2020. szeptember 29., kedd



Naomi Alderman: A ​hatalom | Mini-könyvklub

 

Mini-könyvklub 17. felvonás

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

A többiek értékelését itt olvashatjátok el.

 

 

Mindnyájunknak van egy olyan oldala, amely tartja magát az ősi igazsághoz: valaki vagy vadász, vagy préda. Tanuld meg, melyik vagy, és viselkedj annak megfelelően. Az életed múlik rajta.

 




A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.

Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.

A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…

Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?


A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: The Power

Eredeti megjelenés éve: 2016

XXI. Század, Budapest, 2018

384 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9786155759086 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Habár nem voltam oda se szolgálólány mesért, se a Védett férfiakáért, mégsem gondoltam, hogy ezt a könyvet azoknál is kevésbé fogom szeretni... (Hogy miért? Spoiler: azoknak legalább volt valamilyen lezárásuk!) Akárcsak az említett műveknél, itt is a legzavaróbb az volt, hogy szeretnem kellett volna, hiszen ez is egy olyan disztópiát mutat be, ahol a nők erősebbé válnak, mint a férfiak, mégis untam az egészet… Oké, nem az egészet, mert akadtak benne érdekes dolgok, úgymint a regény kerettörténete, amiből megtudjuk, hogy ezt a történelmi regényt Neil Adam Armon (=Naomi Alderman szójáték, ami nagyon tetszett, amikor leesett) jegyzi, aki egy Naomi nevű nőt kér meg arra, hogy olvassa el és véleményezze. De szerettem az egyik főszereplő, Tunde szálát is, aki az egyetlen férfi elbeszélője a sztorinak!

 



A regényt többnyire Tunde, Margot, Allie és Roxy által követhetjük végig. Tunde az elsők között van, aki a saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen az, amikor egy lány megrázza. Tulajdonképpen elég fiatal még a könyv elején, akkortájt még nem célzottan nyomoz a lányok különleges ereje után, de miután az első pár videóját megveszi a CNN, úgy dönt, hogy újságíróként az amúgy is konfliktusoktól terhes országokban fog szimatolni az ottani helyezetek után. Egyszerűen imádtam, ahogy kihasználva a leleményességét és a karizmáját szinte mindenhol talál valakit, aki nyilatkozik neki, és a bátorsága miatt ráadásul néha borzasztó dolgokat látunk vele együtt.

 


Margot egy felnőtt női politikus, akiben a nagyobbik lánya, Jocelyn ébreszti fel a motringot, a szervet, ami képes elektromosságot termelni a nőkben. Míg ő ügyesen használja a képességét, de addig Jocelyn motringja „rendszerhibásan” működik. Allie megszökik az őt szexuálisan bántalmazó befogadó család elől, miután a fejében szóló hang hatására megöli a bántalmazó férfit. Úgy néz ki, hogy az Irgalmas Nővérek apácái örömmel fogadnak be elveszett lányokat, de hamarosan kiderül, hogy a motring elektromosságát egyes apácák a Gonosz Eszközének gondolják, mire a hang Allie fejében meggyőzi a lányt arról, hogy csodát kell tennie, hogy behódoljanak neki. Allieből rövid idő alatt próféta válik, akit hívei Éva Anyának neveznek. Roxy élete se semmi – az édesanyját a szeme láttára ölik meg, emiatt ébred fel benne a pusztító elektromos erő. Miután apja rájön, hogy milyen erős a lánya, beveszi a családi drogbizniszbe és együtt készülnek a bosszúra is.

 

 

Ha szükséged van valamire, ami nemcsak úgy kell neked, hanem ami nélkül nem tudnál élni, meg fogod találni a módját, hogy megszerezd.

 

 


Abszolút meghökkentő volt számomra, hogy mennyire elképesztően erőszakos ez az egész regény. Szexrabszolgaság, kiskorúak és felnőttek (néhe tömeges) megerőszakolása, nők szemének kiszúrása, csonkítás, és mindenféle egyéb bántalmazás. Persze voltak olyan dolgok is, amiket szinte vártam – ilyen például a vallási fanatikusok és a hatalomtól megzakkanó őrültek fel-felbukkanása. De akadtak összeesküvés-elméletfüggők, uszítók, erőkibontakoztató táborok, fellázadó, korábban elnyomott nők, droggal bizniszelők, elektrosokkos szexre gerjedők, és még sorolhatnám napestig, hogy hány dolog miatt tudtam csak néha pislogni olvasás közben.

 


Lassan felépülő, szinte mindenre kitérő alternatív történelmi regény, ami által megismerhetjük ezt a brutális, mégis gyötrően reálisnak tűnő, illúzióktól mentes történetet a nőkről, akik hol jobban, hol kevésbé besokkalva a patriarchális elnyomástól fellázadnak, és sárba tiporják a férfiakat. Amint rádöbbennek, hogy erősebbé váltak a férfiaknál, előbukkan a sötét oldaluk, és fokozatosan elkezdik leigázni őket. Az általam várt feminizmus helyett tömény férfigyűlölőt lengi be a művet, szörnyekké változtatja a nőket az író. Olvastam már jobb többszereplős sztorikat, de ennyire kegyetlent még nem.

 


Összességében…

 

Nem mondanám, hogy tetszett, de rendkívül ötletes és jól felépített történet. Az én ízlésemhez mérten túlontúl lassú, lassan felépülő és még lassabban kibontakozó, de érdekes volt a kerettörténetét tekintve. So-so történet, amit lehet, hogy nem olvastam volna el, ha nem ez a havi könyvklubos olvasmány, ugyanis néha untam, néha megbotránkoztam, néha totál lesokkolt a rengeteg kegyetlenség, néha túl reálisnak éreztem az egészet.

Ami bántott/bosszantott: ilyen hosszan követtem az életüket cirka 10 évig, és nuku lezárás? Értem én, de…

Spoileres kérdés: Tényleg ennyire lennénk képesek mi nők? Ennyi elnyomás után, ha olyan erőt kapnánk, amivel a férfiak fölé emelkedhetnénk, akkor elpusztítanánk a világot?

 

Értékelés: 3

 

Ajánlás: Mindenkinek, akit érdekelnek az olyan társadalmi sci-fi disztópiák, ahol nemek vagy népcsoportok a többiek fölé emelkednek. Továbbá ajánlom A szolgálólány meséje és a Védett férfiak című disztópiák kedvelőinek is.

 


Kedvcsináló idézetek:

v

Mikor létezik hatalom? Csakis abban a pillanatban, amikor gyakorolják.

v

– Szerinted mit jelent ez a hatalom? – kérdi Allie.

– Azt jelenti, hogy minden meg fog változni – feleli Roxy fél kézzel a hínárt tépkedve. – És az jó. Már csak azt kell kitalálnunk, hogy hogyan tudnánk együttműködni egymással. Érted. A pasiknak könnyű a dolguk, mert erősek. Most a nők is kaptak egy lehetőséget. És még mindig vannak fegyverek, azok nem krepáltak be. Egyedül nem tudom fölvenni a versenyt egy csapatnyi fegyveres palival. Azt érzem… egyszerűen izgi, tudod? Apámmal is beszéltem már erről. Hogy mi mindenre lehetnénk képesek együtt.

v

Csak azért teszünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, mert tanácstalanok vagyunk.

 

vvvvv

Hangulatkeltő Pinterest tábla:  A hatalom - Naomi Alderman

THE POWER a GoodReadsen.

vvvvv

 


1 megjegyzés: