2022. március 12., szombat



Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek | Blogturné Klub film- és könyvajánló

  

 

A szerelem és a gyűlölet is zsigeri érzés. A hasunk görcsbe rándul a másik ember gondolatára. A szívünk hevesen és élénken ver a mellkasunkban, majd’ kiugrik a bőrünk és a ruhánk alól. Az étvágyunk csökken és nehezebben alszunk. Minden egyes találkozás veszélyes típusú adrenalinnal árasztja el a vérünket, mígnem az „üss vagy fuss” reakció határára jutunk. Szinte nem is mi irányítjuk a testünket. Az érzés mindent felemészt, és ez megrémít minket.

 



Nemezis​(fn)

a) Ellenfél, rivális, akit képtelenség legyőzni

b) Valakinek a veszte

c) Joshua Templeman

Lucy Hutton és Joshua Templeman ki nem állhatják egymást. Nem csupán ellenszenvesek egymásnak. Nem épp hogy csak megtűrik egymást. Hanem gyűlölik a másikat. Az sem okoz nekik problémát, hogy ki is mutassák az érzéseiket egy sor rituális, passzív-agresszív játékon keresztül az irodában, ahol egy kiadó társigazgatóinak asszisztenseiként egymással szemben ülve dolgoznak. Lucy nem érti Joshua karót nyelt, ideges, aggályoskodó hozzáállását a munkához. Joshua pedig egyértelműen nem tudja hova tenni Lucy hóbortos ruháit, különcségét és túlzott derűlátását.

Most ugyanazért az előléptetésért versenyeznek, és elszánt küzdelmüket immár semmi sem fékezheti meg. Lucy nem hajlandó meghátrálni, annak ellenére sem, hogy legújabb játékuknak álmai munkája lehet az ára…

Ám pont amikor a köztük lévő feszültség a tetőpontjához közeledik, Lucy rájön, hogy talán nem is utálja a férfit. És talán a férfi sem utálja őt.

Vagy lehet, hogy ez is csak egy újabb játék?

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Hating Game

Eredeti megjelenés éve: 2016

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

440 oldal · puhatáblás

ISBN: 9789634573739

Fordította: Benedek Dorottya

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Érdemes tudni rólam, hogy nem csupán a vicces, romantikus regények megszállottja vagyok, de kifejezetten szeretem az ellenségekből szerelmesek sztorikat. Joshua Templeman és Lucy Hutton egy nemrég összeolvadt könyvkiadó társigazgatóinak asszisztensei, akik nap nap után egy tükrökkel teli irodában igyekeznek nem kinyírni egymást. Bár néha összeszólalkoznak, többnyire csak mindenféle játékokat játszanak, úgymint a Tükör Játék, a Farkasszem Játék, a HR Játék… A cél egyszerű: egymás agyára akarnak menni! Külön megfűszerezi a köztük lévő feszültséget a jelentős magasság különbség, illetve az, hogy míg Lucy egy kedves, segítőkész, sokat mosolygó ember, addig Joshtól rettegnek a többiek a kiadónál.

 


Igazából már a felvezetésen is rengeteget nevettem, mert elég vicces a két összezárt asszisztens helyzete, és ezen még tudnak súlyosbítani a főnökeik, amikor bedobják, hogy terveznek egy harmadik beosztást, és örülnének, ha a kedvenc asszisztenseiket léptethetnék elő... Amikor megkezdődött a versenyfutás az előléptetésért, és kiéleződött az amúgy is rossz viszony kettejük között, akkor robban be egy váratlan csók, ami elég sok félreértéshez, beszélgetéshez, vitához vezet.

Szerintem a könyv nagy erőssége a rengeteg szórakoztató szópárbaj, de akadtak benne mély beszélgetések is. Nem csupán a karakterek jól kidolgozottak, de a történet is tetszett. A főszereplők szimpatikusak és igazi egyéniségek, de a körülüttük lébecoló 2D-s háttérfigurák is feldobják a történetet. (Gondolok itt a két rendkívül eltérő kiadóigazgatóra, és a főszereplők szeretteire is.)

 

 

Egy ilyen testű, ilyen jóképű férfi, aki ennyire nevetségesen édes és figyelmes? Egy kicsit én is belehalnék, ha ezt látnám, így meg aztán főleg, hogy a fogadó oldalon vagyok. Mintha egy szórakozóhely horzsolásokkal teli kidobóját nézné az ember, ahogy egy tütüszoknyás totyogót ölelget, vagy egy ketrecharcost, ahogy csókot dob a kedvesének az első sorba. Az állatias, nyers férfiasság gyengédséggel fűszerezve a legvonzóbb dolog a világon.

 

 

Az író stílusa magával ragadó, a humora vitathatatlan és a flúhos, cuki karakterei is élnek, ezáltal az egész regény olvasmányos volt, és be kell látnunk, hogy bizony nagyon jó kis filmalapanyag. Abszolút megértem, hogy leforgatták!

No, de akad valami, ami nagyon, de nagyon nem tetszett: a hasnlatok. Általában eléggé kiakadok, amikor nagyon kretén hasonlatokkal próbálják az írók feltüzelni az olvasókat, és ilyenekből most sem volt hiány: „Igyekszik elrejteni a tényt, hogy olyan kemény erekciója van, amivel felnyithatna egy konzervdobozt.” és „A kulcscsontja olyan, akár egy feszítővas a tenyerem alatt.” Ugyanakkor valamiért annyira vicces és cuki volt az egész könyv, hogy még az ilyeneket is megbocsátottam… (Oké, picit forgattam a szemem…)

 


Összességében

 

Dögös, humoros, olvasmányos, végtelenül lökött és bájos sztori, egy igazán imádható ellenségekből szerelmesek típusú történet! Nekem annyira tetszett, hogy még egyszer elolvastam, miután megnéztem a filmet (ezért is sikerült megcsúsznom az értékeléssel). Nagyon szerettem, hogy mennyire őrültek a főszereplők, és hogy mennyire emberien vannak ábrázolva…

Ha egy könnyed romantikus sztorira vágysz vagy csak valami nagyon dögös, fluffy regényt szeretnél olvasni, akkor ezt bármikor tudom ajánlani. Tökéletes kikapcsolódás akár strandkönyvet, akár bekuckózós olvasmányt keresel!

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik kedvelik az olyan romantikus, erotikus történeteket, amelyekben ellenségekből lesznek szerelmesek.

 

 

Filmajánló: Gyűlölök és szeretek (2021)

 

Lucy Hale és Austin Stowell első pillantásra nem tűnt jó választásnak a két főszerepre, de mégis működtek. Valahogy jók együtt, annak ellenére, hogy szerintem a regénybéli kémiát nem sikerült bemutatniuk. Tetszettek a minimális változtatások is a sztoriban, de összességében alig tértek el a regénytől, ami bejött. Talán egyik-másik történést pakolgatták ide-oda az idővonalon meg a színeket variálták (no spoiler!), de ennyi. A leginkább a Smurf-fanficeken akadtam fent, és eléggé remélem, hogy nem léteznek… (Mondom ezt én, aki HP fanficeken nevelkedett.)

 

Adaptáció: 5/4 ««««

 

Nagyon szerettem a könyvet, és a filmért is egészen odáig vagyok – tuti, hogy újra fogom nézni, amint sikerül megszereznem szinkronosan. Szerencsére az összes kedvenc humoros részem, párbeszédem, vitám fellelhető a filmverzióban is, amiért nagyon hálás vagyok. Nem tökéletes adaptáció, de közel áll hozzá. Összértékelés: NÉZZÉTEK MEG!

 


EXTRA: Borítómustra

 

Kedvcsináló idézetek:

Úgy közelít, mint egy lebegő Drakula. Fenyegető megjelenését egy sportruházati áruház zacskója ellensúlyozza, ami hangosan verődik a lábának. Az alakjából ítélve egy cipősdoboz lehet benne.

Elképzelem azt a szerencsétlen eladót, aki segített neki cipőt választani. Olyan cipőt keresek, amiben a szabadidőmben kellőképpen leigázhatom az áldozataimat, akiknek a megöléséért fizetnek. A lehető legjobb minőséget várom el a pénzemért. Negyvennégyes a méretem.

– Csókolj meg! – suttogom, és a levegő felmelegszik körülöttünk.

– Tehát a Vagy Valami Játékban csókolózni kell. Milyen érdekes, Lucinda.

Az ujjait végigfuttatja a hajamon, finoman félresöpörve az arcomból.

– Még nem ismerem a szabályokat. Eléggé új játék.

– Biztos vagy benne? – Lenéz a kezemre, ami szétterül a hasán.

Megnyomom a kemény izmokat. Még csak meg sem moccannak.

– Golyóállómellény van rajtad?

– Ebben az irodában elengedhetetlen.

– Miről fantáziálsz? Elég mocskos az arckifejezésed.

– Hogy megfojtalak. Puszta kézzel. – Alig bírom kipréselni magamból a szavakat.

A hangom rekedtebb, mint egy telefonos szex kezelőnek dupla műszak után.

– Szóval te erre gerjedsz. – A tekintete elsötétül.

– Csak ha rólad van szó.

Mindkét szemöldöke enyhén felemelkedik, és szólásra nyitja a száját, miközben az arca ideges kifejezést ölt, de úgy tűnik, erre nem tud mit mondani.

Csodálatos érzés.

 


◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Gyűlölök és szeretek by Sally Thorne

The Hating Game a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Lucy Hale és Austin Stowell főszereplésével film készült Sally Thorne sikerkönyvéből, a Gyűlölök és szeretekből, amit a magyar mozik is bemutattak. Az adaptáció örömére újra Gyűlölök és szeretek blogturnét tartunk, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a kötet egy példányát a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A Gyűlölök és szeretek az egyik legnépszerűbb chick-lit regény, a zsáner népszerű címeiből pedig megannyi adaptáció készült már. A mostani játékunk során minden állomáson egy-egy chick-lit adaptáció képét látjátok, a feladatotok, hogy beírjátok a címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

  



 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése