2024. május 15., szerda



Elizabeth Lim: A sárkány ígérete (Hat bíborszín darumadár 2.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Az ígéret nem holmi csók a szélben, amivel csak úgy dobálózunk, motyogtam magamban. Egy darab saját magunkból, amit odaadunk valaki másnak, és nem kapjuk vissza, amíg nem teljesítjük a fogadalmunkat.

 




Vannak azonban ígéretek, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Egy elátkozott sárkánygyöngy visszajuttatása a jogos tulajdonosának pont ilyen feladat. Különösen, ha a szóban forgó gyöngyöt a világ összes nagy hatalmú sárkánya, varázslója és démona magának akarja. És ha ez nem lenne elég, a roppant erővel rendelkező varázstárgy rendkívül szeszélyes is… Shiorinak el kell utaznia a sárkányok tenger mélyén rejtőző királyságába, démonokkal és szellemekkel kell harcolnia, és haza kell juttatnia a gyöngyöt, mielőtt az teljesen kettétörik, és elpusztítja a világot.

De maga Shiori vajon hazatalál-e valaha? El tudják-e fogadni az emberek az ereiben csörgedező varázserőt, vagy elszabadult papírsárkányként kell kóborolnia a világban, távol az apjától, a testvéreitől, a szerelmétől?

 

A Hat bíborszín darumadár folytatásában Kiata hercegnőjének minden varázserejét és leleményességét be kell vetnie, ha túl akarja élni a rá váró megpróbáltatásokat, és nem akarja, hogy elszakadjon a sors fonala, amely az igaz szerelméhez köti.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Dragon's Promise

Eredeti megjelenés éve: 2022

Menő Könyvek, Budapest, 2024

608 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635844753 ·

Fordította: Herman Alexandra

Duológia:

 

1. Hat bíborszín darumadár

2. A sárkány ígérete

 

(befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Kezdjük a negatívumokkal…?

 

Történetünk ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, és a két kötet együtt majd 1000 oldalon keresztül kényeztet minket Shiori kalandjaival. Megismerkedünk a Kiatai királysággal, elérünk a Tambu-szigetekre, felfedezzük a titokzatos Lapzurt, sőt, még a Sárkányok birodalmába, Ai’longba is lejutunk!

Természetesen nem ezek azok a negatívumok, amire gondolok. Egyszerűen – és ritkán mondok ilyet! – nagyon, nagyon sok történést kapunk ebben a két, nem éppen vékonyka kötetben. Az első rész igazából elsodort a meieiségével, de a folytatásban szinte kapkodja a fejét az olvasó, hogy éppen merre jár és milyen megoldandó problémával néznek szemet hőseink. Talán túl sok volt az akció egy könyvre, ez a duológia simán lehetett volna négy könyv. (Ugye, hogy ilyet se hallottatok még tőlem?)

 

(pint)

…hogy aztán elkezdhessem a rajongást!

 

A fent említett negatívumok számomra egyszerre pozitívumok is voltak, ugyanis – bár kapkodtam a fejem -, nagyon élveztem, hogy ennyi minden történik Shiorival. Az első könyvben főszereplőnk, Shiori megátkozva és álca alatt él, távol az otthonától, miközben a fivérei darvakként repdesnek. A regény folytatásában Shiori ismét hercegnőként éli az életét, vagyis élné, ha nem lenne épp jelenése a Sárkányok birodalmában a tenger mélyén…

Nagyon szerettem a könyv első felét, mert Seryu, a sárkányherceg karaktere nagyon jól megalkotott, humoros és szerethető! Félszívvel mindig neki drukkoltam a hercegnő férjelöltje, Takkan ellenében, de azért elég meredek volt a helyzetük a sárkányherceg világában. (Szóval nem bántam, hogy a lány annyira bele van psitulva Takkanba, hogy nem igazán volt kedve sárkányné asszonyságként leélnie az örökéletet…)

 


A könyv fő szála az, hogy Shiori igyekszik kideríteni a mostohaanyja által ráhagyott sárkánygömb tulajdonosának, az Alakmásnak a kilétét, és eljuttatni hozzá a mind jobban megrepedő gömböt. Ugyanis köti az ígéret, ahogy a mostoháját is kötötte, hogy visszaadja a félsárkánynak a varázserővel bírő gömböt, azaz a szívét.

A történet nem kevés kalandozással, nem kevés életveszélyes helyzettel jár, de Shiori szerencsés, hiszen a családja (főleg a hat bátyja) és a leendő férje, Takkan mindenben segítik és támogatják. Nagyon szerettem azokat a pillanatokat, amikor a fiúk húzzák a húgukat, ahogy azokat is, amikor Shiorinak sikerült kettesben maradnia Takkannal. Olyan szép szövege van a fiúnak:

 

 

– Össze vagyunk kötve, emlékszel? Ha neked nincs szíved, én neked adom az enyém felét. Ha nincs lelked, összekötöm az enyémet a tiéddel.

 

 

Nem állítom azt sem, hogy nem adott egy extra csavart az egésznek az, hogy a saját országa és népe mennyire kibukik, amikor elkezdik sustorogni, hogy a hercegnőjük mágiával bír! Mennyire különös volt, hogy mennyire utálják mind a mágiát, mind a varázserővel bírókat Kiatában. (Enyhe spoiler: és nagyon tetszett, ahogy ezt feloldani látszott a regény vége!)

 

Annyira szépséges. Totál odáig vagyok a borítóért. (Ismét.)

Összességében

 

Bár úgy éreztem, hogy rengeteg minden történt ebben a kötetben ehhez a 600 oldalhoz képest, mégis szerettem olvasni a duológia második részét is. Teljesen odáig voltam az egzotikus, mitikus részekért és az írónő karaktereiért is. Elég nagyszabású lezárást kapott a történet, így nem bánom, hogy elolvastam, és jó szívvel ajánlom minden kalandvágyó YA-regény rajongónak.

Talán csak azt sajnálom, hogy Seryu nem kapott saját happy endet (vagy nem akkorát, amekkorát én vártam), és remélem, hogy az író idővel ír neki egy saját nagy kalandot. Zseniálisan van felépítve ez az egész ármánykodós sárkányvilág, jó lenne visszatérni.

 

Értékelés: 5

 

Kedvcsináló idézetek:

– De semmi felelőtlen hősködés! – folytattam. – Ha megöleted magad, azt sosem bocsátom meg. Megértetted?

– Ugyanez a szabály vonatkozik rád is?

– Én felelőtlennek születtem – tiltakoztam.

– A bátyáid figyelmeztettek, hogy ha veled akarom leélni az életemet, sokszor sérül majd a büszkeségem. De az irántad érzett szerelmem sokkal erősebb a büszkeségnél, Shiori.

– Az a pusztulás sújtotta föld az otthonom.

Elang megrántotta a teknőse kantárját.

– Jobb lesz, ha ezt megjegyzed: a szíved az otthonod. Amíg ezt meg nem érted, nem tartozol sehová.

Nem mindig védhetjük meg azokat, akiket szeretünk, azzal, ha kizárjuk őket.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Hat bíborszín darumadár / Six Crimson Cranes

The Dragon's Promise a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű, duológiájának második része, A sárkány ígérete. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, derítsük ki együtt hogyan folytatódik a történet és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

 

 

Nyereményjáték:

 

Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Hogy hívják Shiori mostohaanyját?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

04.28.: Sorok között

04.30.: Milyen könyvet olvassak?

05.02.: Csak olvass!

05.04.: Fanni's Library

05.06.: Utószó

05.08.: Readinspo

05.10.: Könyv és más

05.12. 05.15: Hagyjatok! Olvasok!

05.14: Spirit Bliss Sárga könyves út *csúszás várható*

05.16.: Dreamworld

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése