2023. november 9., csütörtök



Soman Chainani: Szörnyek ​és Szépek - Tizenkét borzongató mese | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Minden jó történetben, amit csak hallottam, a szerelem a válasz – mondja a kis hableány. – Ha megtaláljuk az igaz szerelmet, ragaszkodunk hozzá, harcolunk érte. Kerül, amibe kerül. Így lehet elnyerni a boldogan éltek, míg meg nem haltak állapotot. Úgy, hogy bátrak és merészek vagyunk.

 




Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.


A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…

A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.

A herceg, akit minden este meglátogat valaki…

A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…

A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…

A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.


Lapozz tovább, ha mersz…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Beasts and Beauty

Eredeti megjelenés éve: 2021

Menő Könyvek, Budapest, 2023

336 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635843015 ·

Fordította: Bozai Ágota ·

Illusztrálta: Julia Iredale

Soman Chainani könyvei:

 

Szörnyek ​és Szépek

 

JRI-sorozat:

0. A ​kezdet kezdete

1. Jók és Rosszak Iskolája

2. Itt nincsenek hercegek

3. Jótett helyébe

4. Az én váram

5. A király esztelen

6. Egy igaz király

A Miheztartási kézikönyv

(nem befejezett?)

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kiadványról…

 

Már maga a borító is szerelem volt első látásra részemről, aztán amikor elolvastam a fülszövegét, és rájöttem, hogy az író a már ismert, ezerszer hallott meséket „újította fel”, írta át modernebb hangvételűre, akkor már tudtam, hogy semmi pénzért nem hagynám ki.

A könyv egy gyönyörűséges féltégla! Keményborítós, belül is gazdagon illusztrált, jó minőségű lapokra nyomtatott csoda, aminek még a betű nagyság is ideális. Rendkívül igényes kiadvány lett.

 


Szerintem…

 

A kötet 12 régi mesét tartalmaz, de új köntösbe burkolva. Némelyik olvasása közben bőszen ráncoltam a szemöldököm, hogy What the heck?, másoknál pedig igazán magamra ismertem a főszereplőben vagy magával ragadtak a benne olvasott gondolatok. Nagyon szeretem a meséket, és izgalmasnak találom, amikor megpróbálják őket a mai kornak megfelelően átírni. A feminizmus, az etnikai sokszínűség, a felnőtté válás, az önállóság fontosságának témaköreit beleépíteni, amelyek által – lássuk be – komorabbá, sötétebb hangvételűvé válnak a meséink… Így lett ez most is.

 

A Piroskák című mesében a farkasok sokan vannak, és évről évre várják a falu legszebb lányát prédának és vacsorának az erdőbe. De a lányok csavaros eszűek! Hófehérke sztorija kiszínesedik, akárcsak Hófehérke, aki gyönyörű hollófekete bőrű lányként kénytelen eltűrni a vele való kegyetlenkedést a gyenge férfiak miatt...

Szerettem, hogy mind Piroska, mind Hófehérke erős és firmányos felnőttként keresztül húzzák a nekik ártók terveit, de okos és intelligens volt a KÉKSZAKÁLL mese átiratának fiú főszereplője. Ugyanis az itteni Kékszakáll nem egy újabb nőt keresett magának, hanem egy helyes fiút a helyi árvaházból… 16 éves hősünk, Pietro majd’ egy hétig bírta kíváncsiskodás nélkül, de aztán mégis ő került ki nyertesként a játszmából, amit az ijesztő Kékszakáll űzött vele és az előtte ott élőkkel.

 


A kiadványban szereplő mesék mindegyike új, különleges lezárást kapott, és ezekhez a nem szokványos befejezésekhez bizony hozzájárult az is, hogy mind A kishableánynak, mind Hamupipőkének keményen beolvasnak. Főleg a hableánynak szóló beolvasás tetszett, mert éppen azt kapja face-to-face meg a szerelmes kislány, ami miatt nem bírom ezt a mesét! Számomra full logikátlan, hogy Ariel képes lenne néma árnyékává válni önmagának, elhagyni a családját és az életterét, hogy egy olyan férfi után iramodjon, aki körülbelül azt se tudja, hogy a világon van, de még a nevét se tudjuk meg.

 

 

– Szerinted ez boldog befejezés? – kérdi Mei bosszúsan, amint asztalhoz ül.

– Összeházasodnak, igaz szerelem van közöttük – feleli a Szörnyeteg.

– Azért van közöttük igaz szerelem, mert az a férfi igazi szépség – vélekedik Mei –, de alig ismerik egymást.

– Mi más kell egy lánynak egy férfitól ahhoz, hogy feleségül menjen hozzá? – kérdi a Szörnyeteg. – Mi mást kéne a lánynak tudnia?

– Azt, hogy számíthat rá. Azt, hogy a férfi megérti. Azt, hogy amikor elbukna, a férfi elkapja.

 

 

Akadtak történetek, amelyeket nem szerettem, de nem azért nem tetszettek, mert nem voltak vidámak, vagy mert nem szeretem az eredeti mesét. Egyszerűen akadtak olyanok, amik kiemelkedően jók voltak és azokhoz képest nem tűntek túl „ügyesnek”. Például a két nagy kedvencem már-már szomorúnak mondható sztori: a Pán Péter meg a Szépség és Szörnyeteg.

Beszéljünk az utóbbiról pár szót! 

 „Az a célja, hogy egy napon majd a férfiaktól teljesen függetlenül él egy olyan házban, ahol kétemeletnyi könyvtára lesz és szép kertje, ahova kimehet olvasni” – idézet a könyvbéli Szépség és Szörnyetegből. Főszereplőnk, Mei (másutt Belle) egy igazi könyvmoly, akinek esze ágában sincs pasit találni, ő szeretné, ha békén hagynék és olvasgathatna boldogan. Na, egyszerűen zseniális, ahogy Mei közli, hogy elmegy ő a Szörnyeteghez, de közben úgy dönt, hogy kinyírja a Szörnyet és elfoglalja a kastélyát! Imádtam.

 


Összességében

 

Ha „véletlenül” beleugrik a kosaradban, amikor egy könyvesboltban jársz-kelsz, akkor bátran vidd magaddal a kasszához. Igazi éke lesz a polcodnak, garantálom, hogy képtelen leszel elmenni mellette tapizás nélkül.

A benne szereplő mesék között akadnak olyanok, amik kevésbé tetszettek, kevésbé szólítottak meg, de a maga módján mindegyik történet igazán érdekes változáson esett át az eredetijéhez képest. Nem mondom, hogy mindet szerettem vagy mindet szeretni fogod, de én már csak A kis hableány és a Szépség és Szörnyeteg retellingek miatt is meg fogom tartani. Zseniálisak lettek.

 

Értékelés: 4

 

Kinek ajánlom a regényt? Kinek nem?

 

Azoknak, akik nem szeretik a kicsavart esti meséket, Grimm-történeteket, tanmeséket – nos, nekik nem ajánlom, de mindenki másnak, aki szereti az ismert mesék megcsavart, néha kissé horrorisztikus, de többnyire elgondolkodtató változatait, ők ki hagyják!

 

Kedvcsináló idézetek:

– Kalóznak lenni azt jelenti, hogy a semmiből emelkedsz fel, és azért harcolsz, hogy a neved fennmaradjon, hogy emlékezzenek rád. Mindannyian ezt akarjuk. Azt, hogy az örökségünk, a hírnevünk túléljen minket. Hogy bekerüljünk a mesekönyvekbe.

– […] anyám azt szokta mondani: légy erényes, kedves, és jó dolgok érnek.

– És milyen jót ért el azzal, hogy erényes és kedves volt? Fiatalon meghalt, aztán a férje újra megnősült, és egy viperát vett el feleségül – vág vissza Magdalena.

– Mi van akkor, ha egyáltalán nem akarok férjhez menni? Mi van akkor, ha nem akarok rátalálni a szerelemre?

– Egyedül lenni nem győzelem – sóhajt a Szörnyeteg. – Egész életemben egyedül éreztem magam.

– Nos, én nem olyan vagyok, mint te – vágja rá Mei. – Én boldogabb vagyok egyedül.

 

☆☆☆☆☆
Saját képek a könyvből. Pinterest tábla

Beasts and Beauty a GoodReads-en.

☆☆☆☆☆ 


A Jók és Rosszak Iskolája szerzője, Soman Chainani ismét a fantázia világába kalauzol el bennünket. Ezúttal ismert, klasszikus mesék átiratait olvashatjuk tőle, melyek a borzongatás jegyében íródtak. A horror műfaját kevésbé szeretőknek, de Halloween idején rémségekre vágyóknak ajánljuk. És ne feledjétek, ha velünk tartotok a turné során, lehetőségetek van szert tenni egy példányra a könyvből!

  


 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban a könyvből hozunk rövid idézeteket – minden meséből csak egyet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, az idézetek mely ismert, klasszikus mese átiratából származhatnak (pl. Hófehérke, Rumpelstiltskin).

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“A tavasz első napján a farkasok felfalják a legszebb lányt. [...] A tavaszi napéjegyenlőség előestéjén a farkasok prédájukért üvöltenek. Ezt hallván a városi elöljárók kiviszik a lányt az erdő szélére, és beküldik a rengetegbe.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.04. Readinspo

11.06. Könyv és más

11.09. Hagyjatok! Olvasok!

11.12. KönyvParfé

11.14. Csak olvass!

11.16. Dreamworld

11.18. Szembetűnő

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése