2022. február 22., kedd



Chris Carter: A ​hívás (Robert Hunter 8.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

 Az biztos, hogy egy egyedülálló nőt semmi sem rémiszt meg jobban, mint az a tudat, hogy egy idegen járt a lakásában, mert ha az illető be tudott jutni, amikor ő nem volt otthon, akkor olyankor is képes erre, amikor otthon van, nem is beszélve a legrosszabb forgatókönyvről, hogy már az otthonában várja.

 




Egy fárasztó hét után Tanya alig várja, hogy átadhassa magát a pihenésnek, de a telefon csörgése megzavarja a készülődésben. A késői órán a legjobb barátnője, Karen szeretne vele beszélni. Tanya fogadja a videóhívást, és ezzel búcsút is mondhat a nyugodt estéről szőtt terveinek, hiszen ami a vonal túlsó végén várja őt, az maga a rémálom.

Karent valaki megtámadta, és egy székhez kötözte a saját nappalijában. Ha Tanya megszakítja a hívást, vagy csak elfordítja a tekintetét a kijelzőről, a barátnője meghal, a következő pedig ő maga lesz – ígéri neki a mély, reszelős, démoni hang. A szabadulásért pedig csak egyetlen pontos választ vár a merénylő: mi Karen telefonszáma?

A Los Angeles-i rendőrség különleges egységének nyomozói, Hunter és Garcia ezúttal egy olyan ragadozó nyomába erednek, aki az utcákon és a közösségi médiában figyeli és gyűjti az áldozatait, névtelen üzenetekkel zaklatja őket, és a rettegésükre szomjazik.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Caller

Eredeti megjelenés éve: 2017

General Press, 2022

344 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634525752 ·

Fordította: Szabó István

Robert Hunter sorozat:

 

0,5. A nyomozó

1. A keresztes gyilkos

2. Kivégzés

3. Vadász

4. A halál szobrásza

5. Halállista

6. Egy gonosz elme

7. A nevem: halál

8. A hívás

9. A holtak csarnoka

10. A gonosz nyomában

11. Written in Blood

(nem befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Egy szadista, érezelemmentes gyilkos kiválaszt valakit, akit elkezd zaklatni, eléri, hogy ne érezze magát biztonságban, majd meztelenül kikötözi, és felhívja videóhívásban az egyik szerettét. A sokkos állapotú hívott félnek felelnie kell két kérdésre, és akkor a zaklató-gyilkos elengedi az áldozatát... Ha elront akárcsak egy választ, akkor a szeme előtt bántja a barátját/párját. Vidám, ugye?  

A Los Angeles-i rendőrség különleges egységének nyomozója, Robert Hunter igyekszik felgyönyölíteni az ügyet. Vele tartunk kihallgatásokra, boncolásokhoz, ide-oda... Plusz végre talál valakit, akivel megpróbál összehozni egy zavartalan, normális randit, ami meglepő módon elég esélytelen az ő munkájával. 

 


Szerintem…

 

"Csak annyit szeretett volna, hogy a saját házában biztonságban érezze magát." - azt hiszem, mind csak ennyit szeretnénk. Az otthonunk egy biztoságos buborék, ahova nem költözhet be a rossz... egy ideális világban. Ám ez a regény éppen azoknak lesz különösen para, akik egyedülállóak és egyedül is élnek. Késő éjszaka kezdtem el olvasni, amikor annyira viharosan fújt a szél, hogy zavart tévézés közben, de pár fejezet után eldöntöttem, hogy inkább fényes nappal folytatom, amikor nem hiszem minden zajra azt, hogy a kegyetlen sorozatgyilkos rám pályázik. (Igen, nyuszi vagyok.)

 

A történet cselekménye egyébként nagyon tetszett, mert például nem tudtam, hogy a hívásokkal ellentétben a videóhívásokat nem szokták eltárolni. Emiatt különösen érdekes volt az egész, totál beteg kérdezz-felelek, amit a sorozatgyilkos videóchaten bonyolított le.  De az is tetszett, amikor más szereplőket követtünk... Roberten, a nyomozón és a gyilkosságok részein kívül még bejött a képbe a titokzatos Mr. J, akinek nagyon tetszett mind a jelene, mind a háttértörténet, amit kapott. Mellette a másik kedvenc részem volt az, amikor egy zaklatott doktornő felkeresi a rendőrséget, ám a rendőr, akivel megosztja a gyanúját, hogy az ágya mellől lopott el valamit a zaklató, amíg ő aludt, (mini spoiler) inkább randira viszi... (mini spoiler vége) Kész voltam! 

Tetszettek a nem szokványos krimi fordulatok, és tulajdonképpen éppen ezért csaptam le az író új könyvére: újszerű, képes meglepni és olyan csavarokat belecsempészni a történeteibe, amikre korábban nem is gondoltam. 

 

 

Az alvás egyszerre lett luxus és kínzó élmény, és hogy lefoglalja az agyát az álmatlan éjjeleken, Hunter eszeveszett tempóban kezdett olvasni, úgy falta a könyveket, mintha azok adnák az éltető erejét. A könyvekbe menekült, az olvasás jelentette azt a biztonságos várat, ahová a rémálmok nem tudtak behatolni.

 

 

SPOILERES gondolatok: Számomra az egyik legizalmasabb rész az volt, amikor kiderült a rejtélyes Mr. J munkája. Még hasonlóval se találkoztam soha, hogy egy sorozatgyilkos éppen egy (spoiler) BÉRGYILKOS (spoiler vége) hozzátartozóját veszi célba! Mr. J egy Cassandra nevű hölgy férje, akinek a feleségét éppen akkor találja be a sorozatgyilkos, amikor a férfi üzleti ügyben egy másik városban van... Megérkezik a videóhívás, Mr. J felveszi, de a vonal túlvégén ott van a felesége a gyilkossal, a férfi pedig tehetetlen... nem számít, hogy ki ő, hogy mi a munkája, hogy megígéri a másiknak, hogy ha haja szála is görbül a nőjének, akkor kideríti, hogy kicsoda és kicsontozza. A hatalma, a tudása semmit sem ér...

 

Érdemes szóvá tenni azt is, hogy ez a regény nagyon erőszakos. A gyilkos nagyon dermesztő módokon végez az áldozataival, amelyeket bizony elég részletesen mesél el az író. Aki látott már keményebb Gyilkos elmék részt, sejtheti, hogy mennyire brutális tud lenni egy őrült sorozatgyilkos, és az itteni is hasonló.

 


Összességében

 

Talán nem éppen a legtesthezállóbb sztori jelenleg, hiszen többnyire szingli, egyedül élő nőket vadászik le benne egy nagyon beteg és kegyetlen gyilkos, de mégis élveztem olvasni. (Nappal... Fényes nappal... Emberek között...) 

Imádtam, hogy minden szál ki van bontva, és minden vonalon akadnak újszerű, váratlan fordulatok. Nem egy tucat pszicho-thriller, de még mindig azt mondom, hogy a Gyilkos elmék sorozat rajongói ne hagyják ki! Zseniális az író stílusa, karakteralkotása és bár eléggé véres a sztori, mégis megéri rászánni az időt, ha valami izgalmasra vágyunk.

 

Értékelés: 5



 

Érdekel a sorozat többi része? Nagyon! Bár ettől a mostani történettől picit beparáztam...

 

Borítómustra ~ külföldi borítók

 




 

Kedvcsináló idézetek:

v

Mr. J. John Louis Goodwin néven született Bruce és Sally Goodwin egyetlen, nem kívánt gyermekeként. A kisfiú a Nebraska állambeli Madisonban jött világra, mégpedig a rák jegyében, ami azért különös, mert az FBI nemrégi kutatása szerint a rák jegyű bűnözők messze a legveszélyesebbek és legokosabbak az összes csillagjegy közül. A legérdekesebb viszont az lehet, hogy a második helyen a bikák, a harmadikon a nyilasok, majd a kosok állnak. Mr. J. apja bika, az anyja pedig kos volt.

v

– A gyilkos szórakozni akar – rajzolt a levegőbe idézőjelet Hunter. – Fontos, hogy az áldozat legalább két rossz válaszig életben maradjon, csak ezt élvezi. Nem elég neki, hogy megkínozza és megöli az áldozatot, többre van szüksége, mert a szadizmusa jóval túlmegy a gyilkosságon, azt akarja, hogy a néző teljesen megsemmisüljön, őrüljön meg, legyen bűntudata.

v

A Los Angeles-i rendőrség különleges gyilkosságokkal foglalkozó részlege a rablási és gyilkossági osztály elit egysége volt. Kizárólag azért hozták létre, hogy sorozatgyilkoságokkal, illetve olyan speciális ügyekkel foglalkozzon, amelyek hosszabb nyomozati időt és nagyobb szakértelmet kívánnak. Tekintettel Hunter bűnözőiviselkedés-pszichológiai hátterére, és arra, hogy Los Angeles egyszerűen vonzza a pszichopatákat, a nyomozó egy még szűkebb részlegre került: ez volt az extrém erőszakos bűncselekmények részlege, amelyhez a különös brutalitással és/vagy kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok tartoztak. A részleget két nyomozó, Robert Hunter és a társa, Carlos Garcia alkotta.

 

v v v v v

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: Chris Carter könyvei

Robert Hunter #8 a GoodReads-en.

v v v v v 


A General Press kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Chris Carter nagy sikerű Robert Hunter sorozatának egy újabb kötete. Tartsatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni ennek a zseniális kriminek egy példányát!

 

 

Nyereményjáték:

 

Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e a képen látható híres nyomozókat. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

02.20. Szaffi polca

02.22. Hagyjatok! Olvasok!

02.24. Könyv és más

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése