2020. február 4., kedd



Barbara Cantini: Halálka (Halálka 1.) | Blogturné Klub ajánló




Épp azt tiltották meg Halálkának, amire a világon a legjobban vágyott: 
nem játszhatott a falubeli gyerekekkel, nem szerezhetett magának barátokat.


Fülszöveg:
Halálka egy kislány, de nem olyan, mint a többiek: ő egy zombilány.
A Málladozó Villában él Néhay nénivel és egyetlen barátjával Bu Songgal, egy albínó agárral, akivel sülve-főve együtt vannak.
Halálka szeretné, ha lennének vele egykorú barátai, akikkel játszhatna. Ám a néni megtiltotta neki, hogy mások előtt mutatkozzon: még a végén megijednének tőle.
Egy nap azonban elérkezik a megfelelő alkalom: Halloween ünnepe!
Halálkának még csak be sem kell öltöznie…
De mi lesz, ha a többi gyerek rájön, hogy Halálkán nincs is jelmez?

Könyv információk:

Eredeti mű: Ghoulia / Mortina
Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
56 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634576075 ·
Fordította: Andó Gabriella
Illusztrálta: Barbara Cantini
Halálka sorozat:

2. Halálka és az undok unokaöcs
3. Mortina e l'amico fantasma
4. Mortina e la Vacanza al Lago Mistero

(nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Aki olvassa a blogot, tudja, hogy csípem a kicsit morbid, normálistól eltérő történeteket. Írtam a Lenore - Kokik képregényekről, Skottie Young – Gyűlölöm Csodaországot képregényeiről, de Emily The Strange-ről is. Ha valami fura, akkor azonnal felkapom a fejem a hallatán, és lássuk be, hogy a HALÁLKA cím egy mesekönyvnek meglehetősen fura dolog!

Barbara Cantini és Halálka (credit)

Szerintem...

Ez egy picit morbid, picit agyament mesekönyv vagány gyerkőcöknek! Azt hiszem, hogy egy világban, ahol tombol a The Walking Dead (és társai) zombisorozatok imádata, a gyerkőcök is nagyjából képben vannak a mozgó halottakkal. [Oké, nyilván nem ülünk le a barátnőim apróságaival közösen nézni az új részt, de na… azért a Scooby Doo se piskóta!] Úgy gondolom, hogy Halálka története a maga finom humorával elveszi a zombiság élét, hiszen főszereplőnk roppant magányos, és amikor barátokra lel, akkor sem falja fel őket... [Spoiler? Remélem, hogy nem, és senkinek nem voltak efféle elvárásai a mesekönyvtől.]

Szóval a főszereplőnk, Halálka, egy zombikislány, akinek az egyetlen barátja egy albínó agár, Bu Song. Néhay nénivel élnek a Málladozó Villában, amitől nem túl távol akad ugyan egy falu, de a néni nem engedi a falusi gyerekek közelébe Halálkát. Persze a kislány mindennél jobban szeretne barátokat szerezni, és mindenfélével próbálkozik, hogy elvegyülhessen az embergyerekekkel. Egyébként a villa szerintem fenomenális! Tele van mindenféle rokon képével – fotójával és festményével is -, rengeteg pókkal, könyvekkel, ruhafélékkel, de még szellemek és beszélő fejek is akadnak. Mindezt egyébként elképesztő aprólékossággal ábrázolta is az írónő – fantasztikus a könyvecske összes illusztrációja! Minden oldalon van mit bogarászni, felderíteni!


Történetünk boldog véget ér, ugyanis Halálka egyik barátkozási kísérlete sikerrel jár, és szerez 5 barátot, akik aztán bejárást kapnak a villába is. Nagyon sokat mosolyogtam a kislány szövegén és az egész karakterén, nekem borzasztóan szimpatikus ez a zombileány! A gyerekekről nem sok minden derült ki, de majd a folytatásban remélem, hogy sor kerül erre is. Bezzeg mennyi rokonát megismertük Halálkának! Ravatal nagypapinál már iszonyatosan röhögnöm kellett, zseniálisak az elnevezések (is). Az abszolút kedvencem Bu Song volt, akit egyszerűen nem tudok hova tenni, mert elég gyakran nem kutyaként viselkedik… (Pl. egy ponton az írónő mellesleg megemlíti, hogy „csodálatos fodrász, Párizsban tanult”!)
Bu Song és Halálka

Összességében

Morbid, humoros történet magányról és elfogadásról. Azt hiszem, hogy teljesen kielégítette minden elvárásomat az írónő, ráadásul valami eszméletlenül aprólékosan illusztrálta ezt az elborult kis mesét. Öröm forgatni mind a képek, mind a történet miatt. Bírtam Halálkát-Amálkát, de a szívem csücske Bu Song, az albínó agár. [Ajánlott Halloween környékén olvasni!]

Értékelés: 4,5


Ajánlom, ha...
─ ... szereted az Addams Family hangulatát és/vagy kedvelted Emily The Strange történetét; ... érdekel, hogy lel barátokra egy félénk zombikislány; … vagány szülő vagy, aki szeretne valami vicces-fura mesekönyvet beújítani otthonra!

Kedvcsináló idézetek:
– Micsoda véletlen! A minap Néhay nénikém is alaposan lecsutakolta a sírját! Nagyon kényes rá, hogy rendben legyen.
Tereza, a boszorkány így szólt:
– Jaj, de vicces vagy, Amálka! – És az összes gyerek nevetni kezdett, mert azt hitték, Halálka csak tréfál.
Néhay néni szigorúan megtiltotta neki, hogy bárki előtt mutatkozzon, de legfőképpen a falubeli gyerekek előtt. Folyton azon aggodalmaskodott, hogy felfedezik és elüldözik őket a házból. Mihez kezdenének akkor? Nem, nem, jobb, ha nem keltenek feltűnést, hadd higgye továbbra is mindenki, hogy a villa lakatlan.
Titokban beosont a néni szobájába, és kiszedte a dobozból az ékszereket, hogy kölcsönvehesse. De ez nem az idős hölgyek szokásos ékszerdoboza volt ám, hanem… Gyász bácsi koponyája! És borzasztó nehéz volt rábírni, hogy maradjon csendben. Igazi házsártos vénség volt, aki minden újdonságot és változást utált.

♢ ♢ ♢ ♢ ♢
Mortina by Barbara Cantini Pinterest tábla.
Ghoulia / Mortina #1 a GoodReadsen!
♢ ♢ ♢ ♢ ♢

Legújabb turnénk során egy igazán különleges mesehős nyomába eredünk: ő nem más, mint Halálka, a zombikislány, aki a Málladozó Villában lakik Néhay nénikéjével és számos más, rettentő szellemes lénnyel. Barbara Cantini mesesorozatának első részéből megtudhatjuk, hogyan szerez Halálka barátokat, míg a második részben titokzatos eltűnések után nyomozhatunk és megismerhetjük a kislány undok unokaöccsét is. Tartsatok hat bloggerünkkel, akik mindkét kötetről leírják véleményüket, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányokat!


Nyereményjáték:

Jelenlegi nyereményjátékunkban olyan tárgyakat és lényeket kell megtalálnotok, melyek fontos szerepet játszanak Halálka kalandjaiban vagy a Málladozó Villában. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, ezeket a helyes sorrendbe téve írjátok be a megfelelő szót a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

02.03. -Könyv és más (1. rész)
02.04. -Hagyjatok! Olvasok! (1. rész)
02.05. -Csak olvass! (1. rész)
02.06. -Olvasónapló (1. rész)
02.07. -Spirit Bliss Sárga könyves út (1. rész)
02.08. -Sorok között (1. rész)
02.09. -Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
02.10. -Könyv és más (2. rész)
02.11. -Hagyjatok! Olvasok! (2. rész)
02.12. -Csak olvass! (2. rész)
02.13. -Olvasónapló (2. rész)
02.14. -Spirit Bliss Sárga könyves út (2. rész)
02.15. -Sorok között (2. rész)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése