2018. augusztus 13., hétfő



Juan Diaz Canales és Juanjo Guarnido: Hófehér ​nemzet (Blacksad 2.)




Egy napon majd lejegyzem az emlékirataimat.
Annyi elképesztő dolgot láttam és éltem át, hogy mindenki azt hiszi majd, az egészet csak kitaláltam, mert ennyi gonoszság nem létezhet a világon.
A legkevésbé sem lepne meg, ha detektívregénynek címkézve adnák ki…
Vinnék, mint a cukrot.
Mindenki imádja a morbid történeteket.


Fülszöveg:
«
„Az igazság persze sosem egészen fekete vagy fehér, egy noir krimiben kinyomozható formában pedig talán még kevésbé az, mint egyébként volna, de a történet végére annyi mindenesetre bizonyos lesz, hogy a fehéren izzó vagy sötéten örvénylő gyűlölet semmiképpen sem vezethet se boldogsághoz, se szabadsághoz.”
Dragomán György előszavából

Könyv információk:

Eredeti mű: Arctic-Nation
Eredeti megjelenés éve: 2003

60 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155699030 ·
Fordította: Nagy Krisztián ·
Illusztrálta: Juanjo Guarnido
Blacksad képregények:

3. Vérvörös lélek
4. Néma pokol

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Érdekesnek tartom a furry szubkultúrát és imádom a képregényeket. (Furry szubkultúra: A furry egy nemzetközi gyűjtőfogalom, jelentése az emberi tulajdonságokkal felruházott, idegen szóval antropomorf állatok köré épülő, internetalapú szubkultúra, illetve annak tagjai. (wikipédia))

Miről szól ez a rész?

Antropomorfizált (két lábon járó, emberi tulajdonságokkal felvértezett) állatok rosszalkodnak az ötvenes évek Amerikájának noir világában. Főszereplőnk, Blacksad egy magánhekus, akit felbérel egy tanárnő, hogy találjon meg egy eltűnt (fekete) diákot, akit jó eséllyel a Sarki Nemzet, egy rasszista politikai szervezet rabolt el. Nem hiszitek el, de a kötet témája az, hogy a fehér állatok gazdagok, uralják a várost, és egy van egy titkos klubjuk, ahol néha összegyűlnek bandázni. Eközben a fekete állatok, a „bokszosok” keveset keresnek, balhéznak, et cetera... (Egyébként a feketéknek is van csapatnevük: Fekete Karom néven futnak, ha jól emlékszem.) Hallottunk már hasonlóról, ugye? Ráadásul a Sarki Nemzetnek csodaszép, enyhén nácis jelképük is van. (Ld. a képen.)

A történetről és az állatokról…

A témát tekintve Blacksad enyhén megszívta, hiszen fekete macska, de fehér foltokkal! Utálják a bokszosok, és kinézik maguk közül az árja-tudatú Hófehérkék, nos, így elég nehéz nyomozni... De a jó hír az, hogy nincs egyedül, mert vele van Heti, a riporter, aki úgy tűnik, hogy a magánnyomozó állandó utánfutója lett. Ő pechjére barna-bézs, vagyis szintén nem illik sehova...

Részemről ez a történet más miatt rémes, mint az előző kötet. A rasszizmust, az osztályharcot, a státuszokért futó harcokat undorítónak tartom, ráadásul az önmagukat felsőbbrendűnek tartott fehérek a gyűléseiken - SPOILER! - feketéket kínoznak és ölnek, vagyis elpusztítják a náluknál alantasabb lényeket... Mindezt megússzák, hiszen ők uralja a rendőrséget; Karup jegesmedve a helyi vezető, aki egyben Sarki Nemzet szimpatizáns, és nem is titkolja a véleményét, miszerint „a fehér faj fogja egyszer uralni a világot”. Teljesen egyértelmű volt olvasás közben, hogy Blacksad történetének nem ez lesz a végeredménye, de még ezt a nyomasztó eszmét szajkózó társasággal együtt is tetszett a sztori. Megrázó és felkavaró történet, és nagyon ötletesnek tartom a történet kifutását is - rég vigyorogtam ennyire egy nem várt fordulaton!


Összességében

Habár szörnyű az alapkoncepciója, de ez a rész sokkal jobban bejött, mint az előző! Döbbenetesen jók a helyszínek, a színek és a nézőpontok, teljesen lenyűgöz a képregény kinézete és minősége. Kevés dolog áll tőlem annyira távol, mint a gyűlölködés, ezért eléggé bosszantottak a „Hófehérkék”, pláne, hogy a hatalmi ranglétra tetején és a jobb társadalmi pozíciókban is ők voltak... Ha az igazságérzet testrész lenne, az ilyenek olvasása közben tuti folyton szaggatná a fájdalom az enyémet...
Felháborító volt olvasni, de Blacksadnek és Hetinek köszönhetően jól szórakoztam. Az még oké volt, hogy a fekete bundájú Blacksad a fehér foltos nózijával egyik társaságnak se felelt meg, de hogy Hetit a barna bundája miatt mindenki egységesen rühellt, és leSZÍNESezték... Behaltam!

Értékelés: 5

Idézetek:
«
Miközben ezt az… úgynevezett filmet néztem, valami lassan világossá vált számomra: az atombomba és az autósmozi egyértelműen a világ elkerülhetetlen pusztulásának előhírnökei.
«
– A nevem Heti, a Mi Újságtól. Te kinek dolgozol, cimbora?
– A rossz híreknek. Ajánlom a legutóbbi cikkemet, az a címe, hogy „Nem vagyunk cimborák”.
«
– Manapság alig maroknyian vagyunk, akik még mindig őrzik a nemzetünket egységbe kovácsoló, dicső eleink örökségét. Tudja, kié volt ez a szablya?
– Gondolom, Lee tábornoké. A lövészárkok királya. A veszett ügyek védelmezőinek példaképe.

«««««

Képek a Blacksad nevű Pinterest táblámról származnak.
A könyv kiadásai a GoodReads-en: BLACKSAD #2
«««««




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése