2022. február 23., szerda



Max Brallier: Az ​utolsó srácok a Földön és a Rémálom Király (Az utolsó srácok a Földön 3.) | Blogturné Klub mesekönyvajánló

  

 

Az utolsó srácok a Földön és a Rémálom király

Rémkirály? Juj! Ez elég rosszul hangzik.

Miért nem lehet inkább „Az utolsó srácok a Földön és a Nyugodt Örök Idők Gonosz Ellenségek Nélkül”?

 




zombiapokalipszis utáni élet eléggé bejön a 13 éves Jack Sullivannek: egy irtó menő lomberődben él a legjobb barátaival, hús-vér Mario Karttal száguldozik a városban, van egy csapatnyi szörnyhaverja, rendszeresen harcol zombikkal, és általában véve úgy kezeli az életet, mintha videójáték lenne! De aztán Jack barátai döbbenetes felfedezést tesznek: talán mégsem ők az utolsó srácok a Földön.

Ez remek hír mindenkinek… kivéve Jacket. Mert ha más embereket is találnak, a barátai nem maradnak sokáig vele! Jack egyetlen reménye, hogy megőrizze a dolgokat úgy, ahogy vannak, ha bebizonyítja: itt minden tökéletes, őrülten mókás az élet, és semmi más nem lehetne ennél jobb. Az egyetlen probléma: nehéz meggyőzni a barátait, hogy minden szuper, miközben egy szörnyűséges Rémálom Király üldözi őket, plusz egy ősi gonosz, aki nem nyugszik, ameddig el nem pusztítja a Földet.

Affene! Lehet, hogy a szörnyapokalipszis utáni élet bonyolultabb, mint Jack gondolta…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Last Kids on Earth and the Nightmare King

Eredeti megjelenés éve: 2017

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

272 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634578031 ·

Fordította: Sándor Alexandra Valéria ·

Illusztrálta: Douglas Holgate

Sorozat:

 

1. Az utolsó srácok a Földön

2. Az utolsó srácok a Földön és a Zombiparádé

3. Az utolsó srácok a Földön és a Rémálom Király

4. The Last Kids on Earth and the Cosmic Beyond

5. The Last Kids on Earth and the Midnight Blade

5.5. The Last Kids on Earth: June's Wild Flight

6. The Last Kids on Earth and the Skeleton Road

(nem befejezett?)

 


WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

A zombis történeteket - akár könyvben, akár filmen - mindig a szívem csücskei lesznek valamiért, és különösen csípem azokat, amelyekben a témához nem igazán illő módon a humor is fellelhető! Nos, ez a sorozat nekem éppen ilyen: van ez a pár lökött srác, akik egy lombházban igyekeznek kibekkelni a zombikkal súlyosbított világvégét, de közben mindenféle szörnyek el akarják őket tenni láb alól. A nágy fiatal közül Jack emelkedik ki, ugyanis az ő szemszögéből éljük át a velük történteket: az egymásra találást, az összeszokást, a szörnygyűjtemény bővítgetést, a jó arc szörnyekkel való összebarátkozást - és ezúttal azt is, hogy a tűzoltóságon találnak egy rádiót, amin keresztül emberek segélyadását veszik!

 

Érdemes tudni, hogy míg Dirk, June és Jack legjobb barátja, Quint boldogan éltek a családjukkal a zombi- és szörnyapokalipszis előtt, addig Jack egy örökbefogadott árva volt, akit se szó, se beszéd hátrahagytak, amint megjelentek a zombik... Mondanom se kell, hogy az ő helyében én se lennék elragadtatva attól, ha a négytagú kis családom esélyt kapna egy rádió által arra, hogy megtalálják a régi családjukat... Önzőség? NANÁ! És vajon mindent megpróbál megtenni Jack, hogy elterelje a többiek figyelmét a rádióról? ABSZOLÚT! És hogy én imádtam-e az összes elterelési kísérlet minden pillanatát? IGEN!

 


Jack nem buta gyerek, így kitalálja a kreatív Szörnyek vs. Emberek versenyt, aminek egy kupa a fődíja, de megpróbálkozik a távoli vidámparkig való eljutással is, sőt még egy ottalvós bulit is tartanak a szeméttelepen a javaslatára. Bármit megtenne, hogy megértesse a barátaival, milyen hiper-szuper-tök-király az életük így négyesben a jó arc szörnyek szomszédságában. 

No, de nem ennyire egyszerű a történet, ugyanis megjelenik egy eddig nem látott, óriási szörny, akit elneveznek Király Fenevadnak. Nem csupán egy intelligensnek tűnő, hatalmas, repülő szörny, hanem egy delejes tekintetű lény, aki ha elkapja Jack pillantását, akkor valami rémisztő éber(rém)álomba taszítja a fiút... 

 

 

– SZÜKSÉGEM VAN VALAKIRE EBBEN A VILÁGBAN. ÉS AZ EMBEREK TŰNNEK AZ EGYETLEN INTELLIGENS FAJNAK EBBEN A DIMENZIÓBAN.

– Hé! – bukik ki belőlem. – Láttál te már golden retrievert? VÁG az eszük! A macskák… ehh, őket hagyjuk. De ne beszélj csúnyán a kutyusokról!

 


 

Összességében

 

Szórakoztató és fordulatos sztori, amin ismét jól szórakoztam olvasás közben. Valamiért csípem ezt a néhány fura szörnyet, ezt a pár badass gyereket - még a többnyire önző és makacs Jacket is, akinek a magányos gondolatai miatt picit megfájdult a szívem... Totál megértem őt, én is sajnálnám feladni a lombházat meg a vidám szomszédságot. 

Szerettem, hogy közelebbről is megismerkedünk a szörnyekkel és tulajdonképpen a harci jelenteket és a cselekmény is egyre jobbak részről-részre.  Várom a folytatást, kíváncsi vagyok arra, hogy mi lesz a rádiós szállal!

 

Értékelés: 4,5

 

Sorozatajánló: Az utolsó srácok a Földön (2019–)

 

Bár már ez a harmadik könyv, amit elolvastam, még csak most ugrottam neki a Netflixen megtalálható sorozatnak. Igazából nekem nagyon bejött, mivel a könyvekkel ellentétben nem csupán Jack szemszögét mutatják be a részek, hanem mind a négy fiatalt nyomonkövetjük. Emiatt (és némi cselekménybéli változtatás miatt) nem tökéletes adaptáció, viszont sokkal többet ad, mint a könyvsorozat! Imádtam, hogy jobban megismerjük Dirk-öt, June-t és Quint-et, akik legalább annyira érdekes figurák, mint Jack!

 

Adaptáció: 5/4 ««««

 

Ami a legjobban tetszett a Rémkirály történethez kapcsolódó 3. évadban* az az, hogy míg a könyvben csaj Jacket cserkészi be a delejező szemű Király Fenevad, addig a sorozatban mind a négy srácot próbára teszi - Konkrétan megkísérti őket azzal, amire a leginkább vágynak! -, de Jack a leggyengébb láncszemnek... De szerettem Dirk harcát, aminek a célja, hogy meggyőze a szakácsszörnyet, hogy ő is van olyan király, mint egy szörny, és csíptem Quint kockulását is! 

*Érdemes tudni, hogy az egyes könyvek részei egy-egy évadra vannak lebontva. Az első résszel az 1 részes első évad foglalkozik, de a második és a harmadik évad már több részes lett – mindkettő történetet 10 kb. húszperces részben mesélik el.

 


Ajánlom: Az Egy ropi naplója összes rajongójának, és mindenkinek, aki szeretne egy szórakoztató zombis könyvet olvasni! Ettől még a legparázósabbak sem fognak félni. (Nagyjából olyan ParaNorman szinten van… vagy annyira se ijesztő.)

 

Kedvcsináló idézetek:

– De sohasem fogsz egyedül maradni – biztat June. Nyelek egyet. Érzem, hogy folyni kezd az orrom, és könnybe lábad a szemem. Még a szám is remeg, ami a legcikibb az egészben, mert azt mindig bőgés és bőgőtakony követi.

– Tényleg nem?

– Egyáltalán nem leszel egyedül! – folytatja June. – Ott lesznek neked a videójátékaid, az akciófi guráid, a kiköpött rágógumi gyűjteményed, a szerencsét hozó alsógatyáid, meg…

– MI?

– VICCELTEM! – vihog June, és a nyakamba veti magát. Quint és Dirk is csatlakozik, hogy egy nagy ölelésben találkozzunk. Egy hosszú, szoros ölelés után mindannyian visszasüppedünk a pattogatott kukorica nyoszolyánkba…


Bardle szellemidéző volt a régi világában/dimenziójában. Szerintem ez „varázslót” jelent, de még sohasem láttam, hogy bármilyen durva varázslatot csinálna. Egyszer egy kézsuhintással kinyitott egy ketrecet, de az nem pont Dumbledore-szintű téma.


- Életben vagy? - érdeklődik Skaelka.

- Igen, azt hiszem - felelem. - És amúgy hálás vagyok, amiért megmentettél, de mit keresel itt?

- Követtelek.

- Miért?

- Eszembe jutott, hogy talán megint meghibásodott az agyad. Gondoltam, hogy talán végre kell hajtanom a lefejezés rítusát rajtad.

- Az agyam rendben van - közlöm, holott ez hatalmas és teljes hazugság. Mélységesen ki vagyok készülve a rémálomtól, amibe a Király Fenevad belerángatott.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek a Pinterest táblámról származnak: Az ​utolsó srácok a Földön

Last Kids on Earth #3 a GoodReads-en.

★ ★ ★ ★ ★ 


Már harmadik alkalommal szegődhetünk Jack, a Posztapokaliptikus akcióhős és barátai mellé, hogy megtudjuk, hogyan élhet túl néhány kölyök egyedül egy szörnyektől és zombiktól hemzsegő városban. Humoros és tanulságos történet birtokába kerülhetünk, melyből kiderül, mennyit is ér a barátság.

  

 

Nyereményjáték:

 

Ha már Rémálomkirály, ezúttal olyan könyveket keresünk, melyek fülszövege szintén rémálmokat tartalmaznak. Minden állomáson találhattok egy rémálmos fülszövegrészletet (a fontosabb szereplők nevét kihagytuk, hogy egy kicsit kutatnotok is kelljen), nektek pedig annyi a dolgotok, hogy megírjátok nekünk a Rafflecopter megfelelő sorában, hogy az egyes fülszövegek melyik könyvekhez tartoznak (szerező+cím).

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

Az oltár előtt valóra is válik néhány kisebb rémálom. A jókorább tagló későbbre tartogatja magát. A vigalmat megzavaró támadás nyomán a D-B-M-D által képviselt úthenger zsarucsapat és a lavina kopópáros közös akcióba lendül, D és C is velük tart.

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

02.15. - Booktastic Boglinc

02.17. - Booktastic Boglinc (extra)

02.19. - Spirit Bliss Sárga könyves út

02.21. - Könyv és más

02.23. - Hagyjatok! Olvasok!

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése