2023. december 29., péntek



Cassandra Clare: Chain of Thorns - Tövislánc (Az utolsó órák 3.) | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

Mindannyian tökéletlen teremtmények vagyunk. 

Mint ahogy a gyémántok is tökéletlenek, minket is a sajátos tökéletlenségünk tesz egyedivé.

 

 



Jamesnek ​és Cordeliának meg kell mentenie Londont – és a házasságukat.

Cordelia Carstairs mindent elveszített, ami fontos neki. Rövid idő alatt megélte az apja meggyilkolását, a tervei meghiúsulását, hogy a legjobb barátnője, Lucie parabataija legyen, és darabokra hullott a házassága. Még rosszabb, hogy egy ősi démon, Lilith elkötelezettje lett, ami megfosztotta őt az árnyvadászerejétől.

Miután Párizsba menekül Matthew Fairchilddal, Cordelia reménykedik abban, hogy a város csillogó éjszakai életében meg tud feledkezni a viszontagságairól. Ám a valóság közbeszól, döbbenetes hír érkezik otthonról. Tatiana Blackthorn megszökött, Londont pedig új keletű veszély fenyegeti Belial, a Pokol Hercege felől.

Cordelia visszatértekor Londonban káosz és széthúzás uralkodik. Egy váratlan ellenség felfed egy régóta őrzött titkot, a Herondale család pedig súlyos vádak alatt találja magát. Cordelia meg akarja védeni Jamest, ám tépelődik az iránta érzett szerelme és a Matthew-val való új élet között. Úgy tűnik, hogy mindenkinek egyedül kell szembenéznie a fenyegetésekkel.

Nem sok idő maradt, Belial terve pedig az, hogy halálos hullámként elmossa London árnyvadászait. Ha Cordelia és a barátai meg akarják menteni a várost – és a családjaikat –, akkor össze kell szedniük a bátorságukat, félretenni a büszkeségüket, és újra megbízni egymásban. Ha elbuknak, talán mindent elveszítenek – még a lelküket is.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Chain of Thorns

Eredeti megjelenés éve: 2023

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

736 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635618798 ·

Fordította: Sándor Alexandra Valéria ·

Illusztrálta: Alexandra Curte

 

Az utolsó órák-trilógia:

0.5 The Penultimate Hours

1. Aranylánc

2. Vaslánc

3. Tövislánc

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

Árnyvadász univerzum:

Pokoli szerkezetek: Az angyal / A herceg / A hercegnő

A Végzet Ereklyéi: Csontváros / Hamuváros / Üvegváros / Bukott angyalok városa / Elveszett lelkek városa / Mennyei tűz városa

Gonosz fortélyok: Éjfél kisasszony / Árnyak ura / Éjsötét Királynő

Bane krónikák: Mi történt Peruban? / A szökevény királyné / Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale / Az éjféli örökös / A Dumort Hotel tündöklése / Raphael Santiago megmentése / A Dumort Hotel bukása / Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan? / A New York-i Intézet csatája / Igaz szerelem (és egy első randi)

Történetek az Árnyvadász Akadémiáról: Az Árnyvadász Akadémia / Az elveszett Herondale / A Whitechapel réme / Csak árnyékok / Az imádott gonosz / Sápadt királyok, hercegek / Keserű szájíz / Tűzpróba / Örök éjre szánva / Kétszer száll alá az angyal

Az árnypiac kísértetei (1-10): Az árnypiac kísértetei

A legősibb átkok: A mágia vörös tekercsei / Az elveszett Fehér Könyv

Az utolsó órák: AranyláncVasláncTövislánc

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről /enyhén SPOILERES/

 

A regény ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Matthew és Cordelia lelép Franciaországba, ugyanis Math szerelmes a parabatai-ja feleségébe, aki viszont meglátta a férjét annak a gyerekkori szerelmével. Ámde James a feleségét szereti, és utánuk is megy az állomásra, de közben kiderül, hogy eltűnt a húga, és inkább Lucie után kellene eredenie. Ugyanis Lucie azt a szellemfiút akarja feléleszteni, akibe beleszeretett, és ezért meglépett a családja elől a londoni főboszorkánymester Malcolm Fade-del. Néhány szerelmespár szakít, mások összejönnek, megint mások kerülgetik egymást. A gonosz démon, Belial szervezkedik a háttérben, hogy végre megszállhassa az unokája, James testét, de szervezkedik az ellensége is, Lilith, akinek elfoglalta a világát, így az kénytelen belerángatni egy másik árnyvadászt a párharcukba.

 

(x)

Szerintem…

 

Ez egy nagyon hosszú, de zseniálisan megírt és szuper jól lezárt történet lett! Azt gondolom, hogy az eddigi befejezett Árnyvadász-sorozatok közül ennek a legérdekesebb és a legteljesebb a vége. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere: megcsalás, árulás, csalárdság, elhagyás, halottfeltámasztás, hazudozás, titkolózás, véres csaták, váratlan halálok, szellemek, démonok, ígéretek és alkuk, boszorkánymesteri intrikák, árnyvadász zsarolás, feltalálás, paladinság, nyomozás, karácsonyi parti, szerelmi vallomás, elvarázsolt tükör, rejtjeles napló, gyilkosságok és nagy áldozatok.

 


Szerintem ez egy újabb, fordulatokban gazdag történet lett, és igazából nem is értem, hogy képes ennyi Árnyvadász-történet után ismét olyat írni CC, hogy nem ismétlődnek bennük a korábbiakban történtek. Tetszettek az el-elejtett nyomok, amik rávezethettek volna a megoldásra, de mégsem sikerült összeraknom, hogy kik fognak „felébredni”, kik lesznek a legyőzhetetlennek tűnő ellenség. Persze mindennél jobban az tetszett, hogy mennyire sikerült a regény végére robbanáspontig bonyolítani minden mellék- és főszálát a regénynek. Még jó, hogy voltak benne vidámabb, viccesebb részek is annak ellenére, hogy mennyire kiélezett helyzetekbe sodródtak a főszereplőink… (Egyszerűen imádtam Alastair és Matthew stílusát – pedig egymás végletei a srácot -, nekem ők voltak a trilógia csúcskarakterei!)

 

 

– Ha lehet, ne gyűjts fájdalmas emlékeket, Lucie! Ne kötődj túlzottan semmihez és senkihez. Mert ha elveszíted őket, akkor az emlék méregként fogja mardosni az elmédet, és soha nem lesz rá semmiféle gyógyír.

 

 

Szerettem az LGBT+ mellékszálakat, ugyanis akadnak szép számmal homo-, illetve biszexuális karakterek a történetben. A sztori pikantériája, hogy míg egyesek elég nyíltak a vonzalmuk kapcsán, addig páran még most fedezik és vállalják fel, fogadtatják el a kiszemeltjükkel és vallják be a szeretteiknek a szívügyüket. Nyilván a félelmeik hasonlóak, ám a vallomások kapcsán sokféle fogadtatást vázolt fel az író. Akad, ahol az árnyvadász lelép a szüleitől, mások apránként, majd mind jobban felbátorodva vallják be a barátaiknak, akik mindegyike elfogadó vagy már eleve sejtette a dolgot.

 

Cordelia & Lucie (x)

Az elfogadás történetszál mellé becsatlakozott még egy fontos tabutéma, mégpedig az alkoholizmusé, ami az első két kötetben inkább csak kezdett előtérbe kerülni, de itt már elkerülhetetlen, zavaró dolog, amivel foglalkozni kell. Az egyik kedvenc karakterem Matthew Fairchild, aki azonnal a szívembe lopta magát a szórakoztató szövegével és a szókimondó stílusával, ám kiderült róla, hogy a fesztelensége a folyamatos ivászatához fűződik. Erős ez a szál, ugyanis folyamatosan terítéken van a téma. Math tudja, hogy le kéne szoknia, és elkezdi a „le tudom tenni” –féle klasszikus alkesz hazudozást, de azt is tudja, hogy milyen tragikus titok miatt kezdett el inni, és azt is, hogy el kéne mondania, mégsem meri… Próbálkozik, elbukik… de a barátai ott vannak.

 

(x)

Ha már szóba kerültek a barátok: szokás szerint csodálatos volt a kapcsolatábrázolás a CC-regényekben. Szeretem az író realizmusát, azt, ahogy a valóságot ábrázolja; nem álomi, nem hibátlan egyik kapcsolat se. A családtagok és a baráti társaságok tagjai között is vannak feszültségek, viták, egymásnak ugranak vagy átnéznek a másikon. Mégis mindig megoldódnak a problémák, végül mindig meglesz a közös nevező. (Kivéve persze ha az adott szál tanulsága az, hogy a nem működő, mérgező kapcsolatoknak véget kell vetni, és tovább kell lépni. Legyen szó akár egy nem elfogadó családi háttérről, akár egy régi barát kártékony tettéről.)  

 

Részemről egyetlen nem szimpatikus része volt a történetnek, ami éppenséggel a James-Cordelia-Matthew triangulumhoz köthető. Értelemszerűen kellett ez a szál, hiszen különben hogy kavarodtak volna meg így az események Grace képessége és Belial körül? De ettől függetlenül nem szerettem, hogy Math sérült, hogy James búsongott és hogy Cordelia képtelen volt dönteni a szíve és az esze között.

 

Összességében

 

Biztosan mondtam már, de nekem Cassandra Clare árnyvadász világa az urban fantasy YA kategória/zsáner egyik legerősebb és legjobban felépített univerzuma, ami – hála az író kiapadhatatlan fantáziájának és démongyilkoló ötlettárának – folyamatosan bővül és bővül. Ezúttal az 1900-as évek elején járunk, és tökéletes vissza sikerült adnia a kor szellemét az általa beletoldott fantasys dolgok ellenére is. Például egy pontján a regénynek árnyvadászok telefonálnak egymásnak, és az idősebb résztvevő juszt is ordibál, mert nem érti a működését, eközben a fiatalabb generáció meg az iratzék segítségével tűztáviratot próbál feltalálni.  Imádtam.

Olvassátok és szeressétek, de ha megtehetitek, akkor egyszerre olvassátok el mindhárom részét a trilógiának, mivel folytatólagosan van megírva.

 

Értékelés: 5

 

Mi a következő?  Bár tudnám... Talán A Legősibb Átkok köteteket kezdem el olvasni, de az is lehet, hogy befejezem Simon kalandjait (Történetek az Árnyvadász Akadémiáról).

 

Kedvcsináló idézetek:

– Nemcsak felejteni jöttünk ide – szólalt meg a fiú. – Hanem azért is, hogy emlékezzünk rá, milyen szép és jó dolgok is vannak a világon. Mindig vannak. A hibák pedig nem veszik el tőlünk ezeket; semmi sem veszi el. Örökkévalóak.

– James… – támaszkodott neki Matthew az ajtónak.

– Matthew – mondta halkan James. – Szerelmes vagyok Cordeliába, és ő a feleségem. Meg kell értened, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy helyrehozzam vele a dolgokat.

– Miért nem mondtad el neki soha? – kérdezte Matthew. – Miért kellett úgy elmenekülnie?

– El kellett volna mondanom. Bárcsak elmondtam volna – felelte James, majd habozott. – Te miért nem mondtad el nekem soha, hogy szereted?

– Mert a feleséged, és tudod, van bennem egy szemernyi tisztesség – meredt rá Matthew.

– És mégis ki vagy te, hogy bármi fogalmad lenne a bölcsességről? – érdeklődött Anna. – A te legutóbbi ötleted az volt, hogy elszökj Párizsba James feleségével.

– Ó, de nekem közismerten csakis szörnyű ötleteim vannak, míg rád úgy tekintenek, hogy jó az ítélőképességed, és megvan a józan eszed.

– Szerintem azért, mert mindig is hittem benne, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt – magyarázta Christopher. – Mindannyiunknak csak egy élete van. Nem tehetünk szert még egyre. Muszáj együtt élnünk a hibákkal, amiket elkövettünk.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Az utolsó órák/ The Last Hours Pinterest tábla

The Last Hours #3 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az utolsó órák sorozat harmadik részét Cassandra Clare tollából: Tövislánc címmel. A rajongók és persze bloggereink is alig várták már, hogy újra elmerülhessenek az Árnyvadász Univerzumban, vajon a kedvenceinknek sikerül-e megakadályozni Belial tervét, és egymásra találnak-e a szerelmesek?  Kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

  



Nyereményjáték:

 

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

Hogy hívják Ariadne papagáját?

 

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12.20 Kelly és Lupi olvas
12.22 Sorok között idézetek
12.27 Könyv és más
12.29 Hagyjatok! Olvasok!

 

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése