2015. július 18., szombat



Jasper Fforde: A Jane Eyre eset (Thursday Next 1.)




„Apám arcától megállt az óra. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csúnya volt vagy ilyesmi – az időőrök azokra használták ezt a kifejezést, akik képesek csigalassú vánszorgássá lassítani az időt.”


  
Fülszöveg:
Jasper Fforde regénye egy másik lehetséges és meglehetősen bizarr 20. század végi Angliába vezet el – olyan világba, ahol mindennapos az időutazás, kihalt állatfajok házilag klónozott példányai sétálgatnak a kertekben, virágzó feketepiacuk van a hamisított verseknek, és a művészeti irányzatok harcias hívei utcai csatákat vívnak egymással.

Ebben a világban él Thursday Next, a rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő, aki élete legnagyobb kihívásával szembesül, mikor a zseniális bűnöző, Acheron Hades a hírnév és a busás váltságdíj reményében elrabolja Charlotte Brontë nagyszerű regényének hősnőjét, Jane Eyre-t… 

Jasper Fforde nemzetközi sikerű könyvsorozatának e darabját a Harry Potter-sorozat fordítója, Tóth Tamás Boldizsár magyarításában ajánljuk a Kedves Olvasónak.

Könyv információk:

Eredeti mű: Jasper Fforde: The Eyre Affair
Eredeti megjelenés éve: 2001

Cor Leonis, Budapest, 2013
374 oldal · ISBN: 9789638957238 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
A sorozat részei:

2. Egy regény rabjai
3. The Well of Lost Plots
4. Something Rotten
5. First Among Sequels
6. One of Our Thursdays is Missing
7. The Woman Who Died a Lot
8. Dark Reading Matter (2017)
Szerintem:
Ez a könyv még mindig isteni!

Az irodalom, az alternatív világ és az időutazás kombója ismételten elvarázsolt, de azért élveztem a szereplők sokszínűségét és a buggyantságaikat is! Nem csak a főszereplő, de a mellékszereplők is nagyon jól ki vannak találva. Például Thursday testvére egy pap, akit nem tiszteletes úrnak, hanem tiszteletlen úrnak hívnak a hívei. Örökké a kedvencem lesz a furcsa feltaláló, Mycroft és Thursday névtelen időőr apja, akinek az arcától a legváratlanabb pillanatokban áll meg az idő!

Az első olvasásom óta megismerkedtem a történet fő szálát adó Jane Eyre regénnyel is, miáltal abszolút más érzést keltett bennem a történet és máshogy vélekedem a szerelmi szálakról. Ez a történet az irodalomkedvelőknek kötelező olvasmány, ha szeretik a filigrán női főszereplőket és az időben ugrálást.

Valaki ellopta Dickens eredeti Martin Chuzzlewit című regényének kéziratát és kinyírt belőle egy szereplőt, aki ezáltal eltűnt az összes többi kiadásból is! Hogy lehetséges ez? Mi köze van az egésznek egy kispályás Irodetesnek, egy háborús veteránnak? Ha Dickens művet barmolnak szét, akkor miért Jane Eyre-eset a regény címe? Másodszorra is élvezetes volt mindennek utána járni! ♥ ♥

Értékelés: 5*

*I.M.Á.D.O.M!


Egyetlen dolog szomorít el Thursday Next KülSzol ügynöknő kapcsán… nem hiszem, hogy a Cor Leonis folytatni fogja a kiadást és sosem fog a polcon állni a többi rész magyarul… pedig nem csak erre a szériára lennék vevő, hanem Fforde többi könyvére is!

Korábbi értékelésem és a kommentár:
Múlt idézés: 2013 decembere

Imádom! Zseniális! Szerelem első olvasásra! :) Röviden.

Steampunkot inkább online szerepjátszani szoktam volt SecondLife-ban – nem pedig olvasni, illetve időutazóst sem sokat olvastam még. Bevallom töredelmesen, hogy Jane Eyre-ral sem futott még össze sorsom útja eddig.

A krimik világa szintén új nekem, de Thursday Next már az első sorával elbűvölt engem:
„Apám arcától megállt az óra. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csúnya volt vagy ilyesmi – az időőrök azokra használták ezt a kifejezést, akik képesek csigalassú vánszorgássá lassítani az időt.” – itt tudtam, hogy ez a könyv kell nekem: saját példány. Ugyanis egy „kölcsön” Láva kiadósom volt. Inkább félbehagytam és megkaptam magamtól késő-mikulási, elő-karácsonyi ajándékként egyből a következő résszel :') Szánalmas, de ennyire beleszerettem…

A főszereplő szövege hatalmas! – Thursday szerethető, munkamániás és karakán dodótulajdonos, aki szemléletesen és szépen meséli el a környező világát és annak szereplőit. Még az átlagos állatorvosi vizit is izgalmas, érdekes és különleges – pedig nem főszál! Egyébként haláli az édesapja is, ahogy fel-felbukkan a lánya életében :) Még a háborús szálat is megbocsátottam, mert helyreállt a végére a történetben elfoglalt szerepe.

Abszolút kedvenc részem? Egyértelműen a színházi előadás!


Nem sok minden változott és mégis minden megváltozott az első olvasás óta, ugyanis azáltal, hogy a Jane Eyre-t elolvastam EGY TELJESEN MÁS mélységét ismertem meg a történetnek. A Brontë-kedvelők, a Brontë Szövetség és a „Brontë-t a népnek” megnyilvánulásait is jobban megértettem.

Ha Fforde könyvre más nem volt jó (de, jó volt), arra mindenképpen, hogy megismerkedjem a klasszikus írókkal és a klasszikus irodalommal. Akárcsak Cassandra Clare, ő is rávett az irodalom ezen ágának behatóbb megismerésére.


Másfél évvel később a könyv épp annyira megfogott, mint első olvasásra. Ugyanúgy nevettem a furcsa Shakespeare előadáson és épp annyira elszomorodtam Gunnar miatt. Viszont az megváltozott bennem, hogy bolondnak tartom Thursdayt azért, mert az eset konklúziójaként megbocsátja Ted „hibáját” és… 
...az lesz a könyv vége, ami.

A Jane Eyre könyv és Rochesterék történetének megismerése ezt is megváltoztatta: a megérdemelt és kiharcolt Igaz Szerelmet nem dobhatjuk félre. Élvezni kell minden pillanatát. Kifejezetten szerettem ezt az itteni Rochestert…

Idézetek:
– Hogy sikerült a memóriatörlő szerkezeted, Mycroft bácsi?
– A micsodám?
– A memóriatörlő szerkezeted. Mikor legutóbb itt jártam, épp azt tesztelted.
– Fogalmam sincs, miről beszélsz, édes lányom.

– Jó napot, tiszteletlen úr! – köszönt vissza derűsen a néni, majd rám nézett, és rekedten suttogva megkérdezte Joffytól: – Csak nem a barátnője?
– Dehogy, Gladys. Ő a húgom, Thursday. Külszolos, és azt kell tudni róla, hogy nincs se humora, se pasija, se magánélete.
– Gratulálok, kedveském – mosolygott a néni, aki hatalmas füle dacára nyilván töksüket volt.
– Üdvözlöm, Gladys – nyújtottam a kezem. – Joffy meg kamaszkorában annyit verte a majmot, hogy attól féltünk, leszakad neki.

Kétféle felfogás van érvényben az idő rugalmasságát illetően. Az egyik szerint az idő messzemenően hajlékony, a legapróbb esemény is megváltoztatja a Föld jövőjének lehetséges alakulását. A másik nézet szerint az idő merev: hiába próbáljuk eltéríteni, visszakanyarodik a determinált jelen felé. Megjegyzem, engem nem izgatnak az efféle részletkérdések. Én nyakkendőket adok el azoknak, akiknek nyakkendő kell.
Nyakkendőárus a Victoria állomáson, 1983 júniusa

☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Képgyűjtemény a Pinteresten: Thursday Next.
Különböző Thursday Next #1 kiadások borítói a GoodReads-en!
☀ ☀ ☀ ☀ ☀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése