2018. július 17., kedd



Juan Diaz Canales és Juanjo Guarnido: Árnyak ​között (Blacksad 1.)




Mindennek ellenére erre a világra születtem: 
Egy dzsungelbe, ahol a nagy felfalja a kisebbet. 
Ahol az emberek állatokként viselkednek.
Az élet árnyakba vesző útját járom…


Fülszöveg:
«
A Blacksad a világ egyik legismertebb, noir stílusú, kult képregénye végre magyarul is megjelent. Blacksad, a macskafejű nyomozó egykori szerelme gyilkosát kutatja egy nagyváros dzsungelében.

Könyv információk:

Eredeti mű: Blacksad
Eredeti megjelenés éve: 2000

52 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786158013499 ·
Fordította: Nagy Krisztián ·
Illusztrálta: Juanjo Guarnido
Blacksad képregények:

3. Vérvörös lélek
4. Néma pokol
5. Amarillo (original)

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Érdekesnek tartom a furry szubkultúrát és imádom a képregényeket. (Furry szubkultúra: A furry egy nemzetközi gyűjtőfogalom, jelentése az emberi tulajdonságokkal felruházott, idegen szóval antropomorf állatok köré épülő, internetalapú szubkultúra, illetve annak tagjai. (wikipédia))

Miről szól ez a képregény?

Antropomorfizált (két lábon járó, emberi tulajdonságokkal felruházott) állatok rosszalkodnak az ötvenes évek Amerikájának noir világában. Főszereplőnk, Blacksad egy magánhekus, aki felismeri egykorvolt szerelmét a nemrég meggyilkolt színésznőben. Minden van benne, ami kell: gyilkosságok, nyomozás, álnok állatok, elbizakodott nyomozók, kavarós mellékszereplők, színes forgatag, sötét sztori.

A történetről és az állatokról…

Az egész részt a düh és a bosszúvágy uralja, hiszen a macskaférfi másra sem vágyik, minthogy elkapja a színésznő gyilkosát. Persze közben kapjuk rendesen a visszaemlékezéseit a boldog időkről, amikor még boldog volt a nővel, és ezáltal egy kicsit közelebb kerül hozzánk a főszereplő. Elkezdjük megérteni, hogy nem egyszerűen egy exnőt akar megbosszulni. (Mondjuk azért az enyhén erotikus részek így „állatian” elég furcsák voltak számomra…)

A nyomozás tetszett, ahogy a képregény lezárása is, illetve a félrement szálak szintén feldobták a történetet, de nekem Blacksad egyelőre egy nagyon so-so figura! Tipikus macska, aki ha kell, akkor simulékony, egyébként teljesen öntörvényű, de természetesen mindig talpra esik. Hogy a kilenc életéről ne beszéljünk...
Blacksad macskaságához tökéletesen illet a magánnyomozóság, de a többi állat is jól elhelyezettnek tűnt számomra. A kutyák jó szimatú kopók (rendőrök), a hüllők hidegvérű (bér)gyilkosok vagy sikeres üzletemberek, míg a mocskos kocsma pultosa egy disznó! Kicsit ugyan lesarkítja a dolgokat az általánosítás, de jól álltak a műnek. Vagy legalábbis nálam nem itt csúszott el, nem emiatt nem lett 5 csillagos élmény…

Összességében

A történet iszonyatosan sablonos, de viccesek ezek a két lábon járó furry-forma karakterek, így általuk vált érdekessé az egész. Vagy csak érdekesebbé? Bár kilóra megvett az alapötlet és megbűvölt a borító, valahogy többet, valami sötétebbet vártam. Pozitívumként kiemelném, hogy a kötetben lévő rajzok aprólékosak és kidolgozottak, egyszerűen gyönyörűnek tartom az egész képregényt! Negatívumként még annyit, hogy az angol feliratok és hanghatás kiírások (gulp, crack, click, stb.) nem kaptak fordítást, amit sajnáltam. Enyhén zavaró volt így.

Értékelés: 4

Folytatnám-e Blacksad történetét?

Igen, szeretném folytatni a Blacksad képregényeket, és már el is olvastam a következő három részt egy @Gabye nevű kedves Molynak köszönhetően, aki kölcsönadta a négy részt. Remélem, hogy érkezik majd az 5. rész is magyarul!

Idézetek:
«
Diszkrét és hatékony munkát vártak el tőlem és Én, ha akarom, nagyon diszkrét tudok lenni és különösen……hatékony.
«
Szeretnék elképzelni egy olyan világot, ahol még a hatalmasok is felelnek a tetteikért. Valahol mélyen idealista vagyok.
«
AZT A BASZOMÁNYOS MINDENIT!

«««««

Képek a Blacksad nevű Pinterest táblámról származnak.
A könyv kiadásai a GoodReads-en: BLACKSAD #1
«««««





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése