2020. szeptember 18., péntek



Laura Ellen Anderson: Vámpyr ​Vilma és az Úrikornisok (Vámpyr Vilma 2.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

- Eljutunk Csillámlakra! – ölelte át boldogan kis barátját. – Meg fogjuk találni az anyukádat… meg az apukádat is! – tette hozzá.

Mandaré erre halványan elmosolyodott.

- Megígéred? – suttogta ő is.

- Megígérem – bólintott Vilma. – Márpedig a barátok minden betartják, amit ígérnek.

 




Ismerd meg Vámpyr Vilmát, az elbűvölő vámpírlányt a sötét, borongós Noktürniából! Vilma és barátai nagy kalandra vállalkoznak. Elindulnak, hogy kiszabadítsák Napsugár királynét. A Napvilág Birodalmában azonban minden szivárvány mögül rémisztő angyalcicók és egyszarvúak leselkednek. Ki segíthet Vilmáéknak? Sikerül-e vajon leleplezniük a gonosztevőt, aki már az otthonukat is fenyegeti? Ne hagyd ki Vámpyr Vilma többi vérfagyasztó kalandját se!

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Amelia Fang and the Unicorn Lords

Eredeti megjelenés éve: 2018


Móra, Budapest, 2020

232 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634862451 ·

Fordította: Magyari Andrea


Életkori ajánlás: 9+

Sorozat:

1. Vámpyr Vilma és a barbárbál

2. Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

3. Amelia Fang and the Memory Thief

4. Amelia Fang and the Half-Moon Holiday

5. Amelia Fang and the Lost Yeti Treasures

6. Amelia Fang and the Naughty Caticorns

Amelia Fang and the Rainbow Rangers

(nem befejezett)

VEDD MEG! /  / MOLY / GOODREADS / LAURA ELLEN ANDERSON

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről...

 

Megvan neked az a történet, amiben 2 vámpír, egy félig vámpír és félig tündér, egy ritka fajtájú jeti, egy kiskaszás meg egy tök beöltözik tündérnek, katicának, angyalcicónak, unikornisnak és százszorszépnek? Nincs? És az, amikor a Sötétség Birodalmának lakói úgy döntenek, hogy megpróbálják megtalálni a vámpírkirály feleségét, aki vélhetően egy Csillámlak nevű helyen tűnt el? Ez sincs? Lehet, hogy azért, mert ez ugyanaz a mese – de ha tudnád, miből maradtál ki!

Történetünk főszereplője Vámpyr Vilma, aki Noktürniában él, a Sötétség Birodalmában, de az egyik új barátjának, Mandarénak eltűnt a tündér anyukája. Vilma pár barátjával és Mandaré apukájával – aki maga Vladimír, a vámpírok királya – együtt felkerekedik, hogy álöltözetben megkeresse a tündér a Napvilág Birodalmában.


 

Szerintem...

 

Valószínűleg ez az idei év egyik legédesebb mesekönyve, amit olvastam. Ráadásul mivel vámpíros, tuti, hogy odáig lettem volna érte kiskoromban (is). [Picit jobban is tetszett, mint az év elején olvasott vámpíros mesekönyv, a Halálka, mert ebben minden sokkal cukibbra és kevésbé morbidra van véve.]

A sztori frenetikus, sajnálom, hogy csak a második résznél figyeltem fel a történetre, habár hozzá kell tennem, hogy cselekményileg nem éreztem hiányát az előzménynek. Pár szóval utalnak rá, hogy az első részben ismerkedik meg Vilma a félig tündér és félig vámpír Mandaréval, aki miatt ebben a részben a rémes angyalcicók és ijesztő unikornisok földjére lépnek, de teljesen önálló történet. Odáig voltam az ötletért, hogy míg a Napvilágban élők a Sötétségben élőktől rettegnek, addig a vámpírok, tökök, jetik, kaszások a manóktól, unikornisoktól vagy flamingósárkányoktól rettegnek!


 

 

Amikor senki sem látta, Vilma Tökkencs szájába is adott az étekből. Úgy látszott, a kis töknek édes mindegy, hogy mit eszik, Vilmának azonban hiányzott a hónaljkoktél és a gennylekváros linzer, amit a szellemkomornyikjuk, Huhú olyan mesterien tudott elkészíteni.

 

 

A központi karakterek imádnivalóak egytől-egyig – még Vilma Garázdálkodj okosan! társasjáték-függő szüleit is csíptem, akik nem sokat szerepeltek a könyvben. Vilma és a háziállata, Tökkencs nagyon édesek, de az én kedvencem mégis a kisállatok ifjú kaszása, Rémeó volt! Meg kell zabálni azt a karaktert, ráadásul angyalcicónak öltöztetik az utazáshoz, amivel magasan kiverte a cukiság-mércét nálam. A kedvenc részem az, amikor cukorsokkot kap a sok idegen ennivalótól és az ételek cukortartalmától. Persze az író kitér az olyan apróságokra is, mint a birodalmak eltérő táplálkozása, ami nekem bejött, bár… Ha választanom kéne, hogy melyik birodalomban eszem, akkor magasan a Napvilágiaké nyerne, ahol mindenféle fura édesség van: gyömbérpislák, vígvaníliás pite, szirupos jégkása. A Sötétség Birodalmában olyan dolgokat esznek-isznak, mint a hónaljkoktél vagy a gennylekváros linzer. Kösz, nem.


 

A sztori aprólékosan kidolgozott, a cselekmény fordulatos és izgalmas, a karakterek aranyosak és szerethetőek, de mi van az író illusztrációival? Tökéletes kiegészítői a történetnek? Illenek hozzá stílusban? Hozzáadnak az olvasási élményhez? Három határozott igennel tudok felelni ezekre a kérdésekre: IGEN, IGEN, IGEN! Már a borítónál tudtam, hogy imádni fogom a mesekönyv illusztrációit, és így is lett. (Pedig hol volt még akkor az angyalcicónak álcázott kaszás meg a százszorszéppé alakított tök?)

 

Még egy kis dicséret: a fordítás is nagyon ötletes, és úgy érzem, hogy hozta az eredeti hangulatát. A legjobb megoldások ezek voltak szerintem: Vámpyr Vilma = Amelia Fang / Unicorn Lords = úrikornisok / Csillámlak = Glitteropolis.


 

Összességében

 

Már a borítót meglátva instant imádatot éreztem a mesekönyv iránt, ami csak tovább mélyült, ahogy mind jobban elmélyedtem ennek a furcsa bagázsnak a hihetetlenül aranyos történetébe. De nem csak az illusztrációk bájosak, nem csupán a történet izgalmas, nekem nagyon tetszett a mese fordítása is.

Szívem szerint visszaküldeném a múltbéli önmagamnak, hogy legyen valami, ami miatt egy kicsit korábban rákapok az olvasásra.

 

Értékelés: 5

 

Folytatnám?

Igen, sőt, nagyon szeretném majd az első részt is elolvasni, ugyanis amiatt figyeltem fel erre a mesére! (A többi blogturnézó írt is róla.)

 

Ajánlom, ha...

─ ...szereted az Addams Family hangulatát és/vagy kedvelted Emily The Strange történetét és/vagy Halálkát; ...érdekel, hogy boldogulnak a sötétség teremtményei a Napvilág Birodalmában; …szeretnéd tudni, hogy kaphatod el a Szivárvány Expresszt; …vagány szülő vagy, aki szeretne valami vicces-fura mesekönyvet beújítani otthonra!



Kedvcsináló idézetek:

- Én ezt nem értem – rázta a fejét Mandaré. – Ki a csuda rabolja el ezeket a teremtményeket? És miért?

- A Sötétség teremtményei biztos nem – gondolkodott el Vilma. – Ők még nem tudják az igazságot, és ha csak meglátnak egy napvilági teremtményt, ijedtükben kifutnak a világból.

- Egy kis finomságot? – A zsebéből tasakocskát húzott elő, majd kiöntött belőle néhány szem apró, piros babot.

- NA, EZZEL NEM LAKUNK JÓL! – jegyezte meg Mona.

McCsillan erre előadott egy rövid kis sztepptáncot. Vilma nem tudta megállni kuncogás nélkül. A kobold aztán megállt, háromszor összeütötte a kezét, és…

PAKKKKK!

A három babszem helyén hirtelen három hatalmas jégkrémtorta állt.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek a könyvből vannak, Laura Ellen Anderson illusztrációi!

Vámpyr Vilma / Amelia Fang Pinterest tábla.

Amelia Fang and the Unicorn Lords a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★


Még alig tértünk magunkhoz a Vámpyr Vilma és a barbárbál után, máris megérkezett a legújabb szuper történet a kis vámpírlányról a Móra jóvoltából, melyben a jól ismert kis csapat újabb kalandokba keveredik. Vilma és barátai ezúttal a veszedelmes Napvilág Birodalmába látogatnak el, és a barátságosan baljós árnyaktól eltávolodva egy eddig ismeretlen, csillogó világot fedeznek fel. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is ezt a birodalmat, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

 

 

Nyereményjáték:

 

Vilma új kalandjai során a napvilág számos ijesztő teremtményével találkozik, például katicabogarakkal, tündérekkel és persze unikornisokkal. Ezért aztán mostani játékunkban unikornisokról szóló mesekönyveket gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy a borítók részletei alapján kitaláljátok, hogy melyik könyvre gondoltunk. Ezután már csak annyi a dolgotok, hogy helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

09.12 Utószó

09.14 Veronika’s Reader Feeder

09.16 Spirit Bliss Sárga könyves út

09.18 Hagyjatok! Olvasok!

09.20 Könyv és más

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése