2021. november 13., szombat



Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az emléktolvaj (Vámpyr Vilma 3.) | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

- Vilma, borzasztó kis bütyökcsipeszem, hiszen alig látni a szoba padlóját!

- Ez kreatív káosz! – vigyorgott Vilma. – Nézd, csináltam Tökkencsnek napszemüveget és egy apró csokornyakkendőt.

 




Kedvenc vámpírlánykánk újabb kalandjai!


Elérkezett Vámpyr Vilma hatalmas szülinapi bulijának éjjele, ő pedig BORZASZTÓAN izgatott. Ám Noktürnia teremtményei különösen viselkednek, mintha egyikük sem emlékezne semmire – még Vilma szülinapi bulijára sem!


Vajon mi történhetett – valaki ellopta az emlékeiket? Rájön-e Vilma, mi áll a háttérben, és meg tudja-e menteni a családját és a barátait, mielőtt még róla is teljesen megfeledkeznek?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Amelia Fang and the Memory Thief

Eredeti megjelenés éve: 2018

 

Móra, Budapest, 2021

224 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634868903 ·

Fordította: Kalapos Éva Veronika ·

Illusztrálta: Laura Ellen Anderson

Sorozat:

 

1. Vámpyr Vilma és a barbárbál

2. Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

3. Vámpyr Vilma és az emléktolvaj

4. Amelia Fang and the Half-Moon Holiday

5. Amelia Fang and the Lost Yeti Treasures

6. Amelia Fang and the Naughty Caticorns

7. Amelia Fang and the Trouble with Toads

 

Amelia Fang and the Bookworm Gang – World Book Day 2020

The Adventures of Amelia Fang and Friends

 

(nem befejezett?)

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A meséről...

 

Tökimádó vámpírlányunk épp a születésnapja előtt eléggé összeveszik az anyukájával, aki örülne, ha az ő komorsága, sötétsége, kis hurkabőre, mérgező kis toboza* végre nem csak Tökkencs, a házitökje öltöztetésével és a Dögös Tök magazin olvasgatásával töltené az idejét, hanem tanulna. Vilma viszont, aki felnőttként tökológus szeretne lenne, inkább foglalkozna a hobbijával. Szerencsére ott vannak a barátai, aki támogatják, és akikkel nem sokkal később összeáll ködkekszet sütni és árusítani, ugyanis az új tanáruk, Ködös úr ezzel bízza meg az osztályát.

A probléma akkor kezdődik, amikor senki sem jön el a kislány 11. születésnapi bulijára, ráadásul nem is igazán emlékeznek rá, hogy ismerték volna korábban a fiatal vámpírt! Még a saját házitökje is elfelejtette… Egyetlen lény emlékszik rá a Sötétség Birodalmában: Mandaré, a leendő király, aki félig tündér és félig vámpír! A fiatalok összefognak, hogy kiderítsék, mi történt mindenkivel.

 


Szerintem...

 

Biztosan ismétlem önmagam, hiszen a második rész ajánlójában már említettem, hogy ez az egyik legédesebb vámpíros mesekönyvsorozat, amit valaha olvastam! Az írónő illusztrációi még jobbak, mint az előző történetben, de továbbra is odáig vagyok a furcsa figuráiért és a néha sötét háttérű képeiért!

A történet tetszett, bár picit összeszorult a torkom, amikor se a barátaik, se a tökök, se a szüleik nem ismerték fel Vilmát és Mandarét, mert az egyik legijesztőbb dolog a világon, hogy nem ismernek fel a szeretteid, nem? Persze mivel ez egy irtó cuki mese, borítékolható, hogy a helyzet megoldódik, és mindenkinek eszébe jutnak az emlékei. Nagyon tetszett az emléktolvaj háttértörténete, ami meglepően kidolgozott volt habkönnyű tündéres, vámpíros, úrikornisos sztorihoz képest.

 

 

- (…) szeretném köszönteni a Napvilág Birodalmából idelátogató tündércserediákjainkat. Megértem, ha az időeltolódás miatt talán kicsit fáradtak vagytok – fűzte hozzá a tündérek felé fordulva.

A terem hátsó részében öt, különböző méretű tündér pislogott félénken – láthatóan senki sem szólt nekik előre arról, hogy az igazgatónő egy csontváz.

 

 


A karakterek még mindig egyediek és nagyon édesek, örültem, hogy fel-felbukkantak új karakterek is a régiek mellett. Az illusztrációk tökéletesen illeszkednek a történethez, és a fordítással is meg vagyok még mindig elégedve! Kerek egész, ráadásul nagyon aranyos olvasmány. Nekem még mindig instant imádat!

Ami a legfontosabb: történetünk olvasható az előző sorozatrészek nélkül, ám ehhez muszáj hozzátennem, hogy annyira édes az egész, hogy ki ne hagyjatok egy Vámpyr Vilma sztorit se!


 

Összességében

 

Picit rejtélyes, kicsit nyomozós, de jól megírt, olvasmányos és elképesztően szépen illusztrált ez a kötet is! Imádtam visszatérni Vilmáékhoz még úgy is, hogy a sztori nagy részében senki nem tudta őt és Mandarét leszámítva, hogy mi van?! Bár az emlékezetvesztést nem tartom kifejezetten poénos dolognak (sőt, halálra rémít) mégis szerettem ezt a mesét. Szerettem a fiatalok barátságának az erősségét és az anyai szeretet fontosságának a kiemelését.

Jól esett a szívemnek ez a cuki történet, alig várom a következő részt!

 

*Kedvenc rész(ek): Nagyon szerettem, hogy mindenféle furcsa, de a történethez passzoló becenévvel illette az édesanyja Vilmát!

 

Értékelés: 5


 

Kedvcsináló idézetek:

- Én is olyan lehettem volna, mint ő… - tépelődött a herceg.

- De nem lettél – mosolyodott el Vilma, és átkarolta a barátja vállát. – Te csodálatos vagy, és kedves, néha kicsit furcsa, de így szeretünk!

Tökély, Mandaré genetikailag módosított házitökje megpróbált közelebb gurulni, de sajnos félúton elnyomta az álom.

- Rájöttem, hogy Tökély krónikus darkolepsziában szenved – folytatta [Mandaré], majd finoman meglökte az óriás tököt, mire az rögtön felriadt.

 

Ekkor egy zokogó küklopsz tűnt fel előttük. Kisvártatva megpillantották a mögötte repkedő, dühös angyalcicót is, aki a küklopsz fenekét csiklandozta a gallérporolójával.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek a könyvből vannak, Laura Ellen Anderson illusztrációi!

Vámpyr Vilma / Amelia Fang Pinterest tábla

Amelia Fang and the Memory Thief a GoodReads-en.

★ ★ ★ ★ ★ 


A Vámpyr Vilma és az emléktolvaj című könyv jóvoltából újra visszatérhetünk a Laura Ellen Anderson által megálmodott Noktürniába, hogy kedvenc vámpírkislányunkkal, jetinkkel, kaszásunkkal és házitökünkkel kalandozhassunk. A legújabb részben Vilma és barátai szülinapi bulira készülnek, igyekeznek elsajátítani a tökéletes ködkeksz fortélyait, és még egy rejtélyes emléktolvajjal is szembenéznek. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!

  

 

Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban igyekeztünk olyan könyveket gyűjteni, melyek a Vámpyr Vilma és az emléktolvajhoz hasonlóan jól passzolnak a halloween-i hangulathoz. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése