2020. december 28., hétfő



Agatha Christie: Adventi ​krimik | Blogturné Klub ajánló

 

 

Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, (…) akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója.

 




Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?

Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Midwinter Murder

Eredeti megjelenés éve: 2020

Helikon, Budapest, 2020

298 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634795360 ·

Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin

MEGRENDELÉS

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Anyukám igazi Agatha Christie rajongó, rogyadoznak a könyvespolcai AC krimijeitől, és mindig boldog, amikor elkezdek arrafelé nézelődni... Mivel eddig többnyire Poirot történeteit olvastam (pl.: Gyilkosság Mezopotámiában, Az Ackroyd-gyilkosság, Gyilkosság az Orient expresszen, Poirot karácsony), ugyanis csípem ezt a piperkőc belgát, úgy gondoltam, hogy ideje megpróbálkoznom egy olyan válogatással, amiben az író többi nyomozója is szerepet kap 1-2 novella erejéig.

 


A kiadványról…

 

Először a könyv maga fogott meg, ugyanis gyönyörűséges a kék védőborító, de a védőborító alatti keménytábla is, amin ugyanaz a minta szerepel csak más színekkel. Nem egy vékony kiadvány, de talán épp emiatt van benne könyvjelző is, aminek nagyon örültem. Masszív, elnyűhetetlennek tűnő, és káprázatosan szép a regény, belül pedig az tetszett a legjobban, hogy minden fejezet elején van egy cuki illusztráció arról a nyomozóról, akinek a történetét olvashatjuk! (Oké, az általam eddig nem ismert Mr. Parker Pynenak csak egy nagyító jutott, de akkor is aranyosak ezek a képecskék.)

 

Szerintem…

 

A könyv egy „Karácsony Abney Hallban” című pár oldalas visszaemlékezéssel kezdődik, ami egy karácsonyi életképet elregélő részlet Agatha Christie Életem című könyvéből. Ezt 12 novella követi különféle nyomozókkal a főszerepben. Az én imádott belgám, M. Hercule Poirot többen is hatalmasat alakít ismét – bár az egyik novella kivételesen nem a nagyságáról, hanem az egyik kudarcáról mesél -, de rajta kívül egyedül Miss Jane Marplet ismertem, akiről azt érdemes tudni, hogy egy roppant kotnyeles, ám rendkívül jó megfigyelőnek számító vénlány, aki imád kötögetés közben fülelni! (Őt a sorozatából ismerem, amiből megnéztünk pár éve néhány részt.)

 

BBC adaptáció: Tommy és Tuppence forró nyomon

Számomra új volt Tommy és Tuppence, a két kalandor magánnyomozó (ők ketten anyum kedvencei, de még nem találkoztam velük eddig). Nagyon egyedi a nyomozási stílusuk, és végtelenül cukik szerintem, szóval lehet, hogy nekiugrom a könyveiknek is. Sajnáltam, hogy csak A lelkipásztor lánya című novellában bukkantak fel, de ennyi idő alatt is megnyertek maguknak a poltergeistjukkal együtt.

 

 

– De mondja csak, Hastings kapitány, hol hagyta kis barátját?

– Ágyban fekszik, influenzás.

– Tényleg? Sajnálattal hallom. Akkor maga most kicsit úgy érzi itt magát, mint a szekér ló nélkül, igaz?

 

 

A legrejtélyesebb figura minden bizonnyal Mr. Quin volt, akiről alig tudtunk meg valamit, ugyanis mindkét vele foglalkozó novella elbeszélője Mr. Satterthwaite, aki igazából mintha megfigyelőként lett volna ott 1-1 Mr Quin által megkoreografált előadáson. Mr. Satterthwaite elsztorizza, hogy éppen hol van és mit csinál kikkel, amikor egy pontján a történetnek felbukkan ez a titokzatos ember, és rávezeti valami addig meg nem látott nagy igazságra a jelenlévőket! Roppant izgalmas volt, bár elég furcsa a történetek elbeszélési stílusa ezzel a külső szemlélővel…

 


Egyetlen novella erejéig bukkan fel Mr. Parker Pyne is, aki legalább annyira szokatlan figura, mint Mr. Quin, de legalább ő a történetének az elbeszélője... Az egyik kedvencem volt a kötetben A pollensai probléma, amiben ez a nem is annyira nyomozó, mint inkább boldogsághoz segítő alak felbukkan, és rádöbbent egy idős dámát, hogy ideje lenne hagynia élni a fiát, aki a nyaralásuk alatt beleszeretett egy szabados szépségbe.

 

 

Egy probléma nem feltétlenül megoldhatatlan attól, hogy eddig nem oldották meg.

 

 

Nagyon szerettem az egyetlen nyomozó/segítő nélküli történetet is, amink már a címe is parádés: Edward Robinson férfiassága. Ez egy Edward Robinson nevű férfiról szól, aki eléggé el van nyomva a menyasszonya által, de egy váratlan nyereménynek köszönhetően úgy dönt, hogy kirúg a hámból, és megveszi az áhított kocsit! Amivel aztán elindul autókázni, de véletlenül egy gyémántnyaklánc elrablásába keveredik… Mind a mondanivalója, mind a csattanója szuper!

 

Kedvenceim: Poirot novellái közül: A bagdadi láda rejtélye / Miss Marple novellái közül: Karácsonyi tragédia, Menedék / Mr. Quin (és Mr. Satterthwaite) novellái közül: Mr. Quin eljön, Világvége / Tommy és Tuppence novellája: A lelkipásztor lánya / Mr. Parker Pyne novellája: A pollensai probléma


Adaptáció: Agatha Christie: Marple
 

Összességében…

 

Kívül gyönyörű, belül fantasztikus ez a gyűjtemény! Ritkán találkozom olyan novelláskötettel, amelyikben nem találok olyat, ami untat vagy simán nem tetszik, de ebben a könyvben a legkevésbé izgalmas novellát is 4 csillagra értékeltem... Némelyik történet szórakoztató volt, a másik csavaros, a harmadik izgalmas – de egyik sem untatott vagy éreztem úgy, hogy el kéne lapoznom. Sőt! Inkább ébren tartottak ezek a rejtélyek! Örülök, hogy olvashattam, és habár nem számítok Agatha Christie rajongónak, már értem, hogy miért imádják annyian!

 

Értékelés: 5

 

Kiknek ajánlom?

Azoknak mindenképpen, akik még semmit nem olvastak Agatha Christietől, de szeretnék elkezdeni! Jobbnál-jobb történetek, amelyek által egyrészt megismerkedhetnek az írónő stílusával, másrészt a nyomozóival! Egyébként szerintem minden krimi rajongónak tökéletes olvasmány.

 

Külföldi borítók:


 

Kedvcsináló idézetek:

– Klassz, hogy egy valódi detektív van a házban! – lelkendezett Charlie. – Bárcsak lenne hozzá egy gyilkosság is!

Japp a „fiatal generáció, amely kopogtat az ajtón”. És ma foi! Olyan szorgosan kopogtat, hogy közben észre sem veszi: az ajtó nyitva van!

Poirot siránkozott a társadalmi kötelezettségek miatt, és a magány iránti szenvedélyes vágyát hangoztatta, ám valójában óriási élvezetét lelte az efféle alkalmakban. Roppantul élvezte, ha körülrajongják, ha ő az est fénypontja. Ilyenkor valósággal dorombolt.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Könyvek - Agatha Christie Pinterest tábla

Midwinter Murder a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a karácsonyra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Adventi krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy ünnepi hangulatba hozzák az olvasót.  Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

  

 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Adventi krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

[Hát elképzelhető, hogy valami nincs rendben egy olyan helyen, ahol még ötórai teát szolgálnak fel?]

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése