2020. február 6., csütörtök



Amira Stone: Kitaszítottak (A mágia rabjai 1.) | Blogturné Klub ajánló




– A hercegnőd vagyok, és azt teszed, amit parancsolok, és ha én azt mondom, hogy bemegyünk az erdőbe kék gazt szedni, akkor bemegyünk!
Damon álla megfeszül, de magában tartja a véleményét. 
– Egyáltalán felismerik azt a kék gazt? – kérdezi a szőke, ismét magára vonva a figyelmet.



Fülszöveg:
Elég bátor vagy új útra lépni?
A kissé neveletlen Ene hercegnő szabadságot szeretne, és szívesen elmenekülne a rá váró kötelezettségek elől. Mena pedig az egyetlen ember, akit az istenek mágikus hatalommal ruháztak fel. Ő inkább lenne hercegnő, mint magányos volur.
Egy politikai gond miatt a testvérpárnak veszélyes vidékre kell utaznia: egy néphez, akiket a királyi családjuk igázott le.
Lehet, hogy nem csak halálos veszedelem vár rájuk, hanem a szívükre is veszély leselkedik?
Ray nehéz családi titkokat hurcol. Harcokat vállal a csőcselék szórakoztatására, hogy húgáról gondoskodni tudjon. Ám egy nap nem lapulhat tovább, dühe új útra viszi.
Kein csak az élvezeteket és a dicsőséget hajszolja. De eljön a nap, amikor dönteni kell a saját, és a családja sorsa között.
A mágia valamelyik fiút a volur társának szánja.
De vajon melyiket? Ki az, akitől felragyog a volur ereje?
Egyikük sem tervezte, hogy szerelemre, barátokra, titkokra és intrikára lel.
Miközben mindannyian a saját céljaikért küzdenek, talán a legfontosabbat kell feláldozniuk ahhoz, hogy megmenthessék a szeretteiket és a világukat.
Szívesen olvasnál egy olyan világról, ahol egyetlen ember él, akit az istenek felruháztak mágikus hatalommal, de még ő sem képes az erejét használni? Egy olyan szerelemről, ami sutba veti a rangot és a szabályokat? Egy olyan fiúról, aki mindent titkol a múltjáról és a családjáról, hogy megvédje őket, vagy egy másikról, akit épp a saját apja árul el?
Ez a regény pont neked való.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
392 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577720
A mágia rabjai:
3. (?)
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről…

A regény két szétválasztott országban játszódik. Szabad Földön megismerkedünk Rayjel, aki a mocskos, szegény Tuviban él, és bár egy kőfejtőben dolgozik fiatal kora ellenére, a Ketrecbe jár harcolni némi extra pénzért. Egyrészt hobbi, másrészt kereseti lehetőségként létezik Szabad Földön a ketrecharc, és egy-két balszerencsés viadalt követően új ellenséget szerez magának: Ötödik Keint! A két fiú összetűzése akkor tetőzik, amikor a Nebessenből Tuviba érkező királyi családot életveszélybe sodorják azzal, hogy egymás torkának ugranak, amikor befut a delegáció az uralkodóval és a trónörökössel.

Nebessen a bőség földje Szabad Földhöz képest, amit Kandma Arden király ural, mióta fivére meghalt. Nebessent és Szabad Földét ReetUr hídja választja el, amit 300 éve az akkori volur [mágiatudó], ReetUr épített, aki ezzel elzárta a lázadó nemesi családokat egymástól. Szabad földi képtelen átkelni a hídon, és ha mégis sikerülne, akkor a híd melleti szörnyerdő lakói vidáman felfalnák... Egy jóslat mégis Szabad Földére tereli az uralkodót, aki kényszerűségből magával viszi a lányait is: Enét, a másodszülöttét, aki a trónörökös, és Menát, az elsőszülöttét, aki volur-tanonc a jelenlegi volur mellett. A feladatuk az, hogy megleljék Mena meeshai-ját, aki társa lesz volurként. A volurok a saját meeshaiuk megmentésével válnak képessé használni a képességeiket, de mi van, ha nem tudja eldönteni Mena, hogy vajon Rayt vagy Keint mentette meg a haláltól az első varázslatával? 

Szerintem…

Totál odáig vagyok ettől a regénytől, mert irtó ritkán szaladok bele ennyire jól összerakott, szórakoztató, fordulatokban és izgalmakban gazdag debütáló regénybe! Érdekes volt, hogy az írónő négy teljesen különböző karakterrel zsonglőrködött, és a történet mégis mindvégig követhetően haladt előre. Nyilván olvastam már olyan fantasy világokról, ahol különlegesség, ha valaki képes mágiát használni, és olyanokról is, ahol lázadó családok leszármazottai hirtelen felbukkannak a jelenlegi vezetés körül, és jól felkavarják az állóvizet. [Nincs. Új. A. Nap. Alatt.] Mégis úgy éreztem, mintha az egyik imádott amerikai fantasy írónőm regényét olvastam volna, mert abszolút olyan az egész regény színvonala. 

A cselekmény elsőre furcsa, meg kellett szoknom ezt az új világot, ahova az írónő elvitt. Meg kellett szoknom a helyi pénznemet, a helyi viszonyokat, és szép lassan összeálltak a főszereplők háttértörténetei is. Ki kellett várni, amíg körvonalazódik, hogy hova haladunk az egyes karakterekkel, és össze kellett rakosgatni az itt-ott elejtett morzsákat mindenféle lázadókról, nevüket vesztett nemesi családokról meg mindenféléről. De imádtam, amikor végül összefutottak a szálak! 

A volur és a meeshaim ötlete pazar és eredeti, bár eléggé riaszt, hogy ők ketten csak egymásnak léteznek, de mégsem éreznek se szeretetet, se szerelmet, se vágyat - plusz a volur az uralkodó felett áll. Egyelőre nagyon vicces, hogy a leendő volur, Mena egyrészt nem is akar volurrá válni [kb. egyik karakter sincs megelégedve a helyzetével], másrészt mindennél jobban izgatja a hamarosan kezdődő báli szezon... és Ene se kevésbé szórakoztató, mert nem veszi észre, hogy nőiesedik, és nem illik már a barátai, a testőrség tagjaival lófrálnia, íjászkodni, kardoznia, satöbbi... Miközben meg az ifjabb testőröknek éppen csak nem cseppen el a nyáluk a domborulatai láttán. Szégyen, nem szégyen, de én elkuncorásztam az Arden-lányok külvilághoz való hozzáállásán.


Ellenben a fiúk! A legjobban Rayt csíptem, aki elég hamar összeakasztja a nem létező bajszát az egyik Tuviba látogató gazdag ficsúrral, Keinnal. Hiába hirtelen haragú és robbanékony, én mégis az ő odaadását szerettem meg a leghamarabb. Kein valahogy nekem nagyon pökhendi, és bár sajnálom a családja miatt, mégsem annyira kedveltem meg... Kicsit kétszínű, picit alattomos alak. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy melyiküknek drukkolok, hogy ő legyen Mena meeshai társa, mert tele vagyok pro és kontra érvekkel mindkét srác irányában. [Én magam mellé nyilvánvalóan Ene barátját, a testőrparancsnokot rendelném, mert tőle az elejtétől a regény végéig el voltam ájulva. Legrajonganivalóbb mellékkarakter ever.]


– Tiszta szívemből gyűlöllek, mert még sose láttam nálad gyönyörűbbet.


A főbb karakterekről…

Ray [Szabad Föld] - vele találkozunk legelőször, amikor leveri a Ketrecben a Vörös Óriást. Két barátja van: Matu (aki rászokott a bányabéli műszak előtti italra, a rinkotra, ami bár megnöveli a férfierőt és a jókedvet, pusztítja az elmét) és Emma (egy hófehér hajú, árva lány, aki egy ivót vezet). Egyikük sem tudja, hogy a fiúnak van egy húga, Tiiu, akinek különleges képességei vannak.

Ene [Nebessen] - ő a második karakter, akivel találkozunk. Hamar kiderül, hogy egy elég fiús hercegnőről van szó, aki szívesebben tölti az idejét a testőrökkel a gyakorlópályán, mint a királynéval hímezgetve. Sajnos emiatt elég rossz híre van - azt terjesztik, hogy nincs már meg az erénye -, ezért eléggé ki vannak rá akadva a szülei, mert mit szól a nép egy ilyen trónörököshöz. Tervbe veszik, hogy kiházasítják trónra lépése előtt.

Kein [Szabad Föld] - harmadik főszereplőnk egy önmagát férfiszépségnek gondoló, beképzelt, elsőre totál unszimpatikus emberke, aki ki van akadva egy Ray nevű srácra, aki leverte másnapi ellenfelét. Ki akar állni Rayjel, de a Ketrec mestere nem segít neki, így betér egy ivóba, ahol beleszeret egy gyönyörű, hófehér hajú lányba... és ahol véletlenül megismerkedik egy Ray nevű fiatallal... Habár belehabarodik Emmába, mégis bármilyen nőneművel megosztja az ágyát, és ettől sem lesz szimpatikusabb. A családja borzasztó, megpróbálják belezsarolni egy gyilkosságba...

Mena [Nebessen] - utolsó főszereplőnk egy volur tanonca, aki egy jóslat miatt indul el Szabad Földre, ugyanis nagynénje - a jelenlegi volur, Ilusya - azt látta egy álomban, hogy ott találja meg a társát. Menát nem igazán érdekli a volurság, szívesebben foglalkozna a tóriai palotában a báli szezonnal és azzal, hogy milyen ruhában pompázzon az eseményeken. Kicsit felszínes, de egyébként elég érdekes karakter. Nem mondanám, hogy kedveltem, de szerettem olvasni azokat a részeket, amikben Mena és Kein főszerepeltek. Valahogy nagyon izgalmas a párosuk. Na, nem romantikus értelemben! Ha romantika, akkor én teljesen Ray-Ene drukker vagyok! Alig várom, hogy olvashassam a második részt...

Összességében

Fantáziadús és nagyon belevaló történet! Akadtak benne vicces és fülledt részek is, de váratlan fordulatokban is gazdag. Rég találkoztam ennyire összetett, sokrétű karakterekkel, ugyanis itt nem csak a főszereplők, de a fontosabb mellékszereplők (pl.: Emma, Garth, Arutelu, Tiiu, stb.) is mind csodálatos részletességgel lettek felépítve, és ez igaz a világra is, ahol a történet játszódik. Szerettem a volur-meeshai vonalat, a családnevüket vesztett nemesi családok történetét, az udvari intrikákat, a lázadókról csepegtetett információkat, és a mind pörgősebbé váló sztorit. Engem elvarázsolt, és már most nyűglődöm, hogy hol van a folytatás...  
Számomra a legnagyobb és legváratlanabb fordulat Maria Oja vallomása volt, a kedvenceim pedig Ray és Ene voltak.

Értékelés: 5

Ajánlom: Mindenkinek, aki szereti azokat a Young Adult fantasy történeteket, amelyekben az udvari intrika mellett megjelenik a tiltott szerelem, az árulás és a varázslat. Például, ha szereted Leigh Bardugo, Sarah J. Mass vagy Cassandra Clare történeteit, akkor ezt is szeretni fogod!

Kedvcsináló idézetek:
v
A lány dorombolva int egyet, és incselkedve húzogatni kezdi a szoknyáját. Húsos combja láttán már csak a menekülés érdekel, és a kérdés, vajon a vöröske mennyire volt ártatlan. Röhögve néznék egyszerre öt férfival is farkasszemet, de egy megrontott lány, egy hisztérikus anya és egy gyilkos tekintetű apa gondolata megizzaszt.
v
– Lehet, hogy ezreknek parancsolhatsz, és életekről dönthetsz, mert királynő leszel, de a hálószobában ugyanúgy térden állva fogod teljesíteni egy férfi parancsait, ahogy a szajhák, csak te még pénzt sem kapsz érte. A saját unokafivéred koszos kocsmákban verekedve védi az erényedet, mert mindenhol azt suttogják, hogy neked olyan már nincs… és igazuk van.
v
– Most miért állsz szóba velem?
– Mert ittas vagyok – hazudom.
– Ha bántani mersz, sikítok.
Bántani? Amiket szívem szerint tennék vele, attól garantáltan sikoltozna, de nem segítségért. A másik kezében lévő kardra siklik a pillantásom.
– Ezt én is mondhatnám.
– Megnézném, ahogy segítségért kiáltasz.
– Ha ez a vágyad, akkor csak küld a szobámba a nevelőnődet. Félmeztelenül.

v v v v v

A képek a Pinterest táblámról származnak:

Négy főszereplő történetét ismerhetjük meg az Aranymosás-győztes Amira Stone debütáló fantasy regényében. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg Rayjel, a hobbi ketrecharcossal, Keinnel, a feledésbe merült családnevű nemessel, Enével, a leendő uralkodóval és Menával, aki tanoncként tanul egy mágiahasználó mellett. Ne feledjétek, hogy 3 szerencsés olvasónk meg is nyerheti a turné végén a Kitaszítottak egy példányát a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából!


Nyereményjáték:

A Kitaszítottak világában csak néhányan értenek a mágiához, de akadnak történetek, amelyekben szép számmal akadnak varázstudók! A mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok az anagrammák alapján, hogy kire gondoltunk! Annyit segítünk, hogy eláruljuk nőt vagy férfit keresünk és melyik kiadó adta ki a regényt.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


egri henger norma (nő / Animus kiadó)
ÁLLOMÁSLISTA:

02/08 - Sorok között (extra)
02/10 - Sorok között
02/12 - Fanni's Library
02/14 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
02/16 - Csak olvass!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése