2020. december 9., szerda



Camryn Garrett: Pozitív | Blogturné Klub ajánló

  

 

A HIV-fertőzöttségem nem veszélyes önökre, 

az önök tudatlansága viszont annál inkább fenyeget engem.

 




Egy nem túl megértő közösségben nincs könnyű dolga egy HIV-pozitív tininek. Meg kell küzdenie a félelmeivel, önmaga és a betegsége felvállalásával, valamint el kell fogadnia önmagát, főleg akkor, amikor életében először szerelmes lesz. Simone Garcia-Hampton új iskolába kezd járni, és ezúttal minden más. Igaz barátokat szerez, ismertté válik, mint a suli színdarabjának rendezője, és flörtöl Milesszal, a fiúval, akitől minden alkalommal elolvad, amikor csak meglátja. Az utolsó, amire vágyik, hogy kiderüljön, hogy HIV-pozitív, mivel legutóbb… hát, legutóbb elég csúnyán alakultak a dolgok. A betegségét egyszerű kordában tartani, de folyamatosan titkolni az egészet közel sem annyira. Ahogyan Simone és Miles egyre jobban összemelegednek – amikor már jóval többről van szó, mint a félénk kis csókokról –, a lány olyan nyugtalanságot kezd érezni, ami aggasztóbb, mint a gyomrában repkedő pillangók. Tudja, hogy el kell mondania a fiúnak, hogy pozitív, főleg ha a szexig jutnak a dolgok köztük, de halálra rémíti a gondolat, hogy Miles vajon hogyan reagál majd. Aztán talál egy névtelen cetlit a suliszekrényében: „Tudom, hogy HIV-fertőzött vagy. Hálaadásig van időd szakítani Milesszal. Különben mindenki más is tudni fogja.” Simone ezután is ösztönösen meg akarja óvni a titkát, de ahogyan egyre jobban látja, mennyi előítélet és félelem járja át a környezetében lévő embereket, elgondolkodik rajta, hogy vajon nem-e az az egyetlen módja annak, hogy feléjük emelkedjen, ha szembenéz a gyűlölködőkkel, és kiáll magáért…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Full Disclosure

Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2020

384 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992554 ·

Fordította: Béresi Csilla

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Igazából el sem olvastam a fülszöveget (és a címnél sem esett le, hogy mire gondolt a költő), ezért picit megtorpantam a HIV témánál, ugyanakkor azt gondolom, hogy igenis kellenek a keményebb témákkal foglalkozó YA-regények! De hogy miért figyeltem fel a könyvre? Mert LMBT+ történetnek címkézték GoodReadsen, illetve mert  Angie Thomas (The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál)  és Nicola Yoon (Minden, minden / A Nap is csillag) rajongóinak ajánlották. Egyrészt szeretem a diverz regényeket, másrészt az említett írónőket is.

 

Szerintem…

 

Kétségkívül nagyon értékes ez az olvasmány, hiszen rengeteg dolgot megtudtam a 17 éves főszereplőnk, Simone (E/1) által a HIV-ről. A fekete bőrszínű Simone már babakorától HIV-fertőzött, akit egy fekete-mexikói meleg pár fogadott örökbe a fiúk mellé, bár Dave tulajdonképpen az egyik apa vérszerinti fia a korábbi, hetero házasságából. Ha ez nem lenne elég, hamar megtudjuk, hogy Simone korábban iskolát váltott, amikor kiderült róla az állapota, és aki elárulta az első szerelme/crush-a volt: Sarah. Sejthető ugyan, de Simone el is meséli, hogy bizonytalan a szexualitásában… 

Ez így kicsit sok egyszerre, nem? Nekem eléggé az volt, pedig történetünk kezdetén még betoppan Simone két legjobb barátnője az új suliból: a biszexuális Lydia és az aszexuális leszbikus Claudia! Eleinte még örültem is annak, hogy mennyire sokszínű és mennyi nehéz témával foglalkozik a regény, de egy ponton már too much volt nekem… Persze lehet, hogy már kicsit azon is kiakadtam, hogy milyen őrülten sokat foglalkozik a történet a maszturbációval és a szexszel, ami egy ideig érthető, hiszen a regény elején Simone épp egy HIV-esekkel foglalkozó doktorhoz megy, hogy felvilágosítsa a biztonságos szexről. Fontos tudást kap az olvasó, ám nem érünk a téma végére, ugyanis Simone egy beindult kamasz, ezért elég sokszor lyukadunk ki a testiséghez… Too much.

 


Oké, nyilván más is teret kap Simone világában a betegsége, bőrszíne, betegsége mellett, ráadásul egy számomra is fontos dolog: a színház! A lány az egyik diákrendezője a Bohém élet című musicalnak, ami 5 hét múlva, decemberben kerül bemutatásra. Nagyon élveztem azokat a részeket, amik a sulis darab körül forogtak, ahogy azokat is, amikor Simone a kedvenc musicaljeiről vagy a Broadway élményeiről mesél másoknak.

Különösen Simone és Miles beszélgetéseit szerettem – bármiről, nem csupán a musicalekről. A lány Milesra van rákattanva, miatta jár utána annak, hogy hogyan szexelhet biztonságosan, veszélyes-e a csókolózás, hogyan kerülheti el, hogy továbbadja a fertőzést, stb. A betegségével kapcsolatos tudnivalókat nagyon szépen adta tovább, mégis mindahányszor arról volt szó, hogy valaki félt a közelébe menni megtorpant puszi adás közben kicsit összetört a szívem Simone miatt. Fájt, amikor az ezekkel kapcsolatos érzéseiről beszélt…  

 

 

Kiskoromban, amikor szinte mindig kórházban voltam, apu és apuci addig nézte velem az Óz, a csodák csodáját, amíg kívülről nem fújtam az összes dalt. Egy héttel azelőtt, hogy ebbe a suliba jöttem, többször végighallgattam a Kedves Evan Hansen albumát. A musicalek tartanak életben, amikor minden más értelmetlennek tűnik. Effélére mindenkinek szüksége van.

 

 

Nagyon sok minden tetszett a regényben: a már említett sokszínűség és a különféle szexualitások reprezentációi, a rasszizmus kitárgyalása és kezelése, a HIV és a veszélyeinek a bemutatása, a barátok felől érkező elfogadás, a különféle csoportok, ahol a fiatalok kibeszélhetik magukból azt, ami bántja őket... és a főszereplő! Simone bátor, erős és felelősségteljes főszereplő, de nem folyamatosan az. Néha elbújik a világ elől szomorkodni ugyan, de aztán összeszedi magát és képes szembeszállni a világgal. Teljesen letaglózott a könyv végén, teljesen elsodort a szónoklatával! De a legjobban mégis a két apukáját szerettem! Fantasztikusak, humorosak és nagyon tetszett, hogy mennyire igyekeznek lépést tartani Simone-nal meg a betegségével.  

 


Ugyanakkor volt, ami nem tetszett. Már említettem, hogy a sokszínűség néha túl sok volt, ahogy az a rengeteg elfogadás is, amit Simone kapott. Irtó nehéz lehetett neki, mégis úgy éreztem, hogy túl könnyen mentek a dolgok a barátival és Milesszal. Ráadásul néha pofán csaptam volna, mert néha irtó idegbeteg módon reagált le dolgokat, holott egy egyébként intelligens karakter. Bosszantott, hogy a regényben felbukkanó fehérek majd mindannyian negatív karakterek (úgy a focisták, mint Ms Klein), a túl sok testiség, és az, hogy voltak lezáratlannak tűnő, meg nem beszélt dolgok…


 

Összességében…

 

Tetszett, és rendkívül értékes olvasmánynak tartom. Nyers, őszinte regény egy általában elhallgatott betegségről, amiről mindenki csak fél- vagy téves információkat tud. Komoly üzenetű történet, és szerintem Simone csodásan át is adja az olvasónak mindazt, amit tudnunk kell. Szerettem a musicales részeket, ahogy a csoportterápiás beszélgetéseket is. A lebuktatással fenyegető üzenetek pedig még adtak némi extra drámaiságot a sztorihoz, habár én hamar kisakkoztam, hogy ki és miért zsarolja a lányt.

Elég sokat gondolkodtam a pontozásán, mert a fent említett negatívumok miatt fél csillaggal lejjebb akartam menni, de annyira megkedveltem Simone apukáit és a családjuk történetét, összetartását, hogy nem volt szívem 4 csillag alá menni. Igazából sokat adott ez a történet, és nem csak azt, hogy végre megnéztem A nyomorultakat… (Persze ez semmi, hiszen sokadik éve áll a bakancslistám élén, mint kipipálandó pont.)

 

Értékelés: 4

 

Olvasás után ajánlott megnézni: A nyomorultak (2012)

 

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik nyitottak a meleg szülők által nevelt gyerekek történeteire, …szeretik az LMBT+ témájú regényeket / vonzódású karaktereket, …érdeklődnek a betegséggel is foglalkozó történetekkel, és esetleg szeretnének is tájékozottabbak lenni a témában! Mindenkinek, aki nem riad vissza a keményebb témáktól és az elgondolkodtató sztoriktól!

 

Külföldi borítók:

 

  

Kedvcsináló idézetek:

– Cariño! – morogja apu döbbenten. – Okos vagy, szellemes és szenvedélyes mindenben, amibe belefogsz. Csodás barát vagy és csodás lánygyermek. Mindenki szerencsésnek érezhetné magát, hogy veled randizhat. A vérképed nem változtat ezen.

– Tudom. – Most még sűrűbben pislogok. Nem akarok sírni. – De mások ezt nem tudják.

– Így találsz rá az okos emberekre, akik megértik ezt – mondja apuci. – Ahogyan Lydia és Claudia is.

– Nem élhetünk úgy, ahogyan ők diktálják – jelenti ki apu szilárd hangon. – Éljük tovább az életünket, és megvívjuk a magunk harcait. Nem hagyhatod, hogy mások uralkodjanak fölötted a gyűlöletükkel. Éld tovább az életedet, Simone!

Mindkettőjük kezét a magaméba fogom. Ilyen szülők mellett nem szabad félnem, hogy kiálljak a világ elé, sem a tőlem rettegő, viszolygó emberektől. A lényeg, hogy része vagyok ennek a családnak, ahol nincsen más, csak szeretet.

Mindössze annyit mondok, olyasmit kellene tanulnod, amit igazán szeretnél, vagy ne is tanulj inkább tovább. Jobb szenvedélyesnek és szegénynek maradni, mint gazdagnak és depressziósnak.


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Pozitív / Full Disclosure Pinterest tábla

Full Disclosure a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Camryn Garrett neve egyelőre még nem cseng ismerősen a magyar olvasóknak, de a Maxim Kiadó jóvoltából most végre itthon is megjelent a szerző világhírű regénye, a Pozitív, mely nagyon nehéz témát dolgoz fel. A történet főhőse, Simone ugyanis HIV-pozitív, melyet nemcsak diáktársai, de újdonsült szerelme elől is eltitkolja. A könyvből most ti is nyerhettek egy példányt, ha bloggereinkkel tartotok, és játszatok is velünk!

  

 

Nyereményjáték:

 

Mivel a Pozitív történetében fontos szerepet kap egy betegség, ezért a mostani játékunkban olyan regényeket kell felismernetek, amelyekben szintén kiemelt szerepet kap valamilyen testi vagy mentális betegség. A ti feladatotok mindössze annyi lesz, hogy a blogokon található leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter dobozba.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

[Regényünk főszereplője egy fiatal lány, aki betegsége miatt sosem mozdulhat ki az otthonából, ám amikor az ablakon keresztül meglát egy fiút, hirtelen minden megváltozik. A két fiatal azonban csak online tud kapcsolatot tartani, és csupán az ablakból láthatják egymást, egy idő után azonban ez már nem elég. De vajon mit tehetnek azért, hogy együtt legyenek?]

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12. 05. Utószó

12. 07. Sorok között

12. 09. Hagyjatok! Olvasok!

12. 11. Readinspo

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése