2015. július 15., szerda



Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek (Az üveggyerekek 1.)




„– Miért hívják Reszketés Házának? – kérdezte Simona.
– Mert az ember reszket a félelemtől, amikor odamegy – magyarázta Aladdin, és nevetni kezdett. – Marhaság, mi?”



Fülszöveg:
A tizenkét éves Billie vakációja nem alakul valami jól. Apukája nemrégen meghalt, és anyukájával elköltöznek Kristianstadból egy közeli kisvárosba. Billie azonban nem igazán örül a költözésnek, és az új ház sem tetszik neki. Mindennek tetejébe még rejtélyes és ijesztő dolgok is történnek ott. A kislány és a legjobb barátnője, Simona, valamint újdonsült barátjuk, Aladdin hamarosan arra a következtetésre jut, hogy a házat kísértetek lakják. Na de, az ő korukban már senki nem hisz a kísértetekben! Kell lennie valami ésszerű magyarázatnak! És a három gyerek nyomozásba fog, hogy kiderítse, milyen sötét titok lappang a különös események mögött.

Könyv információk:

Eredeti mű: Kristina Ohlsson: Glasbarnen
Eredeti megjelenés éve: 2013
Animus, Budapest, 2014
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243039 · Fordította: Bándi Eszter
A sorozat részei:

2. Silverpojken / Az ezüstfiú
3. Stenänglar

Szerintem:
Amint megláttam a borítóját a várható megjelenések között, azonnal tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom! Valami gyönyörű ez a szellemes-misztikus borító, de a címe is tetszett az első pillanattól fogva – Az üveggyerekek, olyan titokzatos, nem? A történet viszont nem több és nem kevesebb, mint egy Szellemek nyomában gyerekverzió… Nem állítom, hogy nem fordulatos vagy érdekes, azt sem, hogy nem lehet megkedvelni a szereplőket, de cseppet sem izgalmas.

Igényes kiadás, ám a történet önmagában nem különleges. Azt hiszem, túl nagy elvárásokat támasztottam a könyvvel szemben – felnőtt szemmel csak egy átlagos történet Billieről, aki egy új házba költözik, és a barátairól – Aladdinról meg Simonaról -, akikkel együtt nekiáll kideríteni az új ház borzasztó történetét. Itt-ott sántít a történet, ha a felnőtt olvassa, de a gyermekeknek érdekes olvasmány lesz! 

A szájbarágóssága tette számomra életszerűtlenné a párbeszédeket, aztán Josef felbukkanásának és ott ragadásának hirtelensége volt a másik dolog, ami eléggé zavart. Egyébként nagyon szívesen folytatnám* ezt az Åhusban játszódó kísértethistóriát, akkor is, ha túl idős vagyok hozzá vagy ha nem is vett meg magának a sorozat első része…

*Folytatása várható: Az ezüstfiú címmel!

Értékelés: 3

Borítók: szerettem / elment / nagyon nem



A litván borító Szerelem Első Látásra számomra (persze csak a magyar után). A főszereplő Billie szobájában rengeteg könyv van, szeret könyvtárba járni és örök befogadja az előző lakók által ott hagyott könyveket is! Nagyon illik a történethez ez a borító, de azért ott vannak az ijesztő szellemgyerekek is a borítón!



Ez a borító még úgy ahogy illik is a történethez, hiszen a három gyereket ábrázolja, akik a ház titokzatos múltját kutatták! Aranyos, rajzolt, de akadnak nála szebbek-jobbak.



Az első kiadásról van szó, de szerintem ez a legsztorihoz-nem-illőbb borító az összes közül. Ez a durca gyerek nagyon idegesítő… Nem mondhatom, hogy bírtam volna a főszereplő leányzót vagy a barátait, de egyiket sem ilyen duzzogós, nyafka gyereknek képzeltem el.

Idézetek:

Amikor lekapcsolták a lámpákat, és alváshoz készülődtek, Billie a polcán álló könyvekre gondolt. A hátrahagyott dolgok közül leginkább ezek foglalkoztatták. Mégis, ki indul neki a könyvei nélkül?
Mitől kellene félni a sötétben, amikor ugyanaz van világosban is?
A ház tele volt hangokkal. Mindenütt recsegett, mintha nőne, és fájna neki.

◈◈◈◈◈
Képgyűjtemény a Pinteresten: Random Pictures for My Blog.
Különböző Glasbarnen #1 kiadások borítói a GoodReads-en!
◈◈◈◈◈

1 megjegyzés:

  1. Szuper címe van, és épp nemrég tapogattam meg az Alexandrában. A fülszöveg is megtetszett. Szerintem megvárom a másodikról is az értékelésedet, mert vannak nagyon izgi könyvek a listámon és addig ez fölösleges oda....csak ne lenne ilyen jó címe a másodiknak is. :D

    VálaszTörlés