2024. május 4., szombat



Neal Shusterman: Próféta (Kaszások kora 3.) | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

- Mi késztet rá bennünket, hogy ilyen magasztos célokat kergessünk, de közben lebontsuk az alapokat? Miért szabotáljuk mindig a saját álmainkat?

- Tökéletlen lények vagyunk – felelte Munira. – Hogyan is tudnánk beilleszkedni egy tökéletes világba?

 

 



„Bárki beszélhet a Viharszemhez. De csak nekem válaszol.”

 

Örökkévaló megsemmisült. 

Citra és Rowan eltűnt. A Viharszem elnémult. Úgy tűnik, már semmi nem áll a hatalomra éhes Goddard főpenge útjában, hogy átvegye az irányítást a kaszások, sőt a világ fölött. Vajon megállíthatja őt még bárki? Vagy végleg összeomlik a kétszáz éve fennálló tökéletes rend?


A trilógia befejezésében egy félszeg fiúból akarata ellenére próféta válik. De sikerül-e véghez vinnie a küldetését, ha senki, még ő maga sem tudja pontosan, mi az?

 

A Kaszások kora-trilógia utolsó része.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Toll

Eredeti megjelenés éve: 2019

Lampion Könyvek, Budapest, 2024

528 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636144159 ·

Fordította: Vereckei Andrea

Kaszások kora-trilógia:

 

1. Kaszás

2. Viharszem

3. Próféta

3,5. Neal Shusterman: Gleanings

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nos, ez egy igazán grandiózus befejezése lett egy zseniálisan felépített, sokszereplős, rengeten szálon futó, egyszerre érzelmes és idegborzoló trilógiának! Nagyon imádom Neul Shusterman Kaszákos kora-trilógiáját, ugyanis az írónak fantasztikus (sokszor elborult) ötletei vannak - szóval garantált az áll koppanása a padlón! 

Mielőtt rátérnék a lényegree, szeretném megosztani veletek az egyik kedvenc eredeti ötletem a regényből: a madagaszkáriak gender nélküli nevelésben részesülnek, és 18 évesen ők dönthetnek "magukról". Egyik központi karakterünk Jerico (aki egy roncsmentő hajó kapitánya), a borús időben férfinak vallja magát, de napos időben és a csillagok alatt női megszólítása van. Annyira ötletes!

 


A Próféta című sorozatzáró részben azt hihetnénk, hogy minden ott folytatódik, ahol otthagytuk a szereplőinket: némelyeket élve, másokat elsüllyedve és megfulladva a tenger fenekén... de ez nincs így. A könyv első része olyan, mintha egy sakktáblát állítanánk fel: helyezkednek a bábuk, megismerkedünk azzal, hogy ki milyen posztra került, mennyire vannak közel vagy távol egymástól a figurák, vagyis mennyire vannak hatással egymásra. Aztán elindul a játszma, megkezdődik a helyezkedés, és kiderül, hogy kik a kulcsfigurái ennek a játéknak, kikre kell nagyon figyelni, kiket kell védeni és kik csupán gyalogok a nagyok harcában. 


INNENTŐL ENYHE SPOILER!!!

Nos, érdekes élmény volt olvasni ezt a regényt, pláne, hogy az író szokás szerint olyan fordulatokat álmodott bele, amelyek a legvadabb álmaimban se jutottak volna eszembe. Például egyből itt van az előző részek egy huszadrangú karaktere, Greyson Tolliver, aki ebben a részben kulcsfigurává válik, mint az egyetlen, akihez még beszél a Viharszem. És hogy mi lesz ebből az anomáliából? A hangoló szekták misztikus vezetőjévé válik egy egykori marketinges brandépítésének hála, mint "Toll". 

  

 

- Mit akar, ami még nincs meg neki? – csattant fel. – Megszabadult a begyűjtési kvótától, hogy ki tudja elégíteni gyilkos vágyait, és most már öt észak-merikai régiót irányít egy helyett, ennyivel már igazán bárki beérné!

Possuelo elnéző mosollyal nyugtázta a lány reakcióját.

- Üdítő a naivitása, Anasztaszija. De az az igazság, hogy a hataloméhség olyan függőség, amely mindent felemészt. Ha felfalná az egész világot, az sem csillapítaná az éhségét.

 

 

Míg Goddard uralomra tör, és bekebelezni vágyik a világot, addig az Örökkévaló elsüllyedésekor megfulladt Anasztaszija és Lucifer kaszásokat újraélesztik rengeteg tervezés, szervezés és bonyoldalom után. Persze nem az ő kimentésük volt a cél, és az új kaszás világrendbe nem is igazán illeszkednek, hiszen Goddard ellenségei... de az életre keltésük egy csodálatos járulékos veszteség, ami igencsak megbonyolítja a cselekményt!

SPOILERES RÉSZ VÉGE

 


A történet számomra hozta az első rész színvonalát: ezt is épp olyan lassan tudtam csak olvasni, mint azt, hogy minél tovább tartson az élmény, ugyanakkor épp annyira volt fergeteges, pörgős és merőben újszerű olvasmány. Nem mondom, hogy nem volt torokszorító egynémely karakter mellékszála, hiszen még a legkevésbé fontos figura is olyan érzelmekkel vagy emlékekkel küzd... Sokáig nem láttam értelmét Astrid szövegének, Ezra kiteljesedési vágyának vagy akár Ayn folyamatos halott emléklenyomat zavarásának, de amikor ezek a részek a csúcspontra értek! Meghatóak voltak, néha jó, máskor rossz értelemben. 

Összességében egy nagyon jó zárkötetet olvashattam, aminek örülök, mert utálom, amikor egy történet kifárad vagy nyögve nyelőssé válik a végére. Szerencsére itt mindig volt váratlan fordulat, ami továbblökte az alapjáraton is érdekes cselekményt.

 

Összességében

 


Az egész Kaszások kora-trilógia zseniális, ráadásul nagyon izgalmas és érdekfeszítő lett a zárókötet is! Kedveltem az új karaktereket (Jerico, Possuelo kaszás), de örültem a régi arcoknak is (Rowan, Faraday, Greyson, Viharszem, Citra). Az biztos, hogy grandiózus befejezés lett - csak azt sajnálom, hogy nincs tovább. Nagy eséllyel újra fogom olvasni a jövőben az egész trilógiát, és néha el fogok ereszteni egy-egy sóhajt is az ég felé, hogy tévésorozatosítsák meg valami szuper castinggal!

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki valami nagyon eredeti, nagyon egyedi, ugyanakkor kicsit para disztópiáról szeretne olvasni.

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom a regényt? Bárkinek, aki szeretne egy picit véresebb, de fantasztikus YA fantasyt olvasni. (Mindenki maga döntse el, hogy ez neki disztópia vagy utópia, nekem tetszett a kaszásokkal teli világ... az elején.)

 

Borítómustra:

 

 

 

Kedvcsináló idézetek:

- Hány éve már, hogy szerettelek volna szemtől szembe megnézni – mondta [Constantinus kaszás]. – És most, hogy látlak, cseppet sem vagyok lenyűgözve.

- Köszönöm – felelte Rowan. – Én is szeretlek.

- Mindig is voltak és mindig is lesznek olyanok, akik a józan ész határán billegnek – mondta [Viharszem]. – Őket a legjobb idejekorán és minél gyakrabban helyretenni.

- 72,4 százalékos bizonysággal állíthatom, hogy pozitív irányba tudjuk terelni őket.

- És mi a helyzet a maradékkal?

- 19 százalék az esélye annak, hogy a hangolók semmi érdemlegeset nem tesznek – felelte a Viharszem -, 8,6 százalék pedig annak, hogy előre nem látható módon kárt okoznak a világnak.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Kaszások kora / Arc of a Scythe Pinterest tábla

Arc of a Scythe #3 a GoodReads-en.

☆☆☆


Neal Shusterman trilógiája az utolsó részéhez érkezett. Lépjünk be együtt ismét a kaszások világába, és derítsük ki közösen, hogy vajon sikerül-e a hataloméhes főpengének átvenni az irányítást az egész világ felett. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

  

 

Nyereményjáték:

 

Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Technikailag mi volt a kaszás gyűrűk feladata?

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

04.25.: Csak olvass!

04.26.: Utószó

04.30.: Kelly és Lupi olvas

05.02.: Fanni's Library

05.04.: Hagyjatok! Olvasok!

05.06.: Könyv és más

05.08.: Sorok között

05.09.: Spirit Bliss Sárga könyves út

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése