2024. május 11., szombat



Agatha Christie: Baljós ​tavasz | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Mr. Satterthwaite nagy alapossággal tanulmányozta az Élet nevű drámát, de azt szerette, ha ez a tananyag nem egysíkú. Most csüggedés vett erőt rajta. Változott az értékrend, és ő már túl öreg volt a változáshoz.

 




„- Na, nem várhatja el mindenkitől, hogy olyan ragyogó ötletei támadjanak, mint magának. Magából zseniális gonosztevő válhatott volna. Egyéb észrevétel, M. Poirot?”

 

Vadonatúj válogatás Agatha Christie tavasszal játszódó novelláiból! A napok egyre hosszabbak és melegebbek, az éjszakák rövidülnek… elő a nyugággyal, üljünk ki a kertbe a műfaj koronázatlan királynőjének történeteivel. Kibújtak a virágok, sétára csábítanak a vidéki ösvényeken, de egyszer csak eltölt minket valami baljós érzés. Gyilkosság szaga száll a levegőben? Óvakodjunk hát, ha világvégi házikóval, lopott kincsekkel vagy bosszút forraló emberekkel kerülünk szembe! De ha ott van velünk Miss Marple, Hercule Poirot, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, Tommy és Tuppence vagy épp Parker Pyne, akkor biztonságban leszünk. Fordította Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Kállai Tibor, Prekop Gabriella, Sipos Katalin.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Sinister Spring

Eredeti megjelenés éve: 2023

Helikon, Budapest, 2024

282 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789636202637 ·

Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter,

Gy. Horváth László, Katona Tamás,

Kállai Tibor, Prekop Gabriella, Sipos Katalin

Agatha Christie a blogon:

 

Baljós ​tavasz

Őszi borzongás

Szerelmi bűnügyek

Szentivánéji krimik

Adventi krimik

Tíz kicsi néger

Gyilkosság az Orient expresszen

Az Ackroyd-gyilkosság

Gyilkosság Mezopotámiában

Nyílt kártyákkal

Poirot karácsonya

Nem zörög a haraszt

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Mivel nagyon szeretem ezeket az igényesen válogatott, minőségi kiadványba szortírozott novellásköteteket, ki nem hagytam volna a legújabbat! Ezúttal 12 történetet olvashattam, amelyek többségének a főszereplője ismert rejtély megoldó (Miss Marple, Hercule Poirot, Mr Quin, Tommy és Tuppence, J. Parker Pyne), de akadtak nyomozó nélküli elbeszélések is.

Sőt, igazából az egyik nagy kedvencem is épp ilyen: A LÁNY A VONATON (5*)! Főszereplőnk egy kirakott és kitagadott „úrfi”, akinek a mindennapjait a rokona támogatta, de valami oknál fogva megelégelte az élősködő rokont. George Rowland úgy dönt, hogy elutazik egy Rowland Kastélya nevű helyre, ám már a vonaton betoppan a nagybetűs IZGALOM az életébe egy gyorsan elbújó, titokzatos szépség személyében. Az önmagát Elizabethnek nevező hölgy a férfi segítségét kéri, és ezáltal jó nagy zűrbe keveri a kalandvágyót. A történet azért tetszett, mert George Rowland szövege fenomenális! Pont nem érdekli, ki elől és miért bújkál a nő, segít, mert így úgy érzi, mintha egy regényben lenne! Kész voltam…

 


A legkevésbé kedvelt sztorim is 4 csillagos, ami egy Miss Marple történet: GREENSHAW BOLONDVÁRA. Természetesen ez is fordulatos volt a maga módján, de talán ez volt a legtipikusabb bűntény a regényben, hiszen egy végrendelkezés bolygatja fel a dolgokat és vezet a végrendelkező halálához. Bár ezt éreztem a legggyengébbnek, ez is egy jól elbeszélt, „klasszikus” vonalú, csavaros, átverős novella volt.

 

 

- Ha mindenáron Sherlock Holmes akarsz lenni - mondta [Tuppence Tommynak] -, hozok neked egy szép kis fecskendőt és egy kokain feliratú üvegcsét. De az isten szerelmére, hagyd békén a húrokat!

 

 

A kedvencem mellett még nagyon szórakoztatónak találtam a HALÁLHOZÓ GYÓGYFŰ Miss Marple történetet is, amiben elbeszélnek egy álnevesített történetet és a hallgatóság belekérdezhet, majd nekik kell kitalálniuk, hogy ki volt a gyilkos. Ez is a karakterek szövege miatt tetszett, ugyanis jó a társaság és lazán beszólogatnak egymásnak.

 

Találkozhatunk svindlivel, kuruzslóval, rossz nyomot követő nyomozókkal, társasági kitalálósdival, kamugyöngysorokkal, szerelmi árulásokkal, bosszúállós sztorikkal, ide-oda menetelő vonatokkal, zsarolásokkal, lopásokkal, megvezetett fiatalokkal, romantikusokkal és rejtély rajongókkal, illetve kalandvágyó, de unalomra vágyó főszereplőkkel is.

Nagyon tetszett, hogy meglepően széles palettáról voltak összeválogatva a történetek, ráadásul mindegyikben volt valami extra, ami igazán élvezetessé tette.

 


Ezeknél az AC-kiadványoknál szokás szerint mindegyik novellát külön értékelem magamnak, és legnagyobb meglepetésemre a legtöbb 5 csillagot kapott tőlem, bár akadt néhány 4,5 vagy 4 csillagos, ami azt jelenti, hogy összességében ennek a kiadványnak a válogatását szerettem a legjobban! Egyik se volt unalmas, mindegyikben akadtam kiszámíthatatlan fordulatok vagy vicces riposztok! Maguk a karakterek, de a különféle rejtélyek és gyilkosságok is érdekesek voltak mind.

 

Összességében

 

Ha az eddig megjelent gyűjtemányek közül kellene kedvencet választanom, akkor a Baljós tavasz mellett tenném le a voksom, mert az ebben szereplő történetnek lett az átlagértékelése nálam a legmagasabb. Nem mondom, hogy nem volt olyan, hogy olvasás közben pár bekezdés után megesküdtem volna a végkimenetelre, de nem bántam, mert nagyon jól megírt sztorikról van szó.

Kaptam bőven Miss Marple- meg Poirot-történetet, de a nagy kedvenceim helyett ezúttal a noname, egyszeri karakterek vitték a prímet.

Kedvenc? A lány a vonaton!

 

Értékelés: 5

 

Kiknek ajánlom?

Azoknak mindenképpen, akik még semmit nem olvastak Agatha Christietől, de szeretnék elkezdeni! Hosszabb történetek szerepelnek benne, mint az eddigi kötetekben, de ez egy határozottan izgalmas gyűjtemény, ráadásul a legtöbb novella ideg furfangos és csavaros volt.

 

Az alábbi történeteket tartalmazza: A Puskás – Részlet az Életemből, A Market Basing-i rejtély, Az eltűnt hölgy esete, Halálhozó gyógyfű, Hát a kerted hogy van?, Hattyúdal, Miss Marple mesél, Minden megvan?, Ékszerrablás a Grand Metropolitanben, Aranyrudak, A krupié lelke, A lány a vonaton, Greenshaw Bolondvára

 

Kedvcsináló idézetek:

- Megküzdünk?

- Párbaj.

- Én sosem párbajozom – mondta határozottan Mr. Rowland.

- Miért nem? – kérdezte bosszúsan a másik.

- Mert nagyon félek, hogy bántódásom esik.

- Valóságos gyilkosság-szakértő.

- De kedves barátom, ez roppant érdekes! Hogy érti ezt?

- Szó szerint – mondta Raymond. Magyarázni kezdett: - Egyrészt vannak, akik gyilkosságot követnek el, mások belekeverednek a gyilkosságba, és vannak, akiket a gyilkosság megtalál. Az én Jane nénikém ebbe a harmadik kategóriába tartozik.

- Miért, otthon én is szeretek dorombolni – felelte Mrs. Bantry. – És különben is, a nőket nem igazán állhatom, tudod jól. A férfiakat és a virágokat szeretem.

- Remek ízlésre vall – jegyezte meg Sir Henry. – Főleg, hogy a férfiakat tette az első helyre.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Könyvek - Agatha Christie Pinterest tábla

Sinister Spring a GoodReadsen

☆☆☆

 


A Helikon kiadó jóvoltából újabb novellaválogatással gazdagodott az Agatha Christie életmű. Ezúttal tavaszi írásokat kapunk a Krimik minden évszakban sorozatba, s az ébredező természet és a virágillat mellett becsatlakozhatunk a szerzőnő híres nyomozói mellé egy-egy ügy megoldásába.

Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a könyvet, és vegyél részt nyereményjátékunkon, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.

  

 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban ezúttal minden állomáson olvashatsz egy idézetet, mely Agatha Christie valamelyik karakterének száját hagyta el. A feladatod nem más, mint megtalálni, kitől származik az adott mondat, és megírni azt a Rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

>> Nagy rejtély az emberi lélek. <<

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.03. - Booktastic Boglinc

05.05. - Readinspo

05.07. - Csak olvass!

05.09. - Könyv és más

05.11. - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése