2023. február 17., péntek



Cassandra Clare: Chain of Iron - Vaslánc (Az utolsó órák 2.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Nem tudsz megmenteni olyanokat, akik nem akarják, hogy megmentsék őket – érvelt Magnus. – Csak mellettük állhatsz abban a reményben, hogy amikor magukhoz térnek, és rájönnek, hogy megmentésre szorulnak, akkor ott leszel, hogy segíts rajtuk – tette hozzá, s elhallgatott.

 




Az árnyvadászoknak el kell kapniuk egy gyilkost az Edward korabeli Londonban.


Cordelia Carstairsnek mintha mindene meglenne, amire valaha is vágyott. Hamarosan feleségül megy James Herondale-hez, a fiúhoz, akibe kislánykora óta szerelmes. Új élete van Londonban a legjobb barátnőjével, Lucie Herondale-lel és James elbűvölő társaival, a Vidám Zsiványokkal. Nemsokára visszatér hozzá az imádott apja. És ő a Cortana, az ősi kard kiválasztottja.


Az igazság viszont sokkal kegyetlenebb. James és Cordelia házassága egy hazugság, Cordelia hírnevének megmentéséért kerül rá sor. James a rejtélyes Grace Blackthornba szerelmes, akinek bátyja, Jesse évekkel ezelőtt meghalt egy tragikus balesetben. A Cortana égeti Cordelia kezét, amikor hozzáér, az apja pedig megkeseredett és dühös. És egy sorozatgyilkos kezdi tizedelni London árnyvadászait, aki a sötétség leple alatt öl, hogy aztán nyomtalanul eltűnjön.

A Vidám Zsiványokkal együtt Cordeliának, Jamesnek és Lucie-nek a pengés gyilkos nyomába kell erednie a város legveszélyesebb utcáin. Mindeközben mindannyiuknak megvan a saját súlyos titka.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Chain of Iron

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

624 oldal · ISBN: 9789633737842  

Fordította: Sándor Alexandra Valéria 

Illusztrálta: Kathleen Jennings

Az utolsó órák-trilógia:

0.5 The Penultimate Hours

1. Aranylánc

2. Vaslánc

3. Tövislánc

 (befejezett)

WEBSHOP / ÉLFESTETTBELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

Árnyvadász univerzum:

Pokoli szerkezetek: Az angyal / A herceg / A hercegnő

A Végzet Ereklyéi: Csontváros / Hamuváros / Üvegváros / Bukott angyalok városa / Elveszett lelkek városa / Mennyei tűz városa

Gonosz fortélyok: Éjfél kisasszony / Árnyak ura / Éjsötét Királynő

Bane krónikák: Mi történt Peruban? / A szökevény királyné / Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale / Az éjféli örökös / A Dumort Hotel tündöklése / Raphael Santiago megmentése / A Dumort Hotel bukása / Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan? / A New York-i Intézet csatája / Igaz szerelem (és egy első randi)

Történetek az Árnyvadász Akadémiáról: Az Árnyvadász Akadémia / Az elveszett Herondale / A Whitechapel réme / Csak árnyékok / Az imádott gonosz / Sápadt királyok, hercegek / Keserű szájíz / Tűzpróba / Örök éjre szánva / Kétszer száll alá az angyal

Az árnypiac kísértetei (1-10): Az árnypiac kísértetei

A legősibb átkok: A mágia vörös tekercsei / Az elveszett Fehér Könyv

Az utolsó órák: Aranylánc, Vaslánc, Tövislánc

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről /enyhén SPOILERES az előző részre/

 

A történet ott folytatódik, ahol az Aranyláncban véget ért; ott James Herondale kínos helyzetbe hozta Cordelia Carstairst, és emiatt most az esküvőjükre toppanunk be. A közeli barátaik tudják, amit mások nem, hogy ez csupán egy álházasság, mely egy évig tart, aztán elválnak egymástól. A történetet bonyolítja, hogy Cordelia szerelmes a férjébe, akinek viszont a számomra unszimpatikus Grace Blackthornért dobog a szíve. De James igazi úr, megszakítja a kapcsolatot Grace-szel, hogy ne kezdjenek el pletykálni róluk.

James testvére, Lucie Herondale eközben éppen vele dolgozik azon, hogy Grace nem vérszerinti öccse, Jesse Blackthornt visszahozzák a halálközeli állapotból. Érdekes mellékszál, hogy a fiú szellemként kerül mind közelebbi és közelebbi kapcsolatba Lucie-val, de vajon mi történik, ha egymásba szeret egy élő és egy halott árnyvadász? Az utolsó órák sorozat többi főbb karaktere is fel-felbukkan a regényben. A szívem szottya piperkőc Matthew iszik, Anna Lightwood és Ariadne Bridgestock egymást kerülgeti Hell Ruelle-ben, az éjszakai klubban, Thomas Lightwood titka is úgy néz ki, hogy ki fog derülni, de közben talán Belial is munkálkodik a háttérben.



1) Cordelia Carstairs art by @juliacarstairs, 2) Wedding art by @juliacarstairs

Szerintem…

 

Nem is tudom kiválasztani, hogy a rengeteg szál, a rengeteg izgalmas és váratlan esemény közül, melyik volt a kedvencem! Nagyon szerettem Cordelia és James kényszerű házasságáról, az egymáshoz való közelkerülésükről olvasni. Külön-külön is a kedvenc árnyvadászaim között vannak, hiszen James egy lojális, szerethető és lelkileg is erős alak, akárcsak Cordelia, így én imádnám, ha tényleg egymásba szeretnének és összejönnének a sorozat végére! Ugyanakkor ott van Matthew, akiről végre kiderült, hogy miért folytja italba a bánatát és miért utálja Alastair Carstairst, Cordelia testvérét (aki szerintem egyébként olyan cukin Pitonos figura). Ő is a kedvenceim közé tartozik a látványos bohócságával, jól leplezett szívfájdalmával és az éles nyelvével. Imádtam a beszólásait! Nyilván bonyolította a Zsiványok és barátaik helyzetét, hogy Cordelia fegyverével gondok vannak, Lucie a különleges képessége miatt folyton szellemekbe botlik, Jamest újra elragadják az árnyak, el kell ugraniuk az Árnypiacra, de ott van James ezüst karkötőjének a története is, amit még Grace-től kapott és a házassága után is hordja.

Nem vagyok ugyan nagy Blackthorn-család rajongó, viszont be kell látnom, hogy mind Grace erejének a története, mind Jesse szellemsége, mind a kettejük múltjába való visszatekintések tették igazán elképesztővé a sztorit. Mindegyik vonalon olyan dolgok derültek ki, amik elég váratlanok voltak ahhoz, hogy a könyv letehetetlenné váljon. Természetesen a jelenbéli árnyvadász gyilkosságok utáni nyomozás és a fiatalok egymás körüli keringése is tetszett. (Oké, az alkoholista apa nélkül meglettem volna. Spoiler nélkül csak ennyit.)

 

 

– Az apám… – kezdte James, aztán habozott egy kicsit. – Az apám régen azt mondta, hogy az ember néha nem tud kibékülni a másikkal. Néha saját magában kell megtalálnia ezt a békét. Az, aki összetöri a szívünket, gyakran nem az, aki meg tudja gyógyítani.

 

 

A Vaslánc mellé egy novella is jár, melyben Magnus Bane és a Néma Testvér, Zakariás testvér (korábban: Jem Carstairs) kalandját olvashatjuk a Halottak fekete könyvével. A regényből kiderült, hogy Magnus és Jem Cornwallba ment ügyeket intézni, de egy picit belepillanthatunk abba a bizonyos ügybe, hála az írónőnek. Szívem szerint elindulnék a Spirál Labirintusba körülnézni, mert el sem tudom képzelni azt a rengeteg varázslatot és varázskönyvet, amit ott tartanak! Nem sok dolog történik a novellában, számomra inkább csak azt azt érzést adta, hogy milyen jó a boszorkánymesterrel és Jemmel lenni. Mindkét karaktert imádom, így öröm volt belepillantani a közös munkájukba.

 

1) Cordelia and James art by @shadowhunterstiffs, 2) Matthew art by @emiliesnaith_art


Összességében

 

Ezt a regényt olvasni ismét óriási élmény volt! Megszerzett és elvesztett szerelmekről szólt, titkolt és leleplezett érzésekről mesélt, tiltott és lehetetlen kapcsolatokra derült fény. Érdekesek a múltba való visszatekintések, ahogy a jelenbéli sakkjátszmák is. Olvasmányos, izgalmas történet rengeteg titokkal, csavarral és szívfájdalommal. Az Árnyvadász-univerzum rajongói ismét nem fognak csalódni Cassandra Clare-ben, bár szívem szerint azonnal olvasnám a folytatást, mert ki nem állhatom a függővégeket, pláne nem az ilyen addiktív sztorik esetében!

Amit nagyon szerettem: Cordelia és Matthew mind mélyülő barátságát!

 

Értékelés: 5

 

Érdekel a folytatás? A válaszom mindig ez lesz: persze! Cassandra Clare Árnyvadász történetei annyira addiktívak, hogy szívem szerint bekucorodnék a laptopjába, hogy azonnal olvashassam a folytatásokat.


EXTRA: Borítómustra és kedvenc fan artjaim

 

1) art by @jem.snackariah, 2) art by @cassiejp


Kedvcsináló idézetek:

– Mindig is kíváncsi voltam valamire – szólalt meg James nyakába lehelve. – Úgy neveltek minket, hogy lássuk a démonokat, és látjuk is őket. Nem is emlékszem, milyen volt, amikor először találkoztam eggyel. Az angyalokat mégsem látjuk. Tőlük származunk, ám láthatatlanok a számunkra. Miért van ez?

– Gyanítom, hogy azért, mert az angyaloknak az kell, hogy legyen hitünk – válaszolta James. – Azt akarják, hogy anélkül higgyünk bennünk, hogy látnánk őket. Azt hiszem, ez lenne a hitnek a lényege. Úgy kell hinnünk bennük, ahogy a kézzelfoghatatlan dolgokban hiszünk: a jóságban, a kegyelemben és a szeretetben.

– Részeg vagy, Matthew. Szerintem semmit sem gondolsz komolyan abból, amit most mondasz.

– Mindent komolyan gondolok – ellenkezett Matthew. – In vino veritas…

– Ne idézgess nekem latinul – szólt rá James. – Még ha józan is vagy, amire elenyésző az esély, te sohasem vetted elég komolyan a szerelmet ahhoz, hogy kioktass. A szerelmi életed enyelgések és félresikerült kötődések sorozatából áll. Nézz a szemembe, és mondd azt, hogy van valaki, akit jobban szeretsz, mint azt az üveget a kezedben.

Matthew nagyon elsápadt. James valahol mélyen megrémült attól, hogy megszegte a hallgatólagos megállapodásukat, miszerint nem említi meg Matthew-nak az ivászatot. Miszerint, ha nem beszélnek róla, talán megszűnik.

– Lehet, hogy te nem vagy rám dühös – felelte Ariadne. Nedvesség gyűlt a szempillájára, pislogva megszabadult tőle. – De én dühös vagyok magamra. Nem tudok megbocsátani magamnak. Ott voltál nekem… ott volt a szerelem… én pedig félelemből elfordultam tőle. És talán ostobaság volt azt gondolnom, hogy folytathatom, hogy várni fogsz rám, de… – remegett meg a hangja. – Félek, hogy miattam lettél olyan, amilyen vagy. Olyan kemény és csillogó, mint egy gyémánt. Megfoghatatlan.

A figyelmen kívül hagyott szivar ott égett Anna kezében.

– Milyen barátságtalan jellemrajz – állapította meg könnyedén. – Nem mondhatnám, hogy egyetértek.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Az utolsó órák/ The Last Hours Pinterest tábla

The Last Hours #2 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az utolsó órák sorozat második részét Cassandra Clare tollából: Vaslánc címmel. A rajongók és persze bloggereink is alig várták már, hogy újra elmerülhessenek az Árnyvadász Univerzumban, a kedvenceinknek sikerül-e kézre keríteni a pengés gyilkost Londonban, és vajon a szerelmi szálak miként bonyolódnak tovább. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

  



Nyereményjáték:

 

A játékunk során minden állomáson idézeteket olvashattok az első részből, a feladat kitalálni a szereplőt, akitől az idézet elhangzik. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a karakter nevét.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)




“– Tudod, hogy tartja a mondás – kezdte, miközben
Jamesszel együtt kimentek a szobából,
és elindultak vissza a bálterem felé. – Igyál, és akkor aludni fogsz;
aludj, és akkor nem vétkezel; vétkezz, és akkor megváltatsz;
tehát igyál a megváltásért.”
a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

02.06 Kelly és Lupi olvas

02.08 Hagyjatok! Olvasok! borítók+fanart

02.10 Sorok között idézetek

02.12 Könyv és más

02.14 16 Hagyjatok! Olvasok!

 

  


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése