2021. november 20., szombat



Ellen Hopkins: A ​Szörny (Crank 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Viharos héten

voltam túl,

a vad érzelmek

úgy összemartak,

hogy fájt éjszaka

                          egyedül a sötétben.

 




AZ ÉP ESZE, A LELKE, AZ EGÉSZ ÉLETE A TÉT!

Kristina Snow tökéletes lánya a szüleinek: tehetséges, jó tanuló középiskolás, csendes, soha nincs vele gond. Aztán Kristina találkozik a szörnnyel: a kristállyal. Az eleinte vad eksztázisból hamar pokoli kínlódás lesz. A szörnyben Ellen Hopkins azt a viharos és megrázó kapcsolatot örökíti meg, ami Kristina (akit az írónő a saját lányáról mintázott) és a kristály, vagyis a rendkívül erős függőséget okozó drog, a metamfetamin között alakul ki.

Kristina akkor találkozik először a droggal, mikor a távol élő, problémás apját látogatja meg. Hatása alatt előhívja magából szexi alteregóját, Breet. Bree olyasmiket is meglép, amiket a jó kislány Kristina soha nem tenne.

A legszemélyesebb vallomás arról, milyen belecsúszni a drogfüggőségbe.

Vajon van kiút? Ismerd meg sorsukat!


Könyv információk:

Eredeti mű: Crank

Eredeti megjelenés éve: 2004

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

544 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634575689 · Fordította: Guti Eszter

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Igazából csak egy elgondolkodtató slammes-/verseskötetre vágytam, és mivel találkoztam már az író szösszeneteivel itt-ott, úgy gondoltam, hogy lecsapok az itthon megjelenő első könyvére is.

 


Szerintem...

 

Bár egy szimpla verseskötetre számítottam, ez a könyv jóval több annál: egy tönkremenését meséli el versbe szedve, ráadásul egészen különleges módon. Megtudjuk, hogy Kristina Snow miként válik Bree-vé, önmaga menő és belevaló, mindent kipróbáló verziójává míg édesapjánál van Albuquerqueben. Egy kedves, aranyszemű sráccal 3 hét alatt átéli az első csókját, az első füvezését, aztán az első methezését is… 3 hét alatt simán rászokik a Szörnyre, utána már otthon az édesanyjánál és az új családjánál se találja a helyét. Vagyis Bree nem találja a helyét Kristina világában, idegenné válik a saját otthonában, ráadásul a meth utáni folyamatos vágyakozást nem is tudja sokáig elfojtani… lassan új barátokra tesz szert.


 

 

Ne gyere nekem

a dilidokis skatulyákkal, pont

annyira vagyok skizofrén, mint bárki.

 

 

Igazából nagyon nehéz kiemelezni egy olyan történetet, amiben egy fiatal élet kisiklását követjük nyomon. Kristina kezéből kicsúszik az irányítás egy szép szempár miatt, és távol az otthonától önmaga halovány árnyékává válik, valakivé, aki lenni szeretett volna, valakivé, aki rossz döntéseket hoz. Szerintem a legtöbb ember hajlamos egy-egy nyaralás vagy hosszabb út alatt kivetkőzni önmagából, „elengedni” magát, de a nyaralás alatt megszülető Bree egy életre teszi tönkre Kristinát. Nehéz nem elítélnem, még nehezebb nem lenéznem, ráadásul sajnálni se tudom, hiszen senki nem kényszerítette a drogok kipróbálására…

 


Összetett és megrázó történet, aminek a különlegessége számomra az volt, hogy versbe van szedve az egész. Versekben ismerkedünk meg Kristinával, majd Breevel, Buddyval, Chase-zel… Versekből értesülünk a lány rossz döntéseiről, lejtmeneteiről, szobafogságba kerüléseiről és a drogokról. Szinte dallamos a kétségbeesése, hogy nem talál új beszállítót, ahogy az, amikor kipróbálja az extasyt...

 

Összességében

 

Nehéz szavakba önteni, mit éreztek olvasás közben... Ez egy eléggé torokszorító, felkavaró, felháborító és sokkoló történet, ami rendkívül érdekes módon van tálalva. Némelyik vers eléggé magával ragadott, de a nagy egész, Bree és Kristina története a drogokkal egyáltalán nem volt nekem való. Összetört az életszerűségével. Nagyon lélekre mászó sztori, azoknak ajánlom, akik tényleg bírják (vagy élvezik) a hasonló témájú történeteket.

 

Ajánló: erős lelkűeknek ajánlom.

 

Külföldi borítók 

 


Idézetek a könyvből:

Néha legszívesebben labdává

gömbölyödnék és elgurulnék. Néha

szeretnék meghalni. Csak egy dolgot

ismerek, amitől újra nevetni tudnék.

 

A kristály nem csupán drog.

Az életmód. Hátat

fordíthatsz neki. De igazán

sosem hagyhatod magad mögött.

Követelőzésre számítottam.

Gyengédséggel ajándékozott meg.

 

Önzésre számítottam.

Hagyta, hogy kísérletezzek.

 

Tiszteletlenségre számítottam.

Gyönyörűnek nevezett.

(Még több idézet!)

✽✽✽✽✽

Nem saját képek. Pinterest tábla: Crank by Ellen Hopkins 

Crank #1 a GoodReads-en

✽✽✽✽✽

 

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Ellen Hopkins: Crank - A Szörny című regényét, mely 2004-es megjelenése óta számos díjat nyert, de ami még ennél is fontosabb, százak életét mentette meg az őszinteségével. A szerző a regényben saját lánya küzdelmét meséli el a Szörnnyel, más néven a kristály nevű droggal. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

A játékunkban híres énekeseket kell felismernetek, akik sajnos valamilyen függőség kapcsán fiatalon,  értelmetlenül hunytak el.  A képek alapján  írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a nevüket.

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 


a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése