2018. augusztus 30., csütörtök



Nicola Yoon: A Nap is csillag




Van egy japán kifejezés, amit szeretek: koi no yokan. Nem azt jelenti, hogy szerelem első látásra. Közelebb áll ahhoz, hogy szerelem második látásra. Az az érzés, amikor megismerkedsz valakivel, akibe bele fogsz szeretni. Talán nem rögtön, de elkerülhetetlenül.


Fülszöveg:
Natasha: Olyan lány vagyok, aki a tudományban és a tényekben hisz. Nem a sorsban. Nem a végzetben. Vagy olyan álmokban, amelyek sohasem válnak valóra. Határozottan nem az a fajta lány vagyok, aki New York egyik utcájának emberáradatában találkozik egy aranyos fiúval, és beleszeret. Különösen nem akkor, amikor csak tizenkét óra választja el attól, hogy a családját kitoloncolják Jamaicába. Szerelembe esni nem az én sztorim.
Daniel: Én vagyok a jó fiú, a jó tanuló, aki annak él, hogy megfeleljen a szülei óriási elvárásainak. Nem a költő. Sem az álmodozó. De amikor meglátom azt a lányt, mindenről megfeledkezem. Van valami Natashában, amitől kénytelen vagyok azt hinni, valami rendkívülit tartogat… mindkettőnk számára.
Az Univerzum: Életünk minden pillanata e felé az egyetlen perc felé vezetett. Milliónyi jövő áll előttünk? Melyik válik valóra?

Könyv információk:

Eredeti mű: The Sun is Also a Star
Eredeti megjelenés éve: 2016

GABO, Budapest, 2017
364 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634065029 · Fordította: Tóth Gizella
(Az értékeléshez olvass tovább!       )


Miért olvastam el?
Kedvelem Nicola Yoont a Minden, minden című regénye óta, így nagyon érdekel ez a könyve is. Érdemes tudni az írónőről, hogy nem szokványos párokat hoz össze – azaz nem ragaszkodik a fehér lány és fehér fiú párosokhoz –, mivel ő egy afroamerikai nő, akinek az élete szerelme egy ázsiai férfi. (Az alábbi képen a kis családjuk látható és néhány borító a könyvhöz!) 


Szerintem…

Egészen érdekes ez a történet, mert nagyon eltérő háttérrel rendelkezik a két főszereplő, még ha mindketten amerikai bevándorlók valamilyen szinten... Míg Natasha Kingsley realista alkat, aki a logikában, a tudományban hisz, és illegális bevándorló lévén hamarosan visszaküldik Jamaicába, ahonnan kisgyerekként érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, addig Daniel Jae Ho Bae már New Yorkban született, első generációs koreai bevándorló, és hisz a Sorsban, a szerelemben meg a költészetben. A lány adattudós, a fiú költő szeretne lenni. A lány fényes jövőre törekszik Amerikában, a fiúra a Yale orvosi kara vár, de semmi kedve hozzá.


Amikor Natasha a szerelemről elmélkedik, ezt gondolja: semmi sem tart örökké. Ahogy a hidrogén-7, lítium-5 vagy a bór-7 izotópnak, a szerelemnek is van egy végtelenül kicsi felezési ideje, amely semmivé bomlik. És amikor végleg elmúlt, az olyan, mintha soha nem is létezett volna.


Nem győztem ámulni, hogy mennyire színes a történet, hiszen szerepet kap egy-két fejezet erejéig Natasha végtelenül önző színész apja, Daniel s*ggfej bátyja, aki hazajött a Harvardról, de megismerjük egy öngyilkosságra készülő, magányos nő, egy túlságosan korrekt ügyvéd és egy reménytelen szerelmesnek tűnő titkárnő történetét is. 

Néha jól esett elszakadni a fiataloktól, hogy többet megtudjak az őket körülvevő emberekről, akik kisebb-nagyobb hatással vannak az életükre. Imádtam ezeket a mellékzöngéket, mert még a legkomorabb sztori is szívfájdítóan bájos volt! Egyetlen emberre akadtam ki nagyon – Natasha édesapjára, akit legszívesebben egy new york-i taxi alá löknék még most is, amiért ezt tette a családjával.

Összességében

Az írónő tudja, hogyan lehet egy átlagos romantikus YA-történetet úgy megírni, hogy meg legyünk győződve az egyediségéről. 
Bírtam a zárkózott, tudományimádó jamaicai lányt, a kedves, nyíltszívű, romantikus alkatú koreai fiút, de rajtuk kívül még kedveltem a kósza mellékszereplőket, akik önálló életet éltek, és néha bizony elég látványosan keresztbe húztak a főszereplőinknek.
Igazából a vége miatt lett nálam 5 csillagos, mert néha zavart a Sors körüli vergődésük, a sorson való lamentálásuk a fiataloknak akkor is, ha amúgy irtóra bírtam ezt a rengeteg extra nézőpontot vagy történelmi meg ilyen-olyan kitekintést (pl. a felezési idővel).

Értékelés: 5*

*(De egy picivel jobban szerettem a Minden, minden című regényét az írónőnek.)

Olvasnék-e még az írónőtől? Abszolút! 
(És most már végre meg kéne néznem a Minden, minden című mozifilmet is, hiszen a könyv elolvasása óta tervezem azt is! :D Egyébként ebből a regényből is várható egy filmadaptáció 2019-ben! --> IMDb link)

Kinek ajánlom a regényt?
« Mindenkinek kötelező, aki szerette a Három dolgot mondj vagy a Minden, minden című regényeket!

Kedvcsináló idézetek:
Titokban, a szívünk mélyén mindenki hisz abban, hogy az életnek értelme, rendszere van. Becsületesség. Alapvető tisztesség. A jó dolgok a jó emberekkel történnek. A rossz dolgok a rossz emberekkel. Senki sem akarja azt hinni, hogy az élet véletlenszerű.
s z e r e l e m - Kémiatörténelem

A második szakaszt a dopamin és a szerotonin uralja. Amikor példáu a párok leírhatatlan boldogságról számolnak be, ha a másik is jelen van, a dopamin, a boldogsághormon teszi a dolgát.
Ha kokaint szippantunk, az eufóriának ugyanazt a fokát érhetjük el. Valójában a tudósok, akik az újdonsült szerelmesek és a kokainfüggők agyát tanulmányozzák, nem igazán tudják megkülönböztetni őket.
AMIKOR MEGSZÜLETÜNK, (AZ istennek, a kicsi földönkívülieknek vagy akárkinek) egy tucat szabadjeggyel kellene minket a világba küldenie. Egy „Újra az egész”, egy „Halasszuk el”, egy „Hülyeséget visszaszív”, egy „Börtönből szabaduló” jeggyel.

♡♡♡♡♡
A képek A Nap is csillag nevű Pinterest táblámról származnak.
A könyv kiadásai a GoodReads-en: The Sun is Also a Star
♡♡♡♡♡
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése