2023. november 25., szombat



Chris Carter: A ​nyomozó (Robert Hunter 0,5.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

   – Nemsokára elkészül a letartóztatási parancs – mondta végül Bolter. – Menjen, és tartóztassa le azt a rohadékot... Hunter nyomozó!

   Hunter elmosolyodott, mert a kapitány most először használta a megfelelő szolgálati megszólítást..

 




Robert Huntert, minden idők legfiatalabb gyilkossági nyomozóját a Los Angeles-i rendőrségnél első napján egy egyszerűnek tűnő öngyilkossági üggyel bízzák meg. 


Amikor a nyomozó megérkezik a helyszénre, azonnal gyorsan gyanítani kezdi, hogy valami nincs rendben, annak ellenére, hogy az ajtó belülről volt bezárva, és a lakásból nem lehet máshol kijutni….

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Hunter

Eredeti megjelenés éve: 2013


General Press, 2023

Téma/műfaj: krimi, nyomozás

Oldalszám: 80

ISBN: 9789634528081

Fordította: Szabó István


Robert Hunter sorozat:

 

0,5. A nyomozó

1. A keresztes gyilkos

2. Kivégzés

3. Vadász

4. A halál szobrásza

5. Halállista

6. Egy gonosz elme

7. A nevem: halál

8. A hívás

9. A ​ holtak csarnoka

10. A gonosz nyomában

11. Written in Blood

12. Genesis

(nem befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Scott Wilson, a Los Angeles-i rendőrség rablási és gyilkossági részlegének nyomozója,  és a főnöke, Wilson William Bolter kapitány éppen egy új öngyilkossági ügyről diskurál, amit Wilson nem akar elvállalni, amikor betoppan egy babaarcú, öltönyös, huszonéves fiatal. Robert Huntert koránál fogva bizalmatlanul kezelik, hamar megkapja az öngyilkossági ügyet, amit csak le kéne zárnia pár nap alatt, ám Hunter a helyszínen több olyan apróságot vesz észre, amik gyilkosságra utalnak.

Vajon sikerül elhitetnie új főnökével, hogy nem csak egy buzgómócsing friss hús? Vajon tényleg meggyilkolták a nőt?

 



Szerintem…

 

Ez a történet nem nevezhető hosszúnak, hiszen mindössze egy 80 oldalas novelláról van szó, ám nekem tetszett, mert sokat gondolkodtam azon, hogy vajon hogyan fogadták Robert Huntert, a zsenit, aki rekord fiatalon került be a "nagyfiúk" közé a rablási és gyilkossági részlegre. Teljesen érthető módon eleinte bizalmatlanok vele, nem tekintik teljes értékű munkatársnak, mondhatni kigúnyolják a megjelenése és a kora miatt. Ráadásul egy könnyen lezárható ügyet sóznak a nyakába, egy öngyilkosságot, amit egy idősebb nyomozónak a sok papírmunka miatt nincs kedve megcsinálni. 

Szerencse, hogy Robert kapta az ügyet, ugyanis a helyszínre érkezve több olyan apróságot vesz észre, amit mások nem szúrtak volna ki, és nyomozni kezd annak ellenére, hogy a kapitány óvatosan közli vele, hogy kár felvágnia... Tetszett ez a röpke ügy, annak ellenére, hogy a megszokottaktól eltérően kevésbé volt véres vagy horrosiztikus.

 

 

A kaliforniai törvények értelmében minden öngyilkosságot először gyil-kosságként kezelnek, így gyilkossági nyomozóknak kell megvizsgálni a helyszínt, és végigmenni a szokásos proto-kollon, hogy kizárhassák az idegenke-zűséget. Csak ezek után lehet lezárni és iktatni egy öngyilkossági esetet. Ez nagyjából huszonnégy–negyvennyolc órás munkát jelentett.

 

  


Összességében

 

Visszafogott, gyorsan elolvasható, rövid történet Robert Hunter első napjáról a gyilkosságiaknál és az első ügyéről. Tulajdonképpen jópofa bemutatása annak, hogy hogyan jár az, aki fiatal zseniként kerül be a "nagyok" közé, akik nem igazán veszik komolyan a koránál fogva. Érdekes volt olvasni, már csak azt hiányolom, hogy nem készült kiegészítő novella arról, hogy miként lett Hunter whisky-rajongó! Az a másik téma, ami nagyon érdekelt volna.

 

Értékelés: 4


 

Folytatom a sorozatot? Persze. Ez igazából egy nagyon röpke dolog volt csupán, valami hosszabb, brutálisabb Robert Hunter kalandra vágyom, ezért nemsokára érkezik a 10. rész ajánlója! (December elsején.)

 

Borítómustra ~ külföldi borítók

  

Kedvcsináló idézetek:

v

– Hát maga meg kicsoda? – kérdezte a kapitány, és összevonta a szemét.

A fiatalember becsukta az ajtót, és közelebb lépett a kapitány íróasztalához.

– Robert Hunter vagyok, uram, az új nyomozója – mondta, és az asztalra tett néhány aláírt dokumentumot.

– Eltévesztette az emeletet, fiam – válaszolta Wilson, és az ajtóra mutatott. – Ez a rablási és gyilkossági részleg, itt a nagyfiúk vannak. Maga valószínűleg a gazdasági nyomozókat keresi, vagy az adatgyűjtőket, de mindkét osztály két szinttel lejjebb van.

– Igen, tudom, uram – bólintott Hunter –, de én a jó emeleten és a jó részlegen vagyok.

– Viccel? – kérdezte Wilson mosolyogva. – Maga olyan fiatal, hogy talán még nem is borotválkozik.

v

    – Kapitány, én csak megpróbálom jól végezni a munkámat.

    – Komolyan? Akkor hadd áruljak el egy aprócska titkot, fiam, és szeretném, ha ezt soha többé nem felejtené el. Figyel?

    – Igen, uram.

    – Nem minden ügy egy hétfejű sárkány, a legtöbb közel sem olyan rejtélyes, ahogy az ember várná. A bűnözők többsége egyszerű idióta, Los Angeles-ben tíz gyilkosságból kilencet olyanok követnek el, akik hirtelen dühbe gurul-nak, túlságosan féltékenyek, piásak, be-drogoztak, csalódottak, őrültek, vagy ezek kombinációi. Ezek nem okos, ki-finomult bűnözők.

v   

     – Ez most komoly? – kérdezte Wilson Hunterre mutatva. – Tényleg velünk fog dolgozni ez a babaarcú szépfiú, aki úgy néz ki az olcsó öltönyében, mint egy bibliaárus?

     Hunter a homlokát ráncolva nézett végig magán. Szerette ezt az öltönyt, ez volt a legjobbja. Az egyetlen.– Nos, a dokumentumok szerint igen, ide helyezték – felelte a kapitány, és az asztalra tette a papírokat.

    Hunter Wilson felé fordult.

    – Robert Hunter, nagyon örülök, uram – mondta, és kezet nyújtott.

 

v v v v v

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: Chris Carter könyvei

RobertHunter #0,5 a GoodReads-en.

v v v v v 


Bloggereink sok olvasóhoz hasonlóan nagyon szeretik Chris Carter Robert Hunter-sorozatát, így nagy örömmel fogadtuk A nyomozó című előzménykötet megjelenését. A novellából sok mindent megtudhatunk kedvenc nyomozónk pályakezdő időszakáról, amikor először kellett egy rejtélyes bűntényt megoldania a  Los Angeles-i rendőrségnél. Tartsatok két bloggerünkkel a miniturnén, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott kötetet!

 




Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban híres könyves nyomozók után kutatunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig az a feladatotok, hogy a nyomozó nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 


Kitalált karakter, akit Stieg Larsson svéd író és újságíró alkotott meg.
Larsson díjnyertes Millenium-sorozatának főszereplője Lisbeth Salanderrel együtt.


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

Nov.21. Hagyjatok! Olvasok! - extra

Nov.23. Könyv és más

Nov.25. Hagyjatok! Olvasok! 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése