2020. december 1., kedd



Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúhozó | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Alia nem hétköznapi lány. Magában hordozza a Halált.

– Mint minden halandó – érvelt Diana. (…)

– Nem a saját haláláról van szó, hanem a világ pusztulásáról. Gondolod, hogy a véletlen sodorta a hajóját a partjainkhoz? Alia egy Háborúhozó, Helené leszármazottja, aki Nemesis lánya.

– Helené? Az a Helené, aki…?

– A trójai háború tíz évig tombolt. Egyetlen istent sem kímélt. Egyetlen hőst sem. Az amazonokat sem. Így lesz ez akkor is, ha Aliát élni hagyják. Ő egy haptandra. Amerre jár, ott viszály terem. Minden egyes lépése közelebb visz minket a Világvégéhez.

 




„Harcos nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.

Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.

Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”

– AZ AMAZONOK ESKÜJE –

 

Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.

Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.

A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Wonder Woman: Warbringer

Eredeti megjelenés éve: 2017

 

Könyvmolyképző, 2020

480 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634578130 ·

Fordította: Fazekas Sándor

DC ICONS önálló regények:

 

Leigh Bardugo: Wonder Woman: Háborúhozó

Marie Lu: Batman: Batman - Az éjszaka rémei

Sarah J. Maas: Catwoman: Lélektolvaj

Matt de la Pena: Superman: Dawnbreaker

Alexandra Monir: Black Canary: Breaking Silence

 

(folyamatban)

 

MEGRENDELÉSI LINK / OLVASS BELE / MOLY.HU / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

 

Aki arra tippelt, hogy az eddig jól titkolt Wonder Woman rajongásom az oka annak, hogy elolvastam ezt a könyvet, rosszul gondolta, ugyanis hiába láttam a DC univerzumos WW filmet, semmire sem emlékeztem belőle... (Olvasás után újranéztem, élménybeszámoló az ajánló alatt.) Alig keresztezték az útjaink egymást Dianával, és emiatt alig tudok valamit a Csodanő történetéről. Viszont miután elolvastam a Macskanő – Lélektolvaj című DC Legends eredettörténetet (amit szintén az egyik kedvenc YA íróm írt), úgy gondoltam, hogy megismerkedem a többiek történetével is!

 


A történetről…

 

Diana hercegnő Themyscirán éli világát, egy helyen, ahova halandó nem teheti be a lábát, ahol a haláluk után istennőikhez imádkozó harcosnők léphetnek be, akiket amazonokként ismerünk. Anyja, Hippolyta az amazonok királynője, aki sárból teremtette Dianát, és az istennőik segítségével keltette életre, ám ezáltal ő az egyetlen, aki nem érdemelte ki a helyét a szigeten… A fiatal hercegnő verseny közben észreveszi, hogy a szigettől nem messze elsüllyed egy hajó, és a száműzetést kockáztatva kiment egy hasonló korú lányt a vízből. Alia jelenléte megmérgezi a szigetet: az amazonok megbetegednek, a földrengések egymást követik, ám Diana nem vallja be a tettét, hanem az Orákulumhoz fordul, akitől megtudja, mit kellene tennie: hagynia kellene meghalni a halandót, aki egy Háborúhozó… Persze van más módja is annak, hogy mindent helyre hozzon, és mivel a makacs lány dicsőségre áhítozik, a nehezebb út mellett dönt, és kimenekítve a szigetről Aliát megpróbálja eljuttatni Görögországba. A pech az, hogy New Yorkban lyukadnak ki, és itt kezdődnek közös kalandjaik.

 

 

– Nem a szépsége okozta a háborút – világosította fel Diana. – Helené ereje nem a szépségében rejlett, hanem a származásában. Amikor Háborúhozó születik a világra, akkor vele együtt valószínűsíthetően beköszönt a Háborúk kora. Kivéve, ha a Háborúhozó élete tizenhetedik évében, még Hekatombaión előtt meghal. Ha viszont, hagyják, hogy ereje teljébe érjen…

 

 

Szerintem…

 

Mivel nem emlékeztem a Wonder Woman film történetére, minden információ új volt számomra az amazonokról, az őket segítő és akadályozó istennőkről és istenekről, Diana származásáról, amihez extra adalékként még jött a Trójai Szép Helénának a vérvonalából származó Háborúhozók története. Nehezen álltam neki a könyvnek, de már a legelején sikerült magával ragadnia! Nagyon érdekes volt az amazonok szigetéről olvasni, és arról, hogy mennyire tudatában van a lány annak, hogy nem érdemelte ki a helyét anyja és a királynő harcostársai között. Öntudatos, elismerés (vagy inkább elfogadásra?) vágyó, 16-17 éves kamasz, aki az Orákulummal is leáll vitatkozni, és aki képes az életét kockáztatni egy halandó miatt. Hamar megkedveltem ezt a magabiztos, kicsit önhitt Dianát, ahogy az Emberek Világába érkező, mindenre rácsodálkozó részét is.

 


De az E/3-ban megírt történetet nem csak Diana Prince (Diana hercegnő / későbbi Wonder Woman) szemszögéből olvashatjuk, mert saját szemszöget kap Alia Mayeux Keralis is, akit Diana kiment az amazonok szigetére, majd visszavisz az emberek közé, hogy megpróbálják megszabadítani a háborúhozóságától. A legjobban azokat a részeket szerettem, ahol Alia szemén keresztül tekintünk Dianára, illetve a regény elején Themyscira szigetére. Vicces volt, ahogy próbálta logikailag helyre tenni magában az ott látott lehetetlen dolgokat (pl.: a láthatatlan fantomménest vagy az egymást követő dzsungelt-sztyeppét). Kíváncsian vártam, hogy mikor jön rá, hogy Diana nem egy zakkant hippi vagy őrült szektás, ahogy azt is, hogy hogyan fogadja Szép Heléna és a Háborúhozó vérvonal történetét.

 

Alia és Diana kellően izgalmas és érdekes főszereplők, abszolút nem egysíkúak, ahogy a háttértörténetük sem, ráadásul nagyon szerethető, egyedi mellékszereplőket kaptak maguk mellé. Legelőször Alia bátyját, Jasont ismerjük meg (imádtam az első találkozását Dianával), majd a lány legjobb barátnőjét, a leszbikus Nimet, aki totál elolvad Dianától, és egyből ki is mondja, hiszen egy pimasz, szókimondó figura! (Nagyon csíptem egyébként!) Aztán Jason legjobb barátja, Nim ellensége és Alia titkos szerelme is megjelenik a színen egy langaléta, humoros kocka személyében. Nos, Theot csak a könyv végére kezdtem el megkedvelni, mert nem túl hangsúlyos a többi karakter mellett, pedig folyton jelen van és folyton kötekednek Nimmel.

 


A regény harmadánál már annyira izgultam Aliáért és Dianáért, hogy majdnem hátralapoztam, hogy sikerül-e megtisztítaniuk a lányt a Háborúhozó „átoktól”, de végül kibírtam spoiler nélkül. (Mondjuk a vége felé - a harci jeleneteknél - már majd kiugrott a szívem a helyéről!) Rengeteg akció van a könyvben, de beszélgetés is van bőven, ráadásul nem egy tanmesét/mítoszt is elmesélnek a könyvben, amik még inkább feldobják a sztorit.

 

Összességében…

 

Meglepően izgalmas, akcióban és fordulatokban gazdag Diana/Wonder Woman Leigh Bardugo-féle eredettörténete, nagyon szerettem olvasni! Nem csak a karakterek színesek és a cselekmény jól átgondolt, de nagyon szépen van megírva. Leigh Bardugo szóvirágai, hasonlatai élővé tették az egész történetet, szerethetővé a szereplőket és átélhetővé az érzéseiket. A lezárása is szép – főleg az Orákulummal -, de elbírtam volna egy hosszabb epilógust.

 

Értékelés: 4,5

 

Ajánlom:

Mindenkinek, akire ráfér egy igazi szuperhősös, sőt: szupernős eredettörténet! Nyilván elsősorban a DC-fanoknak, de én mint Marvel-rajongó is élvezettel olvastam Diana/Wonder Woman sztoriját.

 

Filmadaptáció: Wonder Woman (2017) (Port / IMDb / Snitt)

 

A regény elolvasása után megnéztem a filmet… újra. Ugyanis egyáltalán nem emlékeztem semmire belőle, pedig kifejezetten jó kis film lett!  Gal Gadot egy igazi istennő Dianaként/Csodanőként, de Chris Pine Steve-e is imádnivaló! Semmiben sem gátolják egymást, tökéletes párost alkotnak, és egyszer sem jön senki azzal, hogy Diana „csak egy nő”! Nem a legjobb szuperhősös film, de a Worlds of DC filmek közül az egyik legjobb. (Mondjuk ez annak is köszönhető, hogy a többi simán rossz… Legalábbis a 2017 előttiek.)

 


Kedvcsináló idézetek:

Az emberi bátorság különbözik az amazonok bátorságától. Diana most már látta. Annak ellenére, hogy anyja és a nővérei gyanakvással szemlélték és rosszízű megjegyzésekkel illették a halandók világát, Diana nem tudta nem csodálni ezeket az embereket. Az életük kegyetlen, kiszámíthatatlan és törékeny, de küzdenek, és egy pillanatra sem adják fel a reményt, hogy rövid földi tartózkodásuk értelmet nyerhet. Ezt a hitet érdemes megőrizni.

– Jaj, te szegény, csak nem olyan családban nevelkedtél, ahol úgy tartják, hogy a dicséret elrontja a gyereket? Mert ez marhaság.

– Miért? – forszírozta a témát Diana.

– Mert ha valami nem sikerül, az egész világ azt sugallja, hogy azért vallottunk kudarcot, mert nem vagyunk elég jók. Legalább a közvetlen hozzátartozóinknak illene lelket önteni belénk. Azok visznek véghez világraszóló dolgokat, akik nem ismernek lehetetlent, mert ők nem félnek a kudarctól, és folyamatosan próbálkoznak.

– Neked nem hiányoznak a viharok? – kérdezte egyszer egy délután Maeve-től, amikor a palota napsütötte tetőteraszán lustálkodtak, és az égiháború távoli robaját hallgatták. (…)

– A viharok egyáltalán nem – felelte akkor azon a dallamos hangján. – Ami hiányzik, az egy jó csésze tea, a tánc és a fiúk. De a vihar nem, az biztos.

– Táncolni mi is szoktunk – mondta erre Diana.

Maeve felnevetett.

– Másképp táncolsz, amikor tudod, hogy nem élsz örökké.

 

✿✿✿✿✿

Nem saját képek! DC ICONS series Pinterest tábla

Wonder Woman: Warbringer borítók a GoodReadsen

✿✿✿✿✿

 

A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért! 

 

 

Nyereményjáték:

 

A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Ki látható a képen?


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.11. Readinspo

11.13. Dreamworld extra (idézet)

11.15. Sorok között

11.17. Readinspo extra (interjúfordítás)

11.19. Olvasónapló

11.21. Deszy könyvajánlója

11.23. Csak olvass!

11.27. Kelly és Lupi olvas 

11.28. Dreamworld

11.29. Fanni’s Library

12.01. Hagyjatok! Olvasok!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése