2022. március 3., csütörtök



Rupi Kaur: otthon test | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

senki sem jogosult eldönteni mit érsz

te ébredsz fel nap mint nap és éled az életed

egyedül a te véleményed

számít rólad

 





belemerülök testem kútjába


és egy másik világba jutok


minden ami csak kell


már megvan bennem


nem kell


sehol máshol keresnem


– otthon

 


Könyv információk:

Eredeti mű: Home Body

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

192 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635619351 ·

Fordította: Kamper Gergely


tej és méz (ajánló)

Interjúfordítás 1.

a nap és az ő virágai (ajánló)

Interjúfordítás 2.

otthon test (ajánló)

Interjúfordítás 3.



WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Rupi Kaur egy indiai születésű kanadai költő/író/illusztrátor előadóművész, aki az internet miatt lett felkapott, hála a @rupikaur_ nevű instagram fiókjának. Régóta követtem Rupi Kaurt instán, míg nem a Könyvmolyképző kiadó Kamper Gergely fordításával elhozta őket itthonra is (róluk van szó: tej és méz, a nap és az ő virágai).

 

Foto: Amrita Singh

Szerintem...

 

Bár a második kötetének, a nap és az ő virágainak nem sikerült túlszárnyalnia a tej és méz című debütáló gyűjteményét, most mégis úgy éreztem, hogy ismét sikerült közel férkőznie a szívemhez az új kötetével. Az otthon test versei között nagyon sok olyan volt, amit relevánsnak éreztem az elmúlt időszakra az életemben. Elszorult a torkom, amikor arról írt, hogy a barátok támogatása nélkül inkább tud élni, mint szerelem nélkül, de szíven találtak azok a szösszenetek is, amelyek a depresszióval, a szorongással foglalkoztak. Akadtak komorabb, felkavaróbb érzéseket feldolgozó gondolatok az otthon testben, de több erőt adó, új irányt mutató, pozitív hangvételű írással találkoztam.

 


A verseskötet 4 nagyobb részre bontható, amelyek címei, avagy központi témái a következők: TUDAT, SZÍV, PIHENÉS, ÉBREDNLÉT. A TUDAT című első részben elég sok sötét, szíven ütő gondolatot fogalmazott meg Rupi Kaur, és a fő témái közt szerepeltek: a depresszió, a szorongás, a bántalmazás, az erőszak és a kiégés is. Ugyanakkor kiérződött belőlük a remény és az élni akarás, azt éreztem, hogy a költőnő egy igazi harcos, egy túlélő, aki boldog akar lenni.


 

túlságosan szeretem az életem

hogy csak úgy kiöntsem a földre

a következő férfinak

akitől hevesebben ver a szívem

amikor elég a tükörbe néznem

és magamtól is eláll a lélegzetem

 


A SZÍV részt a férfiakkal és a férfiakkal való kapcsolatát leíró szösszenetek voltak olvashatók, de többnyire mind hagyott némi keserű szájízt a számban olvasás után. A szekció végére inkább az körvonalazódott bennem, hogy többet számít a család a barátot szeretete, támogatása, illetve az önszeretet, mintha kiszervezzük a boldogságunkat, és egy férfitól tesszük azt függővé.

 


A PIHENÉS fejezetben azt gondoltam, hogy megnyugtató hangvételű gondolatokat fogalmaz majd meg, de ehelyett megtanultam a „termelékenységi lelkifurdalás” és a „termelékenységi szorongás” kifejezéseket tőle! Elszorult torokkal olvastam, ahogy az egészségtelen munkatempóról, a kapitalizmusról, az eldobhatóságról, a bőrszínhez kötött értékességről szóló hosszabb-rövidebb írásokat. Nagyon elszomorító volt a kimondott igazságot olvasni arról, hogy a boldogságkeresésbe öregedünk bele, és a munka oltárán meghozott áldozatok igazából kulcsfontosságú, feláldozhatatlan dolgok, személyek... A legjobban az édesapja áldozatvállalásáról írt „élet az úton” című, hosszabb lélegzetvételű történet tetszett és fájt, ami a bevándorló apukájának a kamionos munkájáról regél… 

Az ÉBRENLÉT részt éreztem talán a leginkább erőt adónak és hozzám közelállónak, bár itt is elég sok tőlem távol álló téma is felbukkant (rasszizmus, szexizmus, politika, stb.). Odamondogató versek, amelyek többsége önmagunk szeretetéről és elfogadásáról szólnak.

 


Összességében

 

Erőt adó, szép gondolatok gyűjteménye ez a kötet. Akadtak benne keményebb, megrázóbb témák, de aki ismeri Rupi Kaur alkotásait, nem lepődik meg ezeken, hiszen nagyon a szívén viseli az erőszakkal, a szexizmussal, fasizmussal és rasszizmussal kapcsolatos történéseket. Számomra az önmagunk szeretetéről, a barátok szükségességéről szóló gondolatai tetszettek a legjobban. Muszáj megtanulnunk szeretni magunkat, meg kell tanulnunk elkülöníteni az egyedüllétet a magánytól, nem szabad szoronganunk, ha pihenünk, hogy egészségesek maradjunk…

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom?

◦ Mindenkinek, aki szereti a kötetlen stílusú, egyedi hangulatú verseket, de nem zavarják a keményebb témák.

◦ Bárkinek, aki szereti a kortárs verseket/slammeket, vagy kifejezetten odáig van Rupi Kaur verseiért is (tej és méz, a nap és az ő virágai).

 

Kinek nem ajánlom?

◦ Senkinek, aki szereti a kötött versformákat, a rímeket, és nem szereti, ha nincsen a szövegben.

◦ Nem ajánlom érzékenyebb lelkű embereknek, és azoknak, akik nem kedvelik a nyers, szókimondó szövegeket, a felkavaróbb témákat, vagy nem szeretnek feminizmusról, szexualitásról olvasni.

 


Érdekesség: Kaur és Singh vezetéknevekről röviden

 

A Kaur szó a kuwar szóból származik (jelentése: herceg vagy trónörökös), minden szikh nő ezt a vezetéknevet kapja a családjától örökölt helyett. (Ezzel szembeszállnak a dél-ázsiai nevekben rejlő kasztrendszerrel, és ezzel hirdetik a spirituális önazonosságukat is.) A szikh férfiak vezetékneve Singh. (Ez az okosság is a könyvből származik, de nem szó szerinti idézet!)

 

Néhány kedvenc versem:

tudok élni szerelem nélkül

de nem maradhatok életben

a nők nélkül akik a barátaim

ők pontosan tudják mi kell nekem

mielőtt én tudnám hogy kell

ahogy mi összetartunk

az valami egészen más

csinálj belőle rendszert

hogy ugyanolyan hévvel

szereted önmagadat mint másokat

– elkötelezettség

most hogy szabad vagy

és nem tartozol elszámolással senkinek

csak a saját álmaidnak

mihez kezdesz majd

az időddel

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Pinterest tábla: Rupi Kaur

HOME BODY a GoodReads-en

Az írónő instagram oldala: KATT!

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Ismét a Könyvmolyképzőnél érkezik a legismertebb instaköltő, Rupi Kaur új könyve. A harmadik, ‘otthon test’ című verseskötetében a tőle már jól megszokott stílusban olvashatunk szösszeneteket többek között a feminizmus, depresszió, bántalmazás, önmegvalósítás témaköreiben. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a kötetről!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Ebben a játékban magyar instaköltőket keresünk. A feladatotok, hogy keressetek ilyen szerzőket vagy Instagram oldalakat, és írjátok be azok nevét a Rafi dobozba – minden állomáson mást. Ha nem ismertek ilyeneket, segítségképp az értékelések szövegében elrejtettünk egy-egy linket, amelyek instaköltők oldalaira vezetnek, és ezeket felhasználhatjátok a játékban.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése