2018. július 24., kedd



Jo Nesbø: Macbeth (Shakespeare újra)



Köszönet a recenziós példányért a Kossuth Kiadói Csoportnak!


– Macbethet a szerelem hajtja, míg engem az irigység és a gyűlölet. Ahol ő irgalmat mutatott, én öltem. És holnap elkapom őt, aki egyszer a legjobb barátom volt, hátba támadom – és az irgalom és a szeretet ismét elesik.


Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására. A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.
A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Könyv információk:

Eredeti mű: Macbeth
Eredeti megjelenés éve: 2018

Kossuth, Budapest, 2018
534 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789630991964 ·
Fordította: Petrikovics Edit
Jo Nesbø a blogon:



A Macbeth megvásárolható itt:
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Egy véletlen folytán – nevezzük mini-könyvklubnak – találkoztam az íróval, és egészen lenyűgözött, hogy milyen durva és erőszakos dolgokat képes írni! Persze nem csupán arról van szó, hogy borzongató a stílusa, hanem arról is, hogy egészen izgalmasak és lebilincselőek a történetei. Kemény pasi, érdekelt, hogyan alkot újra egy klasszikust.

Szerintem…

Ez egy igazán jó újragondolása az eredeti sztorinak, érdekesek voltak a karakterek, a múltbéli tartozások, a drogozás, a rengeteg agyalás, tervezés és elbátortalanodás egy-egy árulás vagy gyilkosság előtt, de néha éppen ezek miatt összecsúsztak nálam egy kicsit az események… És igen, ezáltal itt-ott túlbonyolódott a sztori. Az elején elég sokáig csak kapkodtam a fejem, és próbáltam az egyes szereplőket elhelyezni egy gonosz karakter – még gonoszabb karakter skálán, ugyanis az egyetlen igazán jó karakter szerintem Duncan rendőrfőnök, akit már szinte az első oldalakon meggyilkolnak… Enyhe spoiler: Vagyis Macbeth gyilkolja meg, ezáltal előidézve egy folyamatos lelki hanyatlást önmagánál. Macbeth fura karakter, mert önmagától egyetlen ötlete van (újra a helyi droghoz, a főzethez nyúl, amiről korábban már leszokott), mindig mások mondják meg neki, hogy mit kéne tennie... Könnyedén manipulálható. No, de félre a spoilerekkel!

Hekaté ellenfelei a drogpiacon: NORSE RIDERS

Az első részt záró csúcspont - az előbb említett gyilkosság - után jó ideig nem történik semmi, és ezért kapott ez a történet fél csillag levonást tőlem. Az üresjárat túlságosan sok volt ahhoz képest, hogy amúgy az író zseniálisan szövi a szálakat és zavarja össze az olvasóit! Ha eltekintek a rossz ritmizálástól, akkor döbbenetesen izgalmas és sokkoló az egész regény. Már az meghökkentett, hogy az egyik legkedveltebb rendőr tanyája egy jól menő kaszinó, ami egy Lady nevű nő kezében van, aki kemény kezű vezető, zseniális stratéga, és akivel ráadásul Macbeth együtt van. Nyilván tele van erőszakkal, drogokkal, árulással, gyilkosságokkal, de nagyon bírtam! 

Jo Nesbø művészi szintre fejlesztette a vérontást ebben a regényben! Azt hittem, hogy a Hóember című regénye beteg, pedig ehhez képest semmi volt. Nem krimi, pláne nem skandináv krimi, hiszen az elejétől kezdve pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a főszereplőnk szépen lassan kisemberből felverekszi magát egy hatalmi pozícióba, amihez hullákon át vezet az út, aztán szépen lassan tönkreteszi magát és az addigi életét, de még így is akadnak meglepő fordulatok a regényben!


Macbeth kiválóan ért a tőrdobáláshoz, 
de valakinek meg kell neki mondania, miért és kibe hajítsa.


Tetszettek a váratlan, ám szórakoztató extra háttérsztorik, úgymint Lady múltja, a legjobb barát (Duff) szeretőjének a kiléte, az árulók mozgatórugói, a titokzatos drogbáró (Láthatatlan Kéz, vagyis: Hekaté) és az ő asszonyférfijának (Strega) a proféciái. Ennyi kavarodást, ennyi zavart és mardosó bűntudattal kóválygó karaktert talán még nem is láttam egy kupacon, mint ahányan ebben a Macbeth-újramesélésben voltak. 
Tulajdonképpen jól esett, hogy ennyire megkavart engem is az író, ugyanis a könyv elején egyszerűen imádtam a nevetős, rendes exdrogos Macbeth-et, és rühelltem az egykori legjobb barátját, Duffot, akinek az előrejutás a ranglétrán a „Minden”, ám elég hamar kiderült, hogy Macbeth-en kevés szeretnivaló van… Hogy én mennyire drukkoltam neki!

Összességében

Bevallom, hogy kíváncsi lettem volna arra, hogy mit kezd az író egy Shakespeare komédiával, de be kell látnom, hogy ez a történet abszolút passzolt Nesbøhoz. Összezavart, elbizonytalanított, megdöbbentett, meglepett – ráadásul micsoda szereplőkkel. Angus miatt egy kicsit haragszom a világra és úgy gondolom, hogy jó lett volna többet megtudni Lady-ről, de lehengerlő volt az egész. Akadtak zavaró és zavaros üresjáratok, de tetszett a klasszikus retelling koncepciója, rá fogok nézni a sorozat többi elemére is! (Érdemes megjegyeznem, hogy az eredeti mű ismerete nélkül is abszolút élvezhető a történet! Sőt, úgy érnek csak igazán nagy meglepetések.)

Értékelés: 4,5


Shakespeare újra (A kiadónál / a Molyon)

William Shakespeare halálának négyszázadik évfordulóján, a Hogarth Press arra vállalkozott, hogy élő klasszikusok írják meg a nagy drámák mai változatát. A Kossuth Kiadó is csatlakozott ehhez a kultúrtörténeti szenzációhoz.
A Shakespeare-projekt Európa-szerte elindult hódító útjára. Egyidőben számtalan országban kerülnek könyvesboltokba a Téli rege, A velencei kalmár, a Macbeth, A makrancos hölgy, a Lear király és az Othello átiratai, Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Jo Nesbø, Anne Tyler, Edward St. Aubyn és Tracy Chevalier regényeinek lapjain.

A kiadónál eddig megjelent újramesélések:

Nekem személy szerint tetszett ez a Shakespeare újraírás, így hamarosan sorra veszem majd a többit is. Főleg az Atwood regény izgatja a fantáziámat.

Kedvcsináló idézetek:
v
– Egész életemben szörnyen önző voltam. Nem értem, hogyan szerethettél.
– Egyes nőknek azok a férfiak a gyengéi, akikről azt hiszik, hogy megmenthetik őket, másoknak meg azok a férfiak, akikről azt hiszik, hogy megmenthetőek.
– Ámen – mondta Duff, és felállt. – Nem értitek, hogy mi, férfiak, nem változunk meg. Akkor sem, amikor felfedezzük a szerelmet, és akkor sem, amikor rájövünk, hogy meg fogunk halni. Soha.
v
Macbeth bátor volt és brutális tetterő lakozott benne, ugyanakkor volt egy hiányossága, amelyért drágán megfizethet. A gonoszság hiánya. A gonoszságé, amelyre, még ha csak egy döntő pillanatban is, de szükség van. Abban a pillanatban, amikor meg kell birkóznod azzal, hogy a szűk látókörű morál nincs az oldaladon, amikor nem tévesztheted szem elől a nagy, a teljes képet, mikor nem kérdőjelezed meg, hogy helyesen cselekszel-e ebben a kisebben. Macbeth rajongott azért, amit igazságosságnak neveztek, és a mások szabályaihoz való hűség olyan gyengesége volt, amiért Lady imádta őt. Békeidőben. Most azonban, amikor megkondultak a háború harangjai, megvetette érte.
v
Azután összetekert egy bankjegyet, és felszívta a sárgásfehér port előbb az egyik, majd a másik orrlyukába. A hatóanyagok meglepően rövid idő alatt áthatoltak a nyálkahártyáján, és bekerültek a véráramába. Az utolsó gondolata, mielőtt a kábítószerrel fertőzött vér elérte az agyát, az volt, hogy ez az egész olyan, mintha egy régi szeretővel találkozott volna. Egy túlságosan szép, túlságosan veszélyes szeretővel, aki egyetlen napot sem öregedett a hosszú évek során.

vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: Jo Nesbø
Macbeth (Hogarth Shakespeare) borítók a GoodReadsen.
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése