2022. március 1., kedd



Szemelvények Rupi Kaur interjúiból | Blogturné Extra (otthon test)

 Más interjúk, BTKextrák  és  érdekességek!

 


Ismét a Könyvmolyképzőnél érkezik a legismertebb instaköltő, Rupi Kaur új könyve. A harmadik, ‘otthon test’ című verseskötetében a tőle már jól megszokott stílusban olvashatunk szösszeneteket többek között a feminizmus, depresszió, bántalmazás, önmegvalósítás témaköreiben. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a kötetről!



belemerülök testem kútjába


és egy másik világba jutok


minden ami csak kell


már megvan bennem


nem kell


sehol máshol keresnem


– otthon

  

Kiadó: Könyvmolyképző (Arany pöttyös könyvek)

Terjedelem: 192 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789635619351 · Fordította: Kamper Gergely

Műfaj: Verseskötet, Feminista, Depresszió

Eredeti mű: Home Body / Eredeti megjelenés éve: 2020

 

Tej és méz (ajánló) / Interjúfordítás 1.

a nap és az ő virágai (ajánló) / Interjúfordítás 2.

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

--- Olvass tovább! ---

vvvvv

 

Amy Pugsley írása (forrás: Flair Magazine)

„Magunknak szóló szerelmeslevélnek íródott - emlékeztetőül, hogy mindig időt kell szakítanunk arra, hogy feltöltődjünk szeretettel, elfogadással és másokkal. Szükségünk van egymásra. Együtt egy jobb világ is lehetséges.”

Rupi Kaur helyi, regionális, majd globális sikert ért el, történeteit versekbe foglalva osztja meg a nőkkel világszerte. Indiában született, majd négyéves korában Kanadába költöztek családjával, felnőve pedig kelendő költővé, művésszé és előadóvá nőtte ki magát. Miután debütáló kötete, a tej és méz által nemzetközi jelenséggé vált, és a New York Times bestsellerlistájának az 1. helyére került. Másodikként megjelenő a nap és az ő virágai kötetével viszont megszilárdította helyét az élvonalban.

 

Most, a harmadik könyvével, az otthon testtel ismét egy bensőséges kötetet hozott létre rajongóinak, amelyben összekapcsolja a szerelem, a veszteség, a küzdelem, a trauma, a migráció, a szorongás, a depresszió és a nőiség mindennapi megtapasztalását. A költészet mesterségének ilyetén újragondolása a mindennapi emberek számára is elérhető módon új világot nyitott meg sok olvasónak - ez a könyv tökéletes arra, hogy 2020 után helyre rakjuk magunkat. A kötet központi témája onnan jött, hogy Rupi az elképesztő sikerei miatt rettentő nyomást érzett arra, hogy túlszárnyalja magát. Ha egy magánkiadású író szinte egyik napról a másikra nemzetközi ikonná válik, az még a legerősebbekre is hatalmas súlyt helyez. Mentális betegséggel való küzdelme az önbizalomhiány csapdájába ejtette, de az, hogy megnyílt ezekkel a nagyon is gyakori problémákkal kapcsolatban segített Rupi Kaurnak legyőznie a legsötétebb napjait.

 

Az otthon test megjelenéséig vezető utazásról Rupi Kaur így nyilatkozott: „Rájöttem, hogy hacsak nem beszélek ezekről, akkor nem fogok tudni másról se írni. Próbáltam elkerülni, mert számomra nem volt ennek értelme. Például, hogy: Miért vagyok depressziós? Az életem csodás irányba tart, egyszerűen nincs rá okom. Azt hiszem, hogy sokáig küzdöttem ezzel, de végül némi kreativitással áttörtem ezt a falat.”


 

Shahlin Graves írása (forrás: Coup de Main Magazine)

Az új könyvéről, Kaur így nyilatkozott: „Az otthon test egy szerelmeslevél magunknak. Amikor elkezdtem írni ezt a könyvet, tökéletesen elveszettnek éreztem magam, mind a belső, mind a külső világomban. Az otthon test arról szól, ami összetörte a szívem. Arról, hogy mi ragasztotta újra össze. Írtam miközben nehéz harcot vívtam a depresszióval és a szorongással. Írtam miközben segítséget kaptam. Írtam miközben jobban lettem. Írtam azokon a napokon, amikor ki se bírtam kelni az ágyból. Napokon, amikor együtt örültem a barátaimmal. Írtam, amikor fájt. És amikor sírtam. Írtam, amikor újra tudtam nevetni. Írtam a támogató nővéreimről. Írtam, amikor a világ az igazságtalanság tüzében égett. Írtam arról, hogy a közösség milyen reménnyel töltött el. Írtam, amikor láttam, hogy a szüleimet kiveti magából a világ, amely csak a teljesítményük alapján értékeli őket. Írtam arról, hogy megbecsülve az elmém és a testem végül felébredtem és elkezdtem segíteni egy olyan világ megépülésében, ami az embereket szolgálja. Az otthon test az hogyan tanultam meg mennydörögni. Üvölteni. Ragyogni.”

 

OU Exclusive (forrás: Urban Outfitters)

Kérdés: Megosztottad a követőiddel, hogy számodra az "otthon" és a "test" szavak szinonímák, és a[z eredeti] kiadás borítóinak a színeit is ez inspirálta (amit imádok!). Nem gondolod, hogy ez a mostani munkád még személyesebb és hogy a kreatív önkifejezésed sokat fejlődött az előző két versesköteted óta?

Válasz: Azt gondolom, hogy ez a mostani kollekció épp annyira személyes, mint a tej és méz. Páran azt mondják, hogy személyesebb, őszintébb, nyersebb, de nem tudom! Hahaha. Nehéz összehasonlítanom őket, de gondolom mindenkinek megvan erről a saját véleménye. Azt mondanám, hogy az elmúlt évek során több félelemmel és önbizalomhiánnyal küzdöttem meg kreativitás terén, mint amikor fiatal voltam. Az otthon test írása során megküzdöttem az ezekkel való félelmeimmel, és legyőztem őket, de azt hiszem, mire a kötet utolsó fejezetéhez érsz, te is ezt fogod érezni.


Photographer: Amrita Singh
 

Kérdés: Ha választanod kéne, az otthon test című kötet mely versének van a legkülönlegesebb jelentése számodra, és miért?

Válasz: - élet az úton: Ez egy hosszabb prózai darab, ami édesapám kamionsofőri munkáját dokumentálja. Ezzel fejeztem ki a hódolatom az iránt, hogy mennyi mindent kellett feláldoznia azért, hogy etetni tudjon minket. 

Kérdés: A világjárvány mindannyiunk életére hatással volt (és van), téged ebben a viharos időszakban az írás felszabadított vagy korlátozott bármilyen módon?

Válasz: Az otthon test egy részét már a pandémia előtt megírtam, de talán a fele a karantén alatt született. New Yorkban éltem, de visszatértem Kanadába a családomhoz a karantén idejére, mert kanadai állampolgár vagyok. Utoljára egy évtizede voltunk így együtt hatan (a szüleim és a testvéreim)!!! Nem tudtam, mire számítsak. Inspiráló lesz? Falra fogok mászni a csaádomtól? Meglepő módon kreatívan felszabadultnak éreztem magam. Mivel nem volt hova menni vagy kivel találkozni, így dolgozhattam a könyvön, és nem féltem attól, hogy lemaradok. 

Egyszerre minden ember az én munkabeosztásom szerint élt: otthonról dolgoztunk, hahaha. Úgy gondolom, hogy ez a rutin, az, hogy a világ belassult, és a jelenbe kényszerített minket - ez lett az otthon test esszenciája. Ebben a mozdulatlanságban már nem tudtam elbújni azok elől a dolgok elől, amik elő akartak jönni belőlem.

Évek óta szerettem volna írni arról, hogyan küzdöttem meg a depresszióval, arról, hogy milyen nehézségeim akadtak a munkámmal, és az érzésről, hogy nem érzem elég jónak, amit csinálok. De nem írtam ezekről a témákról, mert nem gondoltam, hogy érdekesek lehetnek. Azonban amikor kitört a világjárvány, és minden leállt, akkor 5 évnyi viharos folyamatos úton lét után én is mozdulatlanná váltam. És nyilvánvalóvá vált, hogy mi a legfontosabb dolog a világon. Felszínre emelkedett, és a munkáim részévé vált.


Photographer: Amrita Singh

 

Kérdés: Mi 2022 legnagyobb tanulsága számodra?

Válasz: Egyek vagyunk.

 

Kérdés: Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Válasz: Amikor gondolataid az önszabotázs spiráljába kerülnek, tedd fel magadnak a kérdést: „Hasznos ez?” és használja ezt a kérdést horgonyként, hogy visszatérj ahhoz, ami van.

 

Ruhama Wolle kérdései (forrás: Glamour 

Kérdés: Költészetedben szerelemről, szívfájdalomról, depresszióról, bántalmazásról, női létről és a bevándorlásról beszélsz. Mi a legjelentősebb felfedezésed a verseid kapcsán?

Válasz: A nőkről szóló versek tesznek a legboldogabbá, de mégis az az igazi gyógyír számomra, amikor nehéz témákról írok - szexuális abúzusról és toxikus párkapcsolatokról. Katartikus időszak volt ezekről írnom.

De úgy érzem, hogy a könyveim más-más korszakai az életemnek. A tej és méz címűt 21 évesen publikáltam, arról a 21 évről szól - a szerelem és a fájdalom érzéseinek szűretlen és nagyon hangos kifejezéséről. Aztán a nap és az ő virágai egy felnőttebb változatom. Mégis időtlen, mert rólunk beszélek benne: a nőkről, akik előttem voltak, a barátnőimről, a sebeinkről és sok más ember fájdalmáról. Az otthon test egy teljes kört ír le, amiben megtanultam újra sebezhetővé válni, és végre megírtam a könyvet, amelyet el kellett olvasnom.

 

 

Nyereményjáték:


Ebben a játékban magyar instaköltőket keresünk. A feladatotok, hogy keressetek ilyen szerzőket vagy Instagram oldalakat, és írjátok be azok nevét a Rafi dobozba – minden állomáson mást. Ha nem ismertek ilyeneket, segítségképp az értékelések szövegében elrejtettünk egy-egy linket, amelyek instaköltők oldalaira vezetnek, és ezeket felhasználhatjátok a játékban.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

a Rafflecopter giveaway

 

vvvvv

Köszönöm, hogy elolvastátok!

vvvvv

 


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése