2023. december 10., vasárnap



Ali Hazelwood: A szerelem elmélete | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

– Kaja – mondja nekem Jack, amikor rajtam van a pulcsim – az övé – és egy pár zokni, ami nem fog fent maradni a vádlimon. A mosolya jóképű és önvádló. – Vannak ezek a bonyolult fantáziáim, hogy ötfogásos menüvel etetlek, amit teljesen egyedül vadásztam le, dolgoztam fel és készítettem el – magyarázza csókot nyomva a homlokomra.

– Miért?

Vidám pillantást küld felém.

– Ne kérdezd, hogy miért, mintha racionális gondolat lenne.

 




Elsie Hannaway elméleti fizikust végül utoléri számtalan élete. Nappal tanársegéd, rengeteget gürizik és termodinamikát tanít abban a reményben, hogy állandó állást kap. Más napokon Elsie úgy pótolja ki nem létező fizetési csekkjét, hogy felajánlja a szolgálatait kamubarátnőként, felhasználva tökéletesre fejlesztett „emberek kedvére tevő” képességét, hogy azt a verzióját alakítsa, amelyikre az ügyfélnek szüksége van.

Legyünk őszinték, ez így elég klassz; aztán a gondosan felépített Elsie-verzum darabokra hullik. Mert Jack Smithről, a kedvenc ügyfele bosszantóan vonzó és arrogáns bátyjáról kiderül, hogy ő az a kőszívű kísérleti fizikus, aki tönkretette a mentora karrierjét és az összes elméleti fizikus hírnevét aláásta. És ő az a Jack Smith, aki az MIT fizika tanszékét irányítja, és Elsie és álmai munkája közé áll.

Elsie felkészül a tudományos szabotázs totális háborújára, de… azok a hosszú, mélyreható pillantások… Hogy ha a férfival van, akkor nem kell másnak lennie, mint önmagának?  Amikor kísérleti pályára áll, vajon készen áll a szerelemmel kapcsolatos legféltettebb elméleteit átültetni a gyakorlatba?

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Love, Theoretically

Eredeti megjelenés éve: 2023


Maxim, Szeged, 2023

400 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789634996880 · 

Fordította: Stier Ágnes

Ali Hazelwood regényei:

 A szerelem képlete

Eszméletlen szerelem

Utálom, hogy szeretlek

A szerelem elmélete

Sakk-matt

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Ali Hazelwoodot egy istennőnek tartom, aki tökéletesen írja meg a kockáknak, a sajtimádóknak, a defekteseknek, a szerelmi hitetleneknek, a félreértés rajongóknak, a magas férfi-alacsony nő páros fetisisztáknak, a tudós/kutató/zseni imádóknak való, egyszer mocskosan szexi, máskor bódítóan bájos, de mindig szerethetően szórakoztató regényeit. Hogy hagyhatnék ki egyet is?!

 


Szerintem…

 

Érdekes, hogy bár többnyire egy sémára írja az írónő a karaktereit (tudósok, magasság eltérés, félreértések, morcos pasi, etc), mégis mindig akad bennük valami különleges. Mostani főszereplőnk, Elsie Hannaway épp annyira átlagos kinézetű, amennyire az Eszméletlen szerelem Bee-je extravagáns kinézetű volt.

Persze Elsienek megvan az oka arra, hogy tipikus barna lányt játsszon, ugyanis mindenkinek képes azt az Elsie-t előadni, akire az adott illető éppen vágyik, akivel a legjobban kijönne. Fantasztikus radarja az embereknek a felméréséhez, amit abszolút irigylésre méltónak tartok, bár nem azért, mert olyan kamubarátnős mellékállásra vágyom, mint amilyenre a nő kényszerül a három tanársegédi munkahelye mellett… (Bár egyébként nem butaság ez a féle mellékállás, ha jobban belegondolok az anyagi helyzetembe. :D)

 

No, de viccet félretéve… Akad egy valaki, akin Elsie nem igazodik el, mégpedig kedvenc kuncsaftja bátyján, akiről egy igazi svédcsavarral kiderül, hogy egy igazi zseni a fizika területén… és ő az egyike azoknak, akik az MIT-nél állásinterjúztatják Elsiet… és ő az az ember is, aki 10 éve elgáncsolta a lány mentorának a karrierjét, és a szakterületüket lehúzta a tudományos világban.

Lehet, hogy gonoszul hangzik, de imádtam a verbális összecsapásaikat a regény első felében! Szinte dörzsöltem a tenyerem, amikor egy jó kis vitának néztünk elébe Jack és Elsie között, amik azért voltak igazán érdekesek, mert Elsie egyébként egy elég visszafogott, megfelelési kényszeres figura, aki valahogy mégsem bírta megállni, hogy ne közölje lépten-nyomon Jackkel, hogy utálja őt. Jack pedig... nos, ő egy igazi, klasszikus Ali Hazelwood karakter: magas, nagyon intelligens, szeretné a legtöbbet kihozni a partneréből és ehhez igyekszik megadni neki az alapokat, ugyanakkor nem erőszakos. Jack is tipikusan az az álomférfi, akinek a társaságát bármikor elviselném magam körül, sőt, aki miatt még go-zni is megtanulnék!

 

 

– Kétlem, hogy bármit is tudsz a munkámról.

– Minden szót elolvastam, amit leírtál. – Komolynak látszik, de biztosan ugrat. Mit csinálok? Visszaugratom.

– Élvezted a felsős naplómat?

Halvány ránc jelenik meg a szeme sarkában.

– Kicsit túlsúlyban volt benne Justin Bieber.

– Rossz gyerekkori szobába törtél be. Én Bill Nye-ért voltam oda.

 

 

Ahogy várható, a regény második felében már alakulgat a kettejük közti romantika, bár Jack nem titkolja, hogy őt az igazi Elsie érdekli, aki őszintén és nyíltan elmondja, hogy mire vágyik, mit akar és mit szeret. Ami lássuk be elég nehéz, ha valakinek folyamatos megfelelési kényszere van. Szerettem a két főszereplő közötti kémiát, ahogy azt is, miként változnak meg a másik hatására… Persze vannak a történetükben bonyodalmak, csúnya veszekedések és haragszom rád-pillanatok, de Ali Hazelwood a mestere annak, hogy lehet a éehető legjobban feloldani a főszereplők közti ellentéteket és a lehető legjobban elsimítani a problémákat.

 


Bár a történetben akadtak szerethető mellékszereplők, én mégis csupán az abszolút kedvencemet emelném ki, Elsie lakótársát, Cecét. Cece szintúgy egy keveset kereső tudós, mint Elsie, bár ő nyelvész, aki éppen a PhD-ját fejezi be a Harvardon. Akárcsak főszereplőnk, ő is kamubarátnő felkéréseket vállal mellékkeresetként, de az Alkonyat-fanatikus Elsievel ellentétben ő rajong a művészfilmekért és a házi sünjéért. Vidám, felpörgött, különc karakter, aki az utolsó porcikájáig önmaga. Szerettem az összetartásukat, barátságukat!

A TOP2 kedvenc mellékszereplőm pedig természetesen az idős csilliárdos nagymama volt, aki totál lököttnek mutatta magát, Millicent. Szerepelhetett volna sokkal, de sokkal többet!

 

Összességében

 

Kezdem úgy érezni, hogy van valami fétisem az író romkomjai iránt, ugyanis alig bírom kivárni a soron következőt, aztán pedig szomorkodom, hogy pár nap alatt kiolvasom őket...

Nagyon szeretem ezeket az egy kaptafára íródott, ugyanakkor mindig kicsit más, mindig újszerű, másféleképpen fura karakterekkel teli humoros, romantikus regényeket. Ezt a történetet is izgalmasnak éreztem, szerettem, hogy néha bizony pofára estek a főszereplők, és nem tűntek el könnyedén az élet által az útjukba gördített akadályok.

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a titokban édes pasikat, a tudós szerelmes párokat, a kutatóknak/fizikusokat/tudósokat, a magas pasikat, a titkos szerelmeseket, az érzelmileg sérültek helyrejövetelét – bárkinek, aki szeretne valami szórakoztatót, ugyanakkor romantikusat olvasni.

 


Kedvcsináló idézetek:

– Amikor először találkoztunk, nem tudtad, hogy hazudok.

– Nem, nem tudtam. – Jack arckifejezése megkeményedik. Kihúzza magát és előre hajol, a könyöke az asztalon. Az egész helyiség meglódul és megtelik feszültséggel. – De azt tudtam, hogy van benned valami. Hogy fáradhatatlanul tanulmányozod az embereket. Megfejted, kicsodák, mit akarnak, és aztán olyanná alakítod magadat, ami szerinted megfelel nekik. Láttam, hogy féltucat szerepet játszol féltucat szituációban, úgy váltogatod a személyiségeket, mint a tévécsatornákat, és még mindig fogalmam sincs, hogy te ki vagy. Úgyhogy azt hiszem, jogom van aggódni az öcsémért. És azt hiszem, jogom van kíváncsinak lenni rád.

– Ezekben a fantáziákban vannak óriási csápos dildók? – Ásítok is. Gyorsan fáradok.

– Persze. – Hallom a fanyar mosolyát. – Sokkal különösebb dolgok is. (…)

– El kell mondanod, különben nekrofíliát és csonkítást képzelek el.

– A fura fantáziáimban, Elsie – addig mozgat, amíg a domborulataink és az éleink tökéletesen összepasszolnak a fantáziáimban megengeded, hogy szemmel tartsalak. – Érzem az ajkát a halántékomnál. – És amikor nagyon elengedem magam, azt képzelem, hogy azt is hagyod, hogy gondoskodjam rólad.

Tényleg különösnek hangzik.

– Miért?

– Mert az a gyanúm, hogy még senki sem tette meg.

– Nem igazán – közli Jack. – Hosszú történet.

– Tökéletes. Kávé mellett elmesélheted. Két cukor, mint mindig, Jack?

– Aha. – Újra megfordul, hogy induljon. – Majd megiszom, miután visszajöttem Elsie….

– Badarság! Elsie-nek is maradnia kell. Egyszerűen nem hagyhatom, hogy elmenjen.

– De igen, mert az emberrablás súlyos bűncselekmény.

– Pff.

Jack felsóhajt.

– Valahol menet közben összegabalyodtak a drótjaid. Az agyad úgy döntött, nem vagy méltó az emberek idejére és erőfeszítéseire, és ha bármit kérsz, nemcsak egyszerűen nemet mondanak, de el is hagynak. – Tárgyilagosan beszél, mintha ő lenne Arkhimédész és tizedszer mesélné el a felhajtóerővel kapcsolatos eredményeit az akropoliszon. – A szerelem nem így működik, Elsie.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek! Pinterest tábla: A ​szerelem elmélete

Love, Theoretically a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Ali Hazelwood regényének főszereplője egy elméleti fizikus, Elsie Hannaway, aki a nappali tanársegéd állása mellett kamubarátnőként is dolgozik. Pechjére az egyik kedvenc ügyfelének a bátyja az MIT fizika tanszék vezetője. Jack Smith nem egyszerű eset, hiszen nem csak arrogáns, de vonzó is, de ő áll a nő és álmai munkája között, így Elsie kénytelen hadba szállni a férfi ellen.

Tartsatok bloggereinkkel, ismerkedjetek meg Elsivel és Jackkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk a turné végén megnyeri a könyvet!

  


 

Nyereményjáték:

 

A mostani játékunkban olvasnotok kell! A Maxim kiadó oldalán találtok egy röpke beleolvasót A szerelem elméletébe, aminek az elolvasása után könnyedén megválaszolhatjátok az állomásokon található kérdéseket.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“Melyik Alkonyat TEAM rajongója Elsie?”

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11/26 - Csak olvass!
11/28 - KönyvParfé
11/30 - Angelika blogja
12/02 - Szembetűnő
12/07 - Dreamworld
12/08 - Fanni's Library
12/10 - Hagyjatok! Olvasok!
12/12 - Sorok között

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése