2020. február 21., péntek



Max Brallier: Az ​utolsó srácok a Földön (1.) | Blogturné Klub ajánló




Azt hiszem, kétféle ember létezik a világon.
Az első típus: akik úgy gondolják, hogy szuper lenne egy elhagyatott posztapokaliptikus világban élni.
A második típus: normális emberek, akik úgy gondolják, hogy az első típusba tartozók hivatalosan is őrültek.


Fülszöveg:
Figyelem! Megérkezett. Ő lehetne Greg Heffley legdurvább spanja!
Negyvenkét nappal ezelőtt még átlagos srác voltam, és éltem az eseménytelen életemet. De most TOTÁLIS SZÖRNYES-ZOMBIS KÁOSZ van, és napi rendszerességgel küzdök meg bestiákkal. Őrület, mi? De pontosan tudom, hogyan kell átvészelni a világvégét.
Íme, Jack Sullivan: későn érő, alulfejlett 13 évesként jellemzi önmagát, aki eddig úgy élte túl a zombiapokalipszist, hogy elrejtőzött a lombházában.
Ám az élete egyetlen éjszaka alatt valóságos videójátékká változott, miután kitalálta magának a saját LEGDURVÁBB APOKALIPTIKUS KÜLDETÉSEKET. Például megtalálni Quint Bakert, a legjobb barátját, aki feltaláló; megtalálni és megmenteni June del Torót, aki titokban a szíve hölgye; legyőzni Blargot, a legnagyobb, legvérszomjasabb szörnyet a városban; és igen! – zombiölő, szörnygyilkos menő csávóvá válni!
Az Egy ropi naplójának rajongói megveszekedetten fogják imádni, hogy elkísérheti Jacket a posztapokaliptikus akcióhőssé válás útján. A történetet minden oldalon Douglas Holgate totál vicces és borzongató illusztrációi keltik életre. Az utolsó srácok a Földön még a legvonakodóbb olvasókat is magával ragadja. Tökéletes kaland. Egy szóval USAF!
Küldetés indul! Vágj bele az USAF olvasásába és szerezz brutál plecsniket!

Könyv információk:

Eredeti cím: The Last Kids on Earth
Eredeti megjelenés éve: 2015
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
240 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634577522 ·
Fordította: Sándor Alexandra Valéria ·
Illusztrálta: Douglas Holgate
Sorozat:
4. The Last Kids on Earth and the Cosmic Beyond
5. The Last Kids on Earth and the Midnight Blade
6. The Last Kids on Earth: June's Wild Flight
(nem befejezett?)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Azt hiszem, hogy nem árulok zsákbamacskát, és elég gyakran felbukkannak a zombik a blogon… Mert szeretem őket! Na, nem annyira, hogy direkt várjam a zombiapokalipszist, de annyira igen, hogy legyen tervem arra az esetre, ha bekövetkezne a baj. És bizony azzal, hogy folyamatosan bővítem a szaktudásom mindenféle zombis filmmel, sorozattal vagy regénnyel, egyre több esélyem van arra, hogy akár egyetlen napig is túléljek a bajban! ;)

Szerintem…

Bár az Egy ropi naplójával reklámozzák, ha olvastátok az arról szóló értékelésem, akkor tudjátok, hogy nem vagyok oda Greg Heffleyért! Ritka unszimpatikus, borzalmas embernek tartom, ezért zombik ide és posztapokalipszis oda – de féltem belevágni ebbe a régóta várt történetbe. Már az elején kellemes csalódás ért, amikor egyből egy szörny-főszereplő elleni összecsapásba csöppentem bele, és annyira magával ragadott Jack Sullivan szövegelése, hogy egyből el is olvastam a mesekönyv felét. Főszereplőnk egy csenevész, 13 éves árva, akit éppen Wakefieldben fogadtak örökbe (és kárhoztattak volna örök fűnyírásba, ha nem üt be a zombulás), de miután a család lelép, egyedül lakja az udvarban álló lombházat. Nem szívbajos, hiszen az a passiója, hogy szörnyekről és zombikról készít mindenféle veszélyes szituban fényképeket, sőt számtalan posztapokaliptikus küldetést is kitalál magának, mintha ő egy videojáték karakter lenne, aki pontokat szerez a teljesítésükkel.

Gondolom, nem kell tovább ragoznom, hogy mennyire megkedveltem ezt a picit nagyképű, de szeretetre méltó srácot! A történet maga is izgalmas és fordulatokban gazdag, ugyanis Jack két emberért eléggé aggódik, és szeretné mielőbb felvenni velük a kapcsolatot: az egyik a legjobb barátja, Quint, a másik pedig egy lány – June -, aki tetszik neki. A zombikon túl ráadásul mindenféle szörnyek is ellepték a várost, és az egyik eléggé megharagudott főszereplőnkre, ezért elég necces a keresgélés… Tulajdonképpen olyan olvasni, mintha mi is Wakefieldben bóklásznánk pár vagány kiskamasszal, akik igyekeznek mindent kihozni ebből a rémes helyzetből.


Emlékszel, hogy azt mondtam: videojátéknak tekintem a dolgokat? Na, ha az élet most egy videojáték, az tuti, hogy Blarg a végső, legdurvább ellenség. És mindenki tudja, hogy felkészülés nélkül SOHA nem szabad megküzdeni a végső, legdurvább ellenséggel.


Hiába zombis meg szörnyes a történet, azt kell, hogy mondjam, szerintem totál laza az egész. Talán kétszer vártam lélegzetvisszafojtva, hogy mi lesz velük, de összességében nem egy túl ijesztő könyv. Inkább humoros, szórakoztató és az illusztrációkkal együtt frenetikus! Nagyon tetszenek a képek, ráadásul a legtöbb szuper kidolgozott.
A könyvsorozatból készült egy animációs sorozat a Netflixre, amit alkalomadtán meg szeretnék nézni, bár sajnálom, hogy kicsit gagyibbak a feldolgozás illusztrációi… [Ráadásul elsőre azt hittem, hogy élőszereplős sorozat készült hozzá… Koppantam, amikor megnéztem az előzetest, de így is érdekel!]

Összességében

Nekem bejött, mert csípem a humoros, de picit morbid zombis-szörnyes történeteket. Nem annyira rémisztő, mint Darren Shan: Zom-B sorozata, inkább szórakoztató – és a szereplők is jóval szerethetőbbek! Sajnálom, hogy nem derült ki, hogy lettek a zombik meg a mindenféle szörnyek. [DE TÉNYLEG! Mik ezek a szörnyek?!] Viszont a fiatalok bolondozása, akciózása meg a videojátékhoz hasonlítgatás totál kárpótolt a kimaradt dolgokért. [Meg Rover! ]

Értékelés: 4,5


Ajánlom: Az Egy ropi naplója összes rajongójának, és mindenkinek, aki szeretne egy szórakoztató zombis könyvet olvasni! Ettől még a legparázósabbak sem fognak félni. (Kb. olyan ParaNorman szinten van rémület ügyileg.)

Kedvcsináló idézetek:
v 
- Végig attól féltem, hogy meghaltál! – kiáltok fel.
- Egy tudós igazából sohasem hal meg – válaszolja Quint. – A kutatási eredményeiben tovább él.
Felmordulok.
- De igen, a szó szoros értelmében is élek – teszi hozzá.
v 
- Posztapokaliptikus akcióhős? Így hívod magad?
- Miért? – vonok vállat. - Helytálló.
Quint erre a szemét forgatja.
- Hát jobb, mint „Jack Sullivan, a Tuc keksz rajongó srác a lombházból”!
v 
- Én mondom neked, June – mosolygok rá. – Szebb az élet, ha van néha min nevetni. Még akkor is, ha kanszaggal jár. És hadd tegyem hozzá gyorsan, hogy nekem van a LEGJOBB kanszagom. Full extrás, csillagos ötös!
- Hadd találjam ki: Axe dezodor?
- Még jobb. Fenyő illatú légfrissítő. Minden reggel bedörzsölöm vele az egész mellkasomat. Jó cucc, karácsonyi hangulatba hoz.

v v v v v
A képek a Pinterest táblámról származnak: Az ​utolsó srácok a Földön
Last Kids on Earth #1 a GoodReads-en.
v v v v v

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a zseniális, a hősies, a szórakoztató, egyszóval a páratlan Jack Sullivan története. Az apokalipszis beköszöntével egy maroknyi gyerekcsoport igyekszik együttes erővel túlélni a megpróbáltatásokat, mindezt vicces és szórakoztató formában. Nagyságát emeli, hogy még a Netflix is sorozatot készített belőle!
Tartsatok velünk, hiszen most 3 szerencsés is nyerhet egy példányt a kötetből!


Nyereményjáték:

Jack Sullivan egy ízig vérig hős főszereplő, s még “filmszerepet” is kapott. Játékunkban ezúttal hozzá hasonló, hősies férfi/fiú karaktereket keresünk, akik szintén szerepeltek filmben is.
Minden állomáson megtalálhatjátok egy ilyen fiú képét, a feladatotok pedig csak annyi, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok ezeknek a fiúknak a nevét.
Figyelem, a szereplők neveit keressük, és nem a színészekét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSLISTA:

02.17. Spirit Bliss
02.23. Könyvvilág
02.25. Booktastic Boglinc (extra)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése