2022. március 30., szerda



Agatha Christie: Nem zörög a haraszt (Miss Marple 4.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Maga is gyűlölné az embereket, ha olyan volna, mint én. Ha senkinek nem kellene.

– Nem gondolja, hogy ez túlságosan morbid beszéd?

– Igen – felelte Megan –, mindig ezt mondják, amikor az ember igazat mond.

 



Jerry Burton repülőszerencsétlenség után lábadozik. Hála istennek nem lesz nyomorék, de felépüléséig nyugalomra van szüksége, ezért az orvosok vidékre küldik. Húgával, Joannával Lymstockban bérelnek ki egy házat. A városka legfontosabb lakói levizitelnek náluk, és innentől kezdve ők is a társaság köreibe tartoznak. Ennek első jele, hogy undorító névtelen levelet kapnak. A helyi orvos szerint kapott már ilyet mindenki, de baj csak akkor lesz belőle, ha egyszer véletlenül telibe talál a levélíró. De tudjuk, nem zörög a haraszt…

 

És a haraszt addig zörög, amíg valaki öngyilkos nem lesz. Búcsúlevelet is hagy, Jerry pedig a szükséges nyugalom helyett egyre fokozódó izgalmak között találja magát. Mi állhatott az utolsó névtelen levélben, hogy a címzett ennyire végleges módot keresett a szabadulásra? A kisváros felbolydul, mindenhol csak erről beszélnek. A levelek meg csak jönnek, jönnek… Nyomoz a helyi rendőrség, bekapcsolódik a Scotland Yard névtelen levelekkel foglalkozó nyomozója, töri a fejét a helyi lelkész felesége, Mrs. Dane Calthrop. Szerencsére felbukkan a környéken egy idős hölgy, aki szívesen kötöget és pletykál. Miss Marple szokás szerint mindent kiderít.

 

Agatha Christie egyik legkedvesebb műve volt ez, amin nem kell csodálkozni: remek alakok egy tökéletesen megrajzolt kisvárosban, kellően bonyolult bűntény izgalmas megfejtéssel.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Moving Finger

Eredeti megjelenés éve: 1942

Helikon, Budapest, 2022

268 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634796183 ·

Fordította: Prekop Gabriella

 

(A láthatatlan kéz címmel is megjelent.)

Agatha Christie a blogon:

 

Szerelmi bűnügyek

Szentivánéji krimik

Adventi krimik

Tíz kicsi néger

Gyilkosság az Orient expresszen

Az Ackroyd-gyilkosság

Gyilkosság Mezopotámiában

Nyílt kártyákkal

Poirot karácsonya

Nem zörög a haraszt

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Bár nem éppen Miss Marple minden lében kanál, vénkisasszony alakja a kedvencem Agatha Christie okoskái közül, mégis kíváncsi voltam erre a történetre, mert anyukám egyik kedvence. Ez olvasás közben/után azért lepett meg, mert a sztoriban felbukkan egy egészen váratlan, de örömteli szerelmi szál! Persze az is roppant váratlan fordulat volt számomra, hogy Miss Marple csak a 200. oldal környékén bukkan fel!

 


Történetünk elbeszélője Jerry, akinek egy sérülést követően azt javallotta az orvosa, hogy költözzön vidékre, ahol a jó levegőn élvezheti a csendet és a semmittevést a húgával, Joannával. Élvezze a helyi pletykákat és igyekezzen lassú tempóban összeszedni magát… Nos, ebből az lett, hogy egy idős, férfiaktól tartózkodó vénkisasszony házát bérlik ki cselédestül, és a becuccolásukat követően érkezik nekik egy levél, amiben azt firtatja valaki otromba módon, hogy a helyi viszonyokhoz túlságosan kifestett Joanna tán nem is a húga a férfinak!

 

 

– Mondja csak, Mr. Burton, miért nem nősült meg soha? […]

– Mondjuk úgy, hogy még nem találkoztam az igazival?

– Mondhatjuk úgy, de nem volna igazán jó válasz, tekintve, hogy olyan sok férfi nyilvánvaló módon éppen, hogy nem az igazit veszi feleségül.

 

 

Igazából eléggé felszaladt a szemöldököm olvasás közben, de aztán alig vártam, hogy minél több furcsa-bizarr levél bukkanjon fel a műben! Azt gondoltam, hogy valakinek bizony elég érdekes passziója van, de érdekelt a sztori végkimenetele… Persze nem is Agatha Christie írta volna, ha nem lenne benne pár izgalmas fordulat, illetve néhány éles nyelvű és ravasz tekintetű mellékszereplő. Szerintem nagyon szuperek a side karakterek is, bár nagyon bántott mind ahányszor Megant ócsárolták a helyiek. Nekem ez a kedves, szomorkás hangulatú lány – vagyis fiatal nő – volt a kedvencem Jerryék mellett, mert ő legalább annyira nem illett a környezetbe, mint a frissen odatelepülők. Szerettem, ahogy Burtonék felkarolják, támogatják és védik a lányt.

 


Hangulatos történet, ami nagyon jó kis atmoszférát teremt a maga lassan felépülő, ám érdekes stílusában. Elég szokatlannak tűnhet, hogy a „Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél” szállóigére ilyen szépen rá lehetett építeni a történetet, de szerintem elég szerencsés lett a cím magyar fordítása. (Jobban bejön, mint az eredeti The Moving Finger gondolat.)

Az ilyen történeteknél mindig azt találgatom, hogy vajon ki lehet a vádaskodó üzenetek mögött, vajon ki és miért igyekszik felkavarnia kisvárosban a port. Nyilván tippelgettem is olvasás közben, de ha hadd ne mondjam, hogy nem találtam el a tettest… Szeretem Agatha Christiet, mindig van valami csavar a történetei végén (is). Talán nem ezt javasolnám első olvasmánynak tőle (inkább a novellásköteteit ajánlom), de mindenképpen el kell olvasni Jerryék sztoriját!

 


Összességében

 

Engem elbűvölt a Burton família a maguk kissé cinikus, ugyanakkor nyitott és vidám életfelfogásával, így nagyon szerettem a történetüket olvasni. Persze Jerry gyógyulásának a tekintetében elég szerencsétlen választás volt ez a csupán látszólag békés és csendes kisváros, de engem igenis szórakoztattak az otromba anonim levelek. Ahogy azt is szerettem, amikor a férfi és a húga a szárnyaik alá vették az elhanyagolt nagylányt, Megant.

Nem a legjobb AC-regényem, de elmondhatom, hogy egy fordulatokban és érdekes karakterekben gazdag történet, amit bántam volna, ha kihagyok! Mondanom se kell, hogy rajongóknak kötelező – pláne a csodás új kiadásban!

 

Értékelés: 4


ADAPTÁCIÓK:

A láthatatlan kéz (1985)

Rendező: Roy Boulting, Forgatókönyvíró: Julia Jones. Miss Jane Marple-t Joan Hickson alakítja, és bár már láttam pár részt ebből a Miss Marple sorozatadaptációból, ezzel nem találkoztam eddig. Nekem tetszenek ezek a feldolgozások, a szereplőgárda is szimpatikus, ezért ha szembejön velem ez a rész, biztos, hogy meg fogom nézni. (Még ha ennek a filmadaptációnak nem is éppen a legjobb pontszámokat adták Snitten a megtekintői. Jelenleg 77 %-on áll.)



A kristálytükör meghasadt (1980)

Rendező: Guy Hamilton. Miss Marple Angela Lansbury, és ebben az adaptációban szerepel Elizabeth Taylor, Tony Curtis és Pierce Brosnan is! Nem is hallottam erről a verzióról, míg szembe nem jött snitten, és a nagy nevek ellenére 76 %-os a tetszési indexe. 

Agatha Christie: Marple (2004–2013) / 2. évad 2 rész

Kevin Elyot írta, Tom Shankland rendezte, a főbb szerepeket pedig Geraldine McEwan (Miss Marple) és James D'Arcy (Jerry Burton) alakítják. Bár láttam néhány részt ebből a 6 évados – 23 részes Miss Marple sorozatból, ezt épp nem. Ugyanakkor tetszik a széria, szóval ha kedvet kaptok egy hangulatos angol krimisorozathoz, akkor ezt a verziót ajánlom!

 


Agatha Christie apró gyilkosságai (2009–) / 1. évad 3. rész

Sylvie Simon írta, Eric Woreth rendezte, és valami Larosière felügyelő nyomoz az ügyben, akit Antoine Duléry alakít. Ha lehet hinni a csillagozásoknak, akkor nem éppen a legizgalmasabb feldolgozás. Én mindenesetre nem tervezem megtekinteni.

 


Kedvcsináló idézetek:

Elképesztő, hogy egy szelíd, kíváncsi, idős, egyedülálló hölgy milyen könnyedén eléri, hogy egy felnőtt férfi tökéletes idiótának lássa önmagát!

Az emberi agy szívesen fogadja, ha kanalanként etetik meg vele mások gondolatait, de ha megfosztjuk ettől a tápláléktól, vonakodva ugyan, de elkezd önállóan gondolkodni – és ez a gondolkodás, hadd emlékeztessem rá, eredeti és ezért értékes eredményeket hozhat.

– Mi ez?

– Koktél.

– Komolyan? Koktél? – Megan könnyei azonnal felszáradtak. – Még sosem ittam koktélt.

– Egyszer mindent el kell kezdeni – mondtam.

Megan óvatosan szürcsölte az italt, aztán szélesen elmosolyodott, hátravetette a fejét és egyszerre felhajtotta.

– Nagyon finom. Kaphatok még egyet?

– Nem – mondtam.

– Miért nem?

– Körülbelül tíz perc múlva megtudja.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Könyvek - Agatha Christie Pinterest tábla

The Moving Finger a GoodReadsen

☆☆☆ 


A Helikon kiadó Agatha Christie sorozata évek óta töretlen népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Évente tíz kötet jelenik meg, mesés borítókkal a krimi koronázatlan királynőjétől. Ezúttal a legutóbbi megjelenések egyikét, a Nem zörög a harasztot mutatjuk be közelebbről, s ha velünk tartasz, nyerhetsz is belőle egy példányt!

  


 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban ezúttal Miss Marple-höz hasonló nyomozónőket fogunk keresni. Feladatod annyi, hogy az idézet alapján felismerd, melyik detektívhölgyre gondoltunk az adott állomáson, s írd meg a Rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“Ha egy férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, annyi esélyem van, mint egy döglött csirkének.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

03.22. - Booktastic Boglinc

03.24. - Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)

03.26. - Spirit Bliss Sárga könyves út

03.28. - Readinspo

03.30. - Hagyjatok! Olvasok!

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése