2021. június 14., hétfő



Marie Lu: Batman ​- Az éjszaka rémei (DC Icons #2) | Blogturné Klub ajánló

  

 

Az Arkham a domb tetején magasodott. A börtön külső kapuja egy letűnt kor maradványának tűnt, óriási, fenyegető gótikus szerkezet volt, hegyes végű rácsain az ARKHAM ELMEGYÓGYINTÉZET rozsdás vasbetűi futottak végig. A kapu két oldalán egyforma szobrok pillantottak le rájuk, tekintetük komornak, arcuk beesettnek tűnt kőből faragott kámzsájuk alatt. Egyikük mérleget tartott fagyott markában. Bruce nem tudta, vajon az alakok az igazságot vagy a halált mintázzák. Lehet, hogy errefelé a kettő egy és ugyanaz.

 




Vakmerő srác, aki hajlandó áthágni a szabályokat egy olyan lányért, aki talán a legádázabb ellensége.

Mielőtt Batman lett, Bruce Wayne volt.

Az Éjszaka Rémei rettegésben tartják Gotham Cityt, és a következő célpontjuk Bruce Wayne. Egyesével kivégzik a város elitjének tagjait, miután fogságba ejtik őket. Mindeközben Bruce betölti a tizennyolcadik életévét, megörökli a családi vagyont és a Wayne Vállalatot, ami által hozzáfér minden egyes kütyühöz, amiről valaha álmodott. Csakhogy összetűzésbe keveredik a rendőrséggel, és a büntetésül kirótt közmunkát kénytelen a hírhedt Arkham Elmegyógyintézetben ledolgozni, ahol a város legkegyetlenebb gyilkosai ülnek rács mögött.

Madeleine Wallace páratlan gyilkos… és Bruce egyetlen reménye. Az Arkhamben megismerkedik a zseniális lánnyal, akit rejtélyes szálak fűznek az Éjszaka Rémeihez. Mit titkolhat? És miért egyedül Bruce-szal hajlandó szóba állni? Sikerül vajon kifürkészni a titkait, vagy éppen hogy olyan információkkal látja el, melyek segítségével a lány leigázhatja a várost? Az Éjszaka Rémei egyre közelednek, Bruce pedig sötét penge élén táncol.

Nincs szükség szuperképességekre ahhoz, hogy valaki szuperhőssé váljon. De túléli-e vajon ezt a feszült, ármánnyal, lélegzetelállító fordulatokkal és döbbenetes átverésekkel teli játszmát?

Szegődj mellé az igazság nyomában!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Batman: Nightwalker

Eredeti megjelenés éve: 2018

 

Könyvmolyképző, 2021

320 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634575597 ·

Fordította: Szabó Krisztina

DC ICONS önálló regények:

 

Leigh Bardugo: Wonder Woman: Háborúhozó

Marie Lu: Batman ​– Az éjszaka rémei

Sarah J. Maas: Catwoman: Lélektolvaj

Matt de la Pena: Superman: Dawnbreaker

Alexandra Monir: Black Canary: Breaking Silence

 

(folyamatban)

 

MEGRENDELÉSI LINK / OLVASS BELE / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a regényre?

 

A majdnem velem egykorú, 1989-es Batman - A denevérember óta odáig vagyok Batmanért (meg az összes gonoszért, akivel valaha összeakasztotta a bajszát…), ráadásul idén rácuppantam a GOTHAM című sorozatra, amit rekordidő előtt ledaráltam, szóval semmi pénzért nem hagytam volna ki ezt a regényt. És habár nem vagyok kimondottan DC-fan, akadnak még kedvenceim az univerzumban, akiket nem tudok kinőni. Például rajongva olvastam a „sorozat” többi részét is: a Macskanőt és a Wonder Womant.

 

A történetről…

 

Bruce Wayne (E/3) 18. születésnapján csatlakozunk be a történetbe, amikor az örökségére épp jogosulttá váló fiatal egy Aston Martinnal suhan az éjszakában. A saját jótákonysági bulijára igyekszik, ahol bemutatja a WayneTech legújabb biztonsági rendszerével felszerelt autót… legalábbis ez a terv, ám hamar félremegy az éjszaka, és egyik csalódás követi a másikat. Bruce meglép a buliról, és az éjszakában hasítva a rendőrségre fittyet hányva üldözni kezd egy rablót, akiről kiderül, hogy az Éjszaka Rémei bűnbanda tagja. Persze az ifjú milliárdos megkapja méltó büntetését: pár heti közmunkát az Arkham Elmegyógyintézetben, amit Draccon nyomozó talált ki neki. Bruce az egyik elzárt részlegen meglát egy lányt, aki nem szól a rendőrökhöz, de a fiú felkelti az érdeklődését, így a nyomozó bevonja őt a nyomozásba… ami persze nincs a kotnyeles srác ellenére!

 


Szerintem…

 

Habár élvezettel olvastam ezt a röpke szösszenetet Bruce első lépéseiről Gotham szuperhősévé válásáról, mégis azt kell, hogy írjam, eddig ez volt a legeseménytelenebb DC Legendák rész. Bruce szinte végig vagy a barátaival (Dianne Garciaval és Harvey Denttel) foglalkozik, vagy az Arkhamba zárt sorozatgyilkos lányról ábrándozik. Oké, nyomoz. Bruce próbál segíteni a nyomozónak, illetve igyekszik minél többet megtudni a titokzatos és intelligens Madeleine-ről, aki az Éjszakai Rémei tagjaként megölt pár gothami gazdagot, mielőtt elkapták és bezárták. A történetmesélés élvezetes, de ezt vártam az írótól (nagyon szerettem Marie Lu Legenda-trilógiáját), ugyanakkor valami sokkal akciódúsabb sztorit vártam.

 

 

– És mondta a nyomozó, hogy miért pont oda küld? – terelte másra a szót motyogva.

– Nem kellett kifejtenie – válaszolta Bruce. – Nyilván azt a helyet választotta, ahol leginkább megtanulom a leckét.

– És mit is kell megtanulnod?

– Hogy ne segítsem többé a rendőrség munkáját? – találgatott Bruce.

Harvey felsóhajtott.

– Hogy ne avatkozz bele a rendőrség munkájába. Nem neked kell megmenteni a világot, Bruce.

 

 

PRO: érdekes volt végre egy nem magányos Bruce Wayne-ről olvasni! Fiatal Bruce-nak ott vannak a legjobb barátai, akiknek szintén megvan a saját érintőlegesen megismert háttere, ami által nem szimpla mellékszereplők voltak. Tetszettek Bruce és Madeleine beszélgetései is, mindig vártam, hogy kettesben maradjanak, mert egyedül ilyenkor nem tudtam, hogy vajon mi igaz abból, ami elhangzik köztük és mi nem.

 

KONTRA: Mivel a Gotham című sorozatban Alfred Pennyworth, a Wayne család inasa egy igazi beszólogatós, badass karakter, eléggé zavart, hogy itt olyan semmilyen volt. Zavart a cselekmény kiszámíthatósága és fordulatok klissésége is.

 


Összességében…

 

Élvezetes, olvasmányos sztori az egyik kedvenc DC szuperhősömről, aki még nem jött rá, hogy ő Batman. Ebből a szempontból szórakoztató volt ennek a fiatal, túlontúl kíváncsi, barátai által körülvett Bruce Wayne-nek a történetét olvasni, ugyanakkor a DC Icons többi része elég magasra tette a lécet akció és drámai fordulatok szempontjából, és ez a regény bizony eltörpült mellettük. Valami sokkal ütősebb, sötétebb és véresebb sztorit vártam!

 

Értékelés: 4

 

Folytatás:

Imádom az előzménysztorikat, így alig várom, hogy melyik DC legenda történetét hozza legközelebb magyarul a Könyvmolyképző kiadó! (A Superman regénynek jobban örülnék, mert Black Canaryról nem tudok túl sokat…)

 

Ajánlom:

Mindenkinek, akire ráfér egy igazi DC legenda előzménysztorija, vagy csak szimplán odáig van Batmanért/Bruce Wayne-ért!

 

Kedvcsináló idézetek:

Draccon nyomozó előrehajolt, magához vette a teáscsészéjét, keresztbe tette a lábát, és Bruce felé intett.

– Végeztél valaha kétkezi munkát?

– Régen segítettem a szüleimnek a kertben, meg apámnak a műhelyben – válaszolta. – És önkéntesként ételt is osztottam velük.

– Tehát nem.

Alfred a fejét csóválta.

– Már akkor tudtam, hogy nehéz lesz önnel, amikor felgyújtotta azt a régi fészert a forrasztólámpával. Emlékszik rá? Tizenhárom éves volt. Öt év telt el azóta, és már szökevényként segítem. – Halkabbra fogta. – Az a dolgom, hogy gondoskodjam a biztonságáról, Wayne úrfi. Ha ez azt jelenti, hogy segítenem kell önnek valami őrültségben, különben a hátam mögött hajtaná végre, ám legyen.

Alfred megállt, hogy komor pillantást vessen rá.

– És viselkedjen ma este! Megértette?

– Úgy terveztem, beállok az egyik sarokba, és meg sem szólalok.

– Nagyon vicces, Wayne úrfi. De a szaván fogom!

– Nem kíván boldog szülinapot, Alfred?

Alfred erre végre elmosolyodott, komor vonásai ellágyultak.

– Boldog tizennyolcadik születésnapot, Wayne úrfi!

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Batman ​- Az éjszaka rémei Pinterest tábla

Batman: Nightwalker borítók a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Wonder Woman és Macskanő után újabb DC ikonnal bővül a szuperhősök köre, ugyanis nemrég megjelent a Könyvmolyképző kiadónál Marie Lu könyve, a Batman – Az éjszaka rémei! Ezúttal Gotham Citybe látogatunk, ahol a 18 éves Bruce Wayne igyekszik elűzni az Éjszaka Rémeit. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg egy újabb DC szuperhőssel! Ne feledjétek, egy szerencsés olvasónk a turné végén meg is nyerheti a regényt!

  

 

Nyereményjáték:

 

Az idők folyamán elég sokan alakították már Batmant, ezért úgy döntöttünk, hogy az állomásokon talált Bruce Wayne-ekről ki kell találnotok melyik filmben vagy sorozatban szerepelnek! (Több filmes színész esetén elég az egyiket beírni.)

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

8 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

10 - Readinspo

12 - Hagyjatok! Olvasok!

14 - Sorok között

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése