2023. november 26., vasárnap



Elizabeth Lim: Hat bíborszín darumadár (Hat bíborszín darumadár 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

(…) a varázslat csak szerencsétlenséget és szomorúságot hozott a szeretteimre. Ha egy mese szereplője lennék, nem én lennék a hős. Inkább a bajkeverő, aki mindent felforgat maga körül. Tudtam, hogy lépésről lépésre jóvá kell tennem a hibáimat.

 




Egy száműzött hercegnő, egy alakváltó sárkány, hat elvarázsolt darumadár és egy irtózatos átok... Ez a mesék és mítoszok világából merítkező fantasy elvarázsolja az olvasóit.

 

Shiori'anma, Kiata hercegnője titkot őriz. Tiltott varázserőt birtokol. Rejtett képességére az eljegyzési ünnepség reggelén derül fény, mikor elveszíti az uralmát felette. Eleinte úgy tűnik, a véletlen a kezére játszik, hiszen lemondják az esküvőt, amit sosem akart, ám egyúttal magára vonja mostohaanyja, Raikama figyelmét is.

Raikama, aki ugyancsak varázserővel bír, Shiroi bátyjait darumadárrá változtatja, s megtiltja a lánynak, hogy bárkinek is szóljon erről; ha csak egy szó is elhagyja a száját, egy testvére meghal.

Shiroi magára maradva, némán és nincstelenül bátyjai felkutatására indul, s eközben fényt derít az összeesküvésre, amely a trónt fenyegeti. Csakis ő mentheti meg a királyságot, ám ehhez meg kell ajándékoznia bizalmával egy papírmadarat, egy szeszélyes sárkányt és a fiút, akivel frigyre kellett volna lépnie. És ez még nem elég: varázserejét, amelyet egész életében titkolt, fel kell szítania, bármibe is kerül...

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Six Crimson Cranes

Eredeti megjelenés éve: 2021

Menő Könyvek, Budapest, 2023

534 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635844326 ·

Fordította: Herman Alexandra

Duológia:

 

1. Hat bíborszín darumadár

2. The ​Dragon's Promise

 

(befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Nehezen tudok ellenállni az ilyen szépséges borítóval megáldott, kecsegtető fülszöveggel rendelkező, izgalmas címet kapott regényeknek. És ha nem láttátok volna valami eszméletlenül szép az élfestése!

 

Szerintem…

 

Ideje, hogy elutazzunk a kies Kiatába. A helyszín a főváros, Gindara, ahol a kastély Szent Tavában a császár egyetlen leánya éppen próbál megfulladni, ugyanis az életre keltett papírmadara (Kiki) után vetette magát, hogy elkerülje a találkozást a jegyesével… Shiori’anma egy bájos 16 éves hercegnő, akinek esze ágában sincsen férjhez menni egy északi hadúrhoz, akkor se, ha ő Bushian nagyúr fia, Takkan. A nagyúr és a fia mondhatni zokon veszi a hercegnő tettét, így elhagyják a palotát, ám a családjára szégyent hozó Shiori se nyugodhat, ugyanis ellenszenves mostohaanyjával (akit név híján csak Névtelen Királynőnek, azaz Raikamának neveznek) kettesben egy hímzést kell készítenie a jegyesének…

Ahelyett, hogy kedvére szórakozzon hat fivérével, Hasho-val, Andahaijal, Benkaijal, Reijivel, Wandeijel vagy Yotannal, akik mind visszatértek a Nyári Fesztiválra. Szerencsére végül elengedik a lányt a Fesztiválra, ahol találkozik a sárkánnyal, Seryuval, aki megmentette a tóban (amit senki nem hitt el neki) és aki felajánlja, hogy segít neki kitapasztalnia a benne lévő varázslatot.

 


Már a szereplők kontextusba helyezése és a régi-új mítoszokkal teli fantasy világ megalkotása, a mostohaanya és Shiori ereje körüli titkok és a felbukkanó pimasz sárkányfiú is elegendő lett volna ahhoz, hogy felkerüljön a regény az idei TOPlistámra, de ez a két bekezdés még csupán a történet nagy egészének a megalapozása és elenyeszően minimális része! Még ezután kerül Shiori bajba, és átkozzák el őt meg a fivéreit, ezután kerül a világuk egy egészen más szegletébe, ahol démonnak nevezik és csúfolják, hiszen egy diófa tál ragadt a fejére és nem tud beszélni. (Vagyis nem beszélhet, mert ha megszólal, akkor az átoktól daruvá vált hat testvére közül valamelyik meghal.) A hercegnő szolgává válik, a szeretet helyett megtapasztalja a megvetést, a tisztelet helyett gyűlölködnek vele. Szó szerint kifordul a sarkaiból a világa, de ő nem enged. Makacsul halad előre, Kikivel az oldalán, hogy megszabadítsa a testvéreit és önmagát az átoktól. Akkor sem áll le, amikor a Bushian-kastélyba keveredve éppen egykori jegyesével és a családjával kerül közelebbi kapcsolatba. Akkor sem, amikor az átok megtöréséhez szembe kell néznie egy sárkány haragjával. Akkor sem, amikor szétszabdalja a kezét a varázsnövény, ami az átoktöréshez kell.

 

 

– A szüleim úgy gondolnak a házasságra, mint kötelességre a család és a haza felé – válaszolta Takkan. – Én úgy gondolom, hogy a szívnek tartozunk vele. A gyomornak ételre, az elmének gondolatokra, a szívnek pedig szerelemre van szüksége.

 

 

Ez a történet inkább az átoksújtott, néma Lina története, mint Shiori’anma hercegnői, és talán emiatt szerettem bele igazán az író történetszövésébe. A főszereplőnk egy pimasz fruskának tűnik, ám nagyon hamar kiderül, hogy mekkora erő és akarat van benne. Shiori-Lina folyamatosan fejlődik, és legnagyobb meglepetésemre nagyon hamar belátja a hibáit, észreveszi a saját tévedéseit. Próbálkozik, harcol, gyanakszik, ugyanakkor hisz, bízik és segítőkész. Nagyon hamar megszerethető főszereplő, és mivel mielőbb szerettem volna tudni, hogy vajon sikerrel jár-e az átoktörő küldetés, így szinte suhantak az oldalak!  

Hogy érdekel-e a folytatás? Muhahaha... Mondanám, hogy nem várom tűkön ülve a duológia lezárását, de nem lenne igaz. Ha nálam lenne, akkor ma biztos olvasással tölteném az időmet ahelyett, hogy az első részről áradozom nektek.

 


Összességében

 

Fantasztikusan megírt történet, tele van meglepetéssel, illetve sok szimpatikus és ellenszenves, de mindig érdekes karakterrel. Nem mondom, hogy a legtöbb akció nem az utolsó 30 oldalba van sűrítve (komolyan… csak úgy kapkodtam a fejem), de irtó jól felépített maga a cselekmény!

Tetszett, hogy több ázsiai mítosz fel-felbukkant benne (például a vörös fonalaké), ugyanakkor egészen újnak tűnőkkel is találkoztam, amik miatt még inkább elvarázsolt az író által megalkotott, mágiával átszőtt világ.

 

Értékelés: 5


 

Kedvcsináló idézetek:

Azután arra gondoltam, hogy ha valaki, hát anyám biztosan látnok volt, amikor Shiorinak, azaz „csomónak” nevezett el. Annak szimbólumaként, hogy én voltam a hetedik, az utolsó gyermeke, aki majd összetartja a testvéreit, nem számít, milyen messze sodor minket egymástól a sors.

A lányom vagy, nem a vérem, hanem a szívem szerint.

– Mit képzeltél? Meghalhattál volna!

– Nagy esély volt a halálra – válaszolta, amint levegőhöz jutott. – De nem volt biztos.

Meg akartam ölelni.

– Te bátor bolond!

– Ha mostantól így fogsz hívni „harmad rangú, barbár északi nagyúr” helyett – mondta, majd vigyororgva felém nyújtotta Seryu gyöngyét -, akkor teljesen megérte.

– Tanulj a hibáimból – mondta olyan halkan, hogy közelebb kellett hajolnom, hogy meghalljam. –, és tanulj a boldogságomból is! Vedd körül magad olyanokkal, akik mindig szeretni fognak, a hibáiddal és a vétkeiddel együtt. Találj családra, akik minden nappal egyre gyönyörűbbnek látnak, még akkor is, amikor a hajadat már fehérre festi a kor.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Hat bíborszín darumadár / Six Crimson Cranes

Six Crimson Cranes a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű, regénye, A hat bíborszín darumadár. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Shiori'anma és a hat darumadár történetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

 


 

Nyereményjáték:

 

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„Valahogy más a háború, ha nem a túlélésért küzdesz.”


a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

11.24.: Csak olvass!

11.26.: Hagyjatok! Olvasok!

11.28.: Fanni's Library

11.30.: Readinspo

12.02.: Utószó

12.04.: Sorok között

12.05.: Könyv és más

12.06.: Spirit Bliss Sárga könyves út

12.08.: Dreamworld

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése