2020. szeptember 15., kedd



Maddie Dawson: Szerelmi varázslás kezdőknek (1.) | Blogturné Klub ajánló




– Az igazság az – mondom neki –, hogy a szerelem valóban az a nagy ügy, aminek mindenki tartja, nem pedig valamiféle biztonság, vagy biztosítási kötvény a magány ellen. A szerelem minden. Az mozgatja az egész világegyetemet!



Mert a boldogság nem mindig onnan érkezik, ahonnan várod.
Marnie MacGraw hétköznapi életre vágyik – férjre, gyerekekre és egy egyterűre a kertvárosban. Most, hogy férjhez menni készül álmai lovagjához, biztos benne, hogy valóban ilyen élet vár rá. Aztán találkozik Blix Hollidayjel, a vőlegénye lázadó, párokat összeboronáló idős nagynénjével, és minden megváltozik – éppen úgy, ahogy azt Blix megjósolta.
Amikor a házassága két kínos héten belül véget ér, Marnie érthetően megdöbben. És még jobban megdöbben, amikor megtudja, hogy ő örökölte Blix brooklyni házát, az összes befejezetlen „projektjével”: a megtört szívű, fura barátokkal és szomszédokkal, akik menekülnek a boldogság elől. Marnie nem hiszi magáról, hogy nagyon különleges volna, ám Blix valahogy tudta, ő lesz a tökéletes ember, aki átveheti a párvarázsló szerepét.
Marnie a maga kárán kénytelen megtanulni, hogy a boldogságot néha nehéz felismerni, és gyakran azoknak van a legnagyobb szükségük rá, akik leginkább eltaszítanák maguktól.
Mulatságos és intelligens kötet, szerethető, különc szereplőkkel, egy csipetnyi varázslattal.
Mondj igent a szerelemre!

Könyv információk:

Eredeti mű: Matchmaking for Beginners
Eredeti megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző, Budapest, 2020
456 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577928
Fordította: Palásthy Ágnes
Sorozat:

2. A Happy Catastrophe
(befejezett?)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Szórakoztató, bájos chick lit, amit akár nevezhetnénk fejlődésregénynek is, ha a benne szereplők fejlődéséhez, jó útra terelődéséhez nem lenne aktívan köze Blixnek – majd a későbbiekben Marnienak -, aki egy irtó kotnyeles, de nagyon szeretetre méltó, boszorkányos megérzésekkel megáldott figura. Blix az egyik legkiemelkedőbb és legérdekesebb idős karakter, akivel az irodalmi kalandozásaim során találkoztam, ezért mellbevágó volt számomra a regény elején rájönni, hogy haldoklik… 85 évesen izgalmasabban él, nyitottabb bármire, mint a generációm, tele van szeretettel, segítőkészséggel, cinizmussal és iszonyatosan szókimondó. Már miatta megérte elolvasni ezt a történetet! Imádtam az életéről olvasni, a szerelmeiről, arról, hogy mit gondol a családjáról, és a tumorjáról, Cassandráról.


„– Ne is törődjön Wendyvel – súgom neki. – Elmulasztotta a jómodorról szóló órákat, mivel két extra kurzust végzett a személyes megfélemlítésből.
Marnie lenéz a kezére.
– Nem, én viselkedtem rémesen. Egyszerűen csak el kellett volna fogadnom a bélszínt.
– Lófaszt – súgom neki vissza, amivel megnevettetem. Az emberek ellenállhatatlanul komikusnak találják, ha egy öregasszony káromkodik. Ezzel bizonyára megszegjük az összes természeti törvényt.”


A másik főszereplőnk Marnie (~30), aki Noah révén házasodik be a sznob felsőbbrendűséget hirdető családba, így találkozik Blixszel is, aki abszolút nincs oda a családjáért, és nem is ment volna el a bulira, ha nem lett volna egy megérzése. A megérzés Marniehoz vezette, akiben érzi azt az erőt, ami benne is megvan: képes érzékelni, hogy kik tartoznak össze. Bár a regény során alig futnak össze az útjaik, mégis szerettem a két nő közötti spirituális kapcsolatot.
Marnie fura központi karakter, aki nem viselkedik mindig helyesen (és itt arra gondolok, hogy én mit éreznék helyesnek a helyében, vagyis szubjektív mércével mértem a dolgot). Belelovallja magát mindenféle ábrándképekbe, és körömszakadtáig igyekszik megvalósítani azokat akkor is, ha se neki nincs benne túl sok öröme, se annak, akivel elképzelte őket. Szerencsére nem mindig sikerül neki elérni azt, amit akart… Szerencsétlenségemre viszont már a könyv elején sikerült felbosszantania azzal, hogy juszt is hozzáment Noahhoz, aki nem elég, hogy késik a saját esküvőjükről, de késve odaérve még csak el se akarja venni őt, úgy kell a nőnek ráerőszakolnia/rábeszélnie, hogy vegye el. Hadd ne mondjam, hogy fel tudtam volna robbanni ettől a butaságtól! Aztán csodálkozott, hogy nem volt túl tartós a házasságuk…

A kezdeti nehézségeinket leszámítva hamar megkedveltem Marniet, miután Brooklynba költözött Blix nyomására, és végre nem csak magával meg az „ábránd-jövőjével” volt elfoglalva. Szerettem Blix házának a lakóit, akikkel a nő hamar összebarátkozott. Tulajdonképpen imádtam a magának való Patrick humoros sms-eit, Jessica és a kisfia, Sammy különleges kapcsolatát, Lola furcsasáságát. Nagyon szívesen lennék a tagja egy ennyire izgalmas és sokszínű, egymással törődő lakóközösségnek!


Maga a történet kiszámítható, de annyira élvezetesen van megírva, hogy nem igazán zavartak az előre borítékolható fordulatok. Nagyon szép a szövegezése is a könyvnek, gyönyörűek a benne található leírások pl. Blix lakásáról vagy az egyes emberekről. Ez a furcsa pártalálósdi jobban előtérben lehetett volna, de azt gondolom, hogy itt inkább Marnienak kellett megtalálnia önmagát egy a komfortzónáján kívüli világban, távol a szeretteitől, akik megpróbálták terelgetni őt a happy end felé.

Összességében…

Bolondos főszereplők, komfortzóna elhagyás, család helyrerakás, boldogságkeresés, varázslat, kutya, macska, homárok, szerelem – mi kell még? Ezt a történetet Blix tette tökéletessé, aki az egyik legkedvencebbik irodalmi karakterem mostantól, és mint olyan: igazi követendő példa! Imádtam róla, és az „embereiről” olvasni. Az egész történet bájos, mosolyogva olvasós volt részemről, és sajnos miután Marnie megérkezett Brooklynba túl gyorsan fogytak az oldalak.
Drukkolok, hogy mielőbb érkezzen magyarul a folytatása is.

Értékelés: 4,5


Folytatás…?
Idén májusban jelent meg a regény folytatása angolul, aminek a magyar címe szabad fordításban: Egy boldog katasztrófa. Mivel nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy folytatódik Marnie és Patrick története, drukkolok, hogy érkezzen magyarul is!

Külföldi borítóvariációk:

  
Kedvcsináló idézetek:
Hosszú ideig ballagunk csendben. Néha lopva rápillantok.
    – Te még csak nem is kedveled igazán. Azt mondtad, nem érdekelnek a kutyák.
    – Nos, igen, de megnyalta a kezem. Úgyhogy ez azt jelenti, most már egy életre összetartozunk.
– (…) Amikor valami halálra rémített, az biztos jel volt nekem, hogy bele kell vetnem magam. És mondjak még valamit? Így éltem az egész életemet. Mindig azt csináltam, ami halálra rémített.
És aztán ott áll előttem. Vékony testalkatú, tréningalsót és egy Mets kapucnis felsőt visel – még itt bent is felhúzza a kapucnit. Az arcát ez részben takarja, de a kék szemét látom. Pár sebhelyet. A sötét haját.
– Szia – mondom. – Süti.
Elé tartom a tálat.
– Szia, süti – feleli. – Patrick.
Aztán csak ott állunk. Végül megszólal:
– Ó, gondolom, be akarsz jönni, habár elkövetek mindent, hogy úgy érezd, nem látlak szívesen.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
Matchmaking for Beginners borítók a GoodReadsen
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Szerelmi varázslás kezdőknek című könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Maddie Dawson. A könyv az azonos című sorozat indítókötete és a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg.
Tarts a Blogturné Klub bloggereivel turnéjukon, ismerd meg ők mit gondolnak erről a romantikus, szerelemről szóló történetről, és tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
  

  
Nyereményjáték:

Maddie Dawson története a Könyvmolyképző Kiadó Arany pöttyös könyvek kategóriájában jelent meg, ezért játékunk is ehhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy Arany pöttyös történet hősének nevét rejtettük el. A ti feladatotok az, hogy a megtaláljátok ezt a nevet, a Rafflecopter megfelelő dobozába pedig beírjátok annak a könyvnek a címét és szerzőjének nevét, amelyben  szerepelnek.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése