felkelnie, lezuhanyoznia és felöltöznie. Ha még egyszer megnézi az Igazából szerelem című filmet, képes lesz fejből felmondani az összes szöveget.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Kisvárosi könyvesboltok sorozat

Das kleine Bücherdorf Series #1 a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Kisvárosi könyvesboltok sorozatának első könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Katharina Herzog. Ha szeretnél egy példányt a General Press Kiadó gondozásában megjelent könyvből, akkor kövesd blogturnénkat, és kis szerencsével tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékünk a karácsony ünnepéhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, melynek címében szerepel a karácsony szó. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.

 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

 

A ​londoni társaság estélyein petrezselymet áruló négy ifjú hölgy valaha egyetlen közös cél érdekében szövetkezett. Hogy rátaláljanak az igaz szerelemre. Most valamennyien boldog feleségek, ám ismét összejönnek, hogy a világ egyik legmegátalkodottabb csirkefogóját rávezessék, talán épp a fagyöngy alatt vár rá a boldogság…


a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése