2021. november 28., vasárnap



Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc (Az utolsó órák 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Nem mi döntjük el, hogy mikor érzünk fájdalmat az életben – jelentette ki Matthew. – Jön, amikor jön, és próbálunk emlékezni arra, hogy hiába nem tudjuk elképzelni, hogy majd enyhül a szorítása, minden fájdalom csillapodik. Minden gyötrelem elmúlik. Az emberiséget a fény vonzza, nem a sötétség.

 




Az ​ árnyvadászok élete az Edward korabeli Londonban!


Üdv itt, az elektromos lámpák és a hosszúra nyúlt árnyékok idejében! Vannak, akik a művészetek szépségét ünneplik, vannak, akik az örömöket hajszolják vadul, és persze vannak, akik démonokkal küzdenek. Éveken át béke honolt az árnyvadászvilágban, James és Lucie Herondale, Will és Tessa gyermekei idillben nőttek fel, szerető családjuk és barátaik körében, történeteket hallgatva a jó diadaláról a rossz fölött, s arról, hogy a szerelem mindent legyőz. De minden megváltozik, amikor a Blackthorn és a Carstairs család megérkezik Londonba… és velük együtt egy ismeretlen démon is.

James Herondale a nagy szerelemre vár, s úgy véli, hogy megtalálta a gyönyörű és titokzatos Grace Blackthorn személyében. Cordelia Carstairs nagyon szeretne hős lenni, megmenteni a családját a romlástól, titokban tartva a James iránti szerelmét. Ám amikor katasztrófa sújtja az árnyvadászokat, James, Cordelia és a barátaik vad kalandokba keverednek, hihetetlenül sötét erőkkel találkoznak, és kiderül számukra a hősi lét valódi, kegyetlen ára… mint ahogy a szerelemé is.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Chain of Gold

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

704 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635619412 ·

Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Az utolsó órák-trilógia:

0.5 The Penultimate Hours

1. Aranylánc

2. Vaslánc

3. Tövislánc

 (befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

Árnyvadász univerzum:

Pokoli szerkezetek: Az angyal / A herceg / A hercegnő

A Végzet Ereklyéi: Csontváros / Hamuváros / Üvegváros / Bukott angyalok városa / Elveszett lelkek városa / Mennyei tűz városa

Gonosz fortélyok: Éjfél kisasszony / Árnyak ura / Éjsötét Királynő

Bane krónikák: Mi történt Peruban? / A szökevény királyné / Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale / Az éjféli örökös / A Dumort Hotel tündöklése / Raphael Santiago megmentése / A Dumort Hotel bukása / Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan? / A New York-i Intézet csatája / Igaz szerelem (és egy első randi)

Történetek az Árnyvadász Akadémiáról: Az Árnyvadász Akadémia / Az elveszett Herondale / A Whitechapel réme / Csak árnyékok / Az imádott gonosz / Sápadt királyok, hercegek / Keserű szájíz / Tűzpróba / Örök éjre szánva / Kétszer száll alá az angyal

Az árnypiac kísértetei (1-10): Az árnypiac kísértetei

A legősibb átkok: A mágia vörös tekercsei / Az elveszett Fehér Könyv

Az utolsó órák: Aranylánc, Vaslánc, Tövislánc

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről /SPOILERES a POKOLI SZERKEZETEK trilógiára!/

 

Will Herondale összeházasodott Tessa Grayjel, és lett két okos, ügyes, szép gyermekük: Lucie (16) és a bátyja, James (17). Történetünk a Londoni Intézetben játszódik, 1903-ban, amikor is elég sok démonmentes év után egyre több démontámadás történik… Nappal! Holott nappal nem szabadna feltűnniük a démonoknak, és pláne nem szabadna halálos fertőzést okoznia a harapásuknak. A sztorit bonyolítja, hogy Londonba érkezik James titkos szerelme, Grace Blackthorn, és Lucie leendő parabatai-ja, Cordelia Cordelia, aki titkon szerelmes barátnője bátyjába.

A történet főbb szereplői még James három barátja: Matthew Fairchild, aki James parabatai-ja, Christopher Lightwood és Thomas Lightwood (a négyesüket csak Vidám Zsiványoknak nevezik).

 


Szerintem…

 

Alig vártam, hogy újabb Cassandra Clare történetet olvashassak, főleg olyat, amiben felbukkannak a Pokoli szerkezetekből már ismert és szeretett karaktereim: Will, Tessa és Jem! Izgalmas volt visszatérni a Londoni Intézetbe, és még izgalmasabb volt a égi arcokat beazonosítgatni. A legtöbbjüknek már a gyerekekeik szerepelnek a történetben, mint például Will és Tessa két gyereke, Lucie és James, akik kvázi főszereplői a sztorinak. Ebből sejthető, hogy a már felnőtt kedvencek a háttérbe szorultak, de nem igazán bántam, mert az új generáció is hatalmasat alakított!

Lucie Herondale imád írni, és romantikus történeteket ír vidéken élő barátnőjének és leendő parabatai-jának, Cordelianak, aki Carstairs lévén Jem rokona. Cordelia kénytelen az édesanyjával és bátyjával, a kiállhatatlan Alastairrel együtt Londonba költözni, miután valami miatt letartóztatták az apjukat az árnyvadászok. Eközben megjelenik a számomra első pillanattól unszimpatikus, szinte toronyba zárt hercegnőként és nem leendő árnyvadászként nevelt Grace is, akinek egyetlen barátja van – James -, ugyanis enyhén őrült anyukája elzártan tartotta idrisi rezidenciájukon őt.

 

Fanart: Christopher, Matthew, Thomas és James | _vaizerka (Instagram)

Bár mindannyian összetett karakterek, akik egytől-egyig titokzatos és sokrétű háttértörténetet kaptak, a legtöbb mellékszereplő is épp olyan érdekes lett. A regény elég hosszú ugyan (hiszen 700+ oldalas), de ez leginkább a kidolgozott karaktereknek, a csodás leírásoknak és a rengeteg mellékszálnak köszönhető, és ezáltal nem vált unalmassá vagy monotonná. Élvezetes olvasmány, szinte minden oldalon, minden fejezetben találunk valami apróságot, ami megragadja a fantáziánkat vagy hozzárak valamit az eddig olvasott karakterinformációkhoz.

 

 

– Te vagy a vezér – segítette ki Cordelia.

– Az volnék? – tűnődött el derűsen James.

– Ti négyen szoros kapcsolatban álltok – fejtette ki Cordelia. – Ezt bárki láthatja. De egyikőtök sem ennyire egyszerű. Thomas több, mint jószívű; Christopher több, mint kémcsövek és lombikok hada; Matthew pedig több, mint mellénybe bújt szellemesség. Mindannyian a saját csillagotokat követitek, és te vagy a fonál, ami összeköti négyőtöket. Te vagy, aki látja, kinek mire van szüksége, ha valaki több figyelmet igényel a barátai részéről, vagy akár azt, hogy békén hagyják. Vannak baráti társaságok, amik feloszlanak, de te sohasem hagynád, hogy veletek ez megtörténjen.

 

 

A legnagyobb talány számomra talán a Vidám Zsiványok egyik tagja, James harcostársa volt, a konzul fia: Matthew. Szimpatikus, szórakoztató figura, ám hamar feltűnt, hogy ahogy fogynak az oldalak, valahogy mindig a keze ügyében van vagy a laposüvege, vagy egy pohár ital. Egyetlen nagyon homályos visszaemlékezésen kívül alig tudunk meg valamit Matthew italba fojtott fájdalmáról és megbocsáthatatlan titkáról. Mindezek ellenére odáig vagyok a srácért, imádtam azokat a részeket olvasni, ahol jelen volt, mert egy-egy beszólással mindig feldobta a társaságot.

Matthew mellett akadt még egy titokzatosabb mellékszereplő, akit nagyon kedveltem, és aki minden rosszban és minden mókában hajlandó részt venni. Anna Lightwood-ot már az első pillanatban kiszúrtam magamnak, ugyanis ő egy rendkívül kirívó és vonzó figura, aki elegáns férfiholmikat hord, lányokat csábít el, és bejáratos az Alvilágiak szórakozóhelyeire.

 

Cordelia, Anna and Lucie by damar97

Szerepel egy extra történet a könyv végén, ami Will Herondale és Tessa Gray esküvőjét meséli el. Szerintem ez egy nagyon édes húzás volt, irtó jól esett egy picit jobban visszakapni őket és még egy kicsit a szerelmükről olvasni. Bár Will melankolikus alkata miatt némileg szomorkás is a nagy nap, de nekem így is tetszett.

 

Összességében

 

IMÁDTAM. Nem gondoltam volna, hogy nem fog zavarni, hogy a Pokoli szerkezetekben megismert kedvenceim helyére a gyerekeik lépnek, de Lucie és James hamar elérték, hogy jobban érdekeljenek az ő kalandjaik, mint a felnőttek romantikázása. (Jaj, Tessa és Will amúgy irtó édes párost alkotnak még mindig!) A titokzatos démontámadások körüli nyomozás, a felnőttek háta mögötti szervezkedések, a kísérletezések, a bálok kavarcai, a mind jobban összegabalyodott szerelmi szálak miatt szinte letehetetlen volt számomra Cassie legújabb regénye. Tűkön ülve várom a folytatást!

 

Értékelés: 5

 

Érdekel a folytatás? Naná! Cassandra Clare Árnyvadász történetei annyira addiktívak, hogy szívem szerint bekucorodnék a laptopjába, hogy azonnal olvashassam a folytatásokat.

 

Kedvcsináló idézetek:

– Teázhatnánk egyet! – javasolta boldogan Matthew. – Nagy rajongója vagyok a munkásságának, Mr. Bane. Ugyanakkor személyes stílusának is. Már a mellényei is…

– Matthew, fogd már be! – szólt rá Thomas. – Mr. Bane nem óhajt mellényekről beszélgetni.

– Tévedés – ellenkezett Magnus. – Mellényekről bármikor óhajtok beszélgetni.

– Ez tetszik – szólalt meg Cordelia. – Biztos vagyok benne, hogy akárkit is választasz majd magad mellé, akár nőt, akár férfit, jó ember lesz, és nagyon fogom kedvelni.

– Én nem lennék ilyen biztos magamban, Cordelia – figyelmeztette Matthew. – Vagy a döntéseimben.

– Matthew… vajon mit tettél, ami annyira szörnyű lehetett?

– Menned kell, hogy ott legyél a barátaiddal.

Cordelián eluralkodott a megkönnyebbülés. Elindult, hogy felszaladjon a holmijaiért, de megállt.

– A harci felszerelést kéne felvennem, de még vizes.

Sona rámosolygott. Elgyötört, aggodalmas mosollyal, amilyennel az árnyvadász szülők szokták végignézni az évek során, ahogy a gyerekeik kimasíroznak az éjszakába, angyalok által megáldott pengékkel, és abban a tudatban, hogy talán sohasem térnek vissza.

– Leila, kislányom. Felveheted az enyémet.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Az utolsó órák/ The Last Hours Pinterest tábla

The Last Hours #1 a GoodReads-en.

☆☆☆


Hamarosan nálunk is megjelenik a Könyvmolyképző kiadó gondozásában Cassandra Clare Az utolsó órák című sorozatának első kötete, az Aranylánc. Ez a történet egyenesen Londonba repít minket, méghozzá az 1900-as évek elejére. Tartsatok velünk, fedezzük fel a rejtélyeket, üldözzük együtt a démonokat, melyek a Herondale, Carstairs, Lightwood és Fairchild családok legifjabb tagjaira várnak. Ha kitartóak vagytok, a kiadó jóvoltából megnyerhettek egy példányt ebből az újonnan megjelenő Árnyvadász-történetből.

  



Nyereményjáték:

 

Felismered a képen látható híres árnyvadászt? Ha igen, nincs más dolgod, mint beírni a megfejtést Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába, így esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


 


a Rafflecopter giveaway

  


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése