2021. november 9., kedd



Laurie Halse Anderson: Shout - Hadd kiáltsak! | Blogturné Klub könyvajánló

   

 

Otthon még mindig pokoli volt, minden

lángolt a fájdalmas felismeréstől, hogy

mindegy, mennyire szeretem a szüleimet,

a szeretetem nem hozhatja helyre őket

(…)

csak magamat tudtam helyrehozni

 




Egy áldozat igaz története, aki nem hagyta, hogy elhallgattassák.

A Hadd mondjam el… szerzőjétől.

Laurie Halse Anderson bestsellerszerző jól ismert a rendíthetetlenségéről, ahogy a szexuális zaklatás áldozatairól ír, és ugyanilyen erővel áll ki mellettük. Rajongói ösztönzésére és dühében, hogy a világunk alig változott a húsz évvel ezelőtt megjelent úttörő regénye, a Hadd mondjam el… óta, most verses memoárral jelentkezik.

Egyszerre sebezhető és erőt adó, időszerű és időtlen. Szabad versben osztja meg gondolatait és érzéseit, egyben buzdít változtatásra a megrázó személyes történetekkel, amiket most először tár olvasói elé. Ez a hevesen bíráló, önvizsgálatra sarkalló, fontos visszaemlékezés leleplezi társadalmunk hibáit, és egyben kifejezi az író szeretetét mindazok felé, akik bátran kimondják: #metoo és #timesup, akár fennhangon, online vagy csak a szívükben.

A Hadd kiáltsak! egy hangos, világos kiállás – amit ha egyszer meghallunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Shout

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

256 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633993927 · Fordította: Benedek Dorottya

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Még a blog indulásakor olvastam el az írónő Jégviráglányok című ifjúsági/YA regényét, ami bár tele van csodaszép hasonlatokkal, szépségesen van megfogalmazva, mégis olyan mélyen a lelkembe égett a szomorúsága, hogy képtelen vagyok kiverni a fejemből. (Témáját tekintve étkezési zavaros, lassan éhen haló lányokról szól, szóval elég megrázó a történet.) Hát emiatt ragadt meg Laurie Halse Anderson neve a fejemben, és ezért lettem kíváncsi, milyen verses memoárt írt.

 



Szerintem…

 

Torokszorító érzés végigolvasni egy ennyire nyers, dühös versekkel teli kötetet, még akkor is, ha soha nem ért se abúzus, se erőszak… Az író egészen behatóan mesél nekünk az életének korai szakaszáról: a fiatalkoráról, ahol a PTSD-s, részeges apja elverte az anyját, arról a korról, amikor egy fiú megerőszakolta, majd az érzéseiről, amikor szembesült a fiú haláláról… A drogozásairól, és arról, hogy változott meg a sportoknak köszönhetően. Igazából nem hiszem, hogy a cserediákprogramig akárcsak levegőt mertem volna venni - emlékszem, hogy akkor kezdett el feloldódni a gyomromban a görcs, amikor Laurie elkezd a dán élményeiről verselni! (Az egyik kedvenc részem a könyvben egy vicces sztori arról, hogy a nyelvtanulás korai szakaszában milyen félreértés történt közte és a szállásadói között!)

 


Dánia után a versek még szókimondóbbakká és erőteljesebbé válnak, mint jobban éreztem bennük a sorstársai iránti szolidaritást, és azt, ahogy igyekszik őket a szárnyai alá venni, hangot adni nekik. Szóba kerül a magyarul is megjelent, ám általam még nem olvasott regénye, a Hadd mondjam el… is, amiben a főszereplőt szintén megerőszakolják! (Én a Jégviráglányok után nem mertem bevállalni, de egyre inkább azt érzem, hogy érdekel, hogyan meséli el az író Melinda történetét.)

  

 

Na szóval, mivel egy folpackba csavart,

fehér kenyér és majonéz,

szex nélküli világban nevelkedtem,

egy húggal, báty nélkül, két puritán szülővel,

minden anatómiai ismeretem a fiúkról

tőled származott, Ken,

te farok nélküli csoda.

Annyira össze voltam zavarodva!

 

   

De meghökkentő volt a LOUD FENCE mozgalomról is olvasnom, ami mindmáig „virágzik” csúnyán mondva, hiszen a Ballaratból indult mozgalom lényege az, hogy a templomok kerítéseire kötözött színes szalagok felhívják a figyelmet arra, hogy a templomok nem mindig biztonságos helyek – se gyerekeknek, se felnőtteknek. A program főleg a gyerekek ellen elkövetett szexuális abúzusokra igyekezett anno felhívni a figyelmet, és a hamar a Vatikánig szaladtak a szálak… A ballarati történet után szinte képtelenségnek hatott, ahogy a versek Ken babát okolják a szegényes felkészültség miatt. Azt hiszem, kicsit sokkoltak is a farkakhoz írt versek.

 


Összességében

 

Bár ennek a memoárnak a központi témája a nemi erőszak, ami végigkíséri az író életét, ugyanakkor ez nem csupán egy szokatlan formában előadott biográfia, hanem áldozatok millióinak iránymutatást és erőt adó kötet valamiről, amiről ők nem vagy csak suttogva mernek beszélni… Laurie Halse Anderson nemrég töltötte be a 60. életévét, de élete nagy részében a pártfogója, a támogatója volt a többi túlélőnek.

Mivel egy életet nem lehet csillagozni, így muszáj elmondanom, hogy az én 5 csillagom az erőteljes mondanivalójú verseknek és a mellbevágó gondolatoknak szólnak. Szerettem a fordítást, szerintem magyarul is sikerült épp olyan borzongatóvá, ijesztővé és szívszaggatóvá tenni ezt a kötete, amilyen eredetileg lehet.

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a szókimondó írókat, a dühös hangvételű, de egyben elgondolkodtató verseket, és/vagy szerették  Laurie Halse Anderson többi történetét.   

 

Kedvcsináló idézetek:

Az, hogy kitaláld, mit akarsz csinálni,

ki akarsz lenni, szörnyen bonyolult;

a legtöbb, amit remélhetsz,

hogy kitalálod a következő lépést.

Ne tedd! A szex nem játék,

ahol az egyik fél eltiporja a másikat és nyer.

Az ellenállás legyűrése csak a pályára tartozik,

ahol a figyelem középpontjában a labda áll

nem az Átkozottfarkad(™).

Élete vége felé apám elméje a széleinél megkopott

a szellemek néha valóságosnak tűntek,

ahogy a világok közti lepel halványult.

A szíve is elfáradt.

Amikor egy kardiológus pacemakert javasolt,

apu megkérdezte, eloszlatná-e a ködöt az elméjében,

eltörölné-e a hallucinációkat és megzabolázná-e a szörnyetegeket,

amik serényen tépték le láncaikat, nyitogatták ki

az igazi rémségekkel teli ládákat

az orvos azt mondta, lehet, de valószínűleg nem

 

Apám felállt, és így szólt:

– Nem fogok az elmém nélkül élni –

aztán kezet rázott az orvossal, és közölte,

hogy ideje hazamennünk.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Laurie Halse Anderson: Shout

SHOUT a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Könyvmolyképző idén ősszel egy újabb verseskötettel örvendezteti meg az olvasókat. A szerző ezúttal az ifjúsági regényeket író Laurie Halse Anderson, aki a kemény, tabunak számító témaválasztásairól vált ismertté. A Hadd kiáltsak!-ban az életútját, viszontagságos gyermekkorát ismerhetjük meg, és Anderson egyúttal a nemi erőszak áldozataihoz is szól benne. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a kötetről!

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunk ezúttal olyan ifjúsági regények köré épül, amiben csakugyan megjelenik a nemi erőszak. A dolgotok annyi, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyikről van szó! (Szerzőt+címet kérünk a Rafiban.)

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

Damen népének hős harcosa, és Akielos trónjának jogos örököse. Ám amikor féltestvére magához ragadja a hatalmat, Damen fogságba esik, megfosztják az identitásától, és elküldik ágyas rabszolgának az ellenséges ország hercegéhez.

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.01. Sorok Között

11.03. Hagyjatok! Olvasok! - idézetek

11.05. Readinspo

11.07. Olvasónapló

11.09. Hagyjatok! Olvasok!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése