2015. július 7., kedd



Roman Dirge: Lenore - Kokik 1-2.

Lenore, a cuki halott kislány


„most ülj tombolva tort!
Nézd, kit fed el rút gyászlepel? A kedvesedet, Lenore-t!
Őt őrzi ma gyertyaláng, ima, komor ének érte zokog -
Ó mondd, ki lehet fenségesebb, mint egy ily ifju halott?
Kit nász helyett vár gyászmenet, az kétszeresen halott!”

Edgar Allan Poe: Lenore (részlet)

Fülszöveg:
Ez vér cuki!

Íme, feltárul hát előtted Lenore, a cuki halott kislány sötét és bizarr világa. Megismerheted Lenore kis barátait, a vámpír játékmackókat, megszállott plüssbabákat, a szerelemittas kesztyűbábokat, a sok pihe-puha kiscicát, akiket olyan jó szorosan megölelgetni. Itt minden kicsit (vagy nem kicsit) fura, de nagyon szeretnivaló. 
Lenore alakja a különc zseni, Roman Dirge fejéből pattant ki tizenhét évvel ezelőtt, a kislány azóta folytatja cuki kis vérengzéseit a rengeteg rajongó nagy örömére. Ebben a könyvsorozatban az első Lenore képregények felújított változatát találhatjátok: a kezdeteket, minden szörnyűség forrását. 

Kokik 1. és 2.
Egmont-Hungary, Budapest, 2011
62 oldal · ISBN: 9789636298562
64 oldal · ISBN: 9789636298579
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Illusztrálta: Roman Digre
A sorozat részei:
1. Lenore – Kokik 1.
2. Lenore – Kokik 2.
3. Lenore – Cooties
4. Lenore – Swirlies
5. Lenore – Purple Nurples
(A 3-, 4-, és 5-ös kötetek magyarul már nem jelentek meg.)


Úgy általában Lenoreról:

Roman Dirge a kitalálója és megrajzolója Edgar Allan Poe: Lenore című műve után nevezte el az aprócska kislányt. Vagy általa találta ki? Roman Dirge egy NAGYON furcsa srác, akinek a fejéből egy nagyon morbid leányzó pattant ki.

Lenore meghal, elkezdik beleereszteni a balzsamozó folyadékot, felébred és elballag a temetésére.

Mi egyebet érdemes tudni még Lenore-ról?

  • Lenore néha bébiszitterkedik – kevés szerencsével. 100% nem bíznám rá a kölykömet, de ezek a szülők többször is megteszik…
  • Lenore nem jó varázsló segéd.
  • Van egy udvarlója: Hű úr... Nem vészes, mi? Így szól a teljes mondat: 
  • Van egy udvarlója: Hű úr, akit folyton kinyír!
  • Szeret fejbe vágni… hmm… dolgokat.
  • Hajlamos nagyon szituáció idegenül viselkedni – néha rászólnak, néha nem. Néha belehalnak mások, néha nem.
  • Szereti az állatokat és a plüssöket!


Közös értékelés: 5 és 5

Lenore - Kokik 1.

Ebből a gyűjteményből kiderült, hogy kicsoda Lenore, mennyire beteg a kitalálója és megrajzolója, illetve az, hogy továbbra is odáig vagyok a beteg, morbid történetekért!

Nem semmi sztorija van 1-1 szösszenetnek és nem csak Lenoreról szólnak ezek a sztorik. Felbukkannak hasonlóan elborult vendégszereplők (pl.: A görbe ember), akiknek Dirge talán még kegyetlenebb végkifejletet írt, mint Lenorenak. Úristen!

A kötet 100%-ig telítve van fekete humorral, de nagyon aranyosan van megrajzolva. Hmm, aranyosan és nagyon betegesen… Aki szereti a morbid szituációkat és rémes történeteket imádni fogja; mindenki más kerülje el!

A kedvenc történetem a kötetből megtalálható a youtubeon rajzfilmesítve. A címe A Varázslat. < KATT >

 
Lenore - Kokik 2.

Egy fokkal sem jobb, csúnyább, szebb, betegebb vagy humorosabb, mint az előző kötet. Pontról pontra ugyannyira imádnivaló Lenore, szerethetőek a sztorik és morbid az ábrázolás, mint az első kötetben. Az új szereplőnek, a vámpírbabának örülök, de Hű úr is érdekes. Én személy szerint szívesen olvasnám tovább Lenore történeteit, de megértem, hogy ez a stílus csupán a magyarok töredékének jön be és még kevesebben hajlandóak megfizetni a kötetek árát.*

A legjobb (és legbetegebb) sztori a kötetben elérhető a youtubeon is. < KATT > A címe új játék és egy félreértésről van szó benne. Tipikusan annyira beteg, hogy nem is lehet róla mást mondani.


*2199 Ft szerepel a hátsó borítón, de a Könyvtündér akciójában vásároltam meg mindkettőt (264 Ft-ért darabját).

✪✪✪✪✪
Képgyűjtemény a Pinteresten:
✪✪✪✪✪

6 megjegyzés:

  1. Morbid és cuki történet? Ez kell nekem! Köszönöm AniTiger,mutattál nekem valamit ami le fog kötni egy darabig. Illetve nem is olyan sokáig mert,látom csak az első két kötet van magyarul. Nem baj majd olvassuk angolul. Tudnál nekem még ilyesmi beteg könyveket ajánlani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök és még jobban fogok örülni, ha neked is bejön olvasás után. :)) Egyébként én is elmerengtem az angol volume-ok beszerzésén. Nagyon kis szerethető ez a Lenore. :D

      Sajnos nem sokat találtam még a témában. kevésbé komolyan vehető, rövid, de cuki-morbid történetű képeskönyveknek pedig őket tudom ajánlani:
      Adam Mansbach: Go the Fuck to Sleep
      Adam Mansbach: You Have to Fucking Eat
      Avery Monsen – John Jory: All My Friends Are Dead
      Avery Monsen – John Jory: All My Friends Are Still Dead
      Jon Klassen: I Want My Hat Back
      Jon Klassen: This is Not My Hat
      Neil Gaiman: The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish
      Neil Gaiman: The Wolves in the Walls
      Tim Burton: Rímbörtön, Karácsonyi lidércnyomás, Frankenweenie.

      Ha komplett (de illusztrált) könyv is érdekel, akkor pedig: Rob Reger &Jessica Gruner - Emily the Strange sorozatát ajánlom :)
      Nagyon-nagyon beteg, bár nem illusztráltnak pedig Tim Davys: A halállista című könyvét.

      Azért ha találsz valamit, jussak eszedbe. Szeretem az ilyeneket! :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Most nagyon rákattantam a témára ezért keresgéltem,és eszembe jutott,hogy volt egy könyv amit ugyan eléggé régen olvastam de akkor nagyon betegnek tűnt (persze lehet,hogy csak gyermeki agyamnak volt sok) Tonya Hurley :Szellemlány. Oh,és ha már Mr.Burtonnál tartunk akkor a tuti befutó: A halott menyasszony. Azt az animációs filmet (nem lehet mesének titulálni) bármikor,bárhol.
    u.i:Az előbb sikerült elírnom ezért gyorsan töröltem is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, pedig én mesének szoktam mondani a Burton-animációkat. Mese felnőtteknek. :D De rendben, maradjunk az animációnál! Az én kedvencem a Karácsonyi lidércnyomás, de a filmjeiért is ugyanúgy oda vagyok. Ezt a Szellemlány című könyvet már láttam, de moly adatbázisát elnézve elsőre rosszul azonosítottam be fejben: Torey Hayden: Szellemlány könyvére gondoltam, de az nem az én stílusom.

      Viszont az általad írt szimpatikus, csekkoltam is - megvan a könyvtárunknak mindhárom rész. Felkerült a könyvtáras várólista polcomra. Köszönöm! :))

      Törlés
  4. Nagyon szívesen,és tudom ez most kicsit olyan facebookos reklámozós lesz (pedig nem az a célom),de nagyon szeretem a blogodat,nagy álmom,hogy nekem is ilyen legyen. Arra szeretnélek kérni,hogy ha van rá időd nézz be az én blogomra mert te olyan jókat írsz,szeretném hallani a véleményedet.
    csakmegegyfejezet.blogspot.com

    VálaszTörlés